nedjelja, 17. prosinca 2017.

Najbrži i najbolji čokoladni kolač bez pečenja !


Potrebno :
1pakovanje rozen kore 
Za kremu :
1,5 L mlijeka
2 pudinga od čokolade
200 g šećera
4 kašike  brašna
2 kašike gustina
300g čokolade za kuhanje
250g mliječne milka čokolade
3  vanil šećera
200g maslaca ili margarina
Za glazuru :
50 g maslaca ili margarina
70 g mliječne milka čokolade
1 dcl slatkog vrhnja
Priprema
Za kremu :
Zagrijati litru mlijeka dok ne provri, i u njega umiješati u preostalih pola litre umješan puding, brašno , gustin i šećer.
Kad je krema kuhana maknuti s vatre i dodati čokoladu izlomljenu na kockice. Prvo mijesati kuhačom dok se čokolada ne otopi a zatim par minuta mikserom.
Preliti ju u posudu u kojoj će se hladiti i prekriti prijanjajućom folijom.
Izraditi margarin s vanil šećerom i dodati ohlađenu kremu.
Premazati rozen kore i staviti na hlađene na par sati, kad se ohladi preliti glazurom.
 Za glazuru :
Na pari otopiti  čokoladu, maslac i slatkog vrhnje(a možete i na laganoj vatri vrhnje i maslac istopiti  zatim skloniti svatre dodati  izlomjljenu čokoladu sve zajedno miješati dok se čokolada ne istopi  ) 
Dobro ohlađenkolač  sjeći na željene kockice i poslužiti ,
Prijatno!

Predivan kokos kolač sa čokoladom !


Potrebno 
Za tamne  kore:
5 jaja
5 kašika šećera
3 kašike brašna
2 kašike kakoa

Za bijelu  koru:
5 belanjaka
150 gr kokosa
60 gr kokosa
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
Za Kremu:
5 žumanjaka
150 gr šećera
500 ml mleka
200 gr margarina ili maslaca
2 kašike kakaoa
3 kašike brašna

Za Sirup:
200 ml vode
2 kašike šećera
Za Glazuru:
100 gr čokolade
3 kašike ulja
2 kašike mleka
i malo kokosa za posipanje
Priprema
Za kore :
Uključiti rernu na 170 stepeni da se zagreva dok napravite koru.Ulupati belanjke  sa šećerom u jaku pjenu pa dodati žumanjke i opet umutiti
Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa ručno izmešati i istresti u obložen pleh 25 x 35cm i staviti da se peče izmedju 20 i 25 minuta.
Pečenu i ohladjenu koru preseći vodoravno na dva dela da dobijete dvije kore Smanjiti temperaturu na 160 stepeni za kokos koru.
Ulupati belanjke sa sa šećerom u jaku pjenu pa dodati kokos, brašno i prašak za pecivo i sjediniti mešajući ručno.Istresti u pleh u kojem ste pekli kakao koru i peći oko 30 minuta.
Za kremu 
 Pomešati žumanjke, kakao, brašno i šećer pa dodati malo hladnog mlijeka a ostatak od 500 ml staviti da provri.Kada provri zakuvati umućene žumanjke  i mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre da se ohladi.Pjenasto ulupati margarin ili maslac sobne temperature pa mu dodati ohladjne krem od žumanaka i kakaa i umutiti sve zajedno.

Za sirup
 Staviti vodu i šećer da provri i ostaviti da vri minut pa skloniti da se ohladi.
Slaganje :
Prvu koru isprskati sa pola sirupa pa naneti pola krema, poklopiti drugom korom isprskanom sa sirupom i preklopiti sa kokos korom.
Kokos koru možete staviti i izmedju dve kakao kore.
Za glazuru :
Otopiti na pari čokoladu sa uljem, skloniti sa vatre dodati mlijeko i brzo promiješati.
Odmah preliti kolač i poravnati, pa prodrmati tacnu sa kolačem da glazura svuda se lepo rasporedi. ukrasiti dodatno po želji .
Ostaviti kolač da odstoji i fino sve omekani pa seći i služiti.
Prijatno !

subota, 16. prosinca 2017.

Savršenstvo okusa za sva čula ,super kremaste :Kocke od čokolade i kokosa !


Potrebno 
Za koru od čokolade:
4 bjelanjka
6 kašika šećera
4 kašike brašna
75 gr istopljene čokolade za kuvanje
1 prašak za pecivo.
Za koru od kokosa:
4 bjelanjka
6 kašika šećera
75 gr kokosa
1 kašika brašna
1 prašak za pecivo.
Za Fil:
8 žumanjaka
200 gr šećera
200 gr čokolade za kuvanje
250 gr putera.
I još:
2 šlaga za dekoraciju.

Priprema:


Pripremiti pleh dimenzija 25×30 cm. Prvo peći čokoladnu koru na papiru za pečenje, izvaditi iz pleha, a zatim peći koru od kokosa u nauljenom i brašnom posutom plehu (ona ostaje u plehu kao donja, tokom filovanja kolača).

Za koru sa čokoladom. 

Umutiti bjelanca i šećer u čvrst snijeg, dodati brašno i prašak za pecivo, lagano izmiješati pa zatim dodati istopljenu čokoladu pa opet lagano promiješati. Sipati u pleh u koji ste stavili papir za pečenje. Peći oko 12-15 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni. Pečenu koru izvaditi zajedno sa papirom i tako je ostaviti da se ohladi.

Za koru sa kokosom.
Bjelanca i šećer umutiti u čvrst snijeg, dodati brašno, kokos i prašak za pecivo i lagano izmiješati. Sipati u blago nauljen i brašnom posut pleh i peći oko 12-15 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni. Ostaviti da se ohladi.

Za fil. 
Pjenasto mutiti šećer i žumanca dok se ne dobije svijetla kremasta smjesa. Staviti na paru i kuvati oko 15 minuta uz povremeno miješanje. Dodati čokoladu i, čim se istopi, maknuti sa pare i ohladiti. Puter pjenasto umutiti, dodati fil od čokolade i sve zajedno dobro izmiksati.
Pola fila nanijeti na koru od kokosa, staviti čokoladnu koru tako da papir bude gore i onda ga skinuti pa nanijeti i ostatak fila. Kolač ostaviti preko noći da kore opuste, postanu mekane i sočne, da se fil stegne i da se sjedine ukusi.
Sutradan nanijeti šlag i, po želji, posuti sa kakaom.
Uživajte u ovoj fantaziji od kolača .
Prijatno!

Fini kolač sa bijelom čokoladom!


Za Koru:
4 jaja
150 gr mljevenih oraha
4 kašike belog šećera
4 kašike smedjeg šećera
1 prašak za pecivo
70 gr brašna
40 gr omekšalog putera

Za Kremu:
300 gr bijele čokolade
200 gr krem sira
350 ml slatke pavlake
vanilin šećer
Za Glazuru:
50 ml slatke pavlake
100 gr bijele čokolade
Priprema
Za koru :
Umutiti žeumanca sa šećerom pa dodati omekšali maslac.Zatim dodati brašno i orahe sa preškom za pecivo.Posebno umutiti bjelanca u jaku pjenu pa sjediniti kuhačom  i izmiješati.Istresti u obložen pleh 30 x 20 cm i staviti da se peče na 170 stepeni u prethodno zagrejanu rernu oko 25 minuta.Pečenu koru  prerezati na tri jednaka dela, da se dobiju tri tanke korice.
Za kremu :
Zagrijati 200 ml slatke pavlake do tačke vrenja pa doati izlomljenu čokoladi miješati dok se ne otopi.Ohladiti pa staviti u frižider sat vremena.Umutiti 150 ml slatke pavlake pa dodati krem sir i vanilin šećer i sjediniti.Umutiti krem iz frižidera pa mu dodati krem sa krem sirom i sve sjednitit.Ovim kremom namazati  prvu i drugu koru treću koru premazati glazurom .
Za glazuru:
Zagrjati slatku pavlaku, dodati izlomljenu bijelu čokoladu i miješati dok se ne otopi.Opet ostaviti da se ohladi i malo u frižider pa premazati preko gornje kore i ostaviti da se stegne.
Kolač sjeći na željene ploškice i poslužiti .
Prijatno!

Zaista fantastična poslastica :Mileram kocke !


Potrebno
Koru:
250 gr brašna ( meko, tip 400 )
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanila
100 gr šećera
1 praška za pecivo 
80 gr margarina ili maslaca
Za Mileram dio:
600 ml mlijeka
2 pudinga sa ukusom vanilije
1 kašičica ekstrakta od vanilije
800 gr milerama ili punomasne kisele pavlake
200 gr  šećera
Za Voćni dio:
400 – 500 gr voća(višnje ,maline ,šumska mješavina ,jadode ma šta volite )
1 ili 2 preliva za torte zavisno koliko želea želite
Priprema
Za koru :
Omekšali margarin umutiti sa šećerom, pa dodati jaje i opet umutiti.
Dodati ostale sastojke za tijesto i umijesiti.
Ukoliko se tijesto mrvi se može da se doda kašika pavlake, malo mlijeka ili margarina, ništa nećete pogrešiti.Zamotati u foliju .Ostaviti pola sata do sat u frižider.
Zatim testom obložititi pleh dimenzija 30 x 20 cm ili sličnih.
Ja sam stavila papir za pečenje tako da viri iz tepsije da mogu lako kolač da izvadim.
Zatim na papiru obeležila dimenzije pleha i još 3 – 4 cm okolo, da bi mi testo bilo i na ivicama pleha, razvukla na papiru i spustila u pleh, pa samo malo poravnala.
Za mileram dio:
U 200 ml mleka razmutiti pudinge i šećer a ostatak mleka staviti da provri.
Zakuvati pudinge i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre pa istresti mileram ili kiselu pavlaku i sve sjediniti.
Istresti masu od pudinga i milerama u pleh u kojem je razvučeno tijesto.
Zagrejati rernu na 170 stepeni.Preko pudinga staviti voće.
Ništa ne brinite neće propasti, dovoljno je gusto.Staviti da se peče 60 minuta.
Kada izvadite fil će i dalje biti mekan ( drmaće se ), ali kada se ohladi stegnuče se.
Kolač najbolje hladiti na sobnoj temperaturi pa staviti u frižider preko noći, mada sam ja pravila prepodne i sekla već uveče  i bio je odličan.
Preliv praviti kada se kolač stegne prema upustvu na kesici.
Preliv može biti providan ako se koristi voda ili u boji ako se koristi sok ( u ovom slučaju sam koristila višnje i sok od višanja ) isto tako može i šumsko voće i isti tatak sok, koktel ili sok od višanja, može da se doda ekstrak nekog voća ili samo boja za kolače.
Kad ohladite uživajte u ovoj zaista prelijepoj slastici .
Prijatno!

Ovo trebate obavezno probati :Brzi sočni kolač!


Potrebno :
3 jaja
1 šolja od 250 ml jogurta
1 šolja od 250 ml šećera
2 šolje od 250 ml brašna
150 ml ulja
2 pune kašike bilo kojeg redjeg dzema 
2 – 3 kašike kakaoa
100 gr suvog groždja
50 gr mlevenih ili blendiranih oraha ( ja blendiram jer volim te sitne komadiće sitnije nego kada seckamo )
5 gr praška za pecivo ili pola kesice
Za Preliv:
200 gr čokolade po izboru ( ja sam pokupila šta sam imala, malo mlečne, crne,)
5 kašika ulja
100 ml mleka
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.Nije potreban mikser.
U posudu staviti jaja, šećer, ulje i jogurt i dobro umutiti žicom.
Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i pekmez pa opet umutiti.Na kraju dodati suvo groždje i orahe i izmešati.
Vatrostalnu tepsiju ili keramičku, ja sam pekla u vatrostalnoj dovoljno je samo četkicom premazati sa malo ulja i naliti smesu pa staviti da se peče.
Ako stavljate u limeni pleh pospite i brašnom kada premažete uljem.
Za preliv:
Dok se kolač peče na laganu vatru staviti čokoladu ulje i mleko i uz mešanje polako otopiti.
Masa treba da je retka, ako vam je kao jogurt dodajte još mleka, slobodno.
Pečen kolač ( oko 25 – 30 minuta ) isecite na kocke i prelijte sa čokoladom sipajte po rezovima gde ste sekli.
Ako niste sigurni da li je peče bocnite u sredinu do kraja čačkalicu pa ako izadje suva gotovo je.
Ugasite rernu i ostavite kolač tako još 5 – 10 minuta.
Izvadite pa sačekajte da se ohladi pa poslužite .Vjerujem da ćete uživat u svakom zalogaju .
Prijatno !

Ukusna i fina :Prhka štrudlica sa suhim voćem !


Potrebno 
Za tijesto:
 350 gr brasna
 200 gr margarina
 2 žumanjka
 1 kacicica šecera
 prstohvat soli
 sok i rendana kora od limuna
 1 dl kisele pavlake
Za fil:
 2 bjelanjka
 150-200 gr šecera
 1 kasika kakaa
 250 gr mljevenih oraha
 50-70 gr Suvog grodzdja
Za premazati:
 1 žumanjak
Priprema:
Zamjesiti tijesto od navedenih sastojaka (Ako je potrebno dodati jos malo kisele pavlake) i ostaviti da odstoji 30 minuta na hadnom mijestu.
Za fil: 
Umutiti  čvrsto pjenu od bjelanjak, postepeno dodavajuci secer i mutiti dalje dok se ne dobije sjajana i gusta masa. Umjesati kakao i grubo mljevene orahe pa dodati suvo grozdje.
Tijesto istanjiti na debljinu od 2-3 mm pa podijeliti na dva praugaonika. Premazati ih sa pripremljenim filom, Zatim ih urolati da se dobije dvije strudle.
Staviti ih na pleh oblozen papirom za pecenje, premazati zumancetom i peci u zagrijanoj rerni na 200*C dok ne dobije zlatno zutu bojiu.
Po želji gotove štrudlice posuti šecerom u prahu.
Napomena :
Ja sam jos tijesto prije stavljanaja fila u tankom sloju premazala sa dzemom a možete uzeti i neko suho  kandirano voće (brusnicu ,smokve ,marelicu )za drugu štrudlu naravna ako želite .
Prijatno !

Predivan Čupavi Rolat koji će vas oduševiti !


Potrebno
Za Koru:
 5 jaja
 5 kašika šećera
 7 kašika brašna
 venilin šećer
Za Kremu:
 2 jaja
 100 ml mleka
 150 gr čokolade
 250 gr margarina
 150 gr šećera
Za premaz :
 kokos i čokoladni krem
Priprema
Za koru :
Umutiti  belanca da budu penasta pa dodati šećer i vanilin šećer i nastaviti mutiti.
Dodati zatim žumanca, pa opet umutiti.Na kraju umešati brašno i sve sjediniti kuhačom .
Istresti u podmazan veći pleh od rerne  i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni 10 – 12 minuta da se ispeče zavisno od rerne.Pečenu koru  uvit vlažnu  krpu.
Na sto stavite vlažnu  krpu pa preko koru  i sve zajedno uvijete.Tako ostavite da se zajedno hladi.
Za kremu :
Umutiti  jaja sa šećerom pa dodati mlijeko i čokoladu pa staviti na srednju vatru.
Mešajte dok ne provri.Kada provri nastavite mešanje dok se masa malo ne zgusne.
Zatim sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.Penasto ulupati margarin pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.
Odmotajte koru  i preko cijele namažite kremu.Ostavite krema da tanko premažete okolo da bi se kokos zalepio.
Uvijte i premažite cijeli rolat  pa stavite u frižider na sat, dva.Izvadite pa utisnite rukom kokos ili pospite po stolu ili tacni kokos i uvaljajte rolat.
Ohladeni rolat sijecite na šnite i poslužite .
Prijatno !

Jednostavno i lako :Salama od keksa !


Potrebno :
400 gr. keksa
100 gr. cokolade svećim udjelom kakaa
250 gr. margarina
130 gr. secera
3 kasike mlevenih oraha
3 kasike mlevenog keksa
100 gr. suvog grozdja (suhe marelice ,brusnice  , seckanih oraha ma sta imate )
50 ml. mlijeka
malo arome ruma

Priprema:
U vecoj ciniji izdrobiti sitno keks, dodati seckane orahe i suvo grozdje,brusnicu ,mlevene orahe i mleveni keks. Otopiti margarin sa secerom pa kuvati 3-4 min. na tihoj vatri dodati cokoladu kuvati jos 1 min. Ovom masom preliti izdrobljen keks i dobro izmesati, dodati mleko ukoliko je suvo slobodno dodati jos malo mleka. Na najlonu oblikovati rolat po želji možete ga uvaljati u šećer u prahu a i nemorate  zatim ohladiti!
Ohladenu salamu sjeći na šnite i poslužiti .
Prijatno!

Poslastica skojom ćete svakog obradovati -Kokosov orah !


Potrebno 
Za bijeli dio :

 150 g. secera
 1 dl. vode
 125 g. margarina
 100 g. kokosa
 125 g. mleka u prahu.

Za smedja dio : 
 150 g. secera
 1 dl. vode
 125 g. margarina
 250 g. mlevenog keksa
 3 kasike tamnog kakaoa.
 10 suvih smokvi
 100 g. celih oraha.

 I još za uvaljati 
 100 g. kokosa.
Priprema 
Za bijeli dio :
U odgovarajucoj posudi skuvajte vodu i secer,dodajte margarin i kuvajte jos nekoliko minuta.Dodajte kokos i mleko u prahu.
Umuite mikserom i dobro ohladite.

Za smeđi dio:
Skuvajte secer i vodu,dodajte margarin i kuvajte nekoliko minuta.Dodajte keks i kakao.Sve promesajte varjacom i ohladite.
Smokve potopite u mlaku vodu na nekoliko minuta,ocedite i napunite orasima.
Smeđim dijelom oblozite smokve i stavite u frizider na 30 min.da se ohlade.
.Na kraju oblozite smokve bijelim dijelom  masom,rukama formirajte kuglice,i uvaljajte ih u kokos.
Ostavite 1 h.u frizideru.
Kuglice seci na kriske….

Samo da dodam da ce te dobiti 10 velikih kugli koje sjecete kasnije na pola,pa svaku polovinu na 4 delova.
Seci ih sa skalpelom ili tankim ostrim nozem.
Prijatno!

Čokoladna Rolada od oblatne gotova za 20 min !


Potrebno :
2  lista oblatne
250-300g šećera
300g margarina
200g čokolade
6 kašike vode ili soka od narandže
300g mljevene plazme(ili petit keksa..)
Priprema:

Ispod i iznad oblatni stavite vlažnu krpu kako bi dobro omekšale i lakše se savijale kod pripreme(ako su tvrde,ostavite ih još malo jer će vam inače salama popucati kod motanja).Za to vrijeme skuhajte fil.Ja ga spremam na pari-otopite šećer i margarin,pa dodajte čokoladu i vodu ili sok od narandze.Kad se sve dobro poveže a čokolada otopi skinite s vatre .
Dodajte mljevenu plazmu i dobro promiješajte.Oblatne stavite jednu do druge pa na svaku sipajte odprilike pola fila i razmažite po oblatni.Čvrsto zarolajte i ostavite da se ohlade.
Ohladene oblatne sijecite na šnite i poslužite .
Prijatno!

Kokos kiflice !


Potrebno :
1 jaje
100gr kokosa
200gr brasna
50gr secera
125gr maslaca
1/2 vrecice pr.za pecivo
za posipanje
secer u prahu

Priprema

U brasno dodajte kokosovo brasno,maslac narezan na listice jaje,secer i prasak  za pecivo.
Napravite glatko tijesto i od njega pravite kiflice.Slazite ih na pleh za pecenje oblozen pekpapirom.Pecite kiflice u zagrijanoj rerni na 160°C oko 25 -30 min zavisno od pećnice .
Kiflice treba da ostanu svijetle .

Vruce kiflice uvaljati u secer u prahu.

Napomena :
Kiflice su sve bolje sto duze stoje.Cuvajte ih u limenoj ili hermeticki zatvorenoj kutiji.Od ove kolicine dobijete 30 kom.jer sam ja polovila sastojke,a vi po zelji  za veću količinu mozete raditi duplu mjeru …
Prijatno uživajte uz ove suhe kokos kiflice .

četvrtak, 14. prosinca 2017.

Ko joj može odoljeti :Rolovana baklava sa čokoladom !


Potrebno 

500 gr jufke za baklavu ili 10 listova 
150 gr oraha
100 gr mlijecne cokolade ili mlijecnih mini suzica
100 gr maslaca
Za zaljev 
200 gr secera
2 dl vode
1/2 limuna isjecenog na snite
Za dekoraciju:
50 gr mlijecne cokolade
1 kasika maslaca
Priprema
Orahe samljeti krupnije. Ako imate cokoladne suzice mozete ih malo premljeti ili ako je cokolada u pitanju naerendati na krupno rende.
Svaki list  premazivati sa istopljenim maslacem . Pocevsi od trecg lista svaki drugi posipati nadjevom dok ne potrosimo sve kore. Urolati u rolat i sjeci na snite oko dva cm sirine ili manje.
Peci na skroz blagoj temperaturi 150 dok fino porumeni nekih cetrdeset minuta. Ohladiti pa zaliti.
Zaljev prokuhati da dobijemo gusti sirup. Preliti vreo zaljev preko ohladjene baklave. Preklopiti sa drugom tepsijom  pa ostaviti da zaljev fino upije. Rashladiti pa dekorirati cokoladom u tankim mlazevima posipajuci po rolaticima.Za dekoraciju čokoladu istopiti na pari sa maslacem .
Uživajte prijatno!