četvrtak, 21. prosinca 2017.

Mirisni, kukuruzni hljeb!






Potrebno :


1 čaša kukuruznog brašna

1,5 čaša pšeničnog brašna

2 kašike pšeničnih mekinja

1 kašika suhog kvasca (ili 1/4 kocke svježeg)

4 kašike ulja

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

2 dl vode

2-3 kašike ovsenih pahuljica


Priprema:

1 čašu kukuruznog brašna pomiješajte sa suhim kvascem, dodati šećer, so, ulje, mekinje i ovsene pahuljice i uz naizmjenično dodavanje mlake vode i brašna zamijesite testo. Ako koristite svježi kvasac, onda ga razmutite u mlakoj vodi i dodajte ostale sastojke. Vidjećete otprilike kad je testo gotovo, kad prestane da se lepi za ruke i za posudu. Ostavite testo da nadodje.Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu,sa kukuruznim brašnom da bi imao lepu koricu, a zatim ga malo razvucite oklagijom i urolajte u veknicu.

Stavite ga u mali duguljasti kalup i ostavite da još malo nadodje. Odozgo ga poprskajte malo vodom i posipite ovsenim pahuljicama ili nekim semenkama po vašoj želji.


Zagrijte rernu na 200 stepeni i ispecite hljeb dok fino ne porumeni, 30 minuta će biti dovoljno.

Ispečen hljeb izvadite iz kalupa i umotajte u krpu i ostavite da se prohladi prije nego što ga isječete.
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar