subota, 3. ožujka 2018.

Jako zdrava :Krem juha od kelja !


Jako zdrava krem juha od kelja isreno preporučam bar jednom sedmično .

Potrebno :

 300 g kelja 

 1 narendana jabuka
 4 šoljice toplog pilećeg temeljca
 1/4 šoljice sitno naseckane mesnate slanine
 1/4 šoljice kisele pavlake za kuhanje
  1/2 iseckane glavice crnog luka 
 l -2 kašičice maslinovog ulja
po ukusu  soli i mleveni biber.

Priprema :

Kelj dobro operite i iseckajte na šire tračice. U većem tiganju propržite slaninu na sopstvenoj masnoći pa dodajte kelj. Po potrebi dodajte maslinovo ulje da se kelj ne zalepi. Dinstajte sve dok kelj ne omekša pa dodajte pileći temeljac  i mešajte na najnižoj temperaturi 10 minuta. Potom sve sipajte u blender i miksajte dok se sadržaj ne ujednači. U isti tiganj gde se dinstao kelj sipajte maslinovo ulje, pa propržite luk da omekša, dodajte izrendanu jabuku i povremeno mešajte 5 minuta, vodeći računa i da jabuka omekša. Potom u ispražnjeni blender sipajte jabuku i luk i izmiksajte dok se ne pretvore u pire. Pire od kelja i pire od jabuke pomešajte i malo vratite na vatru da se masa sjedini  i služite uz kiselu pavlaku.
Prijatno!

Super za doručak : Iskoristite stari hljeb i napravite ukusan doručak !


Iskoristite stari hljeb i napravite  još jedan ukusan omlet pitu iz rerne.
Potrebno:
8 jaja
450 g hljeba isečenog na kockice
1 i 1/2 šolja mlijeka
prstohvat soli
550 g kačkavalja
200 g šunke isečene na kockice
2 kašike mladog luka
kašika parmezana


Priprema:
 Rernu uključite na 180 C i pouljite kalup za pečenje.
U kalup stavite polovinu kockica hljeba. Nanesite polovinu šunke i sira, pa ponovite postupak.
 U posudi pomešajte jaja, mlijeko, so i iseckan luk. Ovom smesom prelijte hleb, sir i šunku u plehu.
Veći pleh stavite u rernu a u njega kalup  sa pitom -omletom. U veći pleh zatim sipajte vodu i pecite sve to oko 60 minuta, odnosno dok se jaja ne ispeku. Pečenu pitu  pospite parmezanom.

Poslužite toplo uz jogurt  i paradajz salatu  isječeno na parčad .
Prijatno !

Jednostavna za napravit :Torta sa puslicama kikirikijem i čokoladom !


Još jedna jako kremasta torta jednostavna za napravit .

Potrebno
Za koru :

2 jaja
3 kašike šećera
2 kašike brašna
1 kašika kakaa
3 kašike ulja
3 kašike mlijeka
5 kašika skuhane kafe
3 kašike mljevenog kikirikija
2 kašike ruma

1/2 praška za pecivo

Za fil:

1/2 l slatke pavlake
100 g mlevenog kikirikija
100 g gotovih puslica (po mogučnosti smeđe imaju najljepšu aromu )
100 g crne čokolade
50 g bele čokolade
5 kašika šećera u prahu
1 kašika ruma

I još:
piškote

Priprema
Za koru:
 Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati žumanca i umutiti, da masa postane penasta. Dodati tečne sastojke: ulje, mleko, kafu i rum. Izmešati. Na kraju dodati brašno sa pecivom i kakaom, kao i mleveni kikiriki. Sve izmešati mikserom i staviti da se peče u kalup, br. 26, preko pek papira.

Za fil: 
Umutiti čvrsto slatku pavlaku, uz dodavanje šećera u prahu. U umućenu pavlaku dodati krupno izrendanu crnu i belu čokoladu, mleveni kikiriki, izdrobljene puslice i rum. Kašikom sve izmešati, da se sastojci sjedine.

Koru izvaditi iz kalupa, skloniti pek papir i staviti je u kalup, br. 28. Oko kore staviti piškote, provučene kroz mlijeko,pomešano sa rumom. Preko kore izručiti fil. Poravnati. Ukrasiti po želji. Ja sam izrendala crnu i belu čokoladu i poprskala sa rastopljenom crnom čokoladom.
Ostaviti u frižideru, da prenoći. Sutradan, izvaditi tortu, skinuti obruč od kalupa i uživajte uz zaista prelijepoj kremastoj torti  
Prijatno!

Brza verzija bez pečenja :Čokoladna kiki-riki torta !


Za sve ljubitelje čokolade i kikirikija jedna brža verzija torte bez pečenja kora .

 Potrebno

 Za podlogu za kalup promjera 24 cm:

 200 g kakao čajnih kolutića
 100 g maslaca ili margarina

Za kiriki  kremu:


300 ml vrhnja za šlag
 300 g maslaca od kikirikija
 100 g usitnjenog kikirikija

Za čokoladnu kremu:

 200 g čokolade sa većim udjelom kakaa

 400 ml slatkog vrhnja

I još :

 200 g čokolade za glazuru
 100 g krupno sjeckanog kikirikija


Priprema:
Za podlogu :
Kekse samljeti i pomiješati s maslacem sobne temperature te utisnuti u dno kalupa i poravnati.
Za čokoladnu kremu :
Čokoladu i slatko vrhnje otopiti na pari i ostaviti da se ohladi. Po potrebi staviti u hladnjak. Kada bude skroz hladna, kremu izmiksati do čvrstoće šlaga.
Za kikiriki kremu :
U međuvremenu maslac od kikirikija, slatko vrhnje i vrhnje za kuhanje otopiti na pari i miješati dok se ne sjedini. Voditi računa da se masnoća ne počne odvajati od smjese. Nakon što su se vrhnje i kikiriki sjedinili, dodati usitnjeni kikiriki. Pustiti kremu da se malo prohladi.

Na podlogu od keksa prvo staviti kikiriki kremu, lijepo  je zagladiti, zaliti s par žlica čokoladne glazure i razliti po cijeloj torti tako da se napravi tanka korica. Na još mekanu čokoladu posuti 50 g sjeckanog kikirikija. Staviti u frižider na 10 minuta da se glazura stisne.
Na glazuru i komadiće kikirikija staviti čokoladnu kremu (jedan dio odvojiti za dekoraciju). Ako je krema malo mekša , bez brige, stisnut će se kad se ohladi. Ohlađenu tortu zaliti preostalom glazurom i brzo posuti preostalim kikirikijem jer će se čokolada jako brzo ohladiti i stisnuti. Pažljivo odvojiti od ruba i izvaditi iz kalupa.Dekorisati po želji.

Sjeći na parčad i poslužiti .
Prijatno!

Jednostavan i ukusan slatki hljeb sa bananom !


Hljeb je jako ukusan i sočan idealan uz čaj ili kafu.
Potrebno:

250 g brašna
150 g smeđeg  šećera
kašičica sode bikarbone
2 jaja
malo soli
3 banane
100 g  maslaca 

po želji suhog voća i orašastih plodova 

Priprema :

Rernu zagrijte na 200 C.

U velikoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu i so. U posebnoj posudi umutite puter i šećer, a zatim dodajte umućena jaja i ispasirane banane i sve dobro promešajte. Smesu sa bananma dodajte brašnu i sve promešajte dok se dobro ne sjedini. Smesu sipajte u pouljen kalup .
Kad stavite peći rernu smanjite na 180C .
 Pecite u zagrejanoj rerni oko sat vremena. Kada je pečen, pokrijte  ga krpom da se ohladi   pa ga tek tad izvadite iz pleha.
Poslužite uz čaj ili vaš omiljeni topli napitak .
Prijatno !

Brz i ukusan obrok :Tjestenina sa špinatom i piletinom!


Jednostavno i brzo napravite ukusan obrok za ručak ili večeru
Potrebno:

1 pakiranje tjestenine  (možete kupite one od špinata ili koristiti obične)
1 kašika maslinovog ulja
250 g otkoštanih bataka i zabataka(može i fileti )
sol i papar
2 čehna bijelog luka
250 g špinata
2 dcl vrhnja za kuhanje
1 šaka ribanog parmezana
svježi bosiljak


Priprema :

Tjesteninu skuhajte al dente. Na malo maslinova ulja u posebnoj tavi prepržite piletinu izrezanu na manje komadiće. Posolite ju i pobiberite ,dodajte sitno isjeckani bijeli luk i vrhnje za kuhanje.Špinat jednostavno natrgajte u tavu, povenuti će dovoljno u vrhnju. Kad se malo zgusne, dodajte tjesteninu i sve promiješajte. Poslužite sa svježim bosiljkom i naribanim parmezanom.Poslužiti toplo .
Prijatno!

petak, 2. ožujka 2018.

Kremasta i jako ukusna ;Posna torta sa rumom!


Kremasta i ukusna posna torta sa rumom .
Potrebno:
Za kore

250 g meda
100 g čokolade posne
400 ml kisele vode
200 ml ulja
250 g šećera
300 g mljevenih oraha
25 kašika brašna
1 kašičica sode bikarbone


Za fil:

6 pudinga od čokolade
500 ml vode
300 g čokolade posne
250 g margarina posnog
200 g šećera u prahu
300 ml ruma

Za drugi  fil :
300 g posnog šlaga
600 ml kisele vode
Za dekoraciju:
po želji
Priprema:
Za kore

 U sudu na pari otopiti čokoladu i med i ostaviti da se ohladi.
Dodati kiselu vodu, ulje, šećer, mljevene orahe bršno i sodu bikarbonu, pa dobro izmešati. Dobijenu smesu podeliti na tri  dijla. Rernu zagrejati na 180°C. Od svakog dela ispeći jednu koru u podmazanom i brašnom posutom okruglom kalupu za torte.Ili ispecite jednu u velikom plehu pa presijecite na tri jednake trake ,
Za fil

 U šerpu sipati 400 ml vode i staviti da kuha. Posebno rastvoriti puding u 100 ml vode. Kad voda proključa, skuvati puding, umešati rum i čokoladu da se rastopi. Povremeno promiješati dok se hladi.
 Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenom kremom.
Za drugi fil:
Posni šlag umutiti sa kiselom vodom.
Slaganje :
Na tacnu za serviranje staviti jednu koru, premazati je  prvo filom, potom sa šlagom . Postupak filovanja ponovljati do kraja .Dekorisati po želji .
Tortu ostaviti u frižider bar 4 sata do služenja .
Ohlađenu tortu sjeći na parćad pa poslužiti .
Prijatno !

Po starom bosanskom receptu :Tahrana (tarana ,tarhana)zavisno kako je ko zove !


Još jedan stari dobri recept za najbolju čorbu

Reč tarhana (persijski tarkhaneh, što znači drobljenac) u naš jezik je došla iz turskog jezika. Način pravljenja čorbe tarhane takođe ima začetke u turskoj kulinarskoj kulturi, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe.
Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog testa. Tijesto najčešće sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, koji mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv ukus.



Potrebno
 :
 najmanje 4 jaja
0,5 l soka od paradajza od svjžeg paradajza bez sjemenki,ili paradajz umak 
   brašno po potrebi

Potrebno za čorbu:
 100 g tahrane, 
300 g paradajza,
 1,5 l mesne supe,
1 kašika maslaca,
 1 kašika brašna, 
mlevena paprika, 
biber po ukusu
so i suhi začin po ukusu

Priprema tahrane: 
Ovo nije baš jednostavan recept ali je sto put zdraviji i bolji od tjestenine koju svi kupujemo u trgovinama 
Od jaja i brašna  i paradajz soka   zamesiti tijesto. Najbolje je kada odstoji dva-tri dana da malo nakisne . Nakon toga, tijesto  ponovo sa bršnom izmijesiti pa na krupno sito ili sitno rende  izrendati tako se dobiju veće mrvice.i to se sve radi s bršnom tijesto nesmije lijepit .tako izrendane mrvice istresti na stolnjak i ostaviti u prostoriji  gdje se baš ne hoda pošto mora da se suši ,povremeno promiješati .Tahrana je gotova i suha kad vam te mrvice šušte ,zveckaju pod rukom .Ovu tjesteninu najbolje je raditi ljeti u sezoni kad imamo paradajza i kad će nam se prije osušit .Znači pogriješit nikako nemožete što više jaja(najbolje ako imate domaća) sok od paradajza(paradajz obavezno očistiti od sjemenki ) i brašno .Samo nesmije ostati mekano da se tijesto lijepi .

Priprema čorbe: Paradajz izrendati da bi se dobio sok (može da posluži i paradajz sos). Na rastopljenom maslacu propržiti brašno. U zapršku od brašna dodati sok od paradajza pa sve dodati u supu. Staviti da prokuha, pa dodati tarhanu i kuvati još 30 minuta dodati so  i začine . Servirati posuto biberom .
Ja isto i na ovaj način samo na povegećenoj vodi skuham čorbu i u skuhanu dodam kiselu pavlaku uh baš mi je dobra i ovako .
Prijatno!

Recept u borbi protiv prehlade i gripe :Zlatno mlijeko !


U ovim hladnim danima svi moramo paziti na prehladu i gripu .Evo jednog recepta koji će vam pomoć u borbi stim .Znamo da kurkuma ,đumbr i med djeluju antimikrobno .protiv upalno i da potiću čiščenju  organizam od bakterija .virusa i toksina .Zato sam uverena da ce vam ovaj recept biti od koristi .
Potrebno:
2 šoljice mlijeka
1 kašičica kurkume
1 kašičica đumbira
prstohvat crnog bibera
med po želji

klinčići 
Priprema:

Mlijeko, kurkumu, đumbir,klinčiće  i biber zagrijte u širem loncu. Miješajte dok se svi sastojci ne stope. Pustite da smjesa prokuha i da se počnu pojavljivati mjehurići na rubovima lonca. Promiješajte i pustite da ključa još minutu-dvije, ali pripazite da mlijeko ne zagori. Dobro promiješajte, ugasite vatru i pustite da napitak odstoji još 10 minuta. Dodajte med i konzumirajte toplo.
Prijatno!

Jednostavno i brzo slana torta od karfiola sira i brokule!


Ukusno i zdravo povrće pripremite za čas posla predivan ručak .

Za 6 osoba potrebno :

Za koru: 
130 g običnog brašna
80 g integralnog pšeničnog brašna,
1 kašičica praška za pecivo, pola kašičice soli
0,8 dl grčkog jogurta, 
0,8 dl maslinovog ulja.
 Za fil: 
četvrtina brokolija isečenog na komadiće,
 četvrtina karfiola isečenog na cvetove, 
1 tikvica iseckana na kocke, 
250 g rendanog kačkavalja, 
200 gr skuhane tjestenine po želji 
Za preliv :
2,5 dl mlijeka,
 4 jaja,
 2 kašike senfa, 
3 kašike seckanog bosiljka,
 20 g putera i so.

Priprema
Za koru :U činiji pomešajte obično i integralno brašno i prašak za pecivo, posolite, pa dodajte jogurt i ulje i dobro umesite. Puterom podmažite
četvrtastu  tepsiju ili vatrostalnu zdjelu  dužine 20 cm. Umešeno testo razvucite u koru i njome obložite podmazanu tepsiju  i ostavite da odstoji 10 minuta. Zagrejte rernu na 210 stepeni.
Za fil:
Skuhajte tjesteninu zatim  U šerpi zagrejte vodu do ključanja, posolite i kratko obarite brokoli, karfiol i tikvice 3 minuta. Ocedite, isperite hladnom vodom i ostavite da se iscedi na upijajućem papiru. Rasporedite povrće,tjesteninu  i rendani kačkavalj preko kore. 
Za preliv:
U činiji umutite jaja, mlijeko, senf i bosiljak i prelijte preko sira i povrća. Pecite 12 minuta, pa smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 40 minuta.
Poslužite toplo .
Ako nemožete bez mesa u fil možete dodati i pileće bijelo meso po želji .
Jednostavan a jako ukusan i zdrav ručak .
Prijatno !

nedjelja, 25. veljače 2018.

Jako ukusna i efektna :Raskošna torta japanka!


Još jedna fantastična čokoladna torta na malo drugačiji način jako efektna i ukusna .Vjerujem da će vas oduševit ovaj recept kao što je i mene .

Potrebno

Za kore 3X
3 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
za dve kore još po…
1 kašika kakaa
1 štangla rastopljene i ohlađene čokolade

mjera

Za preliv kore:

250 gr šećera
250 gr vode
malo soka od limuna

Za bijeli fil:

750 ml mlijeka
10 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna
250 gr putera

Za braon fil:
80 gr čokolade
10 kašika šećera
6 kašika mlijeka
125 gr putera
250 gr mljevenih oraha


Priprema
Za kore:
Umutiti jaja sa šećerom u gustu masu, pa špatulom umešati brašno blago prevrćući. Masu sipati u podmazan i brašnom posut okrugli pleh prečnika 28 cm. Peći dok blago ne porumeni (petnaestak minuta).U sledeće dve kore dodati po kašiku kakaa i po štanglu otopljene i prohlađenečokolade.
Ukupno se peku 3 kore, dve tamne i jedna svetla.
Ispečene kore preliti prelivom koji napravimo tako što prokuvamo šećer, vodu i sok od limuna.

Za bijeli fil:

U malo mlijeka razmuti šećer i brašno a ostalo mlijeko staviti da zakuha pa smjesu od brašna i šećera i mlijeka izliti u zakuhalo i skuhati ko puding  pa u prohlađeno dodati umućen puter.

Za braon fil:

Zakuhati na ringli mlijeko, šećer i čokoladu, pa dodati puter i mljeveni orah.Smjesu sjediniti miješajući .

Slaganje:

Svetlu koru podeliti na osam delova, svaki premazati braon filom i uviti u kiflice.Tamnu koru premazati belim filom, po obodu poredati kiflice, sredinu ispuniti braon filom a premazati ga i preko kiflica.Preklopiti drugom tamnom korom, premazati belim filom. Dekorisati po želji. Ja sam premazala ganaš kremom odozgo i sa strane i posula čokoladnimkomadićima.Tortu ohladite u frižideru bar 3 sata pa sijecite na željene komade i poslužite .
Prijatno!

Punjeni šampinjoni sa mljevenim mesom !


Jako ukusno i nesvakidašne jelo a nije teško za pripremit  .
Potrebno:

Oko 400 g šampinjoni  krupnijih 
300 g mljeveno meso  po želji (juneće .svinjsko ,pileće)
ribanog sira po želji   200 g
1glavica luka
suhi  začin  po želji 
so po ukusu
biber po ukusu
sitno sjeckanog peršuna 
malo prezle 
 1 jaje 
margarin

Priprema :

Šampinjone operite, osušite papirnim ubrusom, skinite im drške i poredajte u vatrostalnu posudu. Između kapica stavite i drške, sve pospite suvim začinom, pobiberite i u svaku kapicu stavite po malo parče margarina. Posebno sitno iseckajte crni luk i kratko ga propržite na malo ulja. Sklonite sa vatre,   Mljeveno meso, posolite i pobiberite,začinite dodajte jedno jaje,sitno sjeckani peršun  ,prezlu i prodinstani luk   sve dobro sjedinite i od te mase pravite male čufte. Na svaku kapicu šampinjona stavljajte po jednu ćufticu, posudu stavite u rernu i pecite u zagrejanoj rerni dvadesetak minuta. Potom izvadite posudu, pospite  odozgo ribanim sirom i vratite u rernu i pecite još desetak minuta. Jelo poslužite toplo.
Prijatno!

subota, 24. veljače 2018.

Ukusan ručak na brzinu-bijelo meso u sosu sa brokulama!


Još jedan brizi ručak sa piletinom koji je jako ukusan a gotov za čas .
Potrebno:
300 g pilećeg filea (može i pureći)
100 g kačkavalja
po želji barenog brokolija
dve kisele pavlake
malo maslaca
so, biber
Priprema :

Piletinu iseckajte na želene komade i propržite maslacu. Dodajte pavlaku, kačkavalj iseckan na kockice i promešajte. Spustite bareni brokoli, posolite i pobiberite i krčkajte još dva minuta. Možete poslužiti samo ili uz prilog po želji pire krompit kuhanu tjesteninu ,rižu itd .
Uživajte prijatno!