četvrtak, 21. prosinca 2017.

Preukusni čokoladni kolač!





Potrebno


Za Koru:

5 jaja

150 gr. šećera
prstohvat soli
100 gr. brašna
100 gr. gustina

Krema:

2 pudinga od čokolade
800 ml. mlijeka
4 kašike šećera
120 gr. putera
3 kašike šećera u prahu
malo rendane čokolade (može bez nje)
Priprema 
Za koru : Izmutite jaja i prstohvat soli. Postepeno dodajite šećer i neprestano mutite. Mutite dok smjesa ne postane kremasta (glatka). Pomiješajte brašno i gustin, prosijati pa dodati izmućenim jajima. Miješajte drvenom kašikom od dna posude prema vrhu. Kalup namazati sa malo ulja i posut sa malo brašna. Istresite pripremljeno tijesto pa pecite na 180C dok kora ne dobije finu bojicu (dok ne bude gotova). Prvih pola sata nemojte otvarati peć, nakon pola sata otvorite i provjerite jel kora gotova. Koru istresite na krpu ili oval tako da gornji dio kore bude dole i tako ostavite da se hladi. Potpuno hladnu koru prerežite.

Skuhajte puding kao i obično što kuhate i pustite da se potpuno ohladi. Puding poklopite ili prekrijte celofanom da se ne stvori kožica i povremeno ga prommiješajte. Dok se puding hladi puter maknite iz frižidera i pustite da omekša na sobnoj temperaturi. Kad se puding potpuno ohladio, izmutite puter i šećer u prahu, dodajte pudingu i dobro izmutite. Istom kremom mažite kolač unutra i okolo pa pospite rendanom čokoladom.


Ako hoćete možete izmutiti šlag pa premazati po vrhu kolača. Po vrhu možete takođe dodati malo mljevenih oraha.




Nema komentara:

Objavi komentar