utorak, 5. prosinca 2017.

Brza kakao torta koja popravlja raspoloženje !


Potrebno :
3 jajeta,
400 g brašna,
350 g žutog šećera,
50 g kakaoa,
2 kašičice praška za pecivo,
kašičica sode bikarbone,
pola kašičice soli,
150 g pavlake,
kašičica ekstrakta od vanile,
175 g neslanog putera – istopljenog, pa ohlađenog,
125 ml ulja,
200 ml vode 
Za glazuru :
175 gčokolade sa većim postotkom kakaa
250 g putera 
275 g šećera u prahu 
kašičica ekstrat vanile



Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Puterom namažite kalup za tortu. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutite jaja, pavlaku i vanilu,
Mikserom u trećoj posudi umutite rastopljeni maslac , ulje i vodu . Sjedninite sa sastojcima iz prve posude, mešajući mikserom – najmanjom brzinom. Dodajte sastojke iz druge posude, i mešajte dok se sve ne sjedni, pa potom sipajte u pleh. Ako ste neraspoloženi, sve ovo možete da mešate i ručno. Pecite kolač 50-55 minuta. Zatim ohladite.

Za glazuru:

Čokoladu za glazuru istopite u mikrotalasnoj pećnici ili na ringli, tako što ćete manju posudu sa čokoladom da stavite u veću, u kojoj se greje voda. U drugoj posudi umutite puter dok ne bude mekan i kremast, a zatim dodajte šećer u prahu (koji ste prethodno prosejali), pa mešajte sve dok masa nepostane ujednačena i glatka. Zatim nežno dodajte vanilu i čokoladu, i mešajte dok masa ne bude sjajna i glatka. Rasecite po pola  ohlađeni kolač i nafilujte sa oko četvrtinom glazure, a ostatak plastičnom lopaticom rasporedite po vrhu i stranicama  kolača-torte.
Ohladite u fržideru pa poslužite .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar