subota, 2. prosinca 2017.

Pamuk kifle sa đemom !


Potrebno
Za tijesto:
2 jajeta
2 dl ulja
3 dl mlijeka
1 kašika suhog kvasca
100 g šećera
oko 700 g brašna

Za fil:
džem od šljiva

Za sirup:
200 g šećera
3 dl vode

Za uvaljati  kiflice:
100 g kokosa

Priprema
U 3 dl mlakog mlijeka staviti kašiku suhog kvasca i 100 g šećera. Da stane pa dodati 2 jaja, 2 dl ulja i brašnom zamesiti tijesto. Tijesto dobro izraditi i ostaviti da nadođe. Kad tijesto nadođe, podijeliti na pet dijelova. Svaki dio razvaljati u krug i isečemo na 8 trouglova. Na svaki trougao tijesta staviti kašičicu džema i uviti u kiflicu. Tako uraditi sa svim delovima tijesta. Kiflice ostaviti da stanu 15 minuta i peći na 200 stepeni dok blago ne porumene. U medjuvremenu skuvati sirup: U posudu staviti šećer i vodu i kuvati 4-5 minuta od vremena kad proključa. Pečene kiflice tople uvaljivati u topao sirup (kiflice ne da stoje u sirupu samo provući kroz sirup sa jedne i druge strane) pa uvaljati u kokos.
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar