Potrebno
1 oblatna(cijelo,manje pakovanje)
6 bjelanjaka
6 žumanjaka
24 kašike secera
2 vanilije,
1 maslac (250gr)
150gr mljevenih oraha
100gr mljevenog petit keksa
100gr cokolade
limunovog soka(2 kašike )
Cokolada za premazivanje
400gr cokolade za kuhanje
200ml slatkog vrhnja
Priprema
Za žuti fil:
6 zumanjaka
1 maslac
12 kašika secera
2 vanilije, limunov sok
Sve sastojke(osim maslaca) stavimo u zdjelu i dobro umutimo, nad parom.
Sklonimo da se ohladi pa u ohladeno dodamo maslac
Ostavimo na stranu dok pripremimo drugi fil.
Ostavimo na stranu dok pripremimo drugi fil.
Za tamni fil:
6 bjelanjaka
12 zlica secera
150 gr mljevenog keksa
100 gr mljevenih oraha
100gr cokolade(otopiti na pari)
Bjelanjke umutiti na pari sa secerom, dodati keks,
orahe i otopljenu cokoladu.
orahe i otopljenu cokoladu.
Kada smo pripremili filove/kreme, pocnemo sa
premazivanjem oblatne.Jedan list oblatne premazemo zutom kremom, pokrijemo drugim
listom oblatne,
pa premazemo tamnom kremom i sve tako dok se ne utrosi sav fil.Treba da bude dva sloja zute boje i dva sloja tamne boje.Pritisnuti tacnom(velicine oblatne)i staviti nesto tesko da se listovi spoje.
Oblatnu mozete ostaviti i bez cokolade, samo je izrezati.
Ja je isjecem po duzini na tri djela i premazujem otopljenom cokoladom
pa premazemo tamnom kremom i sve tako dok se ne utrosi sav fil.Treba da bude dva sloja zute boje i dva sloja tamne boje.Pritisnuti tacnom(velicine oblatne)i staviti nesto tesko da se listovi spoje.
Oblatnu mozete ostaviti i bez cokolade, samo je izrezati.
Ja je isjecem po duzini na tri djela i premazujem otopljenom cokoladom
Za premazivanje :
400gr cokolade za kuhanje
200ml slatkog vrhnja
To stavim u zdjelicu na paru i kada se cokolada
otopi, lagano promijesam, da dobijem homogenu
otopinu koja se lagano premazuje preko oblatne.
Ovako pripremljenom cokoladom, mogu se glazirati kolaci.
Cokolada se stegne, ali se lagano reze i ukusna je..
otopi, lagano promijesam, da dobijem homogenu
otopinu koja se lagano premazuje preko oblatne.
Ovako pripremljenom cokoladom, mogu se glazirati kolaci.
Cokolada se stegne, ali se lagano reze i ukusna je..
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar