Potrebno :
300 g kelja
1 narendana jabuka
4 šoljice toplog pilećeg temeljca
1/4 šoljice sitno naseckane mesnate slanine
1/4 šoljice kisele pavlake za kuhanje
1/4 šoljice kisele pavlake za kuhanje
1/2 iseckane glavice crnog luka
l -2 kašičice maslinovog ulja
po ukusu soli i mleveni biber.
po ukusu soli i mleveni biber.
Priprema :
Kelj dobro operite i iseckajte na šire tračice. U većem tiganju propržite slaninu na sopstvenoj masnoći pa dodajte kelj. Po potrebi dodajte maslinovo ulje da se kelj ne zalepi. Dinstajte sve dok kelj ne omekša pa dodajte pileći temeljac i mešajte na najnižoj temperaturi 10 minuta. Potom sve sipajte u blender i miksajte dok se sadržaj ne ujednači. U isti tiganj gde se dinstao kelj sipajte maslinovo ulje, pa propržite luk da omekša, dodajte izrendanu jabuku i povremeno mešajte 5 minuta, vodeći računa i da jabuka omekša. Potom u ispražnjeni blender sipajte jabuku i luk i izmiksajte dok se ne pretvore u pire. Pire od kelja i pire od jabuke pomešajte i malo vratite na vatru da se masa sjedini i služite uz kiselu pavlaku.
Prijatno!