utorak, 5. prosinca 2017.

Predivan kremasti kolač :Banana – chocolate mascarpone cake!


Potrebno:
1 šoljica  250 ml.
20tak. petit keksica 
4-5 manjih banana
Za fil :
1 pak. mascarpone sira(226gr.)
2 šoljice slatkog vrhnja
1/2 šoljice šećera
1 kašika  vanille extrakt
2 kašike  kakao
rum po zelji 
Za glazuru :
230gr.  cokolade za kuhanje 
1 šoljica  slatkog vrhnja
1 kašika  putera
Priprema:Duguljasti  Kalup  premazite sa uljemi prekrijte prozirnom folijom .
Za glazuru:
U manju zdjelu dodajte isitnjenu kuhinjsku cokoladu.Ja sam koristila cokoladne kapljice. U manju serpicu stavite slatko vrhnje i stavite na pec da se ugrije,ne da prokuha.Ugrijano slatko vrhnje prelijte preko cokolade i ostavite par minuta.Dodajte omeksali puter.Izmutite dobro da se masa sjedini .Ostavite sa strane.
Za fil :
U zdjelu dodajte mascarpone sir,secer,slatko vrhnje,vanillu extrakt i kakao.Izmiksajte sve dobro da dobijete smjesu kao krem sir. Banane isjecite po sirini a zatim po duzini.
Saganje :
U  kalup  prvo stavite  2 šoljice filla.Razmažite ravnojmerno po plehu.
Preko filla poredajte petit keks.
Preko keksa stavite 2-3 kašike  čokoladne glazure i razmazite.Ovo nije u orginal receptu ali sam ja ovako uradila a vi po želji.
Preko čokoladne glazure stavite pola šoljice  fila i razmažite. Preko filla poredajte banane. Zatim preko banana stavite ponovo pola šoljice  filla i premazite. Preko filla ponovo keks,glazura,fill,banane,fill i na kraju kekse.
Vratite krajeve folije po duzini i sa strane preko keksica i ostavite u fridz oko 4-5 sati. Nakon 4-5 sati tortu izvadite, odmotajte foliju,prebacite krajeve folije sa strane,stavitena tasnu  i istresite.
Ako vam se glazura malo svrdnula samo je pogrijte malo na peći. Polagano istresajte glazuru po torti i premazujte sa svih strana.Zatim tortu stavite u frizer na 10-15min da se čokolada potpuno stvrdne.
Ukrasite po želji.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar