Potrebno
Za biskvit :
6 jaja
10 žlica šećera
1 vanilin šećer
1,5 dcl ulja
1,5 dcl jogurta
15 žlica brašna
1 prašak za pecivo
mlijeko za poprskati
Za kremu od malina:
500 g malina
2 pudinga od maline
3 žlice šećera
vode po potrebi
Za fil:
1 l mlijeka
10 žlica šećera
2 vanilin šećera
10 žlica gustina
200 g margarina
Priprema
Za biskvit :
Pjenasto umutite jaja sa šećerima.
Dodajte ulje, jogurt i brašno koje ste prethodno pomiješali sa praškom za pecivo, sve sjedinite.
Salijte smjesu u tepsiju u koju ste prethodno stavili masni papir (moja tepsija je bila promjera 24 x 37 cm).
Pecite na 180 stupnjeva 20–25 minuta.
Kada se biskvit ohladi, nožem odrezati vrh biskvita, tako da dobijete jedan tanji i jedan duplo deblji dio ( moj je mogao biti i malo tanji).
Deblji dio stavite na tacnu i poprskajte sa malo mlakog mlijeka.
Za fil od maline:
Izmiksajte maline u blenderu.Stavite ih u mjericu i dolijte vode da bude sve zajedno 7 dcl.
Od toga oduzeti 2 dcl koje izmiješate sa pudingom.Preostalih 5 dcl stavite prokuhati zajedno sa šećer.Kada zakuha ubacite puding i pazite da ne zagori, malo smanjite vatru.
Miješati par minuta dok se ne zgusne. Kada se prohladi, prelijte po biskvitu. Stavite u frižider da se dobro stisne.
Za fil:
Pjenasto umutite jaja sa šećerima.
Dodajte ulje, jogurt i brašno koje ste prethodno pomiješali sa praškom za pecivo, sve sjedinite.
Salijte smjesu u tepsiju u koju ste prethodno stavili masni papir (moja tepsija je bila promjera 24 x 37 cm).
Pecite na 180 stupnjeva 20–25 minuta.
Kada se biskvit ohladi, nožem odrezati vrh biskvita, tako da dobijete jedan tanji i jedan duplo deblji dio ( moj je mogao biti i malo tanji).
Deblji dio stavite na tacnu i poprskajte sa malo mlakog mlijeka.
Za fil od maline:
Izmiksajte maline u blenderu.Stavite ih u mjericu i dolijte vode da bude sve zajedno 7 dcl.
Od toga oduzeti 2 dcl koje izmiješate sa pudingom.Preostalih 5 dcl stavite prokuhati zajedno sa šećer.Kada zakuha ubacite puding i pazite da ne zagori, malo smanjite vatru.
Miješati par minuta dok se ne zgusne. Kada se prohladi, prelijte po biskvitu. Stavite u frižider da se dobro stisne.
Za fil:
Gustin pomiješate sa šećerima i malo mlijeka, ostalo mlijeko stavite da prokuha.
Kada mlijeko zakuha ubacite gustin i kuhajte na laganijoj vatri dok sve ne bude gusto. U hladno dodajte izrađen margarin.Na fil maline koje su se ohladile premažete polovinu kreme, prekrijte tankim slojem biskvita i premažite ostatkom kreme.
Po želji dekorišite naribanom čokoladom .
Kolač ohladite u frižideru pa sijecite na šnite i poslužite .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar