ponedjeljak, 8. siječnja 2018.

Napravite Slanu oblatnu i biće oduševljen svako koga ugostite s njom !


Potrebno:

1 pakovanje oblatni

Za fil :
3 x 250 gr krem sira
200 gr sitnog sira
150 gr majoneza
3 male čaše (2 dcl kisele pavlake)
400 gr trapista
500 gr tanko sečene praške šunke 


 Za posipanje:
50 gr susama
50 gr semena lana

Priprema:

Krem sir, sitan sir, kiselu pavlaku dobro izmešati. Trapist narendati u odvojenu posudu.
U tacnu stavimo jednu oblatnu, tako da veće kockice budu od gore, da prime više fila.
Premažemo je smesom od sireva i majoneza, rasporedjujući fil tako da ostane za četiri premaza izmedju 5 oblatni, sa time da se izmedju svake, dva puta maže, kako bi se dobro zalepile oblatne. Takodje, treba da ostane i za tanji sloj od gore, kako bi i najgornja oblatna omekšala.
Šunku podelimo na četiri dela, kako kasnije ne bismo imali problem…dole puno, gore ništa . Na premazanu oblatnu, pospemo narendani trapist, pa stavimo red šunke i onda, tankim slojem, premažemo šunku filom kako bi se uhvatila za sledeću oblatnu.
Nadalje, ponavljamo postupak sa svim oblatnama, jedino petu samo premažemo filom.Susam propržimo i pomešamo sa lanenim semenom. Tom mešavinom, gusto pospemo oblatne radi dekoracije ali i dodatnog šmeka
Oblatne stavimo u frižider do sutradan, kako bi omekšale. Tada ih isečemo i serviramo.
Ovako pripremljene oblatne, prava su stvar za svečane prilike, lagane za grickanje i lepe za serviranje Probajte ih i uživajte.
Prijatno!

Fantazija okusa :Ledeni vjetar sa voćem !



Potrebno:
Za beze koru:

9 bjelanjaka
300 grama šećera
1 kašika  jabučnog octa

Za kremu:
350 ml mlijeka
25 grama gustin
150 grama šećera
1  vanilin šećer
300 ml vrhnja za šlag
vrećica i pol želatine u prahu
4 žumanjka
voće po želji (ja sam stavila breskve i kivi )

Priprema
Za koru:

Pjenasto izmiksajte bjelanjke postepeno dodavajući šećer i ocat.
Stavite papir u tepsiju veličine pećnice, rasporedite smjesu od bjeljanjaka  i pecite(sušite) sat vremena na 150 stupnjeva.
Pečenu koru izrežite na tri jednaka  dijelada dobijete tri korice 


Za kremu:
 Uzmite mali dio mlijeka koji pomješajte sa žumanjcima i gustinom, pa kao puding zakuhajte u ostatku mlijeka i šećera.
Vrhnje za šlag izmiksajte a želatinu napravite po uputama na vrećici.
Uohladenu  kremu postepeno dodajte u tučeni šlag te na kraju umješajte rastopljenu želatinu.
Isjeckano voće dodajte u kremu ili možete zasebno posložiti po kremi.
Nadjenite prvi list kremom i voćem, pa drugi list te poklopite trećim listom.
Dobro ohladite da se korice opuste.Ohladenu tortu sijecite na kriške i poslužite .
Prijatno!

Brzo pecivo za doručak ili večeru sa špinatom i sirom !



Potrebno:
4 jaja
1/2 kasicice soli
100ml ulje
200ml jogurta
10kašike brasna
10 kašika palente
1 prašak za pecivo
200-250gr sira
150-200gr očišcenog špinata

Priprema:


Umutimo jaja sa pola kasšcice soli, da postanu pjenasta. Dodamo ulje i još mutimo. Zatim dodamo jogurt, promiješamo pa dodamo brašno, palentu, pecivo i miješamo da se masa ujednači. Na kraju dodamo špinat prethodno opran i nasjeckan na trakice i izmrvljeni sir na krupno.
Miješamo kašikom  da se sve ujednači i sipamo u pravougaoni kalup kome smo stavili papir za pečenje.
Pečemo na 180 stepeni oko 40 min. zavisi od vaše pećnice.
Poslužite ga isječenog  na kriške  sa jogurtom ili pavlakom.

Prijatno uživajte u ukusnom doručku ili večeri !

Brzo i ukusno -Super ideja za doručak djeca se uvijek oduševe kad je pravim:Slana štrudla !


Ovo moja djeca obožavaju za doručak, kad god pravim oni se oduševe .
Potrebno

Za tijesto:
 2 šolje mlijeka
 1 kašika šecera
 5 šolja brasna

 malo više od pola solje ulja
 1 kesica kvasca
 1 manja kašika soli

Za filovanje:

 500 gr sunke isječene na listiće
 300 gr mocarela sira
 malo origana
 jedno žumance za premazivanje

Priprema:
 U mlako  mlijeko staviti kvasac i kasiku šecera pa ostaviti da se digne.Te stime zamijesiti tijesto sa ostalim sastojcima .Tijesto prekriti krpom i ostaviti neko vrijeme da se digne .
 Kada je tijesto dovoljno odstojalo, podijeliti ga na tri kugle, pa razviti  svaku od njih i filovati šunkom i sirom, posuti malo origana , pa tijesto zamotati u štrudlu, premazati žumancetom i staviti da se pece.

 Po vasem izboru od ovog tijesta mozete praviti jednu, dvije ili vise strudli. Vi rasporedite tijesto po vasoj zelji. Isto se odnosi i na fil, dakle mozete staviti vise ili manje sira i sunke.
Možete poslužiti i tople i hladne super su kako god .
Prijatno !

Kolač koji će vas očarati i ukusom i izgledom :Karpati!



Potrebno
Za tijesto:

2 dl vode
pola margarina
2 dl brašna
5 jaja
malo soli

Za kremu:

3 pudinga od vanilije
1l mlijeka
2 dl šećera
1 margarin

I još:
2 kompota od breskve, kruške, višnje… (po izboru)
1/2 l šlaga (Hole)
šećer u prahu (za posipanje)

Priprema
Za tijesto:


Vodu i margarin kuhati dok ne provri. U to dodati 2 dl brašna i malo soli. Samo promiješati da postane jedna masa, ne kuhati.
Prebaciti u plastičnu posudu i odmah dodavati jedno po jedno jaje (ne mora se čekati da se ohladi.
Zagrijati pećnicu na 220°C.

Tanko namazati pola smjese  na papir za pečenje u velikoj tepsiji (za pećnicu) i peći oko 20 min na 220°C.
Isto napraviti i s drugim dijelom smjese  da se dobiju dvije kore.


Za kremu:

Skuhati puding sa 2 dl šećera u 1 l mlijeka.
U ohlađeno dodati margarin. Dok se hladi puding treba miješati da se ne napravi korica.

Izmuti 1/2 l šlaga.
Voće iz kompota narezati na manje komade.
Slagati:
kora – krema – voće – šlag – kora
Gore posipati šećerom u prahu
Ostaviti u frižider da ostoji bar 3-4 sata da korice odpuste a ukusi se sjedine .
Ohlađen kolač sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno!

nedjelja, 7. siječnja 2018.

Ledene Kocke -Samo ovako drugačije nikako najbolje ledene kocke !


   

Potrebno
Za Biskvit:

7 bjelanjaka
7 žlica šećera u prahu
7 žlica brašna
prstohvat soli
120 ml mlakog mlijeka

Za Kremu 1
7 žutanjaka
7 žlica šećera
5 žlica škrobnog brašna(gustin)
750 ml mlijeka
250 gr margarina za kreme

Za kremu 2:
2 vrećice šlag pjene
250 ml mlijeka

Priprema
Za biskvit:

Bjelanjak i sol umutiti tako da se dobije čvrsti snijeg.
U snijeg postepeno dodavati šećer i brašno i sve lagano umiješati.
Smjesu za biskvit izliti u kalup promjera približno 24×24cm.
Pećnicu zagrijati na 175*C i peći biskvit 10 minuta.
Pečeni, još topli biskvit preliti s toplim mlijekom i ostaviti da biskvit skroz upije mlijeko.
Biskvit ohladiti.
Za kremu 1
Od žumanjaka, šećera, gustina i mlijeka skuhati kremu.
Nakon što se krema skroz ohladila u nju dodati margarin izrezan na listiće pa kremu dobro promiješati (izmiksati) da bude skroz glatka.
Kremu premazati preko ohlađenog biskvita.
Za kremu 2
Na kraju umutiti šlag i premazati kolač.
Prije posluživanja kolač dobro ohladiti .
Prijatno!

Ledene banana kocke ! Savršena poslastica


Potrebno
Biskvit:

1 veća banana
150 ml jogurta (3.2% m.m.)
80 g oštrog brašna
2 pune kaš. gorkog kakaoa
1 čajna kašičica praška za pecivo
4 kom bjelanaca + malo soli
120 g šećera
Za Fil:
4 kom žumanca
2 kom (80 g) pudinga slatko vrhnje ili vanilija
40 g gustina
120 g šećera
8 dl punomasnog mlijeka
1 srednja banana + malo limunovog soka
2 dl slatkog vrhnja
5 g mljevenog želatina goveđeg porijekla (po potrebi, ja sam koristila)
Za Ganache:
2 dl slatkog vrhnja (mliječno)
100 g mliječne čokolade
70 g kvalitetne crne čokolade
Priprema

Za Fil:

Od mlijeka odvojiti 1 dl, ostalo staviti na vatru da se zagrije. U posudi pomješati izdvojeno mlijeko sa pudingom, gustinom, žumancima i šećerom tako da nema grudvica. Kad se mlijeko zagrijalo kuhati gustu kremu, dobro promješati da nema grdudvica. Skinuti sa vatre, površinu kreme prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.
Za Biskvit:
Dok se fil hladi, pravimo biskvit: Izgnječiti bananu i dodati joj jogurt sobne temperature, promješati. Prosijati brašno kakao i prašak za pecivo, te pomješati sa bananom i jogurtom da se dobije jednolična smjesa.
Bjelanca mutiti sa malo soli i postepeno dodavati šećer, umutiti u čvrst sjajan snijeg. Lagano, ručno  pomješati (samo prevrtati) sa prvom smjesom, izliti u pleh (dim. 40×20 cm ili neki slične površine) koji smo premazali sa maslacom i posuli sa malo brašna. Peći na 170 st. oko 15 – 20 min. zavisno od rerne. Dobićete fin mekan i sočan biskvit, koji ostavimo da se ohladi. Biskvit nema potrebe natapati sa mlijekom ili nekom tečnošću pošto je i više nego sočan.

Nastavak fila:
  Bananu (koja nije prezrela!) isjeckati i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U ohlađen fil dodati ovako isjeckanu bananu i dobro izmiksati. Posebno umutiti 2 dl slatkog vrhnja i pomješati sa filom. Ako smatrate da je krema dovoljno čvrsta onda vam ne treba želatin, kod mene to nije bio slučaj pa sam dodala i želatin: 10 gr želatina u prahu preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti 5-10 min da nabubri, a zatim otopiti na laganoj vatri. U otopljen želatin prvo dodati 2 kašike kreme i promješati a zatim dobro umiksati u ostatak kreme i to je to.
Biskvit premazati kremom i poravnati.
Za Ganache: 
Čokoladu izlomiti na komadiće i preliti slatkim vrhnjem, staviti na umjerenu vatru da se vrhnje zagrije i čokolada otopi, mješati čitavo vrijeme. Smjesu preliti preko fila i sve ostaviti na hlađenje u frižider nekoliko sati (3-4 h).
Rezati na kocke, ukrasiti po želji sa kolutićima banane i služiti.
Napomena: Kolač možete praviti i kao tortu: biskvit peći u kalupu d=24 cm, podijeliti sastojke na 2 i peći dvije odvojene kore; fila ima dovoljno za premazati 2 kore.
 Prijatno!

Predivne ,ukusne i super:Karamel Kocke !


Potrebno
Za kore:
100 g maslaca
1 jaje
250 g brašna
1/2 praška za pecivo
50 ml mleka
100 g šećera

Za fil:
300 g šećera
500 + 50 ml mleka
50 g brašna
malo mlevenih oraha
Priprema:
U posudi za mešenje viljuškom razmutiti maslac i jaje. Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo pa dodati u posudu. Prvo varjačom a posle rukom utrljati brašno u maslac, da se dobije mrvičasto testo. Dodati šećer razmućen sa mlekom, pa varjačom sve sjediniti. Dobiće se meko testo. Ostaviti jedan sat da odmori, pa podeliti na dva dela.Od svakog dela razviti koru velicine 26×40 cm. Kore se razvijaju tako što se iseče papir za pečenje u toj veličini, pospe brašnom, rukama se tapka tj. tanji testo, posipa se odozgo brašnom ako se lepi, pa kad je pokrivena cela površina papira testo se pokrije drugim listom papira za pečenje i izravna oklagijom da nema otisaka prstiju. Kore peći po 10-ak minuta na 175-180°C na prevrnutom plehu od rerne, pa sa sve papirom prebaciti na poslužavnik. Ohladjene kore će se jako stvrdnuti i postati krte, što je ok. Odvojiti od papira, pažljivo preseći svaku koru po dužini, tako da se dobiju 4 kore od po 13×40 cm.
50 g brašna razmutiti sa 50 ml mleka, da se dobije glatko meko testo bez grudvica. 500 ml mleka zagrejati, ne treba da bude vrelo, ostaviti sa strane. U šerpi istopiti 300 g šećera da se napravi karamel, mešajući da šećer ne zagori. Kad se svi kristali šećera istope i karamel dobije braon boju, izmaći šerpu sa šporeta i uliti 250 ml od ugrejanog mleka. Karamel će se u trenutku stegnuti a mleko početi da pravi mehuriće, pa treba sve vreme mešati i paziti da ne prska. Sniziti temperaturu na pola, vratiti na ringlu i kuvati uz mešanje dok se karamel ne istopi u mleku. U razmućeno brašno dodati ostalih 250 ml ugrejanog mleka, promešati da masa postane glatka, pa sve sipati u karamel-mleko i kuvati na tihoj vatri dok se fil ne zgusne (fil treba da bude redji nego puding, hladjenjem će se još zgusnuti). Ostaviti da se ohladi.
Svaku koru filovati sa po 5-6 kašika fila (i četvrta kora se filuje). Posuti sve mlevenim orasima i ostaviti minimum 12 sati u frižideru, a najbolje 24. Kore će omekšati, fil će se stegnuti. Ohladjen kolač poravnati, odsecajući par milimetara po obodu, a zatim iseći na malene kocke, 3×3 cm. Pred služenje dodatno posuti orasima.
Prijatno!

Domaće perece kao iz pekare !


Potrebno
Ta tijesto :
 4 ½ šolje brašna
 1 ½ šolje vode
 50 gr otopljenog putera
 1 kesica kvasca
 2 kašičice soli
 1 kašika šećera
 1 žumance
 1 kašika vode
Za kuhanje :
 2l vode
 5 kašika sode bikarbone
  Priprema:
Brašno pomiješajte sa kvascem pa dodajte so, šećer i otopljeni puter.Umiješajte mlaku vodu i umijesite tijesto.Ostavite da odstoji sat vremena.Tijesto premijesite i podijelite na 8 dijelova.Svaki razvucite u traku i oblikujte perece.Kuhajte ih u ključaloj vodi sa sodom oko 30-ak sekundi.Premažite žumancetom pomiješanim sa vodom pa pospite morskom soli.
Pecite u rerni zagrijanoj na 230 stepeni 15 minuta.
Prijatno!

Fenomenalan užitak za nepce :Snickers Torta !


Potrebno
Za koru  :
 5 bjelanaca
 15 kašika šećera
 300 g pečenog, mljevenog kikirikija
 3 kašike brašna
 1 kesica praška za pecivo
Za Fil:
 5 žumanaca
 10 kašika šećera
 1l mlijeka
 4 pudinga od vanile
 2-3 kašike šećera u prahu
 100g mliječne čokolade
 5 snikers čokoladica
 250g putera
Priprema
Za koru :
Umutite 5 bjelanaca u čvrst šam, dodajte jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenje. Isključite mikser pa pažljivo umješajte mljeveni kikiriki, brašno i prašak za pecivo.Smjesu sipajte u pleh 20 x 30 cm obloženim papirom za pečenje i pecite na 180°C oko 10-15 min. Provjerite čačkalicom da li je tijesto pečeno.Pečeno tijesto presjecite uzduž na dvije kore. 
Za fil:
Umutite pjenasto žumanca i šećer, dodajte puding i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da provri pa ukuvajte fil.Ostavite da se ohladi. Umutite pjenasto puter i šećer u prahu pa dodavajte jednu po jednu kašiku fila, dobro umutite i podjeliti ga na dva dijela. U jedan dio umješajte otopljenu mliječnu čokoladu a u drugi sjeckane snikers čokoladice.
Filujte: kora – prvi fil – drugi fil – kora – prvi fil – drugi fil. Tortu ukrasite po želji, šlagom ili čokoladom.
Dobro ohladitipo  pa poslužiti isječeno poželji .
Prijatno !

Predivna Kokos Torta !



Potrebno

Za kore :

 8 bjelanjaka
 250 g šećera u prahu
 250 g kokosa
 20 g brašna

Za fil:
 50 g pudinga od vanilije
 600 ml mlijeka
 50 g kokosa
 250 g margarina
 200 g šećera u prahu
 1 vanilin šećer

I još:

 6 žlica tamnog eurokrema
 malo kokosa za ukrašavanje
 200 ml slatkog vrhnja
 mlijeko za prskanje kora

Priprema

Za koru:


Umutite bjelanjke u čvrst snijeg.Postepeno dodajte šećer u prahu.
Na kraju dodajte kokos i brašno, te kuhačom sve sjedinite.
Dno kalupa obložite masnim papirom (moj je promijera 26 cm) i salijte smijesu.
Pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta, provjerite čačkalicom da li je pečeno.
Ohladite koru i podijelite na dva dijela.Svaku koru malo poprskajte sa mlijekom.


Za fil:

Puding pomiješajte sa malo mlijeka (ako volite slađu tortu možete dodati 3 žlice šećera, mada nije potrebno) ostatak mlijeka stavite kuhati.
Kada mlijeko zakuha ubacite puding i kuhajte dok ne postane gusto.
Ohladite puding.
Pijenasto umutite margarin sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, te sjedinite sa pudingom.
Dodajte kokos.

Slaganje :

Kora – omekšali eurokrem – fil

Kora – omekšali eurokrem – fil

Površinu torte posipati kokosom, okolo premazati sa izrađenim slatkim vrhnjem.
Ohladiti u frižideru pa sjeci na parčad i poslužiti .
Prijatno!

Srneća leđa sa kremom !


Potrebno
Za Biskvit:
8 jaja
150 g šećera
2  vanilin šećera
150 g maslaca
150 g čokolade za kuvanje
200 g badema
90 g mlevenog keksa
20 g kakaa
Za Kremu:
 200 g šećera
 100 g slatke pavlake
 150 g maslaca
 2 kašike kakaa
100 g mlečne čokolade
Za glazuru:
 50 g margarina
 100 g čokolade
 2 kašike kakaoa
Priprema
Za biskvit :
Umutiti  žumanca sa šećerom,vanilin šećerom i maslacem pa dodati omekšalu čokoladu i čvrst sneg od  belanaca. Sve dobro izmešati pa uz lagano mešanje dodadvati mlevene bademe, keks i kakao. Pripremljeno testo priesuti u pouljen i brašnom posut kalup za srneća leđa. Peći u zagrejanoj rerni na 180º C oko 30 minuta. Pečen kolač dobro ohladiti pa izvrnuti iz kalupa. Zatim ga preseći pažljivo na tri dela.
Za krem :
Lagano zagrejati sve sastojke da se otope, ali nikako kuvati,  ohladiti i dobro umutiti mikserom da postane penasto. U krem pašljivo umešati sitno izlomljenu mlečnu čokoladu.Kremom premazati prvi deo biskvita pa na krem staviti drugi deo i njega premazati kremom. Odozgo prekriti trećim delom biskvita.Srneća leđa potom preliti čokoladnom glazurom pripremljenom od navedenih sastojaka, a prema ranije datom uputstvu.
 Na kraju ih  ohladiti u frižideru i pre serviranja iseći na šnite.
Prijatno!

subota, 6. siječnja 2018.

Savršeno kremasta i lagana :Banana torta koja se ne peče !


Potrebno:
 300 gr mljevenog plazma keksa
 200 gr kokosa
 200 gr šećera u prahu
 2 dcl soka od narandže
 1 l mlijeka
 1 puding od vanilije
 1 puding od čokolade
 4 žlice gustina
 2 margarina od po 250 gr
 200 gr petit keksa 
 1/2 l slatkog vrhnja
 4 banane
 10 žlica šećera
 sok od narandže za umakanje keksa
Priprema:
I fil: U 1/2 l mlijeka, skuhati puding od vanilije, 2 žlice gustina i 5 žlica šećera. Hladno pomješati sa pola umućenog margarina.
II fil: U 1/2 l mlijeka skuhati puding od čokolade, 2 žlice gustina i 5 žlica šećera. Hladno pomješati sa pola umućenog margarina. Oba fila ostaviti u frižider oko sat vremena.
Kora: Izmješati plazma keks i kokos ( umjesto kokosa možete staviti orahe), preliti sa 2 dcl soka od narandže, posebno umutiti 1 margarin i 200 gr šećera u prahu, pa sve spojiti. Ostaviti u frižider oko sat vremena. Onda podjeliti na dva dijela.
Slaganje torte:
Koristila sam okrugli kalup promjera 26 cm i obložila prozirnom folijom. U kalup rukom utisnuti polovinu kore od plazma keksa.Zatim premazati polovinom I fila, pa složiti red petit keksa, namočenog u sok od narandže. Onda premazati polovinom II fila, pa banane isječene na kolutove ili po dužini koje smo poprskali limunovim sokom.Opet premazati drugom polovinom II fila, opet petit keks, pa ostatak I fila. Na kraju kora od plazma keksa koju je malo nezgodno utisnuti po vrhu, ja sam je razvaljala izmedju dvije prozirne folije na krugu ( od drugog kalupa) i samo prenijela i lagano utisnula.Ostaviti u zamrzivaču oko 3 sata. Onda tortu okrenuti na tacnu i premazati šlagom ili preliti čokoladom i staviti u frižider.
Ohladenu tortu sijecite na parčat te poslužite .
Prijatno!