Potrebno
Za Koru:
6 bjelanjaka,
8 kašika (punih) šećera,
8 kašika (punih) brašna,
4 kašike (pune) sjeckanih oraha,
1 kašikica kakaa
Za Kremu od banana:
5 dl mlijeka,
3 banane,
5 kašika šećera,
3 kašike (vrhom pune) gustina
Za Kremu od vanilije:
5 dl mlijeka,
1 vrećica praška za puding od vanilije,
2 kašike (vrhom pune) gustina,
6 kašika šećera,
300 ml vrhnja za šlag
Za ukrašavanje:
200 ml vrhnja za šlag,
kokosovo brašno,
strugotine bijele čokolade
.
Priprema:
kora :
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i dodati šećer pa mutiti još toliko da se šećer rastopi.
Dodati brašno, kakao i orahe i lagano umiješati u smjesu. Istresti u namašćen i brašnom posut duboki lim dimenzija 24×36 cm i peći na 150 °C 50 minuta.
Krema od banana:
Banane isjeći na kolutove i staviti u mlijeko i neka zakuha. Prethodno od mlijeka oduzeti 1 dl i u njemu razmutiti gustin i šećer pa skuhati kremu neprestano miješajući da se banane i gustin povežu.
Krema od vanilije:
U malo mlijeka razmutiti prašak za puding, gustin i šećer.Ostatak staviti na vatru i kada zakuha umiješati ovu smjesu i kuhati na laganoj vatri da postane gusto.
Ohlađenoj kremi dodati umućeno vrhnje za šlag .Dobro umutiti da se dobije fina krema bez grudvica.
Kada je kora gotova malo je ohladiti i premazati kremom od banana (koja može biti i mlaka) i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
Na tako ohlađeno ide krema od vanilije, pa umućeno vrhnje za šlag.
Po želji kolač posuti kokosovim brašnom i rendanom bijelom čokladom.
Kolač poslužiti dobro ohlađen.
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar