ponedjeljak, 4. prosinca 2017.

Retro Karamel torta sa orasima !


Potrebno 
 Za kore:
3 jajeta
190 gr šećera
4,5 kašike vrele vode
4,5 kašike ulja
120 gr brašna
150 gr mlevenog oraha
1 kašičica praška za pecivo

 Za karamel krem:
500 ml mleka
8 kašika oštrog brašna
340 gr šećera
30 gr putera
30 – 50 gr čokolade

Priprema
Za koru :
Jaja dobro umutiti sa šećerom da posvetle i budu penasta (desetak minuta). Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti. Dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima blagim prevrtanjem.Masu sipati u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 20 cm i peći 40 minuta na 180°C. Gotovo testo ohladiti na rešetki i preseći popreko na 3 dela.

Tortu sam pekla u okruglom obruču sa podesivim stranicama koji nisam podmazala, a odozdo sam stavila foliju koju sam gužvanjem pričvrstila za obruč i položila ga u pleh koji je glumio dno. Na ovaj način testo ne splasne posle pečenja i površina biskvita (patišpanja) je ravna, samo se nožem obrubi pečeno testo, prevrne i pažljivo se ukloni folija.
Kore mogu i odvojeno da se peku. Ja nisam, pa su mi po debljini nejednake jer ih nisam lepo izrezala, što ni meni, a ni gostima nije smetalo da se fino počastimo..

Za krem uzeti od predviđenog mleka onoliko koliko je potrebno da se razmuti brasno i sjediniti da bude glatko.Preostalo mleko staviti da provri i dodati razmućeno brašno. Mesajte žicom oko 5 minuta, da se krem lepo zgusne. Moze se odmah mikserom da mutiti, a može i kada se krem skloni sa ringle.
Kad je krem upola kuvan, staviti u drugom sudu šećer da se topi na laganoj vatri. U otopljen i karamelisan šećer sipati spremljeni krem sa mlekom i sve zajedno na tihoj vatri mešati da se sve lepo izjednači i karamelisani šećer skroz otopi. Na kraju dodati puter i čokoladu i promešati.
Kore filovati ohlađenim karamel kremom, premazati celu tortu odozgo i sa strane i dekorisati po želji. Ja sam je ukrasila po starinski, mlevenim orasima i jezgrima oraha.
Tortu ohladiti par sati u frižideru, pa je seći na parčad i poslužiti.
Prijatno!

Meksičko jelo koje će zavoljet cijela porodica :Čili od mesa !


Potrebno :

2 crvene paprike
2 žute paprike
2 zelene paprike
2 srednja praziluka
500 ml paradajz sosa
2 konzerve crvenog pasulja
2 konzerve čeri paradajza
riža
1 pavlaka
3 velike kašike kumina
1 kašika ljute paprike
So
biber
500 g miješanog mljevenog mesa

Priprema :

U veći lonac na malo ulja propržite sitno sjeckani praziluk, pa kada se prodinsta ubacite mljeveno meso. Kada se meso isprži, dodajte sitno sjeckane paprike. Kada paprike omekšaju, dodajte konzerve čeri paradajza, kumin, so, biber i ljutu papriku. Neka se jelo krčka na tihoj vatri oko sat i po. Pred sam kraj, ubacite dvije konzerve crvenog pasulja i promiješajte. Nakon desetak minuta sklonite jelo sa šporeta da se hladi.
Za  prilog :
 Rižu (u zavisnosti od broja osoba), skuhajte sa malo soli. 
 

Jelo poslužite tako što na tanjir prvo stavite rižu i onda na njega prelijete čili od mesa .
Uživajte uz ovo pikantno mexsičko jelo .
Prijatno !

Prijedlog za ručak :Puretina u marinadi od đumbira !


Potrebno:
1,5 kg puretine
1 glavica luka
2 čehna bijelog luka
2 kriške svježeg đumbira
1 ljuta papričica
4 dl jogurta
2 kašičice curryja
3 limuna
so, biber
Priprema:
 Marinadu pripremite dan ranije: ogulite i narežite crveni i bijeli luk, đumbir, papričicu pa sve stavite u mikser s jogurtom i curryjem. Miješajte nekoliko minuta da dobijete ujednačenu smjesu.
 Mesu odstranite kožu.
Oštrim nožem zasijecite komade mesa do kostiju. Istrljajte krupnom soli i komadima limuna.
 Komade mesa pomiješajte s marinadom od jogurta, zatvorite posudu i ostavite u frižideru najmanje 12 sati.
Sat prije pripremanja izvadite puretinu iz frižidera i ostavite je na sobnoj temperaturi. Pripremite grill tavu. Komade mesa dobro ocijedite i pecite 15-ak minuta na srednje visokoj temperaturi.
Poslužite uz prilog po želji .
Prijatno!

Uzivajte u slasnom zalogaju koji ćete pamtiti :Tjestenina sa tri vrste sira !


Potrebno  za umak alfredo:
vrhnje za kuhanje
100 g maslaca
šoljica ribanog parmezana
biber
so
kašičica muškatnog oraščića
1 paket tjestenine 
kiselo vrhnje
100 g ricotte
2 jaja
četvrtina šoljice nasjeckanog peršuna
100 g mozzarelle
Priprema:
Skuhajte tjesteninu pa ocijedite. Za umak alfredo zagrijte vrhnje, dodajte maslac i umutite lagano dok se ne rastopi.
 Dodajte muškatni oraščić, so i biber pa pospite sirom i promiješajte.
 Promiješajte umak i kiselo vrhnje pa dodajte tjesteninu.
 Smjesu  izlijte u namašćenu posudu za pečenje.
 Pomiješajte ricottu, jaja, parmezan i peršun te prelijte ravnomjerno preko tjestenine. Pospite ribanom mozzarellom. Pecite na 180 stepeni 30 minuta.kad dobije zlatno žutu boju tjestenina je gotova a vi uživajte u ovom slasnom zalogaju .
Prijatno !

Bijeli kolač!


Potrebno
Za koru
6 bjelanjka
10 dkg šećera u prahu
1 velika kašika  octa
Za kremu :
6 žumanjaka
5 dkg šečera u prahu
2 velike kašike brašna
2 i pol dcl mlijeka
10 dkg oraha ili popečenih oguljenih i samljevenih lješnjaka
15 dkg margarina za kreme (ili maslaca)
2 kesice šlag pjene
1 kesica šlag kreme od vanilije
mlijeka po potrebi za šlag i kremu od vanilije

Priprema
Za koru :
Mjere moga pleha su 36 x 20, ali vi možete raditi u bilo kojem za kolače, u kojem pečete kolače sa otprilike 6 jaja.
U drugom slučaju ako je oblik torte onda je kalup 26 cm.
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodavajući malo po malo šećera u prahu i jednu kašiku octa.
Staviti u namašćen i pobrašnjen pleh da se peče nekih sat vremena na 150 ° C.

Za  kremu :
 Žumanjke , 2 velike kašike  brašna i 5 dkg šećera u prahu izmiješati sa 2 i pol dcl mlijeka, pa skuhati na pari da se napravi lijepa gusta krema bez grudvica. Ja uvijek dok se krema kuha, miješam mikserom na manjoj brzini. Skloniti s pare i pustiti da se skroz ohladi, uz povremeno miješanje.

Izmiksati jednu šlag pjenu. Izmiksati pjenasto margarin pa mu dodati žlicu po žlicu izmiksanog šlaga. U ohlađenu kremu dodati izmiksani margarin sa šlagom. Podijeliti kremu u dva dijela, u jednu polovicu dodati 10-ak dkg mljevenih oraha ili po želji pečenih i oguljenih lješnjaka.

Izmiksati šlag pjenu i šlag kremu od vanilije zajedno po uputama na vrećici.
Slaganje:
kora
krema od oraha
krema bez oraha
krema od vanilije i šlaga
Kolač  ohlditi u frižideru pa poslužiti .Ukrasite po želji .
Prijatno !

Jednostavan Jafa kolač !


Potrebno:
Za prvi dio :
2 jaja
12 kašika šećera
12 kašika mleka
10 kašika ulja
15 kašika brašna
prašak za pecivo
Za drugi dio :
2 zaleđene narandze 
4 kašike džema od kajsije
4 kašike mleka
2 kašike ulja
+ pola kore 
Za glazuru :
100 g čokolade
50 g putera
2 kašike mlijeka

Priprema:

Umutiti 2 jaja, šećer, mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo ispecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni nekih 10 do 15 min zavisno od rerne .Smjesu za koru peći  u velikom plehu tanju koru. presijecite je na pola jedan deo izmrvite.

U izmrvljeni deo dodajte nastruganu narandžu, džem, mlijeko i ulje napravite jednoličnu smesu. ovom smesom filovati preostalu polovinu kore. Napraviti glazuru od čokolade, putera i mlijeka preliti preko fila . Ohladiti iseći na željene kocke pa poslužiti .
Prijatno!
.

Super recept :Uvjerite se zašto svi pričaju o ovoj torti !


Potrebno
Za koru:
8 bjelanaca
200 šećera
150 g kokosovog brašna
2 kašike brašna
malo praška za pecivo

Za fil:
8 žumanaca
8 kašika šećera
7 kašika brašna
500 ml mlijeka
375 g margarina
250 g šećera u prahu
200 g mljevenog keksa
100 g čokolade za jelo i kuhanje
8 krem bananica
200 g sjeckanih oraha
2 kesice šlag kreme od vanile
Za dekoraciju :može šlag po želji 
Priprema:
Za Koru: Umutiti 8 bjelanaca i 200 g šećera. Dodati 150 g kokosovog brašna, dvije kašike brašna i malo praška za pecivo. Peći na umjerenoj temperaturi nekih 15 min .
Za Fil: Umutiti 8 žumanaca sa 8 kašika šećera i 7 kašika brašna. Prethodno pripremljenu masu dodati u 500 ml mlijeka koje vri.
Posebno umutiti 375 g margarina i 250 g šećera u prahu. Masu izjednačiti i podijeliti  na 3 jednaka djela. U prvi dio dodati 200 g mljevenog keksa i 100 g otopljene čokolade.
U drugi dio dodati 8 sjeckanih krem bananica. U treći dio 200 g sjeckanih oraha.
Filovati: kora, prvi fil, drugi fil pa treći fil. Odozgo ukrasiti šlagom.
Ohladiti u frižideru sjeći na željene komade te poslužiti .
Uživajte u ovoj predivnoj torti.
Prijatno!

Rolat paunovo oko !


Potrebno
Za koru :
7 jaja
10 dkg šećera
3-4 kašika brašna
3-4 kašikice  kakaa
1 kašika sode bikarbone

Za Kremu:
4 dl mlijeka
10 dkg šećera
4 kašike  gustina
1 margarin
10 dkg čokolade

Priprema:
Za koru :
Jaja i secer pjenasto umutite. Dodajte potom redom i ostale sastojke.
Peci koru  na 200 C oko 20 minuta.
Jos vruću koru istresti na krpu i sto sitnije zamotati. Tako ostaviti da se ohladi.
Za kremu :
Skuhati kremu od mlijeka, secera i gustina  kao puding.
Ohladiti pa dodati umiksani margarin.
Zajedno jos malo miksati pa podijeliti na dva dijela, u jedan dio dodati rastopljenu cokoladu.
Na koru prvo namazati bijeli fil preko cijele kore , a kroz sredinu staviti crni fil.
Zamotati  u rolu i namazati kremom izvana.Ukrasiti možete po želji rendanom čokoladom ili glazurom od čokolade .
Nakon par sati rolat izvaditi iz frižidera , isjeci na snite i posluziti.
Prijatno!

Ukusne Slane Šubarice !


Potrebno
Za koru:
4 jaja
12 kasika brasna
2 dcl. jogurta
1 prasak za pecivo
1 kasicica soli
1 soljica ulja
1 izrendana mrkva 
malo iseckanog persunovog lisca
Za Fil:
250 gr. krem sira
50 gr. praske sunke(ili pureću )
50 gr. pecenice(ili suho meso )
1 bareno jaje

Za Premaz:
1 dcl kisele  pavlake
12 kasicica majoneza
150 gr. rendanog kackavalja
1 bareno jaje

Priprema:
Za koru izmutiti jaja, posoliti ih, pa dodati jogurt, ulje, brasno pomesano sa praskom za pecivo, izrendanu mrkvu  i persunovo lisce. Sve sjediniti pa sipati u pleh oblozen papirom i peci koru na 200 C 20 min. Kad se prohladi modlom izvaditi 24 kruga.



Za fil sjediniti krem sir, iseckanu prasku i pecenicu(mozete i zamjeniti stavit suho meso pureću šunku ) i izrendano kuhano  jaje. Ovim filom spajati po dva kruga, a okolo ih premazati sa pavlakom, pa uvaljati u izrendani kackavalj. Odgore svaku premazati sa kasicicom majoneza, posuti sa izrendanim kuhanim  jajetom, pa ukrasiti po zelji.
Uživajte u ukusnom zalogaju .
Prijatno!

Fini punjeni slani rolat od špinata !


Potrebno
Za koru :
6 jaja
6 kašika brašna
3 kašike mleka
3 kašike vode
1 kašika ulja
1 kašikica soli
1 kesica praška za pecivo
oko 200 gr. špinata 

Za premaz:
1 čaša pavlake (od dva decilitra)
300 gr. sitnog sira
3 – 4 kisela krastavčića(može i nemora )

Još je potrebno:
300 gr. sira trapista ili nekog drugog ( isečen na tanke listiće)
300 gr. purećih dimljenih prsa (tanko sečeno) ili šunkarica
Priprema:
Za koru :
Umutiti penasto belanca pa polagano dodavati žumanca i mutiti. Dodati so, brašno, prašak za pecivo, promešati pa dodati mleko, vodu, ulje, špinat . Izmešanu masu izliti u tepsiju (34 x 30) obloženu pek papirom.
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Vruću koru  umotati u rolat zajedno sa pek papirom i ostaviti da se hladi oko 30 minuta.

Ohlađenoj kori  ukloniti pek papir i preko cele površine premazati premaz od sira
Zatim poredati listove sira (trapista ili bilo koji drugi), preko sira listove šunkarice ili  dimljenim purećim prsima.(moze i suho meso ,pršut,mortadela ma šta imate )
Uviti lagano u rolat pazeći da kora ne popuca.
Ostaviti u frižider da se stegne pa iseći i poslužiti.
Prijatno!

Pohovani palačinci sa piletinom i hrskavom koricom !


Potrebno:

Za palačinke:
3 jaja,
13 kašika brašna,
300ml mlijeka
300 ml  mlake  vode,
prstohvat soli,

Za punjenje :
pileća prsa
2 kašike pavlake
2 kašike majoneze
100 g mozzarela sira
so
Za hrskavi omotač:
2 jaja
prezla

Priprema :
Za palačinke :
Od prethodno pobrojanih sastojaka napraviti palačinke.
Za punjenje :
Pileća prsa sitno isjeckana ispržiti na ulju.
Dodati pavlaku, mozzarelu, majonezu i posoliti po želji.
Filovati i rolati palačinke(dvije strane zabaciti ka sredini zatim zaviti u rolnicu ). Nakon toga palačinke uvaljati prvo u jaje pa onda u prezlu. Pržiti palačinke dok ne dobiju zlatnu boju. Kao dekoraciju koristiti kiselu pavlaku.
Poslužite tople mada su lijepi i hladni .
Prijatno!

nedjelja, 3. prosinca 2017.

Jednostavno za napravit :Torta Noblica!


Potrebno :
2 kutije noblica
200 ml negaziranog soka od pomprandže

Za fil /dekoraciju :
5  pudinga
1,6 l mleka
200 gr šećera
500 gr margarina
6 kesica šlaga
100 gr mlevenih lešnika
100 gr čokolade za kuvanje
100 gr mleka u prahu

Priprema

Za fil/kremu:
U šerpu na šporetu sa 600ml mleka dodamo šećer. U  400 ml dodamo prašak za puding i umutimo da nebude grdvica . Mlijeko sa pudingom dodamo u uzavrelo mleko, uz neprekidno mešanje. Kada dobije potrebnu gustinu sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi. U ohlađen puding dodamo margarin i mešamo mikserom dok se ne sjedini fil. Delimo fil na tri jednaka dela.
U prvi dodamo mleko u prahu, u drugi mlevene lešnike a u treći izrendanu čokoladu. Svaku noblicu potopimo u sok od pomorandže i redamo na tacnu za tortu, formirajući kružni oblik. Premažemo filom sa mlekom u prahu. Ponovo redamo noblice potopljene u sok od pomoranžde i premažemo filom sa lešnicima. Redamo još jedan red noblica.
Filom sa čokoladom punimo špric i loptice nanesemo na kraj gornje površine i na stranični deo torte. Mikserom mutimo 600 ml mleka i prašak za šlag. Šlagom punimo špric i dekorišemo stranični deo i gornju površinu torte.
Tortu ostavite da odstoji u fržideru bar 4 sata jos bolje ako može preko noci da se ukusi spoje sa keksom .Ohladenu tortu režite na željene komade i poslužite .
Prijatno !

Brze Švicarske kocke gotove za 20 min!


Potrebno:
2 jaja
200 g šećera
80 g čokolade
80 g putera
150 g mljevenog keksa
40 g mljevenih oraha

Za Glazuru i dekoraciju:
50 g čokolade
malo putera
nekoliko cijelih jezgri oraha

Priprema:
Umutiti jaja i šećer te potom kuhati na pari. Kad se smjesa dobro zagrijala dodati puter te miješati dok se smjesa ne sjedini. Skinuti sa šporeta te dodati mljeveni keks, mljevene orahe i čokoladu. Sjediniti smjesu te ravnomjerno rasporediti u odabrani kalup prethodno obložen pek papirom.
Preliti glazurom od čokolade, rashladiti, sjeći na kocke te na svaki kocku staviti po jednu polovicu jezgre oraha.
Ohladeni kolač poslužiti uz najdraži vam napitak .
Prijatno!