ponedjeljak, 12. ožujka 2018.

Kremasta torta sa višnjama !


Višnje ,višnje opet i opet šta ću kad ih volim .Torta je kremasta i sočna višnje daju svoj kiselkasti šmek koji obožavam krema je odlična koju god da radite sa margarinom ili slatkim vrhnjem

Za kore:
5 jaja
130gr šećera
5 kašika ulja
2 kašike kakaoa
6-7 kašike brašna
prstohvat soli

Za krem:
5 jaja
170gr šećera
200gr margarina ili maslaca (ako nekoristite margarin ili maslac potpuno hladnoj kremi možete dodati umućeno slatko vrhnje 250 ml )
2 kašike kakaa

Za sloj od višnje :
500g smrznutih višanja
3-4 kašike šećera
30ml likera od višnje
kašika gustina ili kesica želatina

Za sirup :
400ml vode
200g šećera
ekstrat ruma ili 30 ml ruma

Priprema

Za koru :
Zagrejte rernu na 170-180 stepeni.
Odvojte belanca sa žumancima, pa ulupajte belanca sa prstohvatom soli.
Žumanca ulupajte sa šećerom dok se šećer ne otopi.
Pomešajte lagano obe smese pa im dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo pa sve sjedinite.
Istresite u podmazan ili pleh sa papirom i pecite 25 – 30 minuta.
Pečen i ohladjne biskvit presecite vodoravno na tri jednake trake da se dobijutri kore.
Za kremu:
Ulupajte jaja sa šećerom pa stavite na paru da se kuvhju uz stalano mešanje.
Kad se krema sjedini dodajte kašiku kakaa.
Ulupajte margarin, najbolje da je sobne temperature, pa kad se lijepo  ulupa i njemu dodajte kašiku kakaoa.
Prvi krem kad se porpuno ohladi sipajte u smesu margarina i miksirajte, nikako obrnuto.
Za sirup:
Huhajte 3 minute pa sklonite sa vatre da se ohladi.
Za sloj od višanja:
U šerpu stavite višnje i šećer, pa ispasirajte ( ako dodajete i liker onda i njega ).
Kuvajte dok sve voda ne ispari.

Ako koristite želatin od smese koja se kuva uzmite nekoliko kašika tog sosa, soka ( 4 kašike) i u tome dok je toplo razmutite želatin, mešajte da nema grudvica. Razmućenu smesu dodajte u vruće višnje i izmešajte.
Ako koristite gustin dodajte mu isto malo soka, razmutite ga da nema grudvica i ukuvajte u višnje.
Slaganje:
Stavite prvu koru pa je isprskajte sirupm, stavite pola krema, drugu koru koju ste isprskali sirupom, pa celu smesu višanja koje su mlake. Tada će poceti da se stvrdnjavaju ili stavite sve u kalup, kore i krem pa samo istresite visnje, kad se ohlade bice čvrste i stajaće. Preko stavite treću koru i celu tortu namažite ostatkom fila.
Tortu ohladite u frižideru bar 3 sata do služenja ,zatim sijecite na parčad i poslužite .Dodatno možete ukrasiti sa rendanom čokoladom ili po želji .
Prijatno!

Brzo i lako napravite osvježavajuću tortu :Voćna salata !


Kada imate viška voća ili volite voćne torte onda je ova torta za vas .Osvježavajuća sočna voćna torta koju je brzo napravit samo moramo čekati da se želatina stegne Ako budete radili ujutro nemorate čekati cijelu noć ka će biti opisano u receptu stisnuće se želatina do naveče i možete je konzumirati i uživati
Potrebno:
8 želatina male vrećice
8dl soka od ananasa iz kompota , mlijeka ili slatko vrhnje
2dl vode za potopit žlatinu
voća po želji ananas banane, kivi ,grožđe, breskve, kruške(šta imate )
Plazma ili petit keks za podlogu

Priprema :

Želatine potopiti u vodu, pa ih ostaviti da nabubre.Sok od ananasa (ili ša ste već odlučili ) soku dodati vode po potrebi da bude 8dl. zagrejati ali paziti da ne provri.Zatim dodati želatin i mešati dok se ne otopi.
Nakon toga posudu sa sokom i želatinom staviti u drugu sa toplom vodom, kako se želatin nebi stegao.U odgovarajućoj posudi(ili kalup za torte obložen prozirnom folijom  da viri slobodno van kalupa da poslje mozete prekriti tortu) rasporediti red voća po dnu i sa strane, pa ga zaliti želatinom da ogrezne.Ponavljati postupak dok se ne potroši sav materijal.
Staviti tortu u frižider da prenoći, kako bi se dobro ohladila i stegla.Kad vidimo da se želatin stegao po kolaču poredati kekse namočene u sok ili mlijeko zavisno šta ste koristili prekriti celofanom . Sutradan posudu sa tortom staviti u šerpu sa toplom vodom. (ako niste koristili kalup i celofan )Kada torta počne da se odvaja od zidova, prevrnuti je na tacnu.Ako ste koristili kalup ovo nije potrebno da radite samo tortu izvrnite na tasnu tako da keksi dodu dole , Iseći i poslužiti.
Prijatno !

Brzo i jednostavno kolač sa kakaom i orasima bez jaja !Može bit i posni .


Brzo i jednostavno umutite sve sastojke i ispecite i evo jako ukusnog kolača odličnog za popodnevna druženja uz kafu .
Potrebno:
500 ml vode
330 g šećera
1 vanilin šećer
5 kašika kakaa u prahu
250 g margarina posnog
400 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1/2 kašike  soli
200 g mljevenih oraha
5 kašika  džema od šljiva


Priprema :

Vodu prokuhajte sa šećerom dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre pa dodajte margarin i miješajte ga dok se ne otopi. Na kraju umiješajte kakao u prahu.
Orahe sameljite. Ako volite komadiće oraha u kolaču onda ih usitnite u sjeckalici.
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo pa dodajte smjesu od šećera, margarina i kakaa. Pjenjačom sve dobro izmiješajte pa dodajte orahe i džem od šljiva.
Biskvitnu smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (25×35 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili.
Kolač pecite 20-25 minuta na temperaturi od 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen.

Kolač ohladite na sobnoj temperaturi, a prije posluživanja možete ga posipati s malo šećera u prahu.

Prijatno!

Fina kremasta Grčka pita !


Fina kremasta pita  sa odličnom kremom od vanilije  koja svojim ukusom nikog ne ostavlja raavnodušnim .


Potrebno:
7-10 kom kora za pite/ ružice
2 pune žlice maslaca + mlaz ulja
1/4 žličice mljevenog cimeta

Za kremu:
400ml mlijeka
90 g/6 žlica šećera/manje više po želji
2 vanilin šećer
1štapić cimeta
4 jaja
1/2 naranče /kora

Ijoš :
2 žlice meda cvjetnog
2žlice listića badema ili kokosa ,nasjeckanih lješnjaci

Priprema:

Otopite maslac sa mlazom ulja .Uzmite kore za pite jednu po jednu pa premažete maslacem.Savijete prvo u malu roladu a potom rolat zavijete  u ružicu .Slažete u keramičku zdjelu u koju ste prije toga stavili papir za pečenje.Ponavljajte postupak do ne potrošite kore.Gotove ružice premažete sa ostatkom maslaca pa pospete sa cimetom.

Zagrijete pećnicu na 180 C Stavite zdjelu na najnižu vodilicu pećnice i pečete nekih 20min ,dok se fino ne hrskavi . Za to vrijeme napravite kremu .Stavite u zdjelu jaja i šećer pa ih izradite mikserom dok postanu kremasta i šećer se ne otopi .Stavite u lonac mlijeko sa štapićem cimeta pa pustite da zakuha izvadite stapic.Maknete sa vatre i miješajući postepeno dodate u jaja ,sve zajedno promiješate da se poveže.

Ulijete cijelu količinu kreme na ružice,pospete naribanom korom naranče, pa vratite nazad u pećnicu na još 30 min ili dok se krema ne stisne.Izvadite vani dok je toplo prelijete sa medom i pospete listićima badema.ohladite pa poslužite  sa vanilija preljevom ili sladoledom.
Servirana sa sladoledom i šlagom kao ljetna verzija.

Prijatno!

nedjelja, 11. ožujka 2018.

Torta poput sladoleda sa šumskim voćem!


Probajte jednu prelijepu tortu sa šumskim voćem i maskarpone kremom .Kad je dobro ohladite posjeća na sladoled meni je savršena probajte i vi nećete se pokajati .
Potrebno

Za biskvit: 

3 jaja,
 100 g šećera,
 vanilin šećer,
 2 žlice vruće vode,
 80 g oštrog brašna, 
40 g gustina, prašak za pecivo,
 20 g kakaa

Za kremu: 
350 g šumskog voća,
 70 g šećera, 
12 g želatine, 
4 žlice hladne vode, 
3 dl slatkog vrhnja,
 250 g mascarponea

Za dekoraciju: 
20 dag šumskog voća, 
preljev za torte, 
3 dl slatkog vrhnja,
 listići badema

Priprema
Za biskvit :
Jaja, šećer, vanilin šećer i vodu miksajte dok ne dobijete gustu kremu. Dodajte brašno pomiješano s gustinom, praškom za pecivo i kakaom. Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za torte (ø 24 cm) te pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta. Pečeni biskvit ohladite i vodoravno prerežite na dva dijela.

Za kremu :
Šumsko voće pomiješajte sa šećerom u prahu. Želatinu prelijte s četiri žlice hladne vode i ostavite stajati 10 minuta da nabubri. Lagano zagrijte želatinu da se otopi (ne smije zakuhati) uz miješanje. Dodajte šumsko voće i sve zajedno lagano zagrijte, a zatim ostavite da se ohladi.
Slatko vrhnje miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete čvrsti šlag, umiješajte sir, a zatim umiješajte ohlađeno voće. Pola biskvita položite na tanjur, stavite obruč od kalupa za tortu i nanesite pola kreme. Prekrijte drugim biskvitom i zatim premažite preostalom kremom. Tortu ostavite u frižideru nekoliko sati. Pospite je šumskim voćem i prelijte preljevom za torte. Dekorirajte tučenim slatkim vrhnjem i prženim listićima
badema.Ponovo vratite u frižider 2 sata .Zatim sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Jednostavan kolač sa jabukama gotov za tren -Nezna se jel bolji topao ili hladan !


Još jedan od onih jednostavnih kolača a koji su odlični ukusni mirisni i neodoljivi .
Potrebno

Za biskvit:

200 g šećera
2 vanilin šećera
250 g maslaca sobne temperature
5 jaja
220 g glatkog brašna
100 g gustina

Za nadjev od jabuka:
6 većih jabuka (cca 1,2 kg)
sok od 1/2 limuna
2 žlice smeđeg šećera
50 g bademovih listića
Priprema :

Jabuke ogulite, očistite pa izrežite na četvrtine. Svaku četvrtinu jabuke narežite na tanke ploške. Ploške jabuka stavljajte u zdjelu pa svako malo dodajte malo limunovog soka i promiješajte ih kako nebi pocrnile.
Šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksajte s maslacem sobne temperature. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i svaki put dobro izmiksajte smjesu.
Na kraju dodajte brašno, gustin i prašak za pecivo pa kuhačom sjedinite sve sastojke.
Veći kalup za pečenje (25×35 cm) lagano namastite i pobrašnite. Izlijte pripremljnu smjesu pa ju žlicom rasporedite po kalupu i poravnajte.
Preko tijesto ravnomjerno rasporedite ploške jabuke. Ploške slažite okomito u odnosu na tijesto, odnosno svaku plošku lagano “uronite” tako da stoji u tijestu.
Kada rasporedite sve jabuke, kolač ravnomjerno posipajte smeđim šećerom i listićima badema.
Kolač pecite 25-30 minuta na temperaturi od 180°C. Čačkalicom provjeravajte je li pečen.
Kolač malo ohladite, a zatim ga posipajte šećerom u prahu.

Ovaj kolač od jabuka jednako je ukusan hladan kao i topao . Ukoliko ga poslužujete toplog svakako ga servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije!

Brzo i ukusno -odlični keksi :Domači Knoppers!


Svi znamo kolko su dobri ovi keksi zato vam donosimo recept .Nije zahtjevan brzo se napravi .Obavezno maslac mora da bude sobne temperature da se bolje umuti .
Potrebno

Za bijelu kremu:
175 g maslaca sobne temperature ,
1/4 šoljice šećera u prahu ,
1/4 šoljice mlijeka,
1 šoljica mlijeka u prahu (150 g).

Za čokoladnu kremu:
100g maslaca sobne temperature
3 kašike krema Nutella (160g),
1 kašika kakaa,
2 vrhom pune kašike sitno sjeckanih oraha,
100 grama  sitno sjeckanog kikirikija,
2 smrvljena petit keksa.

još :
3lista oblatne 
1 istopljena  mliječna čokolada  za glazuru 

Priprema
Za  bijelu kremu:
 Pjenasto umutiti maslac, a zatim dodajte šećer i mlijeko  dobro umutite pa dodajte mlijeko u prahu .Polako dodati da se nediže prah dobro sjediniti smjesu  i ostaviti .

Za čokoladnu kremu :
Nutelu i maslac također pjenasto umutiti, dodati preostale sastojke i ponovo promiješati.
Na prvi list oblatne staviti čokoladnu  kremu, pa opet list oblatne pa bijelu  kremu pa list oblatne okrenute  tako da krupnije kockice idu unutra .Poklopite nečim teškim neka tako ostoji bar dva sata .
Zatim istopite čokoladu na pari  pa premažite cijelu oblatnu .Kad se čokolada ohladi i stisne sijecite na željene kocke i poslužite .
Prijatno !

subota, 10. ožujka 2018.

Predivan ledeni kolač sa malinama !


Kolač je odličnan bilo da ga konzumirate zaleđen kao sladoled ili pak kao kolač  koji je jako kremast po vašoj volji kako želite .Po kozna koji put ponavljam kako obožavam ove voćne kolače na sve načine  pa sam možda i dosadna snjima ali znam da ima i onih koji ih obožavaju kao i ja pa eto zato još jedan odličan kolač.Samo da napomenm u mjesto malina možete koristiti i drugo voće  koje imate kao šumsku mješavinu ,višnje ,borovnice itd .
Potrebno
Za koru:
5 kom bjelanaca
10 kašika šećera
1 kašika gustina
Za kremu :
5 kom žumanaca
4 kašike šećera
500 ml mlijeka
50 ml vrhnja za kuhanje
50 gr putera
200 ml vrhnja za šlag
4 kašike gustina
1 kom vanilija štapić 
300 gr malina
Priprema 
Za koru :
Rernu zagrijte na 170 °C. Tepsiju prečnika 23×33 cm obložite papirom za pečenje.
Bjelanca umutite sa šećerom u čvrst šaum. Dodajte 1 kašiku gustina i polako izmiješajte varjačom ili špatulom. Istresite u tepsiju i poravnajte. pecite na 170 °C oko 45 minuta, ako mislite i prije da je gotovo izvadite koru.
Kora nije hrskava na dodir kao kada je pečete za neke druge kolače, mekana je i na dodir gumenasta, takva treba da bude. Toplu je presijecite po dužini na dva jednaka dijela i ostavite da se hladi.
Za kremu :
 U šerpu sipajte mlijeko, dodajte šećer, vanilin šećer i stavite da se grije, ne treba da proključa.U zdjelici pomiješajte žumanca, gustin i vrhnje za kuhanje, ne morate se striktno držati onih 50 ml iz recepta, sipajte i manje ako treba, dovoljno je da se žumanca i gustin razmute. Možete vi staviti i mlijeko ali mu vrhnje da malo ljepši ukus.
U vrelo mlijeko dodajte razmućena žumanca i miješajte svo vrijeme dok se ne zgusne. Čim dođe do tačke ključanja postat će gusto, tada isključite vatru i kuhajte još oko 1 minut neprekidno miješajući. Krema neće biti gusta kao kada je pravite za kolač, više liči na malo gušći puding.
U vrelu kremu dodajte puter, nasječen na komade i miješajte dok se ne otopi. Kada se puter otopio zdjelu sa kremom pokrijte  prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Slatko vrhnje umutite u čvrst šlag. U zdjelu stavite ohlađen krem i mutite mikserom dok ne postane potpuno gladak, oko 2 minuta. Dodajte i umućeni šlag, ovo uradite u dva navrata, prvo stavite pola, sjedinite pa opet pola i završite mućenje.

U tepsiju ili kalup u kojem ćete slagati kolač stavite komad celofana, neka visi sa dvije strane. To će vam poslije pomoći da lakše izvadite kolač. Izrezanu koru, jednu lentu, pažljivo prstima odvojite od papira i stavite u tepsiju, preko nje stavite 1/3 fila, prstima izmrvite smrznute maline i dodajte u debelom sloju preko kreme. Ostavite oko 100 gr za završni dio. Preko malina sipajte drugu trećinu kreme, stavite koru, premažite je ostatkom kreme ( od kreme sačuvajte par kašika za dekoraciju) i pospite ostatkom malina ( onih 100 gr).
Stavite u zamrzivač najmanje na 4 sata a najbolje preko noći. Kada ga izvadite neka stoji 10 minuta tako, pa onda polako povucite one krajeve celofana prema sebi, tako ćete izvući i kolač ili prevrnite na tacnu pa sačekajte da sam ispadne Neka strana sa malinama dođe dole, kora je mnogo ljepljiva i ako nju stavite na tacnu poslije je nećete moći odvojiti od tanjira. Skinite celofan i premažite ga ostatkom od 5 kašika kreme. Kolač dekorisati po želji sa voćem koje ste koristili za kolač ,rendanom bijelom čokoladom .
Uživajte u ledeno malinastom kolaču .
Prijatno !

Kremasto savršenstvo :Čokoladna kraljica sa malinama !


Savršeno kremasta čokoladno malinasta tota savršenog ukusa koja će vas oduševiti i koju ćete rado ponovo praviti
Potrebno :

Za koru:
8 bjelanaca
10 kašika šećera
10 velikih kašika mljevenih oraha ( oko 100 gr)
1 kašika brašna
100 gr narendane čokolade

Za fil od vanilije:
600 ml mlijeka
8 žumanaca
100 gr šećera
3 kašike gustina
2 kašike brašna
250 gr putera
štapić vanilije

Za fil od malina:
500 gr malina
2 pudinga od malina
150 gr šećera
200 ml vode ili soka od malina

Za čokoladni preliv  :
150 gr čokolade
50 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:
Rernu zagrijte na 200 ° C.
Pleh veliki od rerne obložite papirom za pečenje
Za koru :
U zdjeli umutite bjelanca dok ne pobijele i ne napušu se. Dodajite jednu po jednu kašiku šećera dok ne dobijete čvrst šaum. U šaum lagano umiješajte, ručno, mljevene orahe, narendanu čokoladu i 1 kašiku brašna.
Smjesu istresite u pleh i poravnajte.
Pecite 15 minuta, dok kora na dodir ne postane čvrsta, možda će vam trebati i manje vremena ako vam je rerna jaka.
Pečenu koru ostavite još 5 minuta u isključenoj rerni.

Za fil od malina :
Maline, svježe ili zaleđene, stavite u šerpu zajedno sa šećerom i vodom i dovedite do ključanja.
Neka kuhaju oko 5 minuta.
Sa malo vode razmutite 2 pudinga i dodajte ih u ključale maline.
Isključite ringlu i miješajte tek toliko dok se ne fil ne ugusti, to će se desiti vrlo brzo, najviše 3 minuta treba.
Skinite sa vatre i pokrijte poklopcem ili plastičnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Za fil od vanilije :
U zdjeli sjedinite žumanca, gustin i brašno sa malo mlijeka, oko 100 ml.
Ostatak mlijeka sa šećerom i vanilom stavite na šporet da proključa.
U ključalo mlijeko istresite smjesu sa žumancima i miješajte dok ne dobijete jako gustu kremu.
Skinite sa šporeta i potpuno ohladite.
U ohlađenu kremu dodajte prethodno umućeni puter i sjediite u glatku kremu.

Za čokoladni preliv :
Čokoladu i vrhnje stavite u šerpicu i otopite. Ohladite.

Slaganje kolača:

Koru isijecite po dužini na 3 jednake trake .

Ide korica, malina fil, vanila fil i sve poprskajte čokoladnim prelivom , druga kora, malina fil- vanila fil- čokoladni preliv. Završite sa vanila  filom .Dekorišite po želji sa glazurom od čokolade ,šlag kremom ,rendanom čokoladom i td .
Tortu dobro ohladite prije posluživanja .
Prijatno!

Savršeno ukusan hrskavi krompir odličan kao sam ili kao prilog !



Jako hrskav i ukusan krompir odličan sam ili kao prilog bilo kojem mesu .

Potrebno:
3-4 velika krompira
50 ml maslinovog ulja
1 kašika češnjaka u prahu
1 kašika talijanske mješavine začina
50 g naribanog parmezana
biber
So

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Operite krompir dobro ne gulite , narežite ga kriške i rasporedite na papir za pečenje. Prelijte ga maslinovim uljem, češnjakom i mješavinom začina, posolite i pobiberite . Pospite parmezanom i pecite dok ne pozlate i ne postanu hrskavi. Uživajte.

Prijatno!

Prijedlog za ručak : Preukusne Janjeće kofte !


Nemoramo čekati ljeto i lijepe dane da napravimo ukusan ručak kao sa roštilja .Evo sjajnog recepta da to napravite i u stanu -kući .
Potrebno :
500 g mljevene masnije janjetine
1 kašika  kima
1 kašika  korijandra
maslinovo ulje
1 glavica ljubičastog luka
2 češnja češnjaka
1 tikvica
prstohvat dimljene mljevene paprike
sok pola limuna
kašika sjeckanih listića svježe metvice


Priprema:

Na tavici bez ulja tostirajte sjemenke pa ih izmrvite u mužaru. Nasjeckajte luk i češnjak pa ih stavite u tavicu u kojoj su se pržile sjemenke. Dodajte naribanu tikvicu i kuhajte još 5 - 10 minuta dok voda ne ispari, a tikvica postane mekana. Stavite sa strane da se hladi. Dobivenu smjesu umiješajte u janjetinu, dodajte papriku i sjemenke iz mužara i dobro promiješajte. Dodajte limunov sok i sjeckanu metvicu. Oko štapića oblikujte kofte i stavite ih na jedan sat u hladnjak. Pecite ih na srednje jakoj vatri na  električnoj tepsiji ili roštilju otprilike deset minuta.
Poslužiti toplo uz prilog po želji .Prijaju uz jogurt u koji ste umiješali malo sjeckane metvice ili ajvar .
Prijatno!

Brza i jednostavna kremasta puding čokoladna torta !

Jednostavna za pripremit kremasta i jako ,jako ukusna torta a prelijepa za oko nećete se postidjeti kome god da ponudite .
Potrebno:
    1 l mlijeka
    10 kašika šećera
    3 pudinga od vanilije
    300 g mliječne milka čokolade
    100 g bijele milka čokolade
    500 ml slatkog vrhnja
    Plazma keksa koliko je dno kalupa za torte
Priprema:
U 200 ml mlijeka razmutite pudinge i šećer. Ostatak uspite u šerpu srednje veličine te na srednjoj temperaturi sačekajte da prokuha.
Dodajte razmućene pudinge i šećer te miješajte dok ne dobijete puding smjesu.
Sačekajte da se puding ohladi, a zatim ga podijelite na dva jednaka dijela te u jedan stavite otopljenu mliječnu, a u drugi otopljenu bijelu čokoladu. Miješajte dok se smjesa ne ujednači.
Izmiksajte slatko vrhnje te po četvrtinu dobijene smjese ubacite u svaku od dvije smjese s čokoladama, a polovinu ostavite sa strane.
Plazma keks namočite u mlijeko i redajte po dnu kalupa za torte.
Preko keksa rasporedite kremu s bijelom čokoladom, zatim kremu s mliječnom čokoladom, a na kraju izmiksano slatko vrhnje (šlag).Po želji odozgo možete dekorisati istopljenom čokoladom .Tortu dobro ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!


utorak, 6. ožujka 2018.

Još jedan prekrasan starinski kolač :Damen kapric!


Ovo je još jedan od onih starinskih recepata .Jeftino i ukusno i od sastojaka od kojih sigurno sve već imate u kući zato krenite u izradu ovog kolača .
Potrebno
Za koru:

4 žumanceta
4 kašike šećera
80 gr (pola šolje) masti
1 dl (pola šolje) mleka
200 gr brašna
1 puna kašičica praška za pecivo
1 puna kašičica rendane limunove korice

Za šam:

4 belanceta
1 kašika limunovog soka
8 kašika šećera

I još:

400 gr džema od kajsija
80 gr mlevenih oraha

Priprema:

Brašno prosejati i pomešati sa praškom za pecivo. Odvojiti belanca od žumanaca i staviti ih u dublju činiju. U drugu dublju činiju staviti žumanca, mast, šećer, mleko, rendanu limunovu koricu i par kašika brašna i izmiksirati. Dodati ostatak brašna i izmiksirati. Dobićete gusto, pomalo lepljivo testo i nikako ne treba da se dodaje više brašna da kora posle ne bi bila tvrda.

Kalup za pečenje obložiti pek papirom. Moj kalup je veličine 26 cm, može i veći, nikako manji da kora ne bi bila debela jer će prilikom pečenja još malo da naraste. Usuti testo u kalup, na pek papir, pa ga vlažnom kašikom rasporediti i lepo utapkati. Staviti u rernu na gornju rešetku da se peče 10 minuta na 180 stepeni, samo da uhvati koricu.

Za to vreme, pekmez od kajsija ugrejati ukoliko je gust, kako bi se lakše rasporedio po kori. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodajući sok od limuna i šećer. Mutiti oko 5 minuta na najjačoj brzini.

Izvaditi polupečenu koru, preko nje naneti pekmez, posuti ga sa sa više od polovine mlevenih oraha i onda preko toga naneti šne tako što se stavlja u gomilicama a ne sve odjednom jer bi u protivnom prilikom razmazivanja “podigao” mlevene orahe sa pekmeza. Dakle, ravnomerno naneti šne a onda ga kašikom tapkati da se dobije razbarušen izgled. Pa posuti ostatkom mlevenih oraha.

Temperaturu pečenja smanjiti na 120 stepeni (moja rerna je prilično jaka, sa ventilatorom) i vratiti kolač da se dopeče, odnosno da se šam polako osuši, još 20-30 minuta. Gotov je kada šne i orasi dobiju rumenu boju.

Kolač ostaviti da se ohladi u otvorenoj rerni. Može se servirati i topao, čak je tako i ukusniji ili sačekajte da se ohladi, lepše se seče .

Prijatno!