petak, 1. prosinca 2017.
Semifreddo od kafe !
Potrebno za 4 osobe:
60 ml kafe
4 žumanca
80 g šećera
350 ml slatkog vrhnja
100 g sira mascarpone
Priprema:
Šećer otopite u kafi i napravite sirup.
Žumanca umutite na pari i kad postanu kremasti u njih postepeno umiješajte kafu. Miješajte na pari dok ne dobijete kremu.
Ohladite kremu.
Umutite lagani šlag od kojeg odvojite dvije kašike i tom količinom razrijedite mascarpone.
Ostatak šlaga pomiješajte s kremom od kafe i tek kada dobijete homogenu smjesu umiješajte mascarpone. Smjesom napunite posudice i stavite na 5 sati u zamrzivač. Deset minuta prije posluživanja izvadite iz zamrzivača. Po želji ih ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i kakao prahom .
Prijatno!
Prijedlog za ručak : Pileće rolice sa špinatom i sirom !
Potrebno :
1 pileća prsa isječena na šnicle
4 šake špinata
2 šoljice mozzarelle
1 glavica luka
2 čehna bijelog luka
5 kašika sitno ribanog parmezana
2 šoljice prezle
60 g maslaca
maslinovo ulje
so, biber
Priprema:
Na malo maslinovog ulja prodinstajte luk. Kada omekša, dodajte mu bijeli luk i špinat pa dinstajte dok špinat ne omekša, oko tri do pet minuta. Začinite soli i biberom. Ohladite, a zatim dodajte ribanu mozzarellu i parmezan.
Piletinu narežite na jednake šnicle, pa na svaki položite dio smjese i zarolajte ih. Želite li biti sigurni da vam nadjev neće iscuriti, pomozite sebi čačkalicama.U manju posudu stavite prezle i u njoj uvaljajte piletinu. Rasporedite po vatrostalnoj posudi, pa na svaku rolicu dodajte komadić maslaca.
Napravite umak od paradajza, pomiješajte pelate, dvije kašike maslinovog ulja, jedna čehna bijelog luka, bosiljak, so i biber.
6Stavite ga na dno posude, pa u umak uronite piletinu. Pospite ostatkom mozzarelle i zapecite do zlatne boje, oko pola sata na 180 stepeni.
Poslužite toplo uz prilog po želji kuhano povrće ili samo dobru salatu .
Prijatno!
Brza jednostavna Torta ! Gotova za tren samo slaži i maži !
Potrebno :
600 g turskog keksa(petit keks čokoladnim premazom)
Za fil:
1 kg kisele pavlake
250 g šećera
Za dekoraciju:
200 g šlag krema
300 ml kisele vode
ili 500ml slatke pavlake
Priprema:
Fil:
U posudu staviti kiselu pavlaku i šećer, dobro promešati, pa ostaviti da odstoji oko 15 minuta uz povremeno miješanje da se šećer otopi.
Finalni postupak:
Na odgovarajuću tacnu poređati turski keks, premazati s nekoliko kašika fila od kisele pavlake, pa ponovo poreati keks, fil od pavlake, dok se ne utroši sav materijal. Torta treba da ima osam redova keksa i osam slojeva fila.
Umutiti šlag krem s kiselom vodom(ili slatku pavlaku ) i ukrasiti tortu po želji, a zatim ostaviti da odstoji preko noći u frižideru da keks otpusti .
Ohladenu tortu sjeći na kocke ili šnite pa poslužiti .
Prijatno!
Kocke sa kremom od Sira !
Potrebno
Za koru :
3 jaja
180 g šećera
3-4 žlice kipuće vode
180 g oštrog brašna
malo praška za pecivo
Za nadjev:
600 g svježeg kravljeg sira
400 ml slatkog vrhnja
4 kašike šećera u prahu
korica limuna
I još:
šećer u prahu za posip
Priprema
Za koru :
Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, pa naizmjence dodajte vodu i brašno izmiješano s praškom za pecivo, a na kraju snijeg od bjelanjaka.
Koru pecite u namašćenom plehu (vel. 30×20 cm) 15 – 20 minuta na 180 °C.
Za nadjev :
Priprema pjene od sira: svježi sir dobro ocijedite i propasirajte, dodajte naribanu koricu limuna, pa pažljivo umiješajte tučeno slatko vrhnje, u koje ste dodali šećer u prahu.
Ohlađenu koru razrežite napola i nadjenite pjenom od sira, a površinu pospite šećerom u prahu .Ohladite u frižideru .
Kolač poslužite narezan na kocke.
Prijatno
Kuglice od narandze i jabuka !
Potrebno:
1 kg jabuka
150 g kandirane pomorandže
1/2 kg šećera
200 g ovsenih pahuljica
kašičica cimeta
kašika prezli
Priprema :
Ušpinujte šećer, dodajte oguljene , narendane i dobro iscijeđene jabuke i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu. Potom sklonite sa ringle, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodajte kandiranu pomorandžu i malo cimeta. Masu sjedinite i ostavite da odstoji u frižideru dva sata. Potom dodajte prezle i ovsene pahuljice i dobro izmešajte. Posle 15 minuta, oblikujte bombice, uvaljajte ih u kokos ili šećer i stavite u korpice.
Za prvi put kad radite ove kuglice možete mjeru raspolovit mada su jako ukusne i ja ih uvijek pravim po ovoj mjeri brzo nestanu .
Prijatno !
Super kombinacija :Torta sa Smokvama i orasima !
Potrebno:
Za kore:
12 belanjaka
300 g oraha
300 g suvih smokava
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Za fil:
12 žumanjaka
250 g šećera u prahu
100 g čokolade
100 g mlevenog keksa
250 g margarina
3 dl slatke pavlake
Za dekoraciju:
3 krem šlaga po želji ili 500 ml slatka pavlaka
orha ili lješnjaka
smokve
Priprema:
Kore:
Orahe i smokve sitno iseckati.
Belanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer.
Kada se šećer otopi, dodati mešavinu brašna i praška za pecivo, orahe i smokve te polako promiješati kuhačom Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200C dok ne porumeni. Pečenu koru uzdužno preseći dva puta kako bi se dobile 3 kore.(ili pecite u manjem okruglom kalupu tri kore od ove smjese )
Za Fil:
Sjediniti žumanjke sa šećerom u prahu i kuvati na pari uz neprestano
mešanje da se zgusne.
mešanje da se zgusne.
Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
U ohlađeni fil dodati omekšao margarin i mljeveni keks pa umutiti mikserom.
Na kraju dodati šlag od slatke pavlake i polako promešati varjačom.
Slaganje :
Prvu koru premazati polovinom fila i prekriti drugom korom. Zatim naneti preostali fil i završiti trećom korom.
Šlag ili slatku pavlaku pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati preko cijele torte.
Ukrasite sa sa strane poprženim sitnim ljesnjacima ili orasima odozgo ukrasite sa smokvama i četvricama oraha i li kako vi želite .
Tortu ohladite u fržideru pa poslužite .
Prijatno !
četvrtak, 30. studenoga 2017.
Predivna Maroko torta !
Potrebno:
1 l mlijeka
4 pudinga od vanilije
250 g margarina
4 kašike šećera
300 g šećera u prahu
300 g kokosa
300 g petit keksa
1 kg banana
Za ukrašavanje:
100 g čokolade za kuvanje
4 kašike mlijeka
50 g margarina
Priprema:
U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati 4 kašike šećera i ostaviti da proključa.
Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanilije. Dobijenu smjesu sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
Posebno umutiti omekšao margarin sa šećerom u prahu. Sjediniti sa ohlađenim pudingom
i umutiti mikserom. Na kraju u smesu od pudinga dodati izlomljen keks i kokos te dobro izmiješati.
i umutiti mikserom. Na kraju u smesu od pudinga dodati izlomljen keks i kokos te dobro izmiješati.
Dobijenu smjesu podeliti na tri dijela.
Banane očistiti i isjeći na kolutove.
Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje. U njega preručiti prvi deo smjese i ručno oblikovati koru. Prekriti je kolutovima banana, preko njih od drugog dijela smjese oblikovati koru, zatim poslagati još jedan red banana i završiti korom. Oblikovanu tortu ostaviti u frižideru da se stegne pa je izvaditi iz kalupa i preliti glazurom od čokolade (na pari otopiti čokoladu, margarin i malo mlijeka).Ukrasiti po želji
Ponovo tortu vratiti u frižider da se glazura stegne .
Ohlađenu tortu rezati na željena parčad pa poslužiti .
Prijatno!
Prijedlog za ručak :Carski Medaljoni
Potrebno :
2 srednja svinjska filea
12 većih šampinjona
2 kašike senfa
200 g švapskog sira
4 kisela krastavca
200 g slanine
200 g sira trapista
3 jaja
2 deblje kifle
biber
so
ulje
Priprema:
Svinjske filee iseći na krupnije komade, istanjiti čekićem za meso, posoliti, pobiberiti i premazati senfom, pa od njih oblikovati medaljone. Ispeći ih u tavi zajedno sa vrhovima pečuraka.
Kifle iseći na parčad pa natopiti umućenim jajima i ispržiti na masnoći.
Slaninu i drške šampinjona iseći na kockice i propržiti na malo ulja.
U dubljoj posudi sjediniti švapski sir, seckane kisele krastavce, drške šampinjona i slaninu.
Na pleh poređati prženice pa ih prekriti medaljonima, naneti pripremljeni fil od sira i preklopiti prženim vrhovima pečuraka. Odgore narendati trapist i staviti u rernu da se zapeče.
Gotove medaljone poslužiti uz grilovano povrće po želji.
Prijatno !
Napravite ovu prelijepu poslasticu koja se topi u ustima !
Potrebno :
250 g margarina
250 g čokoladnog keksa
1 štangla crne čokolade
200 g bele čokolade
400 g crne mlječne čokolade
30 g kokosovog brašna
50 g mljevenog kikirikija
1 veće pakovanje mančmeloua
Priprema:
Margarin i crnu čokoladu otopiti na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje.Zatim dodati izlomljen keks i dobro promešati. Dobijenu smesu sipati u pravougaonu posudu obloženu pek-papirom.
Izravnati površinu, te ostaviti smjesu da se stegne.
Na pari otopiti bijelu čokoladu. Dodati kokosovo brašno i kikiriki, pa promešati i sipati preko podloge od keksa. Zatim krupno iseći mančmelou i poredati preko smjese od biele čokolade.
Mlečnu čokoladu otopiti na pari, sačekati da se prohladi, pa njome preliti kolač.
Kolač ostaviti da se malo stegne, a zatim ga iseći na kocke i staviti u frižider da se sasvim stegne.
Ohlađen kolač poslužite i uživajte .
Prijatno !
Savršena kombinacija oraha ,keksa i suhog grožđa: Stambol oblatne !
Potrebno:
2 lista oblatne
Za fil:
3 jaja
500 g šećera
250 g margarina
200 g seckanih oraha
200 g suhog grožđa
300 g mljevenog keksa
Za glazuru:
100 g čokolade
2 kašika ulja
Priprema:
U odgovarajućoj posudi penasto umutiti jaja sa 200 g šećera.
U šerpu sipati 300 g šećera i rastopiti ga na umjerenoj temperaturi. U karamel dodati margarin i miješati dok se ne sjedini.
Potom usuti umućena jaja i kuhati smesu dok ne proključa uz stalno miješanje. Skloniti s vatre i umiješati orahe, suho grožđe i mljeveni keks.
Hrapavu stranu prvog lista oblantne premazati dobijenim filom, poravnati i preklopiti drugim listom, glatkom stranom nagore.
Nafilovanu oblatnu pritisnuti nečim težim i ostaviti da se ohladi i stegne.
Otopiti čokoladu sa uljem na pari i preliti oblatnu.
Sačekati da se glazura ohladi pa sjći na željene kocke i poslužiti .
Prijatno vam !
Kolač sa kafom božanstvena poslastica !
Potrebno:
Za koru:
70 g šećera
4 belanjka
2 žumanjka
110 g mljevenih lješnika
1 kašika mljevene kafe
Za fil:
2 žumanjka
100 g šećera
50 ml kuhane crne kafe
125 g putera
50 g crne čokolade
Priprema:
Za Koru:
1. Belanjke umutiti u čvrst snijeg. Posebno umutiti šećer i žumanjke pa sjediniti sa snijegom od belanjaka i lagano izmešati kuhačom da se masa sjedini .
Dodati mljevene lješnike i kafu te promešati kuhačom.
Tepsiju od rerne obložiti papirom za pečenje i u nju sipati smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 15 minuta. Pečenu koru preseći vertikalno na tri dela.
Za fil:
1. Sjediniti šećer i crnu kafu pa kuhati na visokoj temperaturi da bi se dobila karamelizovana smjesa gustine meda.
Zatim skloniti s vatre, dodati u nju žumanjke a, puter i izlomljenu čokoladu i miješati dok se čokolada ne rastopi. Ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak:
Prvu koru premazati trećinom fila i prekriti drugom korom. Zatim naneti trećinu fila i prekriti trećom korom, pa završiti preostalim filom.Ukrasite po želji .Kolač ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !
Kolač Trostruki užitak sa keksom !
Potrebno
Za koru /biskvit :
6 bjelanjaka
200 gr šećera
100 gr sjeckanih oraha
2 kašike brašna
2 kašike mljevenog keksa
pola praška za pecivo
1 žlica kakaa
Za fil :
7 dcl mlijeka
6 žumanjaka
250 gr šećera
2 pudinga od vanilije
250g margarina
100 g čokolade
I još :
2 mala paketića petit keksa za slaganje
mlijeko za umakanje keksa
malo izribane čokolade
Priprema
Za koru :
Izradite bjelanjke i postepeno dodajte šećer.
Dodajte orahe, mljeveni keks, kakao i brašno pomiješano sa praškom za pecivo, te lagano sjedinite sa kuhačom.
Ulijte u tepsiju (moja je dimenzija 23×33 cm) i pecite na 180 stupnjeva 30 minuta.
Ulijte u tepsiju (moja je dimenzija 23×33 cm) i pecite na 180 stupnjeva 30 minuta.
Za fil:
Pjenjačom pomiješajte žumanjke, šećer, puding i malo mlijeka, a ostalo mlijeko stavite kuhati.
Kada mlijeko zakuha ubacite smjesu i kuhajte dok ne postane gusto.
Ostavite da se ohladi i dodajte izrađeni margarin.
Podijelite na dva dijela.
U jedan dio dodajte čokoladu koju ste prethodno istopili na pari i prohladili.
Drugi dio ostaje žute boje.
Kada mlijeko zakuha ubacite smjesu i kuhajte dok ne postane gusto.
Ostavite da se ohladi i dodajte izrađeni margarin.
Podijelite na dva dijela.
U jedan dio dodajte čokoladu koju ste prethodno istopili na pari i prohladili.
Drugi dio ostaje žute boje.
Slaganje :
1. kora/biskvit
2. Tamna krema
3. Keks natopljen u mlijeko
4. Žuta krema
5. Keks natopljen u mlijeko
6. Tamna krema
7. Izribati čokoladu
2. Tamna krema
3. Keks natopljen u mlijeko
4. Žuta krema
5. Keks natopljen u mlijeko
6. Tamna krema
7. Izribati čokoladu
Kolač ohladite pa režite na male šnite /kockice .
Kolač je stvarno prelijep i vjerujem da ćete uživati .
Prijatno!
Pretplati se na:
Postovi (Atom)