nedjelja, 3. prosinca 2017.

Prijedlog za večeru :Pileća prsa s orasima i začinima!


Potrebno:
600 g pilećih prsa
1/2 šoljica hlebnih mrvica
1/8 kašičica mlevene crvene paprike
1/2 šoljica orasa
1/4 šoljica peršuna
1 veći belanjak
1 kašičica senfa
biber
so
maslinovo ulje

Priprema:
 Ugrejte rernu na 250 stepeni C. Stavite kalup za pečenje.
 Na velikom tanjiru mešajte hlebne mrvice, mlevenu crvenu papriku, pola kašičice soli i 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera.
 Meljite orase i peršun sve dok ne budu fino samleveni. Ubacite u smesu s hlebnim mrvicama i dobro sjedinite. Ostavite po strani.
U posudi izmešajte belanjke i senf.
Jedan po jedan komad mesa umočite u mešavinu belanjaka, pa u mešavinu s hlebnim mrvicama i orasima – samo jednu stranu mesa, drugu ostavite kao što je i bila.
Poslažite na kalupu za pečenje, a stranu koja je obložena smesom okrenite prema gore. Prelijte s malo maslinovog ulja.
Pecite dok ne dobiju zlatnosmeđu nijansu. Narežite na tanje kriške pa poslužite .
Prijatno !

Savršena Minjon Torta !


Potrebno
Za Prvu koru:
5 belanaca
150 g secera
200 g mlevenih oraha
1 kasika brasna
Za Drugu koru :
5 belanaca
150 g secera
200 g mlevenih pecenih lesnika
1 kasika brasna

Za Treću koru :
5 belanaca
150 g secera
200 g mlevenih badema
1 kasika brasna

Za fil:
15 zumanaca
15 kasika secera
100 g cokolade
300 g maslaca

Za glazuru :
200 g cokolade
6 kasika ulja

Za dekoraciju :mleveni grilijasem ili  mlevenim lesnicima.

Priprema:
Za kore:
Lesnike prethodno ispeci u pecnici, skinuti tanku braon ljusku i samleti. Bademe preliti kipucom vodom, oljustiti i isto ispeci u pecnici, pazeci da ostanu svetli.
Postupak je isti za sve tri kore: penasto umutiti belanca, dodati secer i na kraju pazljivo umesati orahe/lesnike/bademe i dodati kasiku brasna.
Sipati u pleh oblozen masnim papirom i peci na 180-200 C, oko 20 minuta.
Za fil:
 kuvati na pari zumanca i secer, pa kad se zgusnu dodati cokoladu.
Ohladjeni fil izmesati sa umucenim maslacem i filovati kore, prvo sa orasima, u sredini sa bademima, a odgore staviti koru sa lesnicima.
Premazati tanko filom   sa svih strana, pa kad se malo rashladi preliti cokoladnom glazurom.

Za dekoraciju umutiti penasto maslac i rastopljenu cokoladu (1:1), i spricem sa zvezdastim nastavkom napraviti borduru. Stranice ukrasiti mlevenim grilijasem ili posuti mlevenim lesnicima.

Navedene mere su za pleh velicine 20×33 cm. Ako vise volite da korice budu tanje, smanjite proporcionalno sve sastojke (stavite recimo 4 jaja, 120 g secera i 150 g orasatih plodova).
Torticu je najbolje napraviti dan-dva ranije, a po zelji moze se smanjiti kolicina secera u koricama.
Ohladenu tortu režite na parčad i uživajte u ovoj zaista prelepoj  torti  .
Prijatno !

Predivne Čoko Banana kocke !


Potrebno
Za koru
4 jaja
150g. šećera
100ml. ulja
2 srednje banane +100ml. mlijeka
1 vanilin šećer
4 pune žlice kakaa
pola praška za pecivo
100g. brašna

Za kremu :
7dl. mlijeka
1 puding-čokolada
4 žlice brašna
2 žlice griza
2 žlice kakaa
10 žlica šećera
100g. tamne čokolade
1 srednja banana +50ml. mlijeka
Za preliv kore :
200ml. mlijeka

Za šlag:
250ml. mlijeka
2 vrećice praška za šlag
1 vanilin šećer
3 žlice šećera u prahu
1 žličica želatine u prahu

Priprema
Za koru :
Žumanjke pomiješajte sa 100g. šećera,a bjelanjke sa ostatkom šećera,pa ih stavite u hladnjak. tucite žumanjke sa šećerom dok smjesa ne posvijetli,zatim smanjite brzinu pa miješajući dodajte ulje i vanilin šećer.
Banane sa 100ml. mlijeka štapnim mikserom pretvorite u kašu koju umiješajte u prvu smjesu.
zatim smjesi dodajte prosijano brašno s kakaom,i prašak za pecivo,pa dobro promiješajte pjenjačom.
na kraju bjelanjke i šećer iz hladnjaka istucite u snijeg,pa i njega lagano umiješajte.
istresite u pleh(20x30cm) obložen papirom za pečenje,i pecite 20-ak. min. na 200 stupnjeva.
pazite da se kora ne prepeče,ako radite test čačkalicom,ona ne bi trebala biti skroz suha.
Pečenu koru  ostavite da se ohladi.

Za kremu :
Od mlijeka odvojite 1.5dl.a ostatak stavite kuhati.
u mlijeko koje ste odvojili umiješajte prašak za puding,kakao,brašno,griz i šećer.
kad se mlijeko ugrije ovu smjesu skuhajte u njemu kao puding.
u vruće dodajte čokoladu,i miješajte da se otopi.
bananu sa 50ml. mlijeka zgnječite štapnim mikserom,pa je dodajte kremi i promiješajte.

Kora se do sada dovoljno ohladila,pa joj skinite papir i vratite natrag u kalup. prelijte je s 200ml.toplog mlijeka,zatim rasporedite po njemu vruću kremu.
ostavite da se ohladi do sobne temperature,zatim stavite na još par sati u hladnjak.

Za Šlag:
Žličicu želatine prelijte s 3 žličice vode,i ostavite par minuta da nabubri.
Prašak za šlag,šećer u prahu i vanilin šećer pomiješajte s mlijekom,i istucite u šlag,ne treba biti jako čvrst.
želatinu otopite,i umiješajte u šlag.
nanesite na kolač,pa ga ostavite još 1sat u frižideru .
Ohlađen kolač režite na kocke te poslužite .
Prijatno !

Prijedlog za ručak :Pileći rolat sa šampinjonima


Potrebno:
1 celo pile
200 g svežih šampinjona
100 g tvrdog sira
1 veća glavica crnog luka
3 kašike suvog začina
malo bibera
1 kašika mjlevene crvene paprike
malo ulja
kuhinjski konac  za vezivanje

Priprema :
 Luk izdinstajte sa šampinjonima na malo ulja, i začinite. Meso odvojite od kosti.
Istanjeno meso začinite sa suvim začinom ,biberom i mljevenom  paprikom.
Na celu površinu istresete dinstane šampinjone i odozgo poredate listove sira. Urolajte pažljivo, vežite koncem za vezivanje , stavite u tespiju i prelijte sa malo vode i ulja.
Pecite oko 2 sata na 200 stepeni.
Pečen rolat sijecite i toplo poslužite .
Prijatno!

Jako fin kremasti kolač!


Potrebno
Za Koru:
4 jajeta
4 kasike secera
1 dl. ulja
10 g. cimeta
1 banana
1 prasak za pecivo
1 solja (oko 250 ml.) mekog brasna.

Za Fil:
300 g. secera
2 dl. slatke pavlake
150 g. maslaca ili margarina
200 g. slaga u prahu
2,5 dl. mleka
4 banane.

Za Dekoraciju:
1 rebro ribane cokolade.

Priprema:
Za koru 
Rernu zagrejte na 190°C.
Pleh (oko 32X23cm,kao pola onog od rerne)oblozite sa papirom za pecenje,podmazite sa par kapi ulja, i slozite po dnu kolutove banane.
Jaja penasto umutite sa secerom,dodajte cimet,ulje,brasno i p.za pecivo.Sve promesajte,sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak min.(koru provjerite cackalicom da li je pecena).Ohladite.
Za fil:
Prvo zagrejte slatku pavlaku da bude topla.
U srednju serpu sipajte secer i zagrejavajte na umerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizuje,malo sklonite na kraj sporeta i u karamelizovani secer sipajte polako zagrijanu .slatku pavlaku mesajuci sve vreme.
Vratite na sporet i nastavite sa kuvanjem mesajuci dok karamel ne dobije potrebnu gustinu.
Sklonite sa sporeta i u topal fil dodajte margarin.i sve dobro promesajte.
Ostavite da se karamel ohladi.
Slag u pahu umutite sa mlekom dok se ne zgusne,pa dodajte polovinu ohladjenog karamela i sve dobro promesajte mikserom.
Slaganje:
Pecenu koru odvojite od papira,pa vratite u pleh.Na koru nanesite kremu od karamela i slaga,na kremu poslazite tanke kolutove banana i premazite preostalim karamelom.
Za dekoraciju pospite sa ribanom cokoladom.

Kolac dobro ohladite najbolje preko noci,pa sutradan rezite na kocke i poslužite .
Prijatno!

subota, 2. prosinca 2017.

Nezaboravna kremasta torta Mrena !


Potrebno 
Za Koru:
6 jaja
6 kasika secera
6 kasika punih oraha
2 kasike kakaoa
1 prasak za pecivo
200 ml soka od narandze
2 kasike brasna
Za prvi fil
300 gr mlevenog Plazma keksa
casa od 200 ml soka od narandze
100 gr cokolade za kuvanje
125 gr margarina
50 gr secera u prahu
Za drugi fil
250 gr oraha
2 kasike secera
100 ml mlijeka
125 gr margarina
50 gr secera u prahu

Za treći fil
2 pudinga od vanile
750 ml mlijeka
125 gr margarina
100 gr secera u prahu
Za dekoraciju /završni dio
2 slatke pavlake

Priprema:
Za koru 
Kora se priprema jednostavno. Umute se najpre belanca, zatim se doda secer, pa zumanca, pa onda brasno i prasak za pecivo, kakao i na kraju se kasikom u to umesaju orasi. Pece se na 180 stepeni, dok se kora ne odvoji od ivica pleha, a pleh je velicine 25×35 cm. Ali svako prilagodjava plehu koji ima, moze i malo manji, kora ce biti deblja.
Kada se kora ohladi, pospe se sokom od nacedjene pomorandze, ako je malo 200 ml koliko stoji u receptu, moze da se doda jos malo, po slobodnoj proceni domacice.

Za Prvi fil se pravi tako sto se Plazma keks prelije sokom od narandze i ostavi se malo da upije, a onda se posebno dobro umuti margarin sa secerom u prahu. Toj smesi se dodaje plazma keks, a zatim i otopljena cokolada. Ako je smesa tvrda, slobodno se doda jos soka od narandze, da se dobije masa koja moze da se maze preko kore.

Za drugi fil
se najpre orasi malo propeku u rerni, zatim se samelju, pa se popare u mleku koje se malo zaseceri. Kada se ohlade, takodje se sastave, sa prethodno umucenim margarinom i secerom u prahu.

Za Treci fil se napravi prvi, kako bi se hladio dok se drugi filovi prave. Dakle skuva se puding od vanile, ali se ne stavi 8 vec 4 kasike secera. Dok se fil hladi, umuti se margarin sa secerom u prahu, a zatim se sastavi sa pudingom. Dobije se prekrasna, glatka smesa.
Na koru se najpre stavi fil sa Plazma keksom, pa fil od oraha, a na kraju zuti fil. 
Odozgo se torta premaze sa dve umucene slatke pavlake.
Tortu obavezno ohladiti u frižideru najmanje 3 sata zatim možete poslužiti .
Prijatno!

Fine kremaste kocke sa lješnik karamelama !


Potrebno  :
400 g petit keksa
200 g pti-ber keksa sa čokoladom
mlijeko
Za kremu:
1 l mlijeka
10 kašika šećera
3 pudinga od karamele
250 g margarina
200 g šećera u prahu
100 g lješnik karamela

I još :
300 g šlag krema od čokolade
50 g čokolade

Priprema:
Za  kremu : 
Od litra mleka odvojiti 200 ml i razmutiti puding. Ostalo mlijeko, zajedno sa 10 kašika šećera i iseckanim lješnik karamelama, staviti da proključa. Miješati, dok se karamele ne otope. U prohuhalo mlijeko sipati razmućeni puding i skuhati krem. Skuhani krem prekriti samolepljivom folijom i ostaviti da se ohladi.
 Margarin umutiti penasto, sa šećerom u prahu. Pripremljeni margarin dodati ohlađenom kremu i mikserom umutiti, da masa postane kremasta.

 Na tasnu staviti 200 g keksa, prethodno potopljenog u toplo mlijeko. Preko naneti 1/3 krema. Zatim staviti sloj keksa sa čokoladom (takođe potopljenog u mleko), pa preko ide druga trećina fila. Na kraju staviti zadnjih 200 g keksa i poslednju trećinu fila.


Na kraju celu tortu obilno premazati sa umućenim šlag kremom i po vrhu narendati čokoladu. Ostaviti u frižideru, da se dobro stegne, pa poslužiti.
Prijatno !

Šarena oblatna sa glazurom od čokolade !


Potrebno
 1 oblatna(cijelo,manje pakovanje)
6 bjelanjaka 
6 žumanjaka 
24 kašike  secera 
2 vanilije,
1 maslac (250gr)
150gr mljevenih oraha
100gr mljevenog petit keksa
100gr cokolade
limunovog soka(2 kašike )
Cokolada za premazivanje
400gr cokolade za kuhanje
200ml slatkog vrhnja

Priprema
Za žuti  fil:
6 zumanjaka
1 maslac
12 kašika secera
2 vanilije, limunov sok

Sve sastojke(osim maslaca) stavimo u zdjelu i dobro umutimo, nad parom.
Sklonimo da se ohladi pa u ohladeno dodamo maslac
Ostavimo na stranu dok pripremimo drugi fil.

Za tamni fil:
6 bjelanjaka
12 zlica secera
150 gr mljevenog keksa
100 gr mljevenih oraha
100gr cokolade(otopiti na pari)

Bjelanjke umutiti  na pari sa secerom, dodati keks,
orahe i otopljenu cokoladu.

Kada smo pripremili filove/kreme, pocnemo sa
premazivanjem oblatne.Jedan list oblatne premazemo zutom kremom, pokrijemo drugim
listom oblatne,
pa premazemo tamnom kremom i sve tako dok se ne utrosi sav fil.Treba da bude dva sloja zute boje i dva sloja tamne boje.Pritisnuti tacnom(velicine oblatne)i staviti nesto tesko da se listovi spoje.
Oblatnu mozete ostaviti i bez cokolade, samo je izrezati.
Ja je isjecem po duzini na tri djela i premazujem otopljenom cokoladom

Za premazivanje :
400gr cokolade za kuhanje
200ml slatkog vrhnja
To stavim u zdjelicu na paru i kada se cokolada
otopi, lagano promijesam, da dobijem homogenu
otopinu koja se lagano premazuje preko oblatne.
Ovako pripremljenom cokoladom, mogu se glazirati kolaci.
Cokolada se stegne, ali se lagano reze i ukusna je..

Prijatno !

Pohovana paprika punjena sirom i šunkom!


Potrebno:
8-10 pečenih Roga  paprika
300g feta sira
150g kačkavalja
100g šunke
jaja za pohovanje
prezle za pohovanje
brašno za pohovanje
ulje za prženje
mešavina začina

Priprema:
Paprike oguliti,očistiti od semena i peteljki, a potom uzdužno raseći kako bi se dobio oblik pravougaonika. Feta sir izgnječiti viljuškom, kačkavalj izrendati na krupno rende, a šunku sitno iseckati.
U odgovarajućoj posudi sjediniti feta sir, šunku, kačkavalj i začine po ukusu.
Pripremljenom masom premazati paprike, a potom urolovati.
Rolovanu punjenu papriku uvaljati u brašno, zatim umočiti u umućena jaja, a na kraju u prezle. Paprike pržiti na vrelom ulju dok ne porumene (kada se ulje dobro zagreje, smanjiti vatru da ne bi hrana gorela, bitno je da se dobro zagreje, a onda smanjiti).
Poslužiti tople .
Prijatno!

Max Vanila Milk Šnite !


Potrebno
Za koru:
6 bjelanaca
80 g secera u prahu
150 g oraha
2 prezle 
Za fil
300 ml slatke pavlake
80 g secera u prahu
180 g Kisele pavlake
2 kesice vanilin secera
1 kesica pudinga od vanile
280 ml mleka
75 g maslaca

Priprema 
Za koru :
Umutiti bjelanca cvrsto,dodati secer u prahu i orahe i prezlu ,te peci u rerni zagrejanoj na 180 stepeni u najvecem plehu koji imate.Nekih 15 min zavisno od pečnice .Gotovu koru prerezite uzduzno da dobijet
Za fil :
Slatku pavlaku  umutiti sa secerom u prahu i vanilin secerom,te umesati i kiselu pavlaku.
Puding skuvajte po uputama sa vrecice u 280 ml prokuvalog mleka.U jos topao puding umesajte maslac,izradite dobro mikserom i ostavite da se prohladi.Kada se ohladilo sjedinite sa slatkom i kiselom pavlakom mikserom.
Na prvu koru stavite sav fil,te prekrijte drugom korom i ostavite da se dooobro prohladi.Kada je ohladjeno seci na snitice i servirati .
Prijatno !

Pamuk kifle sa đemom !


Potrebno
Za tijesto:
2 jajeta
2 dl ulja
3 dl mlijeka
1 kašika suhog kvasca
100 g šećera
oko 700 g brašna

Za fil:
džem od šljiva

Za sirup:
200 g šećera
3 dl vode

Za uvaljati  kiflice:
100 g kokosa

Priprema
U 3 dl mlakog mlijeka staviti kašiku suhog kvasca i 100 g šećera. Da stane pa dodati 2 jaja, 2 dl ulja i brašnom zamesiti tijesto. Tijesto dobro izraditi i ostaviti da nadođe. Kad tijesto nadođe, podijeliti na pet dijelova. Svaki dio razvaljati u krug i isečemo na 8 trouglova. Na svaki trougao tijesta staviti kašičicu džema i uviti u kiflicu. Tako uraditi sa svim delovima tijesta. Kiflice ostaviti da stanu 15 minuta i peći na 200 stepeni dok blago ne porumene. U medjuvremenu skuvati sirup: U posudu staviti šećer i vodu i kuvati 4-5 minuta od vremena kad proključa. Pečene kiflice tople uvaljivati u topao sirup (kiflice ne da stoje u sirupu samo provući kroz sirup sa jedne i druge strane) pa uvaljati u kokos.
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !

Dali ste probali ? Zlatne palačinke -ova poslastica će vas oduševiti !


Potrebno 
Za Palacinke:
2 Puding vanilija
2 kašike  brašna
2 jaja 
1 dl mlijeka
na vrh kašike praska za pecivo
malo soli

Za Kremu:
5 dl slatkog vrhnja
150 gr bijele cokolade
1 puding od vanilije

Priprema:
Za kremu :
 U malo slatkog vrhnja razmutiti prah za puding , u smesu bez grudvica, pa dodati ostalo slatko vrhnje i sve sjediniti. Staviti na ringlu i kuvati dok se nezgusne. Ukloniti sa vatre pa dodati iseckanu bijelu čokoladu. Sve dobro promijesati da se cokolada otopi. Ohladiti. Izmiksati kremu.
Za palačinke :
Napraviti smesu bez grudvica za palacinke ( sve zajedno izmiksati ), moze da ostoji jedno pola sata a i nemora.
Blago nauljimo tavu pre izlivanja svake palačinke. Pečemo na 190 stepeni, sjedne i druge strane.
Pečene palačinke premažemo  sa kremom od bijele čokolade.

Poslužiti uz preljev od malina, jagoda, borovnica, ribizla, lemon curd…….ili sveze maline, visnje, jagode…..
Uživajte prijatno!

Zdravija verzija za palačinke :Integralne palačinke !


Potrebno:
2 jaja 
8 kašika integralnog brašna 
3 kašike samljevenog lana 
1 kašika ulja 
malo soli 
malo šećera 
200 ml gazirane vode 
200 ml mlijeka 

Za serviranje: 
nemasni sir i bobičasto voće po izboru (maline ,jagode, borovnica...) 
Priprema:
Izmiješati sve sastojke da tijesto bude gusto kao i za klasične palačinke. Tavu  namastite uljem i salvetom (da palačinke ne bi bile pretjerano masne), pa pecite kad se tiganj zagrije.
Zbog integralnog brašna peku se malo duže i budu malo deblje. Nafilujte kada se prohlade sirom i voćem, koje može biti cijelo ili ispasirano u pire. 
Poslužite uz čaj ili smoothie.
Prijatno !