Potrebno
Za koru :
7 jaja
7 kašika šećera
7 kašika brašna
4 kašike kakaa
1 caša ulja 2dl
1/2 šoljice vode
1 prašak za pecivo
Za kremu :
750ml mlijeka
3 pudinga od čokolade
10 kašika šećera
300g čokolade
1/2l tečnog šlaga
Za posip(dekoraciju) :
Rendana crna čokolada
Priprema :
Za koru
Razdvojiti žumanca i bjelanca .U čvrst snijeg umutiti bjelanca a žumanca umutiti sa šecerom zatim dodati ulje i vodu kakao i brasno pomiješano sa praškom za pecivo , zatim dodati snijeg od bjelanjaka lagano izmiješati kuhačom da se smjesa sjedini .Smjesu izliti u pleh iz rerne oblozen pek papirom i peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 10-15 min .Sve zavisi od rerne provjerte čackalicom dali je pečeno ako je čačkalica suha kora je gotova .Kad se kora ohladi isjeći je na tri jednaka dijela.
Za kremu
Potopit puding i šećer sa malo mlijeka pa izmiješati da nema grudvica .Ostalo mlijeko staviti da zakuha kad je zakuhalo dodati mu umućeni puding uz stalno miješanje .Skuhani puding skloniti sa vatre i ohladiti .Dok se puding hladi
Vrhnje i čokoladu zagrijati tek toliko da se čokolada istopi pa dobro ohladiti i dodati ohađeni puding i dobro izmiksati.
Kore filovati kremom do vrha i ukrasiti sa rendanom čokoladom .Tortu ohladiti u frižideru bar 2 sata pa poslužiti .
Nadam se daćete uživati u svakom zalogaju ove čokoladne fantazije .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar