srijeda, 24. siječnja 2018.

Meni bolje i od tulumbi a veoma lako napravit:Smoki hurmašice !



Jednostavno tope se u ustima . Potrebno :
2 žumanjka 
1 čaša kiselog vrhnja sa najviše masnoće (180 -200)gr
1 prašak za pecivo 
100 gr kokosovog brašna 
150 -200 g brašna 
Jedna čaša ulja (časa od kajmaka )
Za zaljev:
1i 1/2po čaša šećera 
1 i 1/2 vode 
1 vanilin šećer 

Priprema :
Umutiti kašikom žumanjke dodati kiselo vrhnje i to dobro sjediniti dodati  pola kokosovog brašna , brašno i prašak za pecivo .Sve dobro izmiješajte tijesto je nešto mekše nego za klasične hurmašice .Kašikicom vadite tijesto i  stavite u ostatak kokosovog brašna pa rukama oblikujete hurmašice što sitnije (kao smoki)to će biti ukusnije al nebrinite narastu i kad ih budete redali u  pomašćenu tepsiju odmaknite malo .Poredane hormašice prelite sa uljem i stavite da se peku u zagrijanoj rerni 180 stepeni .nekih 15 -20minuta  .Hurmašice dok se peku pripremite zaljev umutite vodu i šećer mutite dok se šećer ne otopi nije potrebno kuhat .

Zaliti vrele hormašice .Poklopiti tepsijom da se zaljev upije i da se ohlade  po želji možete posuti ostatkom kokosa u kojem ste valjali tijesto .
Prijatno !

Jednostavno i ukusno:Smokve u čokoladi !


Jednostavno a jako ukusno uvjerite se i vi u ovu čokoslasticu .
Potrebno :
Smokvi po želji 
kolko smokvi toliko i tostiranih ili poprženih badema 
150 g što kvalitetnija čokolada 
150gml ruma za namakanje smokvi 

Priprema :
Smokve namakati nekoliko sati u rumu. Izvaditi smokve i staviti na kuhinjski papir da upije višak vlage. Na dno svake smokve napraviti rupicu kroz koju umetnuti badem, oštrom stranom prema gore. Umakati smokve u istopljenu  čokoladu , ako je potrebno ponoviti postupak.Ostaviti da se čokolada stisne pa poslužiti .
Prijatno!

Neodoljivo hrskave i ukusne :Kroštule !


Potrebno:
200 g glatkog brašna
3 žumanjka
2 žlice šećera
3 žlice ruma
1 naranča
1 limun
prstohvat soli
2 žlice kiselog vrhnja
oko 800 ml ulja za prženje
Za posipanje: šećer u prahu

Priprema:
Mikserom izmiješajte žumanjke sa šećerom. Dodajte rum i naribane korice naranče i limuna. Zatim posepeno dodajte prosijano brašno, sol i vrhnje dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da odstoji 15-ak minuta.
Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete srednje čvrsto tijesto. Razvaljajte tanko tijesto valjkom. Narežite ga na trake dužine oko 15 cm i širine oko 2 cm. Svaku traku preklopite u čvor ili, prema vlastitoj želji, izrežite tijesto u neke druge oblike. Možete trake tijesta saviti pomoću vilice i dobiti oblik cvijeta. Tijesto pržite u dubokom ulju dok ne porumeni. Kroštule pospite šećerom u prahu i poslužite uz čaj.

Prijatno!

Baklava sa kiselim vrhnjem moje čisto oduševljenje možete je raditi na dva načina !


Kad sam probala prvi put ovu baklavu ostala sam oduševljena .Prosto se kore ne osjećaju topi se u ustima.
Potrebno:
1/2 kg jufke 

Za premazivanje :
1 časa (2dcl)kajmaka domaćeg(ako nemte domaće onda kiselo vrhnje što masnije)
4 jaja 
1 čaša šećera 
1čaša ulja 
1 prašak za pecivo 

Za posipanje :
300 gr mljevenih ili istucanigh oraha (ovo je najmanje sto možete staviti a što stavite više oraha naravnno da će biti bolja .

Za sirup /agdu :
4 čaše šecera 
3 čaše vode 

Priprema :

Ovu baklavu možete raditi na dva načina 
Prvi način :
Rolat baklava :
Umutiti sve sastojke za premazivanje .
Listove jufke podijeliti na 3dijela .Dok pripremate prvi rolat one dva dijela  zamotati u suhu krpu da vam se ne isušuju listovi .
Znači svaki list od prvog dijela prvo premažete sa smjesom od jaja pa pa pospete orasima (stavljate oko tri kašike smjese na svaki list da bi vam moglo biti smjese do kraja ).Premazan prvi dio stavite u odgovarajuću podmazanu tepsiju .Tako uradimo i sa ostala dva dijela Pripremljene rolate isiječemo do pola na malo šire šnite oko 1,5 -2cm  i malo odozgo premažete smjesom .Stavite peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni neka se peče na toj temperaturi oko 10 min zatim smanite temperaturu na 180  na toj temperaturi pecite još 30 min .Pečenu baklavu zalijete vrelim sirupom i isječete do kraja .
Drugi način :
U tepsiju po želji ja obično stavim dugu malo veću ne pleh iz rene malo manju zatim pomastim 
i svaki list košto mažete i rolat prvo smjesom pa pospete orasima i tako do kraja .zadnja dva nemažete  dok ne isiječete na kocke ili kako želite samo ne sitno   zatim malo po svakoj kocki pomažete i stavite peći isto kao i na prvi način .Pečenu zaliti vrelim sirupom  .Znaći vruća baklava vrući sirup .
Za sirupu :Šećer i voda malo samo da kuha ne puno da bude gust sirup .Od kad prokuha nekih 8-10 min max .I to je to ohladiti pa poslužti .
Prijatno!



utorak, 23. siječnja 2018.

Orah kolutići tako ukusini a gotovi za tren !



Potrebno

Za Tijesto:

300 g maslaca
300 g glatkog brašna
150 g mljevenih oraha
150 g šećera u prahu
1 vanilin šećer

Za kremu:
250 g maslaca
200 g šećera u prahu
vanilin šećer
liker od jaja

Za dekoraciju :
mljeveni orasi
bijela čokoldna glazura
komadići oraha

Priprema:

Prosijati brašno, dodati hladan maslac, narezan na tanke kockicee. Trljati prstima da dobijete mrvice. Dodati orahe, šećer i vanilin šećer i zamijesiti glatko tijesto. Omotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjak nekoliko sati. Ja sam ostavila preko noći.
Tijesto razvaljati na malo pobrašnjenoj podlozi (ili između dvije prozirne folije) na debljinu 3 -4 mm i okruglim kalupom promjera 4 cm izrezati kolutiće.
Staviti ih na lim obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C cca 7 minuta, na srednjoj rešetki pećnice.
Za kremu pjenasto izmiksati sve sastojuke. Kremu staviti u vrećicu za ukrašavanje s okruglim velikim otvorom ( ja sam koristila vrećicu za zamrzavanje ) Nanijeti kremu na svaki drugi kolutić i spojiti sa praznim kolutićima.
Rubove kolutića, uz pomoć noža, premazati kremom i zarolati u mljevene orahe,
Na sredinu kolutića staviti malo bijele glazure i ukrasiti komadićem oraha.

Uživajte i prijatno!

Brzo i lako bez puno muke :Kapućino Šnite !



Potrebno
Za biskvit:

6 jaja
150 g šećera
150 g brašna
50 g gustina

Za kremu:
500 gkrem sira
4 dcl vrhnja za šlag
3-4 kašike šećera u prahu
1 čajna kašikica nescafea
Priprema
Za biskvit :
Bjelanjke izmiksajte pjenasto sa šećerom, dodajte jedan po jedan žumanjak, brašno sa gustinom umješajte kašikom. Pecite na 160 stupnjeva oko 40 min. Kad se ohladi prerežite poprijeko da dobijte 4 trake .
Za kremu: 
 Nescafe otopite u kašiki tople  vode pa dodajte u  krem sir, i šećer u prahu po želji.
Izmiksajte vrhnje za šlag. Sve zajedno lagano promješajte. Kremu podjelite na tri dijela. Prvu koru premažite kremom i posipajte kakaom, poklopite drugom korom i tako do kraja. Možete po želji dodatno ukrasiti.
Ukoliko želite kore možete natopiti kafom.
Kolač ohladiti u frižideru pa poslužiti .
Prijatno!

Super kremasti kolač:Ambasador Rolada!



Potrebno
Za biskvit:
7 bjelanjaka
7 žumanjaka
150 g šećera
150 g mljevenih oraha
3 kašike  brašna
1 prašak za pecivo

Za kremu:
1/2 l mlijeka
5 kašika brašna
1 puding od vanilije
250 g margarina
100 g šećera u prahu
200g žele bombona nasjeckanih zamočene  malo ruma
2 banane
limunov sok za banane

Priprema
Za biskvit:

Mikserom dobro umutiti žumanjke i šećer da se volumen udvostrući, dodati brašno s praškom za pecivo i mljevene orahe. U to sve polagano s kuhačom umješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu preliti u pleh iz rerne obložen pek papirom i staviti u zagrijanu pećnicu na 180C …pečeni biskvit odmah zarolati s papirom i ostaviti da se ohladi.

Za kremu:

Od pola litre mlijeka uzeti oko 1dcl i umješati brašno i puding od vanilije, preostalo mlijeko staviti da zakuha, polagano uliti smjesu, kuhati dok se ne zgusne ( kad je kuhano, krema je dosta tvrda kao žganci ) Dok se kuhana krema hladi, mikserom pjenasto umuti margarin sa šećerom prahu, žele se nasjecka i stavi u rum. Kad se krema prohladi, sjedini se s margarinom i miksa dok se ne dobije svilenkasta i pjenasta krema. Odvoji se trećina za vanjski dio rolade, u ostali dio stavi se ocijeđeni žele i lagano promješa.

Ohlađeni biskvit se odvoji od papira i premaže kremom, na kremu se polože dvije banane koje se predhodno uvaljaju u limunov sok ( malo se ocijede da na njima nema previše soka), sve se to polagano zarola i premaže onom trećinom kreme bez želea. Stavi se u frižider da se dobro ohladi ,Ohlađen rolat sjeći na fete i poslužiti,

Prijatno!

Sa mjerama na šoljice , netreba vam ni mikser :Kolač od kokosa bez jaja i margarina !



Potrebno:

Mera je šolja od 2 dcl.
1 šolja tečnog jogurta
1 šolja mlijeka
1 šolja ulja
1 šolja kokosa
1 vanil šećer
2 šolja šećera
2 šolja brašna
1 kasicica praška za pecivo


Za glazuru:
100 gr čokolade
3 kasike ulja

Priprema:


Tim redom, kuhačom  ili spatulom, umesajte sve sastojke (ja ostavim par minuta secer u jogurtu i mleku da se počne topiti). Ulijte u manji, namasecen i pobrasnavljen pleh (20×17) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, nekih 30-tak minuta. Proverite čačkalicom da li je pečen. Na pari, ili tihoj vatri, otopite čokoladu sa uljem i prelijte preko kolača.čim se glazura stegne možete ga seći.


Prijatno!

Čokoladna fantazija :Torta od čokolade i višanja!



Potrebno

Za koru:

1 šoljica smeđeg šećera
1/2 šoljice oštrog brašna
1/2 šoljice glatkog brašna
1  praška za pecivo
1 kašika sode bikarbone
1/2 šoljice kakaa
1 jaje
1/2 šoljice mlijeka
1/4 šoljice ulja
1 vanili šećer
1/4 šoljice vrele vode

Za Fil od višnje:
1 tegla višanja
50 g šećera
40 g finog kukuruznog škroba
malo cimeta

Za Prvu kremu:
200 g tamne čokolade
350 ml slatkog vrhnja

Za Drugu kremu:
200 g mliječne čokolade
350 ml slatkog vrhnja

Priprema

Za koru :
Pomiješati sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre sastojke (osim vrele vode) u drugoj zdjeli.Postepen dodavati mokre sastojke u suhe, kad se sjedine, miksati dvije minute. Dodati vrelu vodu, promiješati, izliti u kalup za pečenje premazan maslacem i posut krušnim mrvicama.
Za fil od višnje :
Ocijedite višnje, te u sok od višnji umiješajte sve navedene sastojke i kuhajte dok ne dobijete kremastu smjesu u koju na kraju umiješate višnje. Nadjev od višnje razmažite po ohlađenom biskvitu.
Za prvu kremu :
Pripremite u jednoj zdjeli 200 grama tamne čokolade narezane na kockice, prokuhajte 150 mililitara slatkog vrhnja te polijte po čokoladi i lagano promiješajte da se čokolada otopi.
Za drugu kremu :
U međuvremenu istućite ostatak slatkog vrhnja u čvrsti šlag te postupno dodajte u otopljenu čokoladu i prelijte na ohlađeni biskvit i višnje. Stavite u frižider na pola sata.

Način pripreme druge kreme isti je kao kod prvog sloja kreme, samo što uzimate mliječnu čokoladu. Zalijete po ohlađenom prvom sloju te stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro ohladi pa poslužite.

Prijatno!

Voćna jednostavna torta boss!



Potrebno:
6  bjelanjaka
6  žumanjaka
120 g šećera
120 g čokolade za kuhanje
pola kesice praška za pecivo
1 pekmez od borovnice ili šumsko voće
1/2 litre vrhnja za šlag

Priprema
Za koru :

Umutiti bjelanca sa šećerom i čvrst smijeg a u posebnu posudu izmješati žumanjca sa praškom za pecivo
Na laganoj vatri otopiti čokoladu za kuhanje te dodati u smjesu sa žumanjcima i praškom za pecivo. I onda lagano dodavati bjeanke.
U kalupu 26 cm kojeg smo prethodno namazali margarinom i posuli malo brašna peći oko 30-35 minuta na 170 stepeni. Kada je gotov biskvit će se dignuti ali kada ga izbadite iz rerne on će pasti-tako treba.
Pečeni biskvit ohladite i premažite ha cijelom teglom pekmeza kojeg ste odabrali.

Umutiti slatko vrhnje u koje se doda malo šećera ili vanilija šećera i premazati tortu.

Ohladite pa poslužite izrezane na željene komade .
Prijatno!

Veoma ukusni i jednostavni :Čoko pužići!


Potrebno
Za tijesto:

250 g brašna
125 g posnog sira
80 g šećera
20 g kakaa
7 kašika mlijeka
4 kašike ulja
1 kom prašak za pecivo
1 kom rum šećer ili rum po želji
Za fil:
3 dl mlijeka
50 g šećera
1 kom puding burbon vanilija
125 g posnog sira
1 kom limun šećer ili rendana kora limuna
I još :
50 g mliječne čokolade
1 kašika marmelade od kajsija

Priprema
Za fil:
Od 3 dl mlijeka odvojiti malo i razmutiti puding. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati puding i miješati da se zgusne. Kad se ohladi izmiksati sa sirom.

Za tijesto :
Pomiješati brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Dodati sve ostale sastojke i umijesiti tijesto rukom ili mikserom najmanjom a zatim najvećom brzinom, kratko, da tijesto ne postane ljepljivo.
Radnu površinu malo pobrašniti pa razviti tijesto u pravougaonik 25×35 cm. Premazati pudingom i posuti isjeckanim kockicama čokolade.
Saviti u rolat i isjeći u kriške oko 1,5 cm debljine.
Stavljati u pleh obložen papirom za pečenje sa manjim razmacima. Peći na 180 C 20-ak minuta.
Zagrijati marmeladu i premazati vruće pužiće.Ohladiti pa poslužiti 
Prijatno!

Super mirisne i ukusne :Narandzine kocke!


Potrebno

Za tijesto:


4 bjelanca
150 g šećera
200 g oraha
2 kašike mrvica(prezle)
½ kašike oštrog brašna
naribana korica limuna

Za kremu:

4 žumanca
150 g šećera
sok i korica jedne narandže
1kašika oštrog brašna
200 g maslaca

Za ukrašavanje:

200 ml slatkog vrhnja
1 narandza

Priprema
Za tijesto:

Bjelance sa šećerom istucite u čvrst snijeg te dodajte mljevene orahe, brašno,  mrvice i naribanu koricu limuna.
Sve lagano izmiješajte i stavite u namazanu i mrvicama posutu tepsiju  (veličine 20×40 cm) te pecite na temperaturi od 185°C oko 30 minuta.

Za kremu:

Žumance, šećer, brašno, sok i naribanu koricu narandže izmiješajte i stavite kuhati na pari.
Za vrijeme kuhanja miješajte dok se krema ne zgusne.
Zatim je ohladite i u nju umiješajte pjenasto izmiješan maslac.

Pečeni kolač premažite kremom te ohladite u frižderu bar 3 sata do posluživanja  .Zatim  isijecite na kocke i ukrasite po želji  sa umućenim slatim vrhnjem i narandzom .
Prijatno!

ponedjeljak, 22. siječnja 2018.

Krofne svi volimo ali i izbjegajemo zato što upijaju dosta masnoće: Evo tajne da ne upijaju višak masnoće !


Potrebno :
1 kg glatkog brašna
2 cijela jaja i 2 žumanjka
1/2 šoljice šećera
1 mala kašikica  soli (puna do rubova)
2 vanilin šećera
½ praška za pecivo
malo ribane korice limuna
1 mala kašikica rakije
1 dcl ulja
5 dcl mlijeka
1 kocka svježeg kvasca

Za punjenje :đem ili krem  po želji i šećer u prahu za posipanje
Priprema :
 U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka (ne smije biti prevruće) dodajte 1 malu kašikicu  šećera i 1 malu kašikicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže.
 Jaja tucite sa šećerom i malom kašikicom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dodajte potom toplo ulje, kašiku rakije, izmiješajte i dodajte kvasac i naposljetku toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).
Dobivenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobiveni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.Šerpu  napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano na takvo će vas upozoriti stvaranje mjehurića). Krofne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore. Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 2 do 3 minute uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krafne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).

 Špricaljku za kreme napunite pekmezom ili kremom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.
Savjet:

1. Pola vrećice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će spriječiti nastajanje rupica u krofnama.

2. Mala kašikica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krafni na prženje pazite da ne pretjerate s komadima zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upit će više masnoće.

3. Kako bi vam krofne uspjele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno prije nego ga umijesite zagrijte u pećnici oko 3 minute na temperaturi od 20 °C.

Uživajte prijatno !