subota, 2. prosinca 2017.

Šarena oblatna sa glazurom od čokolade !


Potrebno
 1 oblatna(cijelo,manje pakovanje)
6 bjelanjaka 
6 žumanjaka 
24 kašike  secera 
2 vanilije,
1 maslac (250gr)
150gr mljevenih oraha
100gr mljevenog petit keksa
100gr cokolade
limunovog soka(2 kašike )
Cokolada za premazivanje
400gr cokolade za kuhanje
200ml slatkog vrhnja

Priprema
Za žuti  fil:
6 zumanjaka
1 maslac
12 kašika secera
2 vanilije, limunov sok

Sve sastojke(osim maslaca) stavimo u zdjelu i dobro umutimo, nad parom.
Sklonimo da se ohladi pa u ohladeno dodamo maslac
Ostavimo na stranu dok pripremimo drugi fil.

Za tamni fil:
6 bjelanjaka
12 zlica secera
150 gr mljevenog keksa
100 gr mljevenih oraha
100gr cokolade(otopiti na pari)

Bjelanjke umutiti  na pari sa secerom, dodati keks,
orahe i otopljenu cokoladu.

Kada smo pripremili filove/kreme, pocnemo sa
premazivanjem oblatne.Jedan list oblatne premazemo zutom kremom, pokrijemo drugim
listom oblatne,
pa premazemo tamnom kremom i sve tako dok se ne utrosi sav fil.Treba da bude dva sloja zute boje i dva sloja tamne boje.Pritisnuti tacnom(velicine oblatne)i staviti nesto tesko da se listovi spoje.
Oblatnu mozete ostaviti i bez cokolade, samo je izrezati.
Ja je isjecem po duzini na tri djela i premazujem otopljenom cokoladom

Za premazivanje :
400gr cokolade za kuhanje
200ml slatkog vrhnja
To stavim u zdjelicu na paru i kada se cokolada
otopi, lagano promijesam, da dobijem homogenu
otopinu koja se lagano premazuje preko oblatne.
Ovako pripremljenom cokoladom, mogu se glazirati kolaci.
Cokolada se stegne, ali se lagano reze i ukusna je..

Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar