subota, 3. veljače 2018.

Sicilijanski cannoli !


Potrebno
Za cannoli:
 2 šoljice brašna
 1 kašikica mlevenog cimeta
 2 kašike kokosovog ulja
 1 kašika  šećera
 pola male kašike soli
 pola šoljice desertnog suvog vina
1 belance



Za prženje :
 maslinovo ulje


Za punjenje :
 450 g ricotta sira
 225 g mascarpone sira
 pola šoljice šećera u prahu
 1 kašikica estrakta vanile
kandirana pomorandža


Priprema:

U blender stavite brašno, cimet, kokosovo ulje, šećer i so, pa izmiksajte. Dok blender radi, dodajte pola šolje vina. Testo je gotovo kad se oblikuje u kuglu. Izvadite je, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi sat-dva.
Podijelite testo na pola pa ga na pobrašnjenoj površini tanko razvucite. Čašom izrežite što više krugova, pa ih obmotajte oko metalnih kalupa za cannole (izgledaju kao metalni fišeci i mogu da se kupe o dobro opremljenim radnjama). Premažite belancima da se učvrste. Ispržite cannole umaslinovom ulju, ohladite i izvadite kalupe.

Za fil pomešajte ricottu, mascarpone, šećer u prahu i vanilu. Stavite kremu u kesu za punjenje ili ukrašavanje torti i napunite cannole.
Ukrasite krajeve kandiranom pomorandžom, a zatim pospite cannole šećerom u prahu.

Ostavite da se ohlade i ostoje u zatvorenoj posudi pa poslužite .
Prijatno!

petak, 2. veljače 2018.

Brza snikers torta !


Potrebno:

 5 žumanaca
 5 bjelanaca
 5 kašika šećera
 pola l slatke pavlake
 300 g kikirikija
 150 g čokolade za kuvanje
 maslac, mlijeko

Priprema:

 Žumance miksajte sve dok ne dobijete smjesu, pa posudu sa žumancima stavite iznad pare na najmanje četiri minuta, uz neprestano miješanje. Skinuti sa pare, ostaviti da se ohladi malo.
 U međuvremenu umutite slatku pavlaku u snijeg. Bjelanca takođe istucite u čvrst snijeg, pa u njih neizmjenično dosipajte kašiku pavlake, kašiku šećera i kašiku žumanaca. Svo vrijeme blago miješajte mikserom. Nastavite sa dodavanjem sve dok potrošite sve sastojke i dok se svi ne sjedine. Dobijenu smjesu ostavite u frižideru desetak minuta, da se ohladi.
 U međuvremenu očistite kikiriki od ljuske i jednu trećinu lagano istucite na sitne komadiće, a ostatak sameljite. Čokoladu izlomite na kockice i stavite na paru da se rastopi, a kada omekša dodajte malo maslaca i 2 kašike mlijeka kako bi dobili čokoladnu glazuru. Krenite sa slaganjem slojeva torte – na dno kalupa za tortu stavite trećinu mljevenog i usitnjenog kikirikija, preko tog sloja namažite trećinu pripremljene krema, ponovo stavite sloj kikirikija i preko njega kašikom stavite trećinu rastopljene čokolade. Ponovno namažite krem, preko njega stavite tanki sloj čokolade, najbolje je šarati pomoću kašike, nastavite sa slojem krema, i potom posipajte preostalim kikirikijem. Na kraju prošarajte s čokoladnom glazurom i po želji ukrasite sa par kikirija.
 Tortu stavite najmanje na šest sati u zamrzivač pa poslužite .


Prijatno!

Jedan od najdražih kolača :Ledeni vjetar!


Potrebno
Za kora puslica :


6 bjelanjaka
sok od ¼ limuna
250 g kristal šećera
1kašika šećera u prahu


Za kremau od vanilije:
6 žumanjaka
4 dl mlijeka
6  kašika glatkog brašna
150 g kristal šećera
1 puna kašikica  bourbon vaniliji šećera
1 prstohvat soli
125 g maslaca

I još  :
5 dl slatkog vrhnja
1kašikica škrobnog brašna
250 – 300 g šumskog voća/malina/jagoda/ribizla/višanja (kiselkastog bobičastog voća po vlastitom izboru, može i zamrznuto)

Priprema :
Bjelanjke miksajte ručnim mikserom uz dodatak soka od limuna u čvrsti snijeg.
Dodajte kristal šećer u tri navrata i miksajte dok ne dobijete čvrsti svilenkasto-sjajni snijeg.
Prekrijte veliki pleh komadom back papira, koji je utoliko veći od samog prleha da pokrije i rubove.
Rasporedite snijeg od bjelanjaka ravnomjerno po plehu.
Od back papira izrežite dug komad širine ca. 10 cm. Presavijte ga na pola i izrežite na dužinu kraće stranice pleha.

Umetnite taj komad back papira po sredini pleha, tako da dijeli puslicu na dva dijela iste veličine. Morati će te ga pri umetanju lagano povlačiti napred nazad, kao da režete snijeg od bjelanjaka, koji je vrlo gust.
Jedna strana naka ostane glatka i ravna, a drugu stranu koja čini pokrov kolača, špatulom namreškajte, kako bi sličila na valovitu površinu vode.
Posipajte tu stranu sa šećerom u prahu.
Ovisno o tome kakvu puslicu volite, možete peći na dva načina:1.Ako volite da vam je puslica izvana hrskava i nešto tamnija, dok je iznutra pjenasta i mekana.Pecite 1 sat na 150°C do 160°C ovisno o tipu pećnice (ventilacijska peć 130°C do 140°C).
Pregradu od back papira pažljivo odstranite dok je još puslica topla, najlakše uz pomoć tankog noža.
Ako volite suhu svijetlu i hrskavu puslicu kao baiser/beze.
Pecite prvo 15 min na 150 °C (ventilacijska peć 130 °C), onda smanjite temperaturu na 120°C (ventilacijska peć 100 °C) i pecite još 1 sat i 45 min.
Nakon jednog sata pečenja, izvadite pleh iz pećnice i pažljivo odstranite pregradu od back papira, vratite pleh u pećnicu i pecite do kraj
Čim stavite puslicu u pećnicu krenite sa pripremom kreme.

Za kremu od vanilije:
Stavite mlijeko kuhati.
Na drugoj ploči u zasebnom loncu zagrijavajte nešto vode za vodenu kupelj.
Pomješajte brašno, šećer, vaniliji šećer i sol u zasebnoj vatrostalnoj posudi. Dodajte ca. 1 dl toplog mlijeka (izdvojenog od mlijeka koje se zagrijava) i žumanjke, te sve zamutite pjenjačom u glatku smjesu. Postavite na lonac s vodom uz stalno mješanje pjenjačom.
Kada ostatak mlijeka zakuha, ulijte ga u smjesu na vodenoj kupelji uz konstantno mješanje.
Zagrijavajte kremu na vodenoj kupelji, dok se potpuno ne zgusne (mora biti vruća i vrlo gusta), uz miksanje ručnim mikserom na najmanjoj brzini.
U vruću kremu umiksajte pola količine maslaca, a ostatak maslaca ostavite izvan hladnjaka, da postane mekan za daljnje korištenje.
Zaklopite posudu i ostavite ju da stoji, dok se krema ne ohladi.
Ako pečete u kraćoj verziji od jednog sata, uronite posudu u hladnu vodu ili ju možete iznjeti van pri hladnom vremenu, kako bi se krema pravovremeno ohladila.
Pet minuta prije završetka pečenja puslice, zamutite slatko vrhnje u šlag. Prije nego što šlag postane skroz čvrst, prosijte škrobno brašno u njega i miksajte dalje dok ne očvrsne.
U ohlađenu kremu dodajte ostatak maslaca i kratko ga umiksajte u kremu. Ne smeta ako vam na nastavcima ima šlaga.
U kremu špatulom umješajte ca. 1/3 šlaga.
Pečenu još vruću puslicu izvadite sa pleha zajedno sa back papirom na radnu površinu.
Primite prstima rub back papira sa strane djela puslice koji će poslužiti kao dno i lagano ga nadignite.
Premažite donju stranu papira sa kistom namočenim u vodu. To će vam pomoći da se puslica lakše odlijepi sa papira.
Spustite papir natrag na radnu površinu, rukama pažljivo odvojite ovu polovicu puslice i umetnite ju u pripremljenu tacnu ili pekać odgovarajuće veličine.
Peklopite praznu stranu back papira preko djela puslice koji će poslužiti kao pokrov i dekoracija, uhvatite rukom oba lista papira na središtu puslice, nadignite ju, te premažite i to dno sa vodom.
Položite ju natrag na radnu površinu i ostavite stajati dok filujete kremu.
Slaganje :
Prvo premažite puslicu kremom od vanilije
Preko kreme ravnomjerno i obilato rasporedite šumsko voće (ako koristite zamrznuto, nemojte odmrzavati).
Premažite voće sa ostatkom šlaga i zagladite površinu.
Sada pažljivo odvojite puslicu sa back papira (trebala bi se jednostavno odvajati) i položite ju na šlag.
Pohranite gotov kolač u frižider na par sati, najbolje preko noći, prekriven prozirnom folijom, kako krema nebi upila miris friždera .Ohladenu tortu sijecite po želji i poslužite .
Prijatno!

Italijanski slasni specijalitet:Lazanje sa povrćem!


Potrebno:

450 g testenine za lazanje
700 g paradajz sosa
450 g šampinjona
kašičica bosiljka
3/4 šolje iseckane zelene paprike
420 g rikota sira (ili nekog drugog mekanog sira)
glavica crnog luka
450 g mocarele
3 čehna bijelog luka
2 jajeta
2 kašike ulja
1/2 šolje parmezana


Priprema:

Testeninu za lazanje kuvajte u ključaloj vodi oko 10 minuta. Isperite hladnom vodom i procedite.U velikoj šerpi dinstajte na ulju šampinjone, papriku, luk. Umešajte paradajz sos i bosiljak i kuvajte dok ne počne da vri. Smanjite temperaturu i ostavite da struji još 15 minuta.Pomešajte rikotu, pola količine mocarele i jaja. Rernu zagrejte na 175 stepeni. Šolju sosa sa paradajzom prelijte po pouljenom plehu i preko stavite polovinu testenine, zatim polovinu mešavine sa rikotom, kao i polovinu preostalog sosa i parmezana. Ponovite filovanje i preko stavite preostalu količinu mocarele.Pecite u zagrejanoj reni oko 40 minuta. Kada je lazanja pečena, sačekajte 15 minuta pre služenja.

Prijatno!

Okruglice od mesa u paradajz umaku !


Potrebno
Za okruglice:


450 g mljevene junetine(može i svinjetina ,puretina ,piletina šta imate )
1 jaje
1/2 sitno sjeckanog luka
1 čehno sitno sjeckanog bijelog luka
2 kašike prezle
2 kašike parmezana
2-3 kašike mlijeka
1 kašika sjeckanog svježeg peršuna
1/2 kašičice soli
prstohvat bibera


Za umak:

1-2 kašike ulja
1 glavica luka
1 čehno bijelog luka
1 srednje velika mrkva
1 konzerva sjeckanog paradajza
1 čaša vode
1 kašičica šećera
so, biber
svježi ili sušeni bosiljak i origano

Priprema
Za okruglice :
Pomiješajte sve sastojke pa rukama mijesite dok ne dobijete glatku, jednoličnu smjesu. Oblikujte čvste kuglice veličine oraha i slažite na tanjir do korištenja. Važno je da su okruglice čvrste kako se ne bi raspale za vrijeme kuhanja pod pritiskom.

Za umak:
U ekspres lonac stavite 1-2 kašike ulja pa kad se zagrije dodajte luk i dinstajte 2-3 minute. Zatim dodajte sitno naribanu mrkvu i sitno sjeckani bijeli luk te dinstajte još 2-3 minute. Zalijte sjeckanim paradajzom i s oko 200 ml vode, ubacite okruglice i zatvorite ekspres lonac.Kuhajte na jakoj vatri dok ne počne šištati ili dok para ne počne izlaziti kroz ventil, zatim smanjite vatru i kuhajte još 15 min.Lonac stavite pod mlaz hladne vode kako bi se potpuno ohladio i zatim ga oprezno otvorite – znate već kako to ide. Ako ne znate, svakako pročitajte upute za korištenje svog ekspres lonca prije nego krenete kuhati.U jelo dodajte još začine, sve dobro promiješajte .
Poslužiti možete uz kuhanu tjesteninu ,rižu ,pire krompir,njoke...
Prijatno!

Neodoljiva Čokoladna trilogija :Čokoladna torta sa tri vrste čokolade !


Potrebno:

Za čokoladni biskvit bez brašna:


6 jaja
120 g šećera
150 g maslaca
300 g čokolade za kuhanje
prstohvat soli
1 kašičica arome vanilije


Za kremu s mliječnom čokoladom:

500 ml slatkog vrhnja
200 g mliječne čokolade
1/2 želatine u prahu

Za kremu s bijelom čokoladom:

500 ml slatkog vrhnja
200 g bijele čokolade
1/2 želatine u prahu

Priprema
Za biskvit :
Čokoladu i maslac otopite na pari pa ostavite sa strane da se malo ohlade.
Bjelanca s malo soli izmiksajte u čvrsti snijeg. Žumanca pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte aromu vanilije te otopljenu čokoladu i maslac. Smjesu kratko izmiksajte da se sastojci sjedine pa lagano umiješajte snijeg od bjelanaca.
Pripremljenu smjesu izlijte u okrugli kalup za pečenje (26-28 cm). Prije pečenja dno kalupa obložite masnim papirom. Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 160 stepeni, a na dno pećnice stavite posudu s vodom.
Biskvit pecite 35-40 minuta. Pečeni biskvit ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru. Biskvit premjestite na tanjir za torte i stavite oko njega obruč od kalupa čije ste stranice obložili masnim papirom.
Za kremu :
Želatinu namočite u dvije kašike hladne vode i ostavite nekoliko minuta da nabubri. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, umiješajte pripremljenu želatinu i miješajte dok se ne otopi. Prelijte slatko vrhnje preko razlomljene mliječne čokolade i miješajte dok se ne otopi. Kremu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru. Ohlađenu kremu izmiksajte da se malo zgusne.

Biskvit stavite na podlogu za torte, a oko njega obruč za torte prekriven masnim papirom kako bi se kasnije lakše odvojio od kreme. Preko biskvita izlijte kremu i spremite tortu u frižider da se krema stisne.
Dok čekate da krema od mliječne čokolade očvrsne, na isti način pripremite kremu od bijele čokolade. Kada krema od mliječne čokolade bude dovoljno čvrsta izlijte na nju kremu od bijele čokolade. Kremu od bijele čokolade također dobro ohladite i izmiksajte prije nego što ju stavite na tortu.
Tako pripremljenu tortu ostavite u frižideru nekoliko sati da se obje kreme dobro ohlade i stisnu pa poslužite. Tortu ukrasite po želji ili kao na slici krupno nastruganom čokoladom .
Prijatno!

Super Kolač sa neodoljivom kremom !



Potrebno

Za tamni biskvit:

5 bjelanjaka,
150 g šećera,
150 g mljevenih prženih lješnjaka,
3 rebra (60 g) tamne čokolade,
3kašike  brašna,
1/2  praška za pecivo

Za bijeli biskvit:
5 bjelanjaka,
150 g šećera,
5 kašika  brašna,
1/2 praška za pecivo,
1 kašika ulja

Za kremu:
10 žumanjaka,
200 g šećera,
1 vrećica pudinga od vanilije,
3 dcl mlijeka,
1 maslac ili margarin,
10 dag krupno mljevenih lješnjaka

Priprema:

Za tamni biskvit:

Bjelanjke dobro izmiksati, dodati šećer i još miksati da bude čvrst snijeg.
U to dodati brašno, pola pecivnog praška, lješnjake i na kraju rastopljenu čokoladu, lagano promiješati.
Staviti u tepsiju ( 25×37 ) na papir za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 min.

Za bijeli biskvit:
Bjelanjke dobro izmiksati, dodati šećer i nastaviti s miksanjem dok ne bude čvrsto.
U to dodati brašno, prašak za pecivo i ulje, te lagano promiješati.
Peći na pek papiru na 180 °C oko 20 min.

Za kremu:
Žumanjke i šećer pjenasto izmiksati, dodati puding i malo mlijeka, te izraditi da ne bude grudica.
Ostatak mlijeka prokuhati, maknuti s vatre i u njega sipati žumanjke s pudingom, lagano miješati na vatri dok ne bude dovoljno gusto.
U tako toplo dodati komadić maslaca ili margarina, promiješati i ohladiti.
U hladno dodati ostatak izrađenog maslaca i krupnije mljevene lješnjake.
Slaganje: Tamni biskvit-krema-bijeli biskvit-krema.Dekorišite po želji zatim 

ohladite dobro pa isijecite na štanglice i poslužite .
Prijatno!

četvrtak, 1. veljače 2018.

Preukusne šnite sa malinama !



Potrebno
Za biskvit :

6 jaja
10 žlica šećera
1 vanilin šećer
1,5 dcl ulja
1,5 dcl jogurta
15 žlica brašna
1 prašak za pecivo
mlijeko za poprskati


Za kremu od malina:
500 g malina
2 pudinga od maline
3 žlice šećera
vode po potrebi
Za fil:
1 l mlijeka
10 žlica šećera
2 vanilin šećera
10 žlica gustina
200 g margarina

Priprema
Za biskvit :
Pjenasto umutite jaja sa šećerima.
 Dodajte ulje, jogurt i brašno koje ste prethodno pomiješali sa praškom za pecivo, sve sjedinite.
 Salijte smjesu u tepsiju u koju ste prethodno stavili masni papir (moja tepsija je bila promjera 24 x 37 cm).
 Pecite na 180 stupnjeva 20–25 minuta.
Kada se biskvit ohladi, nožem odrezati vrh biskvita, tako da dobijete jedan tanji i jedan duplo deblji dio ( moj je mogao biti i malo tanji).
 Deblji dio stavite na tacnu i poprskajte sa malo mlakog mlijeka.

Za fil od maline:
 Izmiksajte maline u blenderu.Stavite ih u mjericu i dolijte vode da bude sve zajedno 7 dcl.
 Od toga oduzeti 2 dcl koje izmiješate sa pudingom.Preostalih 5 dcl stavite prokuhati zajedno sa šećer.Kada zakuha ubacite puding i pazite da ne zagori, malo smanjite vatru.
 Miješati par minuta dok se ne zgusne. Kada se prohladi, prelijte po biskvitu. Stavite u frižider da se dobro stisne.
Za fil:
 Gustin pomiješate sa šećerima i malo mlijeka, ostalo mlijeko stavite da prokuha.
 Kada mlijeko zakuha ubacite gustin i kuhajte na laganijoj vatri dok sve ne bude gusto. U hladno dodajte izrađen margarin.Na fil maline koje su se ohladile premažete polovinu kreme, prekrijte tankim slojem biskvita i premažite ostatkom kreme.
Po želji dekorišite naribanom čokoladom .
Kolač ohladite u frižideru pa sijecite na šnite i poslužite .
Prijatno!

Kolač naših baka !


Ponekad se zasitimo kolača sa kremama i svima dobro dode ovaj recept na brzinu koji nas vrati u djetinstvo !
Potrebno:
1 jaje
4 velike jabuke
1 šoljica mljevenih oraha
1 šoljica šećera

1 šoljica mlijeka
1 šoljica griza
10 dkg grožđica
1 prašak za pecivo
3 žlice ruma
pola šolice ulja

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.Jabuke ogulite i naribajte u veliku zdjelu.
Dodajte orahe, griz, šećer, ulje, grožđice, jaje, mlijeko, prašak za pecivo, rum i sve zajedno pomiješajte.Tepsiju  namažite maslacem i lagano pobrašnite. Izlijte smjesu.Pecite na 180 stupnjeva oko pola sata.
Kada je kolač gotov po želji ga možete priliti čokoladnom glazurom ili  premazati mermeladom(ili samo pospite šećerom u prahu ja tako najviše volim ).
Ohladiti i sjeći po želji na kocke ili rombove .
Prijatno!

Jednostavna a tako ukusna :Caprese torta !



Potrebno:
5 jaja
200 g šećera
2 vanilijina šećera
200 g maslaca sobne temperature
200 g čokolade za kuhanje
100 g badema
100 g oraha
100 g lješnjaka
1 žlica ruma
½ žličice cimeta
naribana korica ½ naranče

Priprema:


Lješnjake, bademe i orahe usitnite u blenderu i ostavite sa strane. Čokoladu zajedno s maslacem otopite na pari ili na laganoj vatri pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilijinom šećerom pa dodajte otopljenu čokoladu. Još jednom kratko sve izmiksajte pa dodajte usitnjene orašaste plodove, cimet, rum i naribanu narančinu koricu naranče. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Božićnu tortu pecite 50 minuta na temperaturi od 170 °C. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, a prije posluživanja bogato je pospite šećerom u prahu dekorišite istopljenom čokoladom.

Prijatno!

Torta sa čokolanom-mascarpone kremom !


Potrebno
Za  biskvit:

10 jaja
300 g šećera
80 ml mlake vode
80 ml ulja
prstohvat soli
200 g glatkog brašna
50 g kakaa u prahu
1 prašak za pecivo


Za  kremu:
200 g čokolade za kuhanje
100 g mliječne čokolade
500 ml slatkog vrhnja
500 g Mascarpone sira

Za glazuru :
50 g čokolade za kuhanje
1 žlica ulja
Priprema
Za biskvit:
Brašnu dodajte prašak za pecivo, kakao u prahu (kako obavezno prosijte) i sol pa ostavite sastrane.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlaku vodu. Pomalo dodajte suhe sastojke i sve lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26-28 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Biskvitna smjesa malo je rijeđa nego inače pa će biskvitu trebati malo više vremena da se ispeće, otprilike 50 minuta na 180°C. Nakon pola sata biskvit slobdono prekrijte papirom za pečenje (ili alu foljiom) kako nebi potamnio.
Biskvit ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim prerežite po sredini tako da dobijete dva jednaka dijela. Biskvit je sam po sebi dosta sočan tako da ga ne treba dodatno vlažiti.
Za kremu :
Obje vrste čokolade zajedno otopite na pari pa ostavite sastrane da se malo ohladi. Mlaku čokoladu izmiksajte s Mascarpone sirom, a slatko vrhnje zasebno izmiksajte u mekani šlag.
Šlag lagano umiješajte u čokoladnu kremu i sve dobro sjedinite. Ukoliko vam se krema čini previše mekana, kratko ju izmiksajte da dobije na čvrstoći.
Na podlogu za torte stavite biskvit i premažite ga polovicom kreme. Zatim stavite drugi biskvit, nanesite ostatak kreme pa premažite i zagladite cijelu tortu.
Tortu spremite u frižider, najbolje preko noći. Idući dan rub torte ukrasite otopljenom čokoladom.
Za glazuru: 
Čokoladu otopite na pari zajedno s uljem i malo ohadite prije nego što ćete ju nanijeti na tortu. Tortu po želji dodatno ukrasite čokoladnim keksima i bombonima.
Prijatno !

Čokoladni brzi kolač !



Potrebno
Za prvi  deo:

200g brašna
100g šećera (bolje smeđeg ili kokosovog)
2 pune kašike kakaa u prahu
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone


Za drugi  deo:

1 jaje
130 ml mlijeka
2 kašike ulja
1 kašičica ekstrakta vanile
125ml vode


Priprema:

U posudu za mućenje stavite prvi deo sastojaka (brašno, šećer, kakao, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu).
U posebnoj posudi izmešajte sastojke iz drugog dela,(jaje ,mlijeko,ulje i ekstrat vanile)  dodajte ih prvim i sve dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu i glatku smesu.
Zagrejte vodu i kada prokuva dodajte je u smesu i sve dobro izmešajte.
Zagrejte rernu na 180 stepeni, smesu izlijte u kalup i pecite oko 30 do 40 minuta.
Kada se ohladi nasijecite na kriške i poslužite  . Po želji odozgo po kolaču možete premazati glazuru od čokolade .

Prijatno!

Čokoladna torta !


Potrebno
za kore:

3 cela jaja
100 gr bijelog šećera
100 gr smeđeg šećera
200 ml jogurta
100 ml ulja
300 gr brašna
90 gr kakaa
1 prašak za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
prstohvat soli
200 ml kafe

Za kremu:
400 ml slatke pavlake
200 gr bijele čokolade
200 gr mlečne čokolade
2 jaja

 Priprema:

Prvo skuvati kafu i dok se ona prohladi umutićemo koru, a izmedju kuvanja kafe i mućenja kore uključimo rernu na 200 stepeni da se zagreje.
Za koru pomešati brašno, kakao prašak za pecivo, sodu bb i so.
Umutiti jaja sa šećerom da posvetle i da se skoro sav šećer otopi.
Dodati ulje i jogurt pa opet umutiti.Zatim dodati smesu suvih sastojaka i sve sjediniti.
Na kraju dodati kafu i opet umutiti.Obložiti pleh 26 cm papirom za pečenje, tako da se papir popne uz ivice kalupa i istresti masu.Masa je nešto redja zato podižemo papir.
Staviti da se peče i smanjiti temperaturu na 170 stepeni.Peći oko 50 minuta.(ako želite možete masu podijeliti na tri dijela i peći svaku zasebno ako tako budete radili koru pečete 15 min )
Ukoliko niste sigurni testirati čačkalicom, ako izadje suva gotovo je.Ohladiti biskvit.
Dok se peče kora praviti krem.



Za kremu :

Slatkoj pavlaci dodati izlomljenu čokoladu obe vrste  pa zagrevati i mešati.
Ne sme da provri, radite sve na srednjoj vatri.
Pošto se sve otopilo i sjedinilo, dobila se masa kao glazura dodati žumanca ( da, u vruće ) i brzo mešati da se sjedini.
Skloniti sa vatre i posebnu umutiti šne od belanaca pa i njega dodati u fil od čokolade i sv eumutiti kratko mikserom, taman toliko da se sjedini.Masa je retka i tako i treba.
Ostaviti da se ohladi do sobne temperature pa staviti u frižider sat, dva.
Kore preseći vodoravno na 3 jednaka dela. Pažljivo mekane su.
Izvaditi fil i umutiti kratko mikserom, ne previše da ne bi otpustio.
Nafilovati svaku koru.

Gornju koru možete isprskati sa malo mleka jer je ona nešto tvrdja, zbog korice koja se uhvatila, ili koricu odsecite, srednja i donja ne treba.
Dekoracija po želji ali pre dekoracije držanje u frižideru da se čokolada stegne.

Prijatno.