subota, 17. veljače 2018.

Još jedan dobri kolač od jabuka mirsan i sočan usto jako ukusan!


Ovaj kolač možemo svrstati u brze kolače sve satojke pripremi umuti i peci .Kolač je jako sočan i ukusan a brzo se napravi.
Potrebno:
3 srednje jabuke 
4 jaja 
150gr šećera 
120gr margarina 
100gr riže
60gr sjeckanih oraha moze i više naravno 
50gr izdrobljenog keksa 
4 kašike gustina 
1 kašikica cimeta 
1vanilin šećer 
korica limuna 
šećer u prahu za posip 

Priprema:

Zakuhati mlijeko s prstohvatom soli i dvije žlice šećera,dodati rižu i kuhati na umjerenoj vatri oko pola sata,često mješajući.Pri kraju kuhanja dodati vanilin šećer i ribanu koricu limuna i kuhati dok riža ne upije svu tekućinu.Pustiti da se ohladi.
U velikoj zdjeli miješati žumanjke i preostali šećer da se zapijeni i dodati rastopljeni maslac(margarin) i dobro i nastaviti miješati.Dodati kuhanu rižu,cimet,orahe i izdrobljenog  keksa(u kesu stavite kekse i kuhinjskom oklagijom izdrobite) dobro sve izmješati.
Zatim dodati prosijani gustin,brašno i prašak za pecivo promiješati i dodati jabuke isjeckane na kockice.Izlupati čvrst snijeg od bjelanjaka i postupno ga dodati u smjesu lagano mješajući.
Smjesu jako lagano promiješati odozdo prema gore.
Istresti smjesu u kalup i staviti u predhodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva.Kad se kolač stavi smanjiti temperaturu na 190 stupnjeva i peći ga oko 50 min ovisi o pećni, ako počne tamniti prekrijte ga sa papirom da ne izgori. Kad je gotov ostaviti ga još pet minuta u pećnici. Nakon pet minuta kolač izvaditi i pustiti da se ohladi i na kraju ga posuti sa šećerom u rah.Kolač ohladiti pa sjeći na kriške i poslužiti .

Prijatno!

Brzi jafa kolači -jako ukusni napravljeni za tren !

U nedostaku vremena za pečenje kora i pravljenjem krema donosimo vam još jedan brzi recept koji je jako ukusan .
Potrebno :
Za nadjev/punjenje keksića  :
200 g  margarina ili maslaca 
100g čokolade po želji( ja sam stavila mliječnu sa sitnim lešnjacuma )
250 gr mljevenog keksa po želji 
kašikica arome narandze ili iscijeđeni sok od 1 narandze 
korica od naranze 
Za dekoraciju :Istopljena čokolada 100gr
2 kašike ulja 
malo naribane bijele čokolade 
I još:
32 keksa jafa bilo koji 
sok od narandze (moze iscijeđeni može gusti sok ) za natapanje keksića 

Priprema 
Za nadjev ili punjenje:
Istopite margarin i čokoladu  pa dodajte keks sok ili aromu  od narandže(keks nemojte dodati sve odjednom pomalo dodajte )  treba da dobijete ne previse gustu masu da je mozete mazati po keksima,
Svaki keks sa dolje strane,koja nije čokoladna,namažite malo sokom  od narandze ne previse da vam se poslje  ne raspadaju keksi jedna kašikica je dovoljna  .
Na gornju čokoladnu stranu stavite po dvije kašike nadjeva,pa poklopite da drugim jafa keksom,okrećući čokoladnu stranu prema dole i njega malo namažite sokom Fino oblikujte kolač da je sve popunjeno

Istopite čokoladu sa uljem na laganoj vatri ili na pari da vam čokolada ne zagori ,pa na svaki kolač stavite po jednu  kašikicu čokolade i malo je razmazite,pa pospite sa naribanom čokoladom.

Ohladite kolče u frižideru pa poslužite .
Prijatno!

petak, 16. veljače 2018.

Mirisni kolač ili Carski kolač !


Ovo je još jedan stari dobri recept naših baka meni jako drag džem kaisije daje posebnu aromu .
Potrebno
Za korice :
2 jaja,
šolja mlijeka
kašika masti ili maslaca
kvasac,
800 g brašna,
1 kšikica šećera 

Za premaz :
kašika kakaa,
300 g džema od kaisija,
200 g mlevenih oraha,
šećer po ukusu

Priprema :
Kvasac potopiti u mlako mlijeko sa kašičicom šećera ostaviti da nadođe.
Mast umutiti sa kašikom šećera, dodati jaja, umešati nadošli  kvasac, pa postepeno dodavati brašno i umesiti fino tijesto.
Tijesto podeliti na četiri jednaka dela i svaki deo rastanjiti prema veličini pleha.
U podmazan pleh staviti jedan sloj testa, premazati ga džemom izmešanim sa kakaom, pa posuti trećinom mlevenih oraha izmešanih sa šećerom.
Pokriti drugom korom i tako naizmenično dok se sve ne utroši, a preko gornje kore ne stavljati ništa.
Kolač peći na umerenoj temperaturi 180 stepeni nekih 25 -30 min  ako vam je jaka peć
onda odrete sami ili smanjite temperaturu a pecite duže kolač je pečen kad odozgo fino urumeni .Vruć kolač  premazati džemom, posuti mlevenim orasima,dodatno možete ukrasit čitavim poprženim lješnjacima ali nije neophodno. 
Ohladiti pa sjeći na kocke ili šnite i poslužiti .
Prijatno !
Napomena: ako nemate džem od kaisije može i bilo koji drugi koji imate .

Brze banana šnite sa vanilin pudingom- ništa lakše i brže!

Ovo je još jedan od onih kolača kad nemate puno vremena za pripremu a jede vam se nešto slatko ili će vam gosti doć .Brzo skuhajte kremu i to jeto sve složite i evo kolča stvarno je odličan a nije zahtjevan .
Potrebno:
200 g petit keksa 
600ml mlijeka 
3-4 kašike šećera 
2 pudinga od vanilije 
1 margarin ili maslac 
1 vanilin šećer 
1kg moze  banane 
Za dekoraciju :
šlag krema od čokolade 
1 šlag fiks i mlijeko za šlag 


Priprema :

Sa malo mlijeka umutiti puding i vanilin šećer a ostalo mlijeko i šećer pomiješati i staviti na vatru kad pohuha skuhati puding .  Skinuti sa vatre i u mlak ne vreo  puding dodati maslac. Dobro izmiješati, da se sve sjedini.E sad ako nevolite margarin ili maslac u hladan puding možete dodati 250 ml umućenog slatkog vrhnja i ta mi je kombinacija i krema super sad kako volite .

U tepsiju ili dublju tasnu poredate petit keks za podlogu pa malo premažite sa kremom da se keks otpusti malo je teže keks bježi pošto je suh al zato vam treba dublja tepsija ili tasna i da nema praznog prostora između pa poredajte banane po pudingu (banane isijecite po želji na kolutiće ili po dužini )zatim ponovo premažite banane sa ostatkom kreme lijepo izravnajte i stavite u fržider da se malo ohladi .
Zato vrijeme umutite šlag sa mlijekom i šlag fiksom .Šlagom napunite špricu i po želji dekorišite kolač .
Ostavite u fržider da se dobro ohladi pa poslužite isječene na šnite a može i na kocke po želji   .
Prijatno !


Fantazija od kolača :Princes krofne sa prelivom od višanja !


Svi ste dosad probali obične princes krofne ali ove prelivom od višanja su božanstvene ili što sam ja ljubitelj voćnih kolača meni su stvarno fantazija a probajte i vi pa sami osudite .
Potrebno
Za krofne :

3 – 4 jaja, zavisi koliko su krupna
100 ml ulja
200 ml vode
6 kašika oštrog brašna

Za kremu:
3 žumanca
300ml mleka
5 kašika kristal šećera
3 kašike brašna
1 kašika ekstrakta od vanile
Ili:
300 ml mleka
1 puding od vanile – 40 gr
5 kašika kristal šećera
1 kašika ekstrakta od vanile

Za preliv :
300 gr višanja
200 gr kristal šećera
50 ml vode
1 kašika brašna

Za krem i filovanje od gore:
500 ml slatke pavlake

Priprema:

Pomešati vodu i ulje is taviti na vatru.
Kad provri dodati 6 punih kašika brašna i sjediniti, ne sme da ima suvih delova.
Kad se smesa ujednači i postane gusta ostavite da se hladi.
U mlaku smesu dodajte 3 jaja pa izmutite, ako je pregusto dodajte i četvrto. Masa ne sme da bude pregusta, nego kao krem za tortu, gusta da ne pada, ali maziva. Ako su baš krupna jaja, onda je dosta i tri.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa špricem u plehu obloženom pek papirom  oblikujte krofnice. Nastavak zvezda, pa špricem vrtite u krug i popunite sredinu.
Vrtite špricem od sredine prema napolje u krug prvo pa u vis.
Stavite da se peku dok ne porumene. 15 minuta nikako ne otvarati rernu. Vreme pečenja zavisi od vaše rerne. Ko ima ventilator minut – dva neka posle 15 minuta uključi, čisto gore malo da porumene, a ko nema, posle 15 minuta još 5 minuta ih peći.
Ostaviti da se skroz ohlade. Kada se ohlade hoće malo da se spuste, ne moraju one biti kao krofne šuplje, dovoljno je da malo narastu da možete nožem da razdvojite, presečete je.

Za kremu:

Stavite mleko da provri oduzevši malo da se umute žumanca, šećer i brašno, pa kad mleko provri zakuvajte smesu i mešajte dok se ne zgusne, sklonite sa vatre, dodajte vanilu, promešate, a zatim ostavite da se skroz ohladi.Meni je ova krema bolja.
Isti postupak je i sa pudingom.
Ulupajte slatku pavlaku, pa malo manje od pola mere dodajte ohladjenom kremu uz miksiranje.
Dok vam se prvi fil hladi napraviti preliv od višanja.
Za fil :
Višnjama dodati šećer i vodu i staviti na vatru.Kuvati dok voda ne ispari a šećer i višnje se povežu.
Tad dodati brašno, izmešati brzo žicom, a onda ispasirati sa štapnim mikserom  i skloniti sa vatre da se ohladi.
Masa treba da liči na slatko ili pekmez.

Presecite krofne na pola, trebalo bi da su šuplje iznutra.
Napunite špric kremom pa u krug šarajte u svaku korpicu.
Na vanilu stavite kašiku preliva na sredinu.
Zatim napunite sa slatkom pavlakom pa isto ponovite, u krug.
Na kraju stavite poklopce i pospite šećerom u prahu.

Prijatno.

Preporuka za ručak ili večeru - Riža na drugačiji način :Slani kolač od riže !



Potrebno : 
360 g riže ,
 400 g očišćene bundeve iseckane na kocke,
 8 dl pileće supe,
 40 g parmezana,
 120 g feta sira,
 150 g ementalera,
 60 g slanine iseckane na kockice, 
 1 glavica crnog luka, 
 1 režanj celera, 
 60 g oraha, 
 30 g putera 
+ 10 g za kalup, 
50 g prezle,
 1 veza žalfije
1 veza peršuna i biber.

Priprema:

 Iseckajte crni luk i celer i propržite na puteru sa 2-3 listića žalfije. Potom u tiganj dodajte bundevu, kratko izdinstajte, pa umešajte rižu . Posle 2-3 minuta dolijte kutlaču supe i kuvajte koliko je potrebno, stalno dolivajući preostalu supu. Gotov rižoto sipajte u pleh, pospite parmezanom, peršunom i biberom, promešajte i ostavite da se ohladi.

 Puterom podmažite kalup za kolač i pospite ga prezlom. U teflon tiganju kratko propržite slaninicu, sačekajte da se ohladi i potom pomešajte sa krupno seckanim orasima, emetalerom iseckamim na kockice i izmrvljenim feta sirom.

 U kalupu za kuglorf pa rasporedite tri četvrtine rižota, pa kašikom napravite udubljenje po sredini. Dodajte mešavinu sira, slanine i oraha, prekrijte preostalim rižotom i poravnajte kašikom.

 Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite rižoto oko 40 minuta. Kad se ispeče izvadite iz rerne, izručite u tanjir, sačekajte da se malo ohladi i poslužite. Po želji, ukrasite seckanim peršunom i komadićima bundeve koje ste prethodno izdinstali na puteru.
Prijatno!

Red Velvet torta!


Potrebno
Za biskvit:

2 jaja,
270 g brašna,
200 g šećera,
1 kašika kakaa u prahu,
1 kašičica soli,
1 kašičica sode bikarbone,
360 ml ulja,
240 ml mleka,
2 kašike soka od limuna,
1 kašika sirćeta,
1 burbon vanilin šećer,
50 ml crvene boje za kolače.

Za kremu:
250 g krem sira,
200 g maslaca,
1  kašikica vanilin arome
300 g šećera u prahu.

Priprema
Za kore :
Zagrejte rernu na 200 °C i podmažite pleh prečnika 24 cm.
Lagano  umutite jaja pa im dodajte sve tečne sastojke.U drugoj posudi pomešajte sve suve sastojke.
Dodajte suve sastojke u tečne i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu.
Smjesu podijelite u tri jednake zdjelice pa pecite jednu po jednu koru .Sad zavisi od vaše pećnice kolko peci oko 15 -20 min provjerite sa čačkalicom bocnite koru ako je suha i kora je pečena .Samo pazite da neprepečete kore .Pečene kore ohladiti

Za kremu :
Maslac sobne temperature umutite sa šećerom u prahu dodajte krem sir i vanilin aromu .Dobro sjedinite masu da dobijete jednoličnu smjesu
Stavite kremu u frižider da se malo stegne.
Slaganje :
E sad imaju dva načina slaganja torte možete samo svaku koru filovati kremom i ostaviti kreme za premazati  cijelu tortu ili filujete samo dvije kore i cijelu tortu premažete kremom a treću izmrvite i snjom dekorišete tortu sad na vama je kako volite .

Filovanu tortu treba ohladiti u frižideru bar 4 sata prije služenja .
Prijatno!

Savršene kocke Greta Garbo!


Stvarno su odlične  ukus koi se pamti bićete oduševljeni ovim kolačem vjerujte .
Za kore :
 250 g margarina
 200 g šećera
 2 žlice meda
 2 cijela jaja
 450 g brašna
 1/2 praška za pecivo
 2 žlice kakaa
 malo mlijeka

Za fil:

 5 žumanjaka
 5 žlica šećera u prahu
 2 žlice ribane čokolade
 0,5 dl ruma
 4 žlice jake crne kave
 2 žlice džema
 sjeckane grožđice
 sjeckani orasi
 sok od naranče

Za glazuru:
 150 g čokolade
 0,5 dl vode
 20g šećera
 50g maslaca
 nekoliko kapi limunova soka



Priprema 
Za kore:: 
U brašnu prosijanom s praškom za pecivo i kakaom razmrviti margarin i umijesiti dodajući malo mlijeka sa šećerom, otopljenim medom i jajima. Ispeći 4 kore na obrnutoj strani tepsije . Tri  pečene kore ostaviti cijele, a jednu izmrviti u mrvice .

Za  fil :
U žumanjke dodati šećer u prahui skuhati ih na pari .Skuhanoj smjesi dodati izrvlenu koru irendanu  čokoladu, rum, jaku crnu kavu, džem, malo sjeckanih grožđica, sjeckanih oraha i malo soka. Nadjev mora biti dosta mekan ali ne skroz rijedak ako je rijedak dodajte malo mljevenog keksa .

Za glazuru:
Čokoladu, vodu i šećer skuhati na laganoj vatri, te na kraju dodati maslac i sok od limuna.

 Slaganje : 
Položiti na tasnu   pečenu koru i  nju prazmazati tanko glazurom pa pripremljenim filom itako idrugu i trecu koru .  Dekorisati po želji  ohladiti u frižideru pa poslužiti .
Prijatno !

Stari dobri recept :Torta ruska salata!


Jedna starinska torta ili ti stari dobri recept sa suhim voćem .Torta je nježna aromatičnog ukusa .
Potrebno

 Za kore:

12 belanaca
12 kašika šećera
6 žumanaca
6 kašika brašna
6 kašika mljevenih oraha

narendane korice od narandze

 Za fil:
6 žumanaca
6 kašika šećera
600 g vrelog zaslađenog mlijeka
250 g margarina
150 g šećera
100 g seckanih oraha
100 g seckanog želea
100 g seckanog suvog grožđa
100 g seckanih suvih smokava

Priprema:

Za koru:
 Umutiti 12 belanaca, sa 12 kašika šećera, pa dodati 6 žumanata, 6 kašika brašna i 6 kašika mlevenih oraha i koricu narendane narandze . Smesu podeliti na tri dijela i od nje ispeći posebno 3 kore u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 15 -20 min zavisno od vaše rerne .

Za fil:
 Dobro umutiti 6 žumanaca sa 6 kašika šećera. Dobijenu smesu izjednačiti i polako u nju sipati 600 g vrelog, po želji, zaslađenog mlijeka i kuvati na pari dok se ne zgusne. Ostavite dobijeni fil da se ohladi.
Umutiti 250 g margarina sa 150 g šećera u prahu, pa sastaviti sa ohladjenim filom i ujednačiti. Od ove smese odvojiti deo za premaz vrha i stranica torte, a u ostali deo dodati iseckan orah, iseckan žele, iseckano suvo grožđe i suve smokave.
Slaganje :
Redati naizmenično koru i šareni fil, a vrh torte i stranice premazati filom koji smo ostavili.
Tortu možete dekorisati tako što ćete je posuti mljevenim orasima ili po vašoj želji . Ohladiti tortu u frižideru bar 3 sata do služenja .
Prijatno!

četvrtak, 15. veljače 2018.

Samo ću reći :Fenomenalna snickers torta !


Za ovu tortu mogu reći da je topp  stvarno sam oduševljena a i vićete biti sigurno zato krenimo na pripremu !

Potrebno
Za prvi dio/podlogu :

50 g mlečne čokolade,
100 ml slatke pavlake.
230 g oreo keksa,
130 g petit beurre keksa,

Za drugi dio:
120 g putera,
150 g prženog kikirikija,
50 g prženog slanog kikirikija,
50 g šećera u prahu,
2 kašike mleka.

Za treći dio:
400 ml mleka,
120 g putera,
12 kašika brašna,
5 kašika šećera,
40 g gustina,
100 g karamel bombona.

Za preliv:
150 g čokolade za kuvanje,
100 ml slatke pavlake.

Priprema:

Prvo napraviti treći dio 
sa karamel bombonama.
Otopiti brašno, gustin i šećer u 100 ml mleka.
Ostatak mleka pustiti da proključa pa promešati sa smesom gustina.
Kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne pa dodati karamele i mešati dok se ne otope.
Ostaviti da se ohladi.
Penasto umutiti puter pa dodati u smesu.

Za prvi dio/podlogu:
Otopiti čokoladu pa dodati oreo i petit keks koji ste samleli u multipraktiku.
Umutiti slatku pavlaku u šlag pa dodati polovinu smese keksa i promešati.
Dodati ostatak i utisnuti u modlu za tortu.
Ostavite da se ohladi.
Za drugi dio:
Kikiriki samleti u multipraktiku.
Šećer i puter umutiti, dodati kikiriki i mleko pa premazati prvi dio tj podlogu .

Preko preamazati karamel kremom i ostaviti u frižider.

Za preliv 
ugrejati slatku pavlaku i u njoj otopiti čokoladu.
Ostaviti da se malo ohladi i preliti preko torte i ukrasiti seckanim kikirikijem.
Ostaviti u frižideru par sati da se ohladi pre služenja.
Ovo nije baš obična torta ima da uživate u svakom zalogaju .
Prijatno !

Predivna blagog ukusa a lagana za napravit :Ledena plazma torta !

Ima bezbroj recepata sa plazma keksom  evo još jednog odličnog recepta .Torta je lagana i nježna naprosto svaki zalogaj se topi ustima i ima posebnu nezamjenljivu aromu nadam se da će vam se dopasti .
Potrebno
Za koru:

5 belanaca
5 kašika šećera
3 žumanca
5 kašika brašna
2 kašike kakaa
1,5 dl ulja
1/2 praška za pecivo

2 dcl mlijeka za natopit koru

Za fil:

2 šlaga
malo mleka
4 kisele pavlake
2 čaše šećera
400 g mlevene plazme

Za dekoraciju :
2 šlaga + mlijeko za šlag 
100 g narendana čokolada po želji

Priprema


Za koru: 
Umutiti belanca sa šećerom, dodati jedno po jedno žumance, dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i ulje. Ispeći koruu zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih 15 min zavisno od pećnice znate valjda trik sa čačkalicom tako cete biti sigurni ako je čačkalica suha kora je pečena  . Toplu koru preliti sa 2,5 dl hladnog mijeka.
Koristila sam tepsiju velicine (20X30),

Za fil: 
Umutiti 2 šlaga sa manje mlijeka nego što treba.
Posebno umutiti pavlaku i šećer pa sjediniti sa šlagom, dodati plazmu. Sve sjediniti i premazati koru.

 Za dekoraciju : Umutiti 2 šlaga, premazati tortu i izrendati čokolade.
Tortu ohladiti u frižideru prije služenja bar 3 sata .
Torta je odlična uživaćete vjerujem .Samo da napomenem možete uzeti i 2xpo 2,5 dcl slatkog vrhnja i koristiti umjesto šlaga  tad vam netreba mlijko za slag po vašoj želji kako volite .
Prijatno!

Brze griz šnite bez pečenja !



Potrebno
Za prvi fil:

400g šećera
1l mlijeka
200 g griza

Za drugi fil:
250g margarina
200g šećera u prahu
2  pudinga od vanilije
6 kašika šećera
0,5l mlijeka

Za nadjev:
2 šlaga


Priprema :

Na blagoj vatri karamelizovati šećer, sve vreme mešajući, pa u to sipati mlijeko.
Da nebi bilo trauma, ako je mleko hladno, naprave se grude, ali se to na kraju sve istopi, bez brige! Ja obično stavim toplo mleko!Kada provri ali mora biti sav šećer istopljen , dodati griz
Vruće sipati u uljem namazan pleh i ostaviti da se ohladi
Prvi fil je gotov!
Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu.Skuvati 2 pudinga sa 6 kašika šećera u pola litre mleka
Ohladiti i pomešati sa margarinom i šećerom u prahu
Drugi fil staviti na prvi
Kolač ukrasiti sa prethodno umućena 2 šlaga .
Kolač dobro ohladiti u frižideru bar 4 sata do služenja .
Prijatno !

Aromatični slagani slatki hljeb sa pomorandžom !



Potrebno:
2 pomorandže
150 g suvog grožđa
400 g brašna
kesica suvog kvasca
50 g + 6 kašika šećera
prstohvat soli
kesica vanilin šećera
140 g putera
80 ml mlijeka
2 jaja
kašičica cimeta
125 g šećera u prahu

Priprema:


U posudi pomešajte brašno, 50 g šećera, vanilu, so i kvasac. Na umerenoj temperaturi otopite 60 g putera sa 50 ml vode i mlekom, pa dodajte u brašno. Mikserom umutite glatko testo, poklopite i ostavite 60 minuta na toplom mestu da naraste.

Suvo grožđe i koru od pomorandže isecite na krupnije komade. Testo premesite, razvijte oklagijom (50 x 50 cm), premažite ostatkom otopljenog putera, isecite na šest traka širine oko osam centimetara i pospite suvim grožđem i pomorandžom.

Pomešajte šest kašika šećera sa cimetom, pospite testo, pa ga poprečno izrežite na pet delova tako da dobijete 30 pravougaonika (8 x 10 cm). Preklopite komade testa, razvucite malo u dužinu i širinu, poređajte u podmazan kalup, ali tako da se otvori naizmenično smenjuju napred i nazad.
Kalup ostavite da odstoji na toplom mestu oko 15 minuta. Hleb ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta. U međuvremenu, dobro umutite prah šećer sa dve kašike vode, prelijte ohlađen hljeb i poslužite uz vaš najdraži topli napitak .




Prijatno !