utorak, 5. prosinca 2017.

Ukusni keksići sa nutelom i čokoladom!


Potrebno :
2 komada jaja
100 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
1 kaš. vanila ekstrakta
1/2 limuna rendana korica
250 g brašna
5 g praška za pecivo
100 g sjeckane tamne čokolade
za fil:
po potrebi nutela

Priprema:
Maslac sobne temperature mutiti da bude pjenasto, dodati šečer i mutiti da se šećer istopi.
Dodati jaja, vanilin šećer, ekstrakt i koricu limuna i mutiti da se sve sjedini.
Brašno izmiješati s praškom za pecivo i pola sipati u smjesu s jajima i izmiješati.
Dodati komadiće čokolade i ostatak brašna i umijesiti jednoličnu smjesu.
Ruke malo pobrašniti, odvajati komadiće tijesta i istanjiti u krug
fil staviti na sredinu kruga,skupiti krajeve i pritisnuti da fil ne iscuri
Stavljati u pleh obložen papirom za pečenja, sastavljenom stranom na pleh
Peći na 180 C 12-15 min da ostanu svijetli.
Ohladiti i uživati u ukusnim kolačićima .
Prijatno!

Fini kremasti kolač !


Potrebno:
Za Koru 1:
6 jaja
200gr šećera
4 kašike vrele vode
2 kašike kakaa
prašak za pecivo
6 kašika brašna

Za Koru 2:
5 bjelanaca
5 kašika šećera
5 kašika brašna
200gr seckanih oraha

Za Krem:
5 žumanaca 200gr šećera u prahu
200gr margsarina
350ml mleka
1 puding od vanile
3 vanilin šećera
3 kašike šećera

Za glazuru :
100gr čokolade 
2-3 kašike ulja 
1 kašika mlijeka 

Priprema:
Za koru 1 
Ulupajte belanca sa šećerom pa dodavajte vrelu vodu.
Dodajte žumanca i nastavite da mutite.
Na kraju pomešajte bašno, kakao i prašak za pecivo pa sjedinite.
Lagano promešajte i stavite da se peče na 180 stepeni oko 30 minuta.
Pečenu koru  ohladite i presecite horizontalno na dva dela.
Za koru 2
Ulupajte bjelanca sa šećerom pa dodajte brašno i orahe pa sjedinite lagano i stavite u isti pleh u kojem ste pekli prvu koru da se peče na 180 stepeni oko 15 minuta.
Za kremu :
Pomešajte žumanca i šećer pa stavite na paru da se kuva.
Kad se zgusne skolinite i ohladite pa dodajte ulupan margarin.

Pomešajte puding, šećer i vanilin šećer sa malo mleka pa ostatak stavite da provri i zakuvajte smesu.
Kad se zgusnulo sklonite da se ohladi.
Kad se ohladilo pomešajte prvu i drugu smjesu 
Za glazuru:istopite na laganoj vatri čokoladu ulje i mlijeko 
Slaganje :
Stavite prvu koru pa pola krema, koru od oraha pa drugu polovinu krema pa poklopite trećom korom.
Odozgo stavite glazuru i ostavite kolač da odstoji par sati pa ga poslužite.
Prijatno!

Osvježavajuće Monako Kocke !


Potrebno 
Za Podlogu:
petit keksi
Za Kremu I:
15 dag šećera
25 dag grisa
7 dcl vode
3 dcl soka od jagode
Za Krema II:
2 pudinga od čokolade
8 dcl mlijeka
6 kašika šećera

Za ukras:
½ l vrhnja za šlag

Priprema
Za  podlogu:
Složiti kekse u kalup 30 x 20 cm.
Za kremu I:
Kuhati gris na vodi pomiješanoj sa sokom i šećerom dok se ne zgusne.
Vruće preliti po keksima.
Za  kremu II:
Kuhati puding na mlijeku prema uputama na vrećici.
Preliti preko kreme i pustiti da se ohladi.

Kolač ukrasiti šlagom.
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !

Kremasto sočno i moćno : Neskvik Kolač!


Potrebno
Za koru :
6 jaja
150 g šećera
150 g neskvika
150 g omekšalog maslaca
150 g brašna
1 prašak za pecivo

Za Fil:
3 kisele pavlake
7 kašika šećera u prahu

Za Glazuru:
4 kašike vode
100 g šećera
100 g čokolade
1 kisela pavlaka sobne temperature

Priprema:
Za koru :
Bjelanca umutiti sa šećerom.
Žumanca umutiti sa neskvikom, zatim dodati maslac i sve zajedno umutiti.
Sjediniti brašno sa praškom za pecivo zatim dodati prethodnoj smesi, a onda i umućena belanca i najmanjom brzinom izmiksati. Sipati u podmazan pleh veličine 23 x 33 cm i peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 18-20 minuta.
Koru izvaditi ih pleha zatim gornji deo okrenete prema dole.
Pečenu koru ohladiti zatim preseći uzduž na pola da dobijete dve kore.
Za Glazura:
Vodu i šećer staviti da provri zatim dodati čokoladu, skloniti sa vatre i dodati kiselu pavlaku.
Za fil :
Jednu polovinu premazati filom tako što ste prethodno sjedinili kiselu pavlaku i šećer u prahu. staviti drugu koru i premazati glazurom.
Kolač ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Najukusni Jaffa tart ikad !


Potrebno 
Za podlogu:
300g plazma keksa(moze i neki drugi po vasoj želji)
150g putera,margarina
5kašika soka od narandze
50g šećera u prahu + 2kasike kakaa

Za čokoladni fil:
400ml mlijeka
1 puding čokolada
200g čokolade
rendana korica narandze
4kašike šećera

Za fil od narandze:
400ml soka od narandze
4kašike šećera
1 Puding okus vanilija 

Za preliv:
40ml ulja
100g čokolade
Priprema

Pomiješati mljevenu plazmu sa secerom,otopljenim puterom i dodati sok od narandze.
Masu rasporediti u kalup 26cm za tart po rubovima i dnu pritiskajuci prstima.
Peci u rerni 10 minuta na 200 stepeni.
Skuhati puding od čokolade i dodati čokoladu izlomljenu na kockice i promiješati da se istopi pa izrendati koricu narandze i sipati na podlogu,moze i tako vruce pa ostaviti da se stegne.
Skuhati puding od vanile u soku od narandze i sipati preko fila od čokolade.
Istopiti čokoladu sa uljem i preliti preko fila od narandze.
Dekorisati po želji .
Ohladiti dobro u frižideru pa sjeći na željene komade i poslužiti.
Prijatno!

Brza verzija sa piškotama :Rolada Tiramisu!


Potrebno :
18 kom piškota,
150 g philadelphia sira (krem sir),
100 g šećer,
4 kašike instatnt kafa (okus vanilija),
3 kašike baileysa (liker),
250 g slatkog vrhnja,
2-3 kašike kakaa u prahu
1,5 do 2 dl vode

Priprema:
U krem sir sobne temperature, dodajte šećer i mutite dok se šećer ne istopi.
Dodajte kašiku vanilije, kašiku baileysa (coffe cream) i nastavite mutiti.
Postupno, u tankom mlazu dozirajte slatko vrhnje i mutite dok ne dobijete kompaktnu čvršću masu, otprilike 15-20 minuta.
U zdjelici pomiješajte instatnt kafu sa mlakom vodom i ostatkom baileysa.
Razvucite samoljepljivu foliju na radnou površinu (četiri dužine piškota).
Piškote umačite u kafu i slažite po šest, jednu do druge, u tri reda, tako da dobijete pravokutnu površinu.
Preko piškota nanesite ulupanu kremu i ravnomjerno je rasporedite.
Na kraju zamotajte u foliju koju ste stavili kao podlogu, pri čemu treba krajeva zavrniti, kao salamu!
Spremite salamu u zamrzivač na jedan sat.
Tiramisu roladu prije posluživanja izvadite iz zamrzivača, odmotajte i obilato pospite kakom.Zatim sijecite na šnite i poslužite .
Prijatno!

Grčka pita sa sirom :Tiropita!


Potrebno :
5 jaja
400 gr. sira feta
200 gr. edamera ili nekog drugog tvrdog sira, po zelji
1 casa pavlake
1 dcl. ulja
1 kasikica praska za pecivo
200 gr. brasna

Priprema:
U posudi lagano izmutiti jaja, da budu kao za pohovanje.
Dodati fetu izmrvljenu viljuskom, edamer izrendan na krupno rende, pavlaku, ulje, brasno, prasak za pecivo i izmesati. Tepsiju precnika 30 cm. malo nauljiti, dno i obode, i izliti smesu.
Peci na 180 stepeni oko 45 minuta.
Poslužiti toplu uz kiselu pavlaku .
Napomena ja sam probala i sa pola kukuruznog brašna bila mije super a vi pravite kako želite  (znači 100 gr kukuruznog i  100 pšenisnog brašna )
Prijatno !

Fini suhi kolač sa bananama i čokoladom !


Potrebno :
3 banane,
250 g brašna,
120 g maslaca,
120 ml mleka,
200 g šećera u prahu,
2 jaja,
1 kašika sode bikarbone,
3 kašikice  tamnog kakaa 
pola kašike cimeta,
100 g crne čokolade.
Po želji komadići čokolade ili čokoladne  ukrasne loptice 

Priprema :


U velikoj posudi izgnječiti banane, pa dodajte omekšali maslac,  umucena jaja i šećer u prahu.
Zatim pomešajte brašno, kakao,cimet i sodu bikarbonu pa i njih dodajte u posudu sa bananama.
U istu posudu dodajte mleko i iseckanu tamnu čokoladu pa sve zajedno promešajte lagano.
Dobijenu smesu uliti u  duguljasti kalup obložen papirom za pečenje i staviti da se peče u rerni na 170 stepeni, na sat vremena.Poželji možete dodati po vrhu komadiće čokolade ili ako imate gotove čokoladne loptice .
Nakon pečenja kolač ostavite da se ohladi pre služenja.
Prijatno !

Cheescake Tačkasta torta koja se ne peče !


Potrebno 
Za podlogu :
1 Cheesecake mješavina ( 300 gr mljevenog  plazma keksa )
1 kašika Kakaa u prahu
3 kašike mlijeka
100 g maslaca
Za kremu :
500 ml slatkog vrhnja 
1 krem fix 
1 vanilin šećer 
400 g krem  sira (ella ,mascarpone)
1 želatin  u vrećici 10 gr + voda po upustvu sa vrećice
150 g čokolade

Priprema:
Za podlogu :
Mješavini za podlogu dodajte kakao, navlažite s mlijekom i dobro izmiješajte.
Dodajte otopljeni maslac, još jednom dobro promiješajte te ravnomjerno rasporedite u kalup za torte (Ø 24 cm).sa obručem što se skida
Utisnite kašikom ili jednostavno rukom  da dobijete jednoličnu podlogu.
Stavite u frižider  na 20 minuta.

Za kremu :
Umutite slatko vrhnje sa krem fix i vanilin šećerom ,zatim želatinu pripremite po upustvu na vrećici  stavite da se prohladi dok vrhnju
Dodajte sir mascarpone i miješajte dok ne dobijete jednoličnu kremu.zatim dodajte želatin

Dvije trećine kreme nanesite na ohlađenu podlogu u kalupu.
U ostatak kreme umiješajte otopljenu  prohlađenu čokoladu.
Dobivenu kremu stavite u slastičarsku vrećicu, a zatim u kremu u kalupu za torte utisnite loptice .

Tortu dobro ohladite, najmanje 2 sata prije skidanja kalupa i poslužite.
Prijatno!



Predivan kremasti kolač :Banana – chocolate mascarpone cake!


Potrebno:
1 šoljica  250 ml.
20tak. petit keksica 
4-5 manjih banana
Za fil :
1 pak. mascarpone sira(226gr.)
2 šoljice slatkog vrhnja
1/2 šoljice šećera
1 kašika  vanille extrakt
2 kašike  kakao
rum po zelji 
Za glazuru :
230gr.  cokolade za kuhanje 
1 šoljica  slatkog vrhnja
1 kašika  putera
Priprema:Duguljasti  Kalup  premazite sa uljemi prekrijte prozirnom folijom .
Za glazuru:
U manju zdjelu dodajte isitnjenu kuhinjsku cokoladu.Ja sam koristila cokoladne kapljice. U manju serpicu stavite slatko vrhnje i stavite na pec da se ugrije,ne da prokuha.Ugrijano slatko vrhnje prelijte preko cokolade i ostavite par minuta.Dodajte omeksali puter.Izmutite dobro da se masa sjedini .Ostavite sa strane.
Za fil :
U zdjelu dodajte mascarpone sir,secer,slatko vrhnje,vanillu extrakt i kakao.Izmiksajte sve dobro da dobijete smjesu kao krem sir. Banane isjecite po sirini a zatim po duzini.
Saganje :
U  kalup  prvo stavite  2 šoljice filla.Razmažite ravnojmerno po plehu.
Preko filla poredajte petit keks.
Preko keksa stavite 2-3 kašike  čokoladne glazure i razmazite.Ovo nije u orginal receptu ali sam ja ovako uradila a vi po želji.
Preko čokoladne glazure stavite pola šoljice  fila i razmažite. Preko filla poredajte banane. Zatim preko banana stavite ponovo pola šoljice  filla i premazite. Preko filla ponovo keks,glazura,fill,banane,fill i na kraju kekse.
Vratite krajeve folije po duzini i sa strane preko keksica i ostavite u fridz oko 4-5 sati. Nakon 4-5 sati tortu izvadite, odmotajte foliju,prebacite krajeve folije sa strane,stavitena tasnu  i istresite.
Ako vam se glazura malo svrdnula samo je pogrijte malo na peći. Polagano istresajte glazuru po torti i premazujte sa svih strana.Zatim tortu stavite u frizer na 10-15min da se čokolada potpuno stvrdne.
Ukrasite po želji.
Prijatno!

Brza kakao torta koja popravlja raspoloženje !


Potrebno :
3 jajeta,
400 g brašna,
350 g žutog šećera,
50 g kakaoa,
2 kašičice praška za pecivo,
kašičica sode bikarbone,
pola kašičice soli,
150 g pavlake,
kašičica ekstrakta od vanile,
175 g neslanog putera – istopljenog, pa ohlađenog,
125 ml ulja,
200 ml vode 
Za glazuru :
175 gčokolade sa većim postotkom kakaa
250 g putera 
275 g šećera u prahu 
kašičica ekstrat vanile



Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Puterom namažite kalup za tortu. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutite jaja, pavlaku i vanilu,
Mikserom u trećoj posudi umutite rastopljeni maslac , ulje i vodu . Sjedninite sa sastojcima iz prve posude, mešajući mikserom – najmanjom brzinom. Dodajte sastojke iz druge posude, i mešajte dok se sve ne sjedni, pa potom sipajte u pleh. Ako ste neraspoloženi, sve ovo možete da mešate i ručno. Pecite kolač 50-55 minuta. Zatim ohladite.

Za glazuru:

Čokoladu za glazuru istopite u mikrotalasnoj pećnici ili na ringli, tako što ćete manju posudu sa čokoladom da stavite u veću, u kojoj se greje voda. U drugoj posudi umutite puter dok ne bude mekan i kremast, a zatim dodajte šećer u prahu (koji ste prethodno prosejali), pa mešajte sve dok masa nepostane ujednačena i glatka. Zatim nežno dodajte vanilu i čokoladu, i mešajte dok masa ne bude sjajna i glatka. Rasecite po pola  ohlađeni kolač i nafilujte sa oko četvrtinom glazure, a ostatak plastičnom lopaticom rasporedite po vrhu i stranicama  kolača-torte.
Ohladite u fržideru pa poslužite .
Prijatno!

Brza poslastica :Čupavi Muffini!


Potrebno
Za tijesto:
3 jaja
150 gr šećera
125 ml ulja
100 ml mlijeka
280 gr brašna
1 prašak za pecivo

Za glazuru:
70 gr čokolade za kuhanje
50 gr putera
25 gr šećera
100 ml vrhnja za šlag
i još:
oko 70 gr kokosovog brašna
Priprema:

Odvojiti bjelanca od žumanaca.Bjelanca umutiti sa šećerom,pa dodati jedno po jedno žumance,miksajući svo vrijeme.Zatim dodati mlijeko,ulje,polovinu brašna sa praškom za pecivo.Izmiksati!Na kraju dodati i preostalo brašno,pa sve izmješati. Sipati smjesu do vrha kalupa za muffine!

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 C,oko 20 minuta! Pečene muffine ostavite da se prohlade.

Za Glazuru: Istopite puter i šećer na pari,pa dodajte izlomljenu čokoladu.Kad se čokolada otopi,dodajte i vrhnje,pa sve izmješajte.Ostavite da se glazura prohladi.Gornji dio muffina potopite u glazuru,pa uvaljajte u kokosovo brašno.

Ostavite malo da se ohlade i ukusi spoje zatim poslužite .
Prijatno !

ponedjeljak, 4. prosinca 2017.

Nepečena čokoladna torta !


Potrebno
Za podlogu :
240 gr mljevenog keksa(ja sam koristila petit beurre)
120 gr maslaca
Za kremu :
200 gr čokolade za kuhanje
100 gr mliječne čokolade
120 gr maslaca
80 ml tople vode
4 kom žumanjka
4 kom bjelanjka
Za bijelu kremu :
2 šaga +krem fix za šlag 

Završni dio :
ganache krema (može i nemora )

150 gr čokolade i
 50 ml vrhnja za šlag 
  

Priprema
Za Podlogu :
Samljeti kekse u multipraktiku, staviti ih u zdjelu i preliti sa rastopljenim maslacem. Izmješati rukom (dobit će se suha mrvičasta smjesa) te je utisnuti u kalup promjera 25cm.
Za kremu :
Izlomiti čokoladu u zdjelu, dodati maslac izrezan na kockice, staviti u mikrovalnu da se otopi. (ili na laganoj vatri )otopljenu čokoladu dodati toplu vodu i žumanjke. To zajedno izmiksati. U drugoj zdjeli izmiksati snijeg od bjelanjaka(ja ih umutim na pari ) i kuhačom  ih umiješati u čokoladu. Tako pripremljenu smjesu istresti u kalup(sa obručem sto se skida ) na pripremljenu podlogu.
Za bijelu kremu :
Umutiti 2 šlag pjene sa krem fix -om. Zatim je premažete preko čokoladne kreme 
Završni dio 
Ukoliko želite možete staviti Genache kremu 
Vrhnje stavit na vatru do vrenja skinuti i uto izlomiti čokoladu  i miješati da se otopi ostaviti da se ohladi pa premazati kolač  
Tortu dobro ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !