subota, 24. ožujka 2018.

Prijedlog za zdrav i ukusan ručak :Losos sa maslinama i rajčicom !


Jedan fini zdravi ručak nije zahtjevan kod pripreme sve satojke pripremite  stavite u foliju i pecite .Ručak na stolu za pola sata  koiji bi trebali konzumirati što češće .
Potrebno :
4 fileta lososa (po 125 g)
250 g mini rajčica
2 čehna bijelog luka
10-15 crnih maslina
1 glavica crvenog luka
8 kriški limuna ili limete

malo maslinova ulja
100 ml vina

so po ukusu
malo svježe samljevenog bibera


Priprema :
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Povrće operite i očistite. Rajčice po potrebi prepolovite, a luk narežite na tanke kolutove.
Losos stavite sa svim sastojcima  na alu foliju u pleh ili neku vatrostalnu  zdjelu začinite pokapajte malo sa maslinovim uljem i poprskajte polovinom vina  foliju zatvorite i pecite 15 minuta.Nakon 15 min  prelite i preostalo vino  i ostavit otvorenu foliju toliko samo da vino ispari  Kad je gotovo   poslužiti uz kuhanu rižu krompir salatu ili blitvu .

Prijatno !

srijeda, 21. ožujka 2018.

Prijedlog za ručak :Pikantna svinjska rebarca!


Ako se odlučite za ovaj ručak meso je obavezno potrebno prije marinirati najbolje preko noći da marinada odradi svoje  .
Potrebno :
1 kg svinjskih rebara 
biber 
so 
Za marinadu :
2 čehna  bijelog luka
1 kašika crvene ljute paprike
5 žlica worcester umaka
1 ½ kašika meda
3 kašike maslinovog ulja
malo ruzmarina svježeg ako ima 

Priprema :

Ogulite i protisnite češnjak. Umiješajte mljevenu papriku,umak, med, sjeckani ružmarin i ulje te miješajte dok se šećer ne rastopi.
Očistite rebra, operite, posušite i premažite marinadom. Prekrijte prozirnom folijom te ostavite najmanje 2 sata, ili još bolje preko noći, da se marinira.
Stavite meso na lim obložen papirom za pečenje pa pecite 40-50 minuta na 170-180 °C. Svakih 10 minuta premazujte meso preostalom marinadom ili uljem.
Začinite meso solju i biberom te poslužite s domaćim hljebom , pečenim krumpirom i  salatom po želji .
Napomena :ako nevolite ljuto možete marinirati i sa slatkom  mljevenom paprikom .
Prijatno!

Lijepe za oko i jako ukusne :Karamel štangle!




Fini kolač sa lijepom aromom karamela jako ukusan nije puno zahtjevan za napravit .Uz to je jako dekorativan i možete ga poslužiti u svim prilikama .
Potrebno

Za koru :

300 g šećera u prahu
4jaja
1,5 kašičica instant kafe
200 g brašna
pola kesice praška za pecivo
100 g seckanih lješnika i malo džema


Za kremu:
150 g šećera
puding od vanile (40 g)
200 ml mleka
370 g putera
kesica vanilin šećera.
Za glazuru:
130 g čokolade za kuvanje 
1-2 kašika ulja

Priprema
Za koru :
Umutite šećer u prahu i 4 žumanceta, postepeno sipajte 100 ml mlake vode i miksajte dok ne postane kremasto, pa umešajte brašno, prašak za pecivo, lešnike i čvrst sneg od belanaca. Testo sipajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Kada korica porumeni, izvadite iz rerne, ohladite, presijecite uzdužno i donju koru premažite džemom.
Za kremu :
 U posudu sipajte 200 ml vode, kafu, 150 g šećera i karamelizujte na umerenoj temperaturi. Puding skuvajte sa 200 ml mleka, dodajte u karamelizovanu smesu, kuvajte dok se ne zgusne, sklonite s ringle i ohladite. Puter umutite s vanilom, dodajte u prohlađen puding i miksajte dok ne postane kremasto. Deo krema ostavite za dekoraciiju, ostatkom nafilujte koru sa džemom i poklopite drugom korom. Prelijte čokoladnom glazurom (na pari otopite čokoladu i kašiku ulja), ohladite, isecite na štangle, ukrasite šlagom i lješnjacima ili bademima .
Prijatno!

Jako zdrav i ukusan obrok :Kopriva sa rižom ili ti Rižoto od koprive !


Sad će vrijeme koprive i treba je što više konzumirati u ovim prvim proljetnim danima bilo kao čaj ili u ishrani.
Napravite  jako zdrav i ukusan obrok sa koprivom i rižom.

Potrebno:
250 g. riže
2 šake kopriva (obarene )
1 vezica peršuna
 2 čehna bijelog luka
1 meko kuvano jaje
1 kašika jabukove ostike
1 kašika senfa
1 dcl maslinovog ulja
so
biber

Priprema:


Koprive očistiti i obariti vrelom vodom staviti u  veliku cjediljku i pustiti da se ocjede , pa ih isjeci na sitno.
Za to vrijeme pripremite preliv : isjeckajte persun. Zumance od kuvanog jaja pomjesajte sa bijelim lukom  , ostikom i senfom . Uz stalno mješanje dodajte po malo ulja dok ne dobijete kremastu masu. Posolite i pobiberite  po ukusu, pa dodajte sjeckani peršun .U gotov sos dodajte sjeckanu koprivu pa pomješajte.
Skuvajte rižu pa je procjedite. Rižu stavite u zdjelu za serviranje pa prelite gotovim sosom. Lagano promješajte.
Služiti uz ribu ili pečeno meso po želji  , a može i samo kao glavno jelo .

Prijatno!

ponedjeljak, 19. ožujka 2018.

Na uskšnje jutro obavezna na stolu :Uskršnja pogača !


Uz razna jela i uskšnja pogača se obavezno treba naci na vašem stolu pravi se na uskršnje jutro i posluži za doručak uz uskršnja jaja i šunku .

Potrebno:

600 – 700 gr brašna(  možete po želji malo zamijeniti jedan dio i integralnog brašna )
250 ml mlijeka
250 ml vode
40 gr kvasca
1 kašika šećera
2 kašičice soli
50 ml ulja
Za premaz :
125 gr margrarina
100 gr sira
1 žumance
semenke lana

Priprema:

Pomešati toplo mlijeko i toplu vodu, pa dodati kvasac i šećer i razmutiti. Dodati pola mere brašna pa izmiješati kašikom dobro. Dodati 1 kašičicu soli, ulje ( skoro sve, ostaviti 1 kašiku ). Sve vreme mešati kašikom uz postepeno dodavanje brašna. kad već ne možete da mešate zamijesite tijesto.
Nije potrebno dugo mesiti jer ste kašikom već dobro izradili.
Umesiti mekano i glatko rukom , pa namazati onim preostalim uljem i ostaviti da se kvasac digne 30 minuta na toplom mestu.
Kada se tijesto digne  malo ga premijesiti i razvući u pravougaonik ( 35 x 55 cm )
Za premaz :
Umutiti margarin, sir i 1 kašičicu soli pa sa ovom smjesom premazati razvučeno tijesto.
Tijesto urolati i saviti u krug .
Iseći rolat na trake 1 – 2 cm debljine, ali trake ne seći do kraja, ostavljati malo ne isečeno da bi de pogača imala na čemu držati.
Svaku drugu traku izvrtati unutar obruča a trake izmedju malo izokretati da dobijete nešto poput pletenice..
Napraviti 5 loptica od aluminijumske folije i ubosti ih na mesta gde će biti jaja
Ostaviti tak oda kisne, pa premazati pogaču žumancetom i posuti lanenim semenom.
Staviti da se peče na 180 stepeni oko 30 minuta.
Kada se pogača ispekla kuglice od folije povaditi pa na njihovo mjesto staviti Usršnja jaja.

Prijatno.





subota, 17. ožujka 2018.

Prijedlog za ručak :Junetina u vinu sa šampinjonima!


Jedan fini ručak sa vinom nemojte se bojati alkohol ispari a mesu daje posebnu aromu probajte ako već niste .
Potrebno:
600 g junetine
par komada sto sitnijeg crvenog luka
2 mrkve
1 vezica  začinskog bilja
2 zrna bibera i morska sol
300 ml crnog vina 

3-4 čehnabijelog luka
2 žlice maslaca
po potrebi  juneći temeljac

50 g maslaca
1 žlica brašna

200 gr šampinjona (osrednjih )
Priprema:
Meso isijecite na željene komade .
Pomiješajte meso u velikom loncu s lukom(ni jedan ni drugi luk nije potrebno cjeći ako nemate sitni crveni luk onda ga isijecite na veće komade) i mrkvom isječena na veće komade  te dodajte biber i začinsko bilje. Ulijte vino te ostavite da se marinira najmanje 4 sata, najbolje preko noći.
Ocijedite mariniranu mješavinu te marinadu i začine ostavite po strani. Razdvojite meso i povrće.
 Ocijeđeno meso popržite sa svih strana. Posolite, dodajte povrće pa dinstajte  dok tekućina ne ispari.
Potom prelijte marinadom te ostavite da se dinsta oko 90 minuta na laganoj vatri. Po potrebi dolijte temeljac.
Kad meso omekša, zgusnite umak tako da dodate razmućeni maslac s brašnom. Potom ostavite da još malo lagano vrije.
Šampinjone očistite i čitave propržite na maslacu i dodajte u meso .
Poslužite toplo.
Prijatno!

Jednostavan i brz kolač od naranže i palente !


Jednostavan kolač koji nije komplicirano pripremit jako je mirisan i ukusan idealan uz kafu za popodnevna druženja sa prijateljicom .Možete ga ispeči i u kalupu za kuglof za ljepši dojam .
Potrebno :
3 jaja
90 g šečera
1 vanilin šećer
150 g palente
130 g brašna
180 g jogurta
3 žlice ulja
1 prašak za pecivo
2 žlice đem od narandže
1 žlica ruma
malo naarndžine korice


Priprema:

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte im koricu naranče, rum, jogurt, ulje, a zatim i sve suhe sastojke.
Pripremite kalup za pečenje, premažite ga s malo ulja ili maslaca i pospite s malo brašna. Izlijte tijesto u kalup, pa po njemu mjestimično stavljajte po žličicu marmelade.
Gustoća tijesta je takva da marmelada neće odmah propasti, nego će tijekom pečenja polako utonuti u biskvit.
Pecite kolač 20 minuta na 180 C (nemojte ga presušiti), toliko da rub malo potamni. Ohladite zatim sjecite na željene komade i poslužite  , pospite ga šećerom u prahu i po želji ukrasite narančom.
Prijatno !

petak, 16. ožujka 2018.

Cupcakes od kaka sa vanilija kremom !


Za vaše najmlađe a i za one starije poslastica nikad ne dosadi bar ne mojima u kući uvjek se obraduju koje god da pravim zato evo još jednog recepta.
Potrebno
Za tijesto:
3 jaja
130 g bršna
80 g kakaaa
½ kašike praška za pecivo
½ kašike sode bikarbolne
170 g maslaca
180 g šećera

130 g kiselog vrhnja
1-2 kašike mlijeka (po potrebi i nešto više)
Za kremu :
110 g omekšalog maslaca
200 g šećera u prahu
1 kašika arome vanilije

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Poslažite papirnate košarice u kalup za muffine. Prosijte brašno s kakaom, praškom za pecivo i sodom.
Izradite omekšali maslac sa šećerom, a potom umiksajte jedno po jedno jaje. U smjesu od maslaca, šećera i jaja postupno dodajte  suhe sastojke i kiselo vrhnje.
Ako je tijesto presuho, možete mu dodati malo mlijeka. Tijesto rasporedite u košarice za muffine, stavite u pećnicu i pecite 25 minuta.
Za kremu :
Maslac  pjenasto izradite sa šećerom u prahu, dodajte vaniliju i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kremu istisnite na ohlađene muffine.
Dekorišite po želji ako imate preliv karamel,perecima ili sa čokoladnim dražejima.
Prijatno!

Savršena kremasta poslastica :Dubrovačka rožata sa karamelom !


Savršena kremasta poslastica slična pudingu ali mnogo bolje .
Potrebno:
250 ml mlijeka
200 ml vrhnja za šlag
1 kašika arome vanilije
5 žumanjaka
100 g šećera+ 100 g za karamel
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 160 °C. Zavrijte mlijeko, vrhnje i ekstrakt vanilije. Žumanca miješajte sa šećerom dok se masa ne zgusne i ne posvijetli.
Trećinu mliječne smjese dodajte u žumanca i ponovno izmiješajte. Dodajte preostaloj mliječnoj smjesi pa promiješajte.
U lončiću ukuhajte šećer s 2 kašike vode tako da dobijete svijetlosmeđi karamel.
Ostavite nakratko da se ohladi te ga rasporedite u četiri kalupića(vatrostalne zdjelice) za pečenje, promjera oko 7,5 cm.
Neka odstoji 2 minute pa prelijte kremom od vanilije i žumanaca.
Kalupiće stavite na namočenu i iscijeđenu kuhinjsku krpu koju ste položili na dno lima te do otprilike polovice visine kalupića ulijte vruću vodu.
Pecite u pećnici oko 25 minuta, odnosno dok se krema ne stisne. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Zatim rožatu stavite u frižider  na 2 sata.
Prije posluživanja prođite nožem oko rožate u kalupićima kako biste je mogli izvaditi na tanjuriće prelite ostatkom karamela pa poslužite .

Prijatno!

Jako je zdrava i trebala bi se često naći na vašem stolu :Krem juha od bundeve i currya !


U današnje vrijeme kada jedemo dosta toga nezdravog  evo jedan recept koji je jako zdrav a nije kompliciran za napravit .Posebno da naglasim bundevu kao i sjemenke i bučino ulje trebate što češće konzumirati na bilo koji način pošto je jako zdrava .
Potrebno:
500 g butternut bundeeve
1 glavica luka
2 kašike ulja  ( ako imate kokosovo)
1 čehno bijelog luka
1 kašika currya
malo kurkume
150 g krompira
850 ml vrućeg povrtnog temeljca
so, 

mljeveni biber
malo muškatnog cvijeta
na suho pržene bučine sjemenke
100 g kreme od kokosa
listići timjana 

Priprema:

Luk pržite na kokosovu ulju, dodajte bijeli luk  pa pržite 1 minutu. Dodajte curry i kurkumu, promiješajte, potom dodajte krumpir i bundevu pa sve kratko prodinstajte .
Dodajte temeljac, pustite da provrije i kuhajte 20–25 minuta. Juhu izmiksajte stapnim mikserom  pa dodajte so, biber  i muškatni cvijet.
Gotovu juhu ulijte u tanjure i ukrasite sjemenkama bundeve. Na kraju dodajte žlicu kreme od kokosa i ukrasite listićima timijana.Poslužite toplo .
Prijatno!

Prijedlog za ručak ili večeru :Kotleti u umaku sa šampinjonima!


Veoma ukusno i sočno meso pripremljeno na ovaj način vjerujem da ćete ponovo praviti kada ga probate .Nije teško za pripremit  samo pazite da vam meso ne pregori onda to neće biti to meso će biti tvrdo .
Potrebno :
500 g šampinjona
4  kotleta po želji ok 500 gr (svinjski ,teleći ,juneći )
2 kašike  masla

2 glavice luka crvenog
so

biber
250 ml vrhnje za kuhanje 
začin suhi po želji i sitno sjeckani peršun
Priprema:
Oljušteni luk sitno nasjeckajte. Očišćene gljive narežite na listiće. Meso operite i obrišite.
Zagrijte maslo na tavi pa meso dobro popržite s obje strane. Posolite i pobiberite .Izvadite meso a n
a masnoći od pečenja prodinstajte  luk, a zatim mu dodajte šampinjone i dinstajte  dok ne ispari tekućina.
Ulijte vrhnje i lagano kuhajte dok ne nastane kremasti umak.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U nauljenu vatrostalnu posudu stavite kotlete i prelijte ih umakom i pospite  sitno sjeckanim peršunom i začinom po želji .
Prekrijte aluminijskom folijom i pecite oko 10 minuta.
Maslo je idealno za prženje mesa: može se zagrijavati do vrlo visokih temperatura, a meso ostaje sočno.Ako ne volite  maslo možete raditi i na ulju .Poslužite toplo uz  blitvu ,tjesteninu ,pire krompir ,rižu ili prilog po želji .
Prijatno !

Naš prijedlog za ručak:Junetina u umaku sa graškom i mrkvom!


Fini ukusni ručak koji nije zahtjevan   a još uz to neisprljamo ni puno suđa sve se zajedno krčka ručak gotov u roku pola sata ,ako želite pire krompir za prilog istovremeno pravite i njega .

Potrebno :
400 g junećeg mesa (od buta)
1 paket graška
1 glavica luka
1-2 čehno  bijelog luka
vezica peršuna
2-3 mrkve isjeckane  na sitne kockice
so, biber
lovorov list
malo crvene paprike
malo brašna

Priprema :

Crni i beli luk iseckajte što sitnije, pa ga prodinstajte u dubljoj šerpi na malo ulja. Dodajte meso isječeno na manje šnicle  i mrkvu  isečene na sitne kocke, posolite i pobiberite. Kad je meso dinstano, dodajte grašak,veliku čašu  vode, lovorov list i poklopite. Ostavite da se krčka dok meso i grašak ne budu sasvim skuhani i meki,Povremeno još malo dolite vode . U šoljici umutite brašno i crvenu  papriku s malo vode i ovom hladnom zaprškom začinite grašak. Pustite da još malo kuha i servirajte po želji uz pire krompir ili samo .
Prijatno!

Prijedlog za ručak :Riža sa piletinom na brzinu !


Za ovo jelo netreba vam ni pola sata brzo je gotovo a jako ukusno pošto se piletina brzo ispeče i dok se riža skuha ručak je gotov ako volite više kašasto onda dodajte više pilećeg temeljca .
Potrebno :
pileći bataci- 4 komada, oko 500 gr(mogu i fileti ako imate pileći temeljac  )
morska so
sveže mleveni crni biber
origano- 2 kašičice
maslinovo ulje- 2 kašike
crveni luk, sitno iseckan- 1 glavica
bijeli luk sitno iseckan- 2 čehna
riža- 300 gr
pileća temeljac (supa )- 500 gr
rendana kora od pola limuna
mrkva  isečena na kolutove-1 komad
peršun koren isečen na kolutove- 1 komad
peršun list sitno sjeckan po želji 

po želji curry začina (ovisno kolko ko voli )
malo graška
Priprema :

Piletinu stavite u lonac, dodajte šargarepu i peršun koren, posolite i ostavite 15 minuta da ključa. Procedite i izdvojte piletinu i mrkvu  i peršun. Supu ostavite sa strane. Piletinu odvojte od kosti i icijecite po želji na kocke ili trakice pospite  solju, mljevenim crnim biberom i polovinom količine origana. U dubokom tavi  zagrejte maslinovo ulje na srednju temperaturu i dodajte piletinu. Dinstajte sa svake strane par minuta, dok ne porumeni. Nakon toga, izvadite piletinu. U tavi dodajte seckani crveni luk i prstohvat soli, i dinstajte oko 3 minuta. Dodajte origano i beli luk, i dinstajte oko 30 sekundi. Dodajte rižu i grašak , uz mešanje i dinstajte oko 1 minut. Dodajte piletinu, mrkvu  i peršun koren i curryu začin . Nalijte sa pilećom supom, u kojoj se piletina kuhala, tako da svi sastojci budu dobro pokriveni supom.Tavu pokrijte poklopcem i dinstajte 15-20 minuta, dok supa ne ispari. Kad  je riža  gotova,  pospite korom od limuna i sitno sjeckanim peršunom samo promiješajte .Poslužiti toplo uz salatu po želji i domaći hljeb .
Prijatno!