četvrtak, 14. prosinca 2017.

Ko joj može odoljeti :Rolovana baklava sa čokoladom !


Potrebno 

500 gr jufke za baklavu ili 10 listova 
150 gr oraha
100 gr mlijecne cokolade ili mlijecnih mini suzica
100 gr maslaca
Za zaljev 
200 gr secera
2 dl vode
1/2 limuna isjecenog na snite
Za dekoraciju:
50 gr mlijecne cokolade
1 kasika maslaca
Priprema
Orahe samljeti krupnije. Ako imate cokoladne suzice mozete ih malo premljeti ili ako je cokolada u pitanju naerendati na krupno rende.
Svaki list  premazivati sa istopljenim maslacem . Pocevsi od trecg lista svaki drugi posipati nadjevom dok ne potrosimo sve kore. Urolati u rolat i sjeci na snite oko dva cm sirine ili manje.
Peci na skroz blagoj temperaturi 150 dok fino porumeni nekih cetrdeset minuta. Ohladiti pa zaliti.
Zaljev prokuhati da dobijemo gusti sirup. Preliti vreo zaljev preko ohladjene baklave. Preklopiti sa drugom tepsijom  pa ostaviti da zaljev fino upije. Rashladiti pa dekorirati cokoladom u tankim mlazevima posipajuci po rolaticima.Za dekoraciju čokoladu istopiti na pari sa maslacem .
Uživajte prijatno!

Fina oblatna od čokolade i kikirija !


Potrebno 
Za nadjev :
500 g mljevenog keksa
300 g šećera
300 g neslanog kikirikija
250 g margarina
150 g čokolade za kuhanje
Za glazuru:
150 g čokolade za kuhanje
4 kašike  ulja
I još :
1 list  oblatne 
Priprema 
Za nadjev :
Šećer i margarin otopite na laganoj vatri, dodajte čokoladu pa miješajte dok se čokolada ne otopi.
Pripremljenu smjesu pomiješajte s kikirikijem i mljevenim keksom (Čajni kolutići i sl.).
Kada se svi sastojci dobro sjedine, masu prebacite na oblatnu pa kašikom  lijepo rasporedite, utisnite i zagladite površinu.
Kolač spremite u frižider  da se stegne, a zatim površinu prelijte čokoladnom glazurom i malo pospite rendane čokolade ako želite . 
Za  glazuru čokoladu i ulje zajedno otopite na pari.
Kada se čokoladna glazura stisne kolač možete rezati na kockice.
Uživajte prijatno !

Savršena kombinacija čokolade, oraha i lješnjaka :Doktorska torta!


Potrebno
Za koru 3x :
4 bjelanjka ,
4 kašika šećera,
100 g mljevenih oraha,
1 kašika brašna,
Za kremu :
12 žumanjaka 
20 kašika šećera
2kašike brašna 
 3 kesice vanilin šećera,
80 g čokolade,
2,5 dl mlijeka,
250 g margarina,
200 g pečenih lješnjaka,
Za glazuru :
100 g čokolade 
4 kašike ulja 
Priprema:
Za kore :

Umutite četiri bjelanjka sa četiri kašike šećera, 100 g mljevenih oraha i kašikom brašna.Peći u rerni zagrijanoj 180 stepeni nekih 10 min zavisno od pećnice  Ispecite tri takve kore.

Za fil :
Umutite sva žumanjke sa osam kašika šećera i vanilin šećerom, pa kuhajte na pari uz stalno miješanje . Kad se krem zgusne, dodajte  80 g čokolade. 
Umiješajte i četiri kašike šećera sa četiri kašike brašna i 0,2 dl hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite da se kuha, pa, kad provri, umiješajte smjesu od brašna, šećera i mlijeka i skuhajte gust krem.
Ohladite i dodajte pjenasto umućen margarin.
Otopite osam kašika šećera do smede  boje, pa dodajte sjeckane, pečene lješnjake i ohladite.
Kad se ova smjesa šećera i lješnjaka ohladi, sjedinite sa ostalim smjesama , pa filujte kore i gotovu tortu  prelijte glazurom od čokolade .
Za glazuru :Istopite čokoladu na laganoj vatri sa uljem stim da prvo stavite ulje da čokolada ne zagori .
Dodatno ukrasite po želji.
Tortu ohladite pa sijecite  na željene komade i poslužite .
Prijatno !

Prijedlog za ukusnu večeru :Punjene lignje !


Potrebno : 
1 kg očišćenih lignji,
 500 g barene riže,
 5 čenova bijelog luka, 
limun, 
peršun, 
so, 
biber
ulje za przenje
Priprema
Lignje dobro operite i prelijte sokom od jednog limuna. Ostavite ih da odstoje 10 minuta, a u međuvremenu napravite fil od rize. U barenu rižu  dodajte sitno seckani bijeli luk, so i biber. Dobro umešajte, pa tom smesom punite lignje, najbolje kašičicom za kafu.
Zatvorite ih čačkalicom i tako pripremljene pecite na roštilju ili u tiganju na vrlo malo ulja dok ne porumene. Posolite ih, složite na tanjir, a možete ih preliti i marinadom sitno sjeckanog peršuna ,sitno sjeckani  bijelog luka i maslinovog ulja . Poslužite  uz belo vino.
Napomena tako priptemljene lignje možete peći i u rerni uz krompir i mrkvu nekih 20 -25 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni  takodobijete ujedno i prilog .
Prijatno !

srijeda, 13. prosinca 2017.

Predivni mirisni kolačići od bijele čokolade i narandže!


Potrebno:
300 g brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
80 g maslaca
1 narandža ( sok i korica )
90 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje 
100 g bijele čokolade
Priprema:
Upalite pećnicu na 180 °C. Dobro operite naranču, obrišite je pa naribajte koricu i iscijedite sok.
Na laganoj vatri (ili na pari) zagrijavajte maslac, narančinu koricu, sok, šećer i vanilin šećer.Miješajte dok se sastojci skroz ne povežu, umiješajte jaje i nastavite miješat dok se sve ne poveže.Maknite s vatre i odmah u vruću smjesu dodajte naribanu ili sitno nasjeckanu bijelu čokoladu  i miješajte dok se čokolada ne otopi. 
Smjesu ostavite da se hladi (ne mora se skroz ohladiti, neka bude mlaka).Posebno pomiješajte brašno s praškom za pecivo i soli i dodajte mu mlaku smjesu bijele čokolade i narandže.Zamijesite glatko tijesto, ako vam se tijesto čini rijetko ( zavisi koliko je narandža imala soka ) dodajte pomalo još brašna dok ne dobijete lijepo tijesto koje se ne lijepi. Oblikujte u manje kuglice i svaku kuglicu malo stisnite dlanovima kako biste dobili tanje pločice.Pecite na 180  °C oko 10 do 12 min., a keksi trebaju ostati bijeli. Po želji ih pospite šećerom u prahu.Ohladite i poslužite .
Prijatno!

Jedna od boljih torti :Kokos Torta !


Potrebno 
Za Kokos kore:
9 belenaca
prstohvat soli
300 gr šećera
210 gr kokosa
1,5 kašika brašna
Za Kremu:
11 žumanca
120 gr šećera
60 ml mleka
300 gr čokolade za kuvanje
300 gr putera
Priprema :
Za koru 
Umutiti bjelanca sa prstohvt soli  pa postepeno dodavati šećer i miksati oko 10 minuta.
Dodati kokos i brašno pa kuhačom lagano sjediniti .
Za to vreme rernu zagrejati na 130 stepeni pa u  pek papirom obložen veliki pleh 30 x 40 cm istresti smjesu i peći 30 minuta.
Ostaviti koru da se ohladi pa je  presjeći na tri dijela, u tri trake .
Za kremu :
Ulupati žumanca sa šećerom dok ne pobele, pa dodati mleko i staviti na paru da se kuha nekih 10 min uz stalno miješanje . Skinuti sa vatre pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.Ostaviti da se ohladi.Pjenasto ulupati puter pa mu dodati ohladjenu kremu i umutiti.Ovim kremom premazati kore i tortu okolo, dekorisati iseckanom kokos čokoladicom.Ostaviti u frižider da se dobro ohladi pa sjeći na šnite i poslužiti .
Uživajte u ovoj zaista prelijepoj torti .
Prijatno 

Prijedlog za ručak :Svinjsko pečenje sa jabukama !


Potrebno:
svinjski kare od 1,5 kg,
 300 g listova mesnate slanine, 
2 veće jabuke, 
50 g integralnog keksa, 
30 g struganog parmezana, 
grančica žalfije, 
maslinovo ulje, 
so, biber
Priprema :
Pažljivo očistite vrhove kostiju koje vire iz karea i oštrim nožem zasecite kare između svake kosti. Jabuke operite, ali ih nemojte ljuštiti. Isecite ih na četvrtine, uklonite semenke i isecite na tanke kriške. Svaki usek na kareu posolite i pobiberite, pa u njih ubacujte tanke kriške jabuke. Žalfiju sitno iseckajte, dodajte izdrobljen keks i strugani parmezan, pa kare obilno pospite pripremljenom mešavinom.
Meso obložite listovima slanine i po želji uvežite kanapom, pa stavite u pleh u koji ste sipali malo maslinovog ulja, okolo rasporedite listiće žalfije i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 2o0 stepeni. Kada je meso napola pečeno, prekrijte ga aluminijumskom folijom i nastavite pečenje.
Uživajte u predivnom ručku !

Supa sa mesnim knedlama !


Potrebno:
3 dl mesnog temeljca  (nije važno da li je pileća ili goveđa)
100 g nemasne mljevene junetine ili piletine 
kašičica integralnog brašna
1 mrkva  srednje veličine
1 krompir
1 jaje
malo peršuna
Priprema:
Mlevenu govedinu pomešajte sa jajetom i brašnom, pa sve dobro sjedinite. Od pripremljene mase napravite kuglice mokrim rukama (da se meso ne bi lepilo), pa ih, jednu po jednu, spustite u ključalu supu.
Kada procenite da su kuglice dopola skuvane, dodajte sitno iseckanu mrkvu  i krompir. Kuvajte dok povrće ne omekša. Ako  više volite kašastu hranu,  povrće izradite sa štapnim mikserom. Na kraju sve pospite sitno iseckanim peršunom.
Prijatno !

Napravite džigericu na ovaj način svi će je voljeti !


Na jednostavan način napravite ukusnu džigericu koju će i djeca voljeti 
Potrebno :
Teleća ili juneća dzigerica 
bijeli luk sitno sjeckan 
mlijeko 
so 
ulje za prženje 
sitno sjeckani preršun 

Priprema :
Digericu isjeći na krške ne previše tanke zatim ih malo zarezati nožem(ili sasvim lagano sjedne strane istuči čekićem za meso  sa jedne strane posuti sitno sjeckanim bijelim lukom  redati ih u malo veću zdjelu da nebudu jedna preko druge i preliti mlijekom tek toliko da sve prelijete .
Treba da ostoje bar pola sata u toj marinadi .
Zatim u tavi i ugrijati ulje i pržiti prvo sone stane koja nije zarezana ili istučena čekićem kad fino ispržite sa obadvije strane .prelijete onom marinadom tj mlijekom i posolite i nek se tako kuha na laganoj vatri  dok nedobijete fini smećkasti  umak Pospite po želji sitno sjeckanim peršunom .
Poslužite uz kuhanu rižu ,pire krompir ,palentu .. .
Napomena :Ja sam pravila i na ovaj način isjčene džigerice nasolim i pospem bijelim lukom tako sto više stoje bolje budu bar sat dva zatim ih na isti način propržim na ulju i zalijem vodom umjesto mlijekom i dodam jednu kašiku kisele pavlake i tako mi budu dobre .A vi pravite na koji način želite dobri su obadva .Moja djeca prije nisu volila dzigericu ali sad ih redovno pravim .

Prijatno !

Fine medene štangle !


Potrebno
Za kore :
1 šoljica meda,

 1 šoljica vode,
 1 šoljica ulja,
 1 kašičica sode bikarbone,
 brašna po potrebi
Za fil:

 2 šoljice šećera, 
3 šoljice mlevenog kikirikija, 
3 kašike ulja,
 4 kašike votke
Za glazuru :

 200 g posne čokolade,
 4 kašike ulja
Priprema

Za kore :
Zamijesite tijesto od meda, vode, ulja, sode bikarbone i brašna tako da ne bude tvrdo. Pecite koru u većem plehu na umerenoj temperaturi 180 stepeni nekih 10 min zavisno od rerne  (dok ne porumeni.) Ohladite i podelite na dva jednaka dela. 

Za fil 
Gusto ušpinujte šećer s vodom, dodajte kikiriki, ulje i votku. Sve umutite, ohladite, pa nafilujte koru i poklopite je drugom korom. Kolač pritisnite i ostavite na hladnom.
Za glazuru isopite na laganoj vatri čokoladu i ulje stim da prvo stavite ulje pa izlomljenu čokoladu da nebi zagorila .
Prelijte je preko kolača pa ostavite da se glazura ohladi tj stegne zatim  sijecite  na štanglice i dekorišite  po želji kikirikijem.
Uživajte i prijatno !

Blagdanski suhi kolačići od badema !

Uživajte u praznicima uz ove predivne keksiće .
Potrebno : 
50 g blanširanih badema
50 g marcipana
150 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
120 grama maslaca
60 g šećera
Priprema:
U multipraktik staviti zajedno sve sastojke osim brašna i praška za pecivo i dobro izmiksati. Potom dodati brašno i prašak za pecivo i na najmanjoj brzini pomešati sve zajedno. Staviti testo na pobrašnjenu površinu i rukom umesiti . Omotati testo u prozirnu foliju i staviti ga pola sata u frižider . Od testa napraviti oblike po želji (zvezdice, jelkice, srca...) i poslagati ih u pleh za pečenje obložen pek papirom . Peći na 180 ° C oko 10-12 minuta. možete jedan dio kolažića posuti sa šećerom prije pečenja a drugi ukrasiti sa istopljenom čokoladom ili jestivim bojama po želji .
Kolačiće napraviti bar dan dva prije posluživanja i čuvati ih u većoj zdjeli sa poklopcem ili limenoj kutiji prdviđenoj za suhe kolače .Sve su ljepši sto duže ostoje .
Uživajte prijatno!

Kuglice sa bijelom čokoladom !


Potrebno :
1 šoljica skuvane kafe
250 g mlevenog keksa
250 g kokosa
250 g šećera
200 g bijele čokolade
100 g crne čokolade
5 kašika ulja
Priprema:
Sve sastojke zamesiti sa šoljicom skuvane jake crne kafe. Tijesto dobro umijesiti. Praviti kuglice pa ostaviti jedan dan da se osuše i tek onda ih umakati u rastopljenu bijelu čokoladu. Ostaviti u frižideru da se ohlade. Crnu čokoladu rastopiti na pari sa 5 kašika ulja. Prohladiti masu pa kuglice šarati rastopljenom crnom čokoladom.Za ljepsi dojam  jedan dio kuglica ako želite možete uvaljati prvo u tamnu čokoladu pa u čokoladne mrvice .
Uživajte i prijatno !

utorak, 12. prosinca 2017.

Tjestenina sa tri vrste sira za prste polizat !


Potrebno  za umak alfredo:
vrhnje za kuhanje
100 g maslaca
šoljica ribanog parmezana
biber
so
kašičica muškatnog oraščića
1 paket tjestenine 
kiselo vrhnje
100 g ricotte
2 jaja
četvrtina šoljice nasjeckanog peršuna
100 g mozzarelle
Priprema:
Skuhajte tjesteninu pa ocijedite. Za umak alfredo zagrijte vrhnje, dodajte maslac i umutite lagano dok se ne rastopi.
 Dodajte muškatni oraščić, so i biber pa pospite sirom i promiješajte.
 Promiješajte umak i kiselo vrhnje pa dodajte tjesteninu.
 Smjesu  izlijte u namašćenu posudu za pečenje.
 Pomiješajte ricottu, jaja, parmezan i peršun te prelijte ravnomjerno preko tjestenine. Pospite ribanom mozzarellom. Pecite na 180 stepeni 30 minuta.kad dobije zlatno žutu boju tjestenina je gotova a vi uživajte u ovom slasnom zalogaju .


Prijatno !