subota, 23. prosinca 2017.

Paganini kocke !


Potrebno
Za kore :
 17 bjelanjaka
 17 kašika  secera
 3 kašike  kakaa
 500 g przenih i mljevenih ljesnjaka
 1 šoljicu  ljesnjaka ostaviti za fil

Za Fil 1:
 17 zumanjaka
 300 g secera u prahu
 1,5 dcl vode
 200 g cokolade za kuhanje
 250 g maslaca

Za Fil 2:
 5 kašika  secera
 10 kašika skrobnog brasna
 1,5 dcl vode

 Za Ganache krema
 200 g cokolade za kuhanje
 250 mlvrhnja za slag
 
Priprema
Za kore :
Umutite bjelanjke dok ne postanu skroz cvrsti skupa sa secerom.
Kuhacom lagano umijesajte ljesnjake i kakao.
Od te smjese ispecite 3 kore na masnom papiru. (ili ako volite visočiju tortu ispecite 3 kore pa ih presjecite na 2  jednaka dijela tako cete dobiti šest kora ).
Za fil 1 :
Skuhajte zumanjke sa secerom i vodom na pari.
Dodajte cokoladu i sklonite s vatre.
 Za fil 2 :
Skuhajte skrobno brasno s vodom i secerom, dok ne dobijete zitku masu ko za princezice.
Ostavite oba fila da se ohlade, te fil 2 umijesajte u prvi fil s cokoladom, dodajte šoljicu ljesnjaka i umuceni maslac.
Za ganche:
Skuhajte vrhnje za kuhanje, sklonite s vatre i umijesajte cokoladu, te prelijte kao glazuru.
Uzmite prvu koru, na nju namazite kremu i tako dok imate kora, na kraju prelijte s ganache kremom.
Ohladite i poslužite .
Prijatno!

Fina kremasta :Splitska Torta!


Potrebno
Za koru :
 150 g oraha
 150 g smokava
 150 g grožđica
 3-4 kašike  Pšeničnog oštrog brašna tip 400 
 9 bjelanjaka
 9 žlica kristal šećera

Za kremu:
 5 žumanjaka
 5 kašika šećera prahu
 150 g maslaca
 1 vanilin šećer 
 
Priprema 
Za koru :
Orahe, smokve i grožđice nasjeckajte i pomiješajte s brašnom. Dodajte čvrst snijeg od bjelanjaka u koji ste pretkraj utukli šećer. Lagano izmiješajte i dobivenu smjesu stavite u namašćen pleh iz rerne .Pecite na 180°C oko 25 minuta. Ohlađenu pečenu koru razrežite  na tri po dužini  ili četiri po širini  jednako široka lista.
Za kremu:
 Žumanjke i šećer miješajući kuhajte na pari dok se krema ne zgusne. Ohlađenoj kremi dodajte pjenasto izmiješan maslac i ponovno dobro izmiješajte.
Prvi i drugi list tijesta premažite pripremljenom kremom, složite jedan na drugi pa prekrijte trećim listom ostatkom kreme premažite  cijelu tortu. 
Tako pripremljenu tortu dobro rashladite i ukrasite čokoladnim ukrasima.
Prijatno!

četvrtak, 21. prosinca 2017.

Pita flija!




Zbog zahtjevne pripreme ne prave je baš često i uglavnom kada je su u pitanju gosti. Pita se ispod sača peče oko tri sata. Sastoji se od osam slojeva tijesta.
Pravi se tako što se drvenom kašikom zamijese brašno i so. Tijesto se odvaja na manje dijelove koji se razvlače. Svaki dio tijesta, koji se reda jedan na drugi, premazuje se maslacem. Bitno je istaći da, zbog toga, i priprema ove pite i jeste tako zahtjevna, da se svaki sloj tijesta posebno peče, jedan za drugim, kako se slažu.

Hljeb sa sirom i peršunom!






Potrebno:

500 gr brašna.

1 čaša mlijeka,

pola čaše vode,

pola čaše ulja,

jedno jaje,

1 kesica suhog kvasca,

2 male kašičice soli,

1 mala kašičica šećera,

500 gr brašna.


Za Fil

150 gr sira, 2 kašike pavlake ili kiselo mlijeko, vezica peršuna.


Priprema:

Kvasac pomiješati sa pola čaše mlake vode i dodati šećer. Ostaviti malo da odstoji. U drugu posudu staviti brašno, dodati kvasac, mlijeko, ulje, sol i žumance (bjelance ostaviti za premazivanje na kraju). Dobro izmiješati, po potrebi dodati još malo brašna. Ostaviti da tijesto naraste. Gotovo tijesto podijeliti na 7 loptica.

Sir izmiješati sa peršunom i malo posoliti po potrebi. Svaku lopticu malo rastanjiti i staviti fil i lijepo zatvoriti da se dobije krug. Poredati sve loptice u posudu za pečenje u krug na papir za pečenje i premazati bjelancetom, po želji ukrasiti listovima peršuna ili sjemenkama.

Peći na 180 stepeni dok ne porumene.

Reform kocke!






Potrebno:

Za koru


5 bjelanjaka

3 kašike šećera

1kašika brašna

100 gr mljevenih lješnjaka


Za kremu :

5žumanjaka

5 kašika šećera

1vanilin šećer

50 gr čokolade

125 gr margarina


Za glazuru

1čokolada 100 gr

1kašika ulja

Priprema
Za koru :
Umutiti 5 bjelanaca u čvrst šam i postepeno dodavati 3 kašike šećera. Na kraju dodati 1 ravnu kašiku brašna i 100 gr mljevenih lješnkaka lagano umiješati. Smjesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 C oko 20 minuta. Ispečenu koru podijeliti na 3 dijela.

Za Kremu:
5 žumanaca umutiti sa 5 kašika šećera i jedan vanilin šećer pa kuhati na pari 10 minuta i na kraju dodati 50 gr čokolade i promiješati da se čokolada istopi. Kada se krem ohladi dodati 125 gr margarina i dobro umutiti. Kore spajati kremom i spolja premazati istom kremom, pa premazati čokoladom otopljenom sa pola kašike ulja.
Ohladiti u fržideru zatim sjeći na kocke i poslužiti .
Prijatno !

Mirisni, kukuruzni hljeb!






Potrebno :


1 čaša kukuruznog brašna

1,5 čaša pšeničnog brašna

2 kašike pšeničnih mekinja

1 kašika suhog kvasca (ili 1/4 kocke svježeg)

4 kašike ulja

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

2 dl vode

2-3 kašike ovsenih pahuljica


Priprema:

1 čašu kukuruznog brašna pomiješajte sa suhim kvascem, dodati šećer, so, ulje, mekinje i ovsene pahuljice i uz naizmjenično dodavanje mlake vode i brašna zamijesite testo. Ako koristite svježi kvasac, onda ga razmutite u mlakoj vodi i dodajte ostale sastojke. Vidjećete otprilike kad je testo gotovo, kad prestane da se lepi za ruke i za posudu. Ostavite testo da nadodje.Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu,sa kukuruznim brašnom da bi imao lepu koricu, a zatim ga malo razvucite oklagijom i urolajte u veknicu.

Stavite ga u mali duguljasti kalup i ostavite da još malo nadodje. Odozgo ga poprskajte malo vodom i posipite ovsenim pahuljicama ili nekim semenkama po vašoj želji.


Zagrijte rernu na 200 stepeni i ispecite hljeb dok fino ne porumeni, 30 minuta će biti dovoljno.

Ispečen hljeb izvadite iz kalupa i umotajte u krpu i ostavite da se prohladi prije nego što ga isječete.
Prijatno !

Brzi jednostavan i ukusan ručak :Zapečeni bešamel sa piletinom l!





Potrebno :


500 g pilećeg filea,

1 l pavlake za kuhanje,

2 kesice instant supe od gljiva


Priprema :

U vatrostalnu posudu poredajte isjeckanu piletinu (možete na krupnije ili sitnije komadiće). Pospite supom iz kesice i prelijte pavlakom za kuhanje. Stavite u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite dok ne porumeni.

Prijatno!



Švaler torta!



Potrebno: 
Za kore 
15 bjelanjaka

100g. sjeckanih oraha,

150 gr. kristal šećera,

3 kašike prezle,

1 kesica praška za pecivo,

Za kremu :

15 žumanjaka

100gr šećera

2 pudinga od vanilije,

8 dcl. mlijeka,

100 gr šećera u prahu,

250 g. putera

Za dekoraciju :

2 kesice šlaga,


Priprema :

Za kore 
Umutiti bjelanca sa 15 kašika šećera u čvrst snijeg. Dodati prezle, sjeckane orahe i prašak za pecivo.
Ispeći 3 kore u dobro nauljenom i pobrašnjenom kalupu za tortu.peći na 180 stepeni nekih 10 -15 min .zavisno od rerne .

Za kremu
Kuhati na pari ulupana žumanca sa 150g kristal šećera i ohladiti.
U 7dcl mlijeka skuhati puding razmućen u malo hladnog mlijeka. Ohladiti.
Umutiti puter sa šećerom u prahu, pa masu sjediniti sa pudingom i kremom od žumanaca.
Filovati kore.
Cijelu tortu premazati ulupanim šlagom.

Ohladite u frižderu pa poslužite .

Prijatno!

Pečena bundeva!




Potrebno:

 polovica bundeve


 maslinovo ulje

začini po želji ovisno želite li slatku ili slanu varijantu


Priprema:


Bundevu prerežite na pola i očistite od sjemenki kako bi dobili samo čisti mesnati dio. Na vanjskoj strani nožem zarežite male utore s razmakom od dva i pol centimetra i sljedeći oznake režite šnitu po šnitu. Jednaka debljina je važna kako bi se svaki komad bundeve ravnomjerno ispekao.


 Šnite položite na namašćeni protvanj, te ih pokapajte maslinovim uljem i dobro izmiješajte. Na svaku šnitu stavite začine koje ste odabrali. Za slanu varijantu sami možete pripremiti mješavinu od češnjaka, malo đumbira, slatke paprike i soli koju je dovoljno samo posuti po vanjskoj strani narezane i nauljene bundeve.


 Pripremljenu bundevu pecite u pećnici na 180°C oko 45 minuta, poslužite toplu.

Prijatno!

Punjeni krompir




Potrebno:
4 velika krompira,
200g pršuta i šunke,
250ml pavlake,
200g sira,
Začin po želji.

Preukusni čokoladni kolač!





Potrebno


Za Koru:

5 jaja

150 gr. šećera
prstohvat soli
100 gr. brašna
100 gr. gustina

Krema:

2 pudinga od čokolade
800 ml. mlijeka
4 kašike šećera
120 gr. putera
3 kašike šećera u prahu
malo rendane čokolade (može bez nje)
Priprema 
Za koru : Izmutite jaja i prstohvat soli. Postepeno dodajite šećer i neprestano mutite. Mutite dok smjesa ne postane kremasta (glatka). Pomiješajte brašno i gustin, prosijati pa dodati izmućenim jajima. Miješajte drvenom kašikom od dna posude prema vrhu. Kalup namazati sa malo ulja i posut sa malo brašna. Istresite pripremljeno tijesto pa pecite na 180C dok kora ne dobije finu bojicu (dok ne bude gotova). Prvih pola sata nemojte otvarati peć, nakon pola sata otvorite i provjerite jel kora gotova. Koru istresite na krpu ili oval tako da gornji dio kore bude dole i tako ostavite da se hladi. Potpuno hladnu koru prerežite.

Skuhajte puding kao i obično što kuhate i pustite da se potpuno ohladi. Puding poklopite ili prekrijte celofanom da se ne stvori kožica i povremeno ga prommiješajte. Dok se puding hladi puter maknite iz frižidera i pustite da omekša na sobnoj temperaturi. Kad se puding potpuno ohladio, izmutite puter i šećer u prahu, dodajte pudingu i dobro izmutite. Istom kremom mažite kolač unutra i okolo pa pospite rendanom čokoladom.


Ako hoćete možete izmutiti šlag pa premazati po vrhu kolača. Po vrhu možete takođe dodati malo mljevenih oraha.




Jednostavan i brz:Sočni kolač od čokolade !


Potrebno:
Za koru 
10 jaja
180 g šećera
200 g mljevenih oraha ili lješnjaka
200 g čokolade u prahu
1 prašak za pecivo
Za preliv :
0,5 l slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
Priprema

Za koru :

Jaja i šećer pjenasto umutiti mikserom, a orahe/lješnjake, čokoladu u prahu i prašak za pecivo dobro promiješati u zasebnoj posudi tako da čokolada nema grudice.
Pomiješati s jajima.
Peći u velikom limu na masnom papiru na 180°C oko 20-25 minuta.

Za preliv:
Otopiti čokoladu u slatkom vrhnju na laganoj vatri uz stalno miješanje. (raditi dok je biskvit još u pećnici)
Još toplu koru  izbockati viljuškom i zaliti toplom kremom.
Ohladiti bolje na sobnoj temperaturi . (ja ga ne volim hladiti u frižideru , jer se tada krema previše stvrdne, a ukusniji mi je kad je sočniji a ako se isti dan ne služi izvadite iz frižidera bar pola sata prije služenja )
Prijatno!

Kremaste vaniilija šnite sa krem bananicama!


Potrebno
 Za koru :

6 belanaca
6 kašika šećera
12 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
1 kašika kakaa
1 kašičica praška za pecivo

Za fil:
3 pudinga od vanile
1 l mleka
10 kašika šećera
4 vanil šećera
1 margarin
I još treba:
12 čokoladnih bananica
malo crne čokolade za ukrašavanje

Priprema
 Za korU:
 Izmiksati belanca sa postepenim dodavanjem šećera u gust šam, a onda sa varjačom umešati mlevene orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo. Papir za pečenje stavite u pleh od rerne i onda nanesite smesu na papir i izravnjajte. Pecite u zagrejanoj rerni oko 12 minuta na 200 °C ili već zavisno od vaše rerne. Ohlađenu koru  presijecite po širin pleha  na tri jednaka dela.
    Za kremu :
    Od mleka odvojte 200 ml i u to sipajte puding i promešajte da ne ostanu grumuljice. Ostatak mleka stavite da se kuva sa šećerom i vanilom. Kada mleko provri sipati mleko sa pudingom. Skuvati fil, skloniti sa vatre i ostaviti ga da se ohladi. U ohlađen krem dodati umućen margarin.
    
    Na prvu koru  stavite krem i složite 6 bananica. Stavite drugu koru  i ponovite postupak. Stavite treću i sa ostatkom kreme premažite kolač sa svih strana. Ukrasite po želji.Ja sam istopila čokoldu i malo šarala  a vi po želji .
Stavite da se ohlade bar dva sata u frižideru zatim poslužite .
Prijatno!