srijeda, 29. studenoga 2017.

Torta Snikers bez pečenja !


Potrebno:
5 žumanjaka
5 bjelanjaka
5 žlica šećera
500 ml vrhnja za šlag
300 g kikirikija u ljusci
150 g čokolade za kuhanje
malo maslaca i malo mlijeka

Priprema :
 Žumanjke miksati dok ne dobijete glatku kremu te je staviti u posudi na paru na najmanje 4 minute uz neprestano miješanje, skinuti s pare i ostaviti da se malo ohladi.
 U međuvremenu vrhnje za šlag istucite u snijeg, bjelanjke također istucite u čvrsti snijeg pa u njih naizmjenično dodajte žlicu vrhnja, žlicu šećera i žlicu žumanjaka te miksajte na najmanjem stupnju okretaja miješalica. Nastavite s dodavanjem sastojaka dok sve ne potošite i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Kremu stavite u hladnjak na desetak minuta. U međuvremenu očistite kikiriki od ljuske i jednu trećinu lagano istucite na sitne komadiće, a ostatak sameljite. Čokoladu natrgajte na kockice i stavite na paru da se rastopi, kada se omekša dodajte malo maslaca i 2 žlice mlijeka kako bi dobili čokoladnu glazuru.
 Krenite sa slaganjem slojeva torte, na dno kalupa za tortu stavite trećinu mljevenog i usitnjenog kikirikija,preko tog sloja namažite trećinu pripremljene kreme, ponovno stavite sloj kikirikija i preko njega žlicom stavite trećinu rastopljene čokolade. Ponovno namažite kremu, preko nje stavite tanki sloj čokolade, najbolje je šarati pomoću žlice, nastavite sa slojem kreme potom posipajte preostalim kikirikijem i na kraju prošarajte s čokoladnom glazurom.
Tortu stavite najmanje na šest sati u zamrzivač, izvadite netom prije posluživanja i uživajte!
Prijatno!

Brza Puding Torta !


Potrebno
1 gotova biskvitna podloga ona deblja 
Za kremu
1 vrećica Pudinga čokolada
1 vrećica Pudinga vanilin
600 ml mlijeka
 6kašika  šećera
200 g maslaca
1 vrećicaVanilin šećera
2 vrećice Šlag pjene

Priprema:
Pudinge skuhajte svaki posebno u po 300 ml mlijeka sa po 3 kasike  šećera i ohladite. Posebno pjenasto izmiješajte maslac, i vanilin šećer, pa pola umiješajte u jedan, a pola u drugi puding.(ako volite slade dodajte secera u prahu u maslac)
Biskvit prerežite na dva dijela pa donji biskvit stavite u okrugli kalup za torte. Čokoladni puding rasporedite preko biskvita, poklopite ga drugim dijelom biskvita te po njemu namažite puding od vanilije.
Poravnajte površinu, nanesite tučenu šlag pjenu i ukrasite po želji.
Tortu dobro ohladite u u frižideru pa poslužite .
Prijatno!
Napomena :
Umjesto biskvita  možete staviti i plazma ili petit keks namočen malo u mlijeko .

Na jednostavan način :Žerbo Torta!


Potrebno :
15 jaja,
770 g šećera,
550 g oraha,
3 kašike brašna,
400 g maslac,
200 g čokolade,
500 g šećera u prahu,
1 limun.
Priprema :
U velikom pravougaonom plehu posebno ispeći 3 kore od po 5 belanaca, 150 g šećera, 150 g mlevenih oraha i kašiku brašna.Bjelanca umutiti sa šećerom u čvrsti šaum dodati orahe i umutiti lagano kuhačom ipeć kore u rerni zagrijanoj na 180 nekih 20 min .
Ohlađene kore staviti na sto jednu pored druge pa ih premazivati sa sledeća tri nadjeva:

Prvi nadjev:  Upržiti 320 g šećera, dodati 75 g maslaca i premazati sve tri kore.
Drugi nadjev: Rastopiti 200 g čokolade sa 75 g maslaca, pa premazati sve tri kore preko prvog nadjeva.
Treći nadjev: Mutiti na pari 15 žumanaca sa 250 g šećera u prahu. Dodati sok od jednog limuna i kuvati dok se masa ne zgusne. Posebno umutiti 250 g maslaca sa 250 g šećera u prahu, pa pomešati sa ohlađenim kremom od žumanaca. Dobro izmiješati, pa premazati sve tri kore preko drugog nadjeva.
 Dio ovog nadeva ostaviti za premazivanje torte sa spoljne strane.
Nadevene kore stavljati jednu preko druge, premazati tortu spolja i posuti je orasima ili čokoladnom glazurom po želji .
Ohladiti tortu bar 4-5 sati u frižideru da se kore odpuste i ukusi spoje .
Rezati na željena parčad pa poslužiti .
Prijatno !

utorak, 28. studenoga 2017.

Fantastične Turske pogačice !


Potrebno

 Za tijesto:
600 g brašna za tanka tijesta
3 dl vode
3 žlice kondenziranog mlijeka (može i obično mlijeko)
1 jaje
1 žličica soli
4 žlice ulja
Za nadjev:
900 g mljevenog junećeg mesa
5 žlica ulja
2 glavice luka
3 režnja češnjaka
2 žličice naribanog svježeg đumbira
1 žličica kurkume
1 žličica garam masala
chilli paprika po okusu
½ žličice korijandera u prahu
3 rajčice
3 mlada luka
5 jaja
Priprema
Za Tijesto:
Brašno i vodu umiješati i ostaviti stajati 20 minuta. Dodati jaje, sol, ulje i kondenzirano mlijeko i mutiti mikserom nekoliko minuta. Ako je tijesto premeko, dodati još brašna.
Ukoliko se tijesto radi ručno, mijesiti oko 10 minuta.
Tijesto podijeliti na 10 jednakih loptica, slagati ih u naljen pekač (ili u nauljene kalupe za muffine), premazati uljem i pokriti prozirnom folijom. Pripremljene kuglice ostaviti minimalno 2 sata na sobnoj temperaturi.

Za Nadjev:
Sitno narezani luk popržiti na ulju, dodati meso i pržiti nekoliko minuta. Začiniti i kuhati uz dodavanje vode po potrebi.
Kuhati nekoliko minuta, dodati narezanu rajčicu i češnjak te nastaviti kuhati. Smjesa ne smije biti prerijetka.
Kuhani nadjev skloniti s vatre, malo ohladiti i dodati umućena jaja i narezani mladi luk. Umiješati i ohladiti.

 Slaganje palačinke
Površinu na kojoj se razvijaju palačinke nauljiti.
 Svaki dio tijesta tanko oblikovati masnim rukama u krug, sredinu ne tanjiti previše, posuti nadjevom i preklapati .
 Svaku palačinku malo rastanjiti i peći na tavi premazanoj masnoćom na srednjoj temperaturi. Povremeno ih okrenuti.
Poslužiti tople !
Prijatno!

Lagani kolač sa višnjama !


Potrebno
Za koru :
6 jaja
250 g šećera
160 g  glatkog brašna
160 g  oštrog brašna
250 g maslaca
1 prašak za pecivo
100 ml mlijeka
2-3 kašike kakaa 
malo Cimeta mljevenog
500 g ocijeđenih višanja iz kompota 500 g svježih višanja bez košpica

Za kremu:
750 ml mlijeka
2 vrećice Pudinga vanilin
2 Vanilin šećera
200 g maslaca
2 kašike  šećera u prahu
Za glazuru :
1 čokolada 
2-3  kašike ulja 
1 kašika mlijeka 

Priprema:
Za koru :
Maslac i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte žumanca i mlijeko, a nakon toga brašno izmiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka
Polovicu mase ulijte u namašćeni pleh (vel. 35×22 cm), a u preostalu masu umiješajte kakao i cimet, pa je prelijte preko žute mase u plehu.
Po tome rasporedite ocijeđene višnje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta na 180°C.
Dok se kora  peče, pripremite kremu
Za kremu :. Prašak za puding izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i s malo hladnog mlijeka, a ostalo mlijeko stavite da zakipi.
Dodajte mu razmućeni puding i kratko kuhajte, maknite ga s vatre, malo ga ohladite i umiješajte maslac, koji ste pjenasto izmiješali s 2 žlice šećera u prahu.
Ohlađenu kremu rasporedite po ohlađenoj pečenoj kori  i prelijte čokoladnom glazurom.
Za glazuru :Na pari istopite izlomljenu čokoladu ulje i mlijeko .Ostaviti u frižider samo toliko da se glazura ohladi .
Tako pripremljeni kolač narežite na kocke i  poslužite.
Prijatno!

Fantazija kocke za svačiji ukus !


Potrebno :
Za kore:
14 bjelanjaka
30 dg šećera
1 vanilin šećer
10 dg mljevenih oraha
2 vrhom pune žlice krušnih mrvica

Za kremu:
1 l mlijeka
14 žumanjaka
30 dag šećera
1 burbon vanilin šećer
2 pudinga od vanilije
5 žlica grisa
1 margarin (25 dag)

I još: 250 ml slatkog vrhnja za šlag

Priprema:
Za koru :
Istući bjelanjke u čvrsti snijeg.
Dodati šećer, i malo pomalo orahe i mrvice.
Izliti smjesu na veliki lim na papir za pečenje, poravnati pa peći u pećnici na 160℃ oko 50 min. Bitno je peći koru polako, jer će inače biti premekana i neće se dobro ispeći.
Sa pečene kore  odlijepiti papir za pečenje ( polako i pažljivo jer je kora dosta ljepljiva a tanka, pa morate biti oprezni da se ne strga) pa ga prerezati na dva jednaka dijela.
Za Kremu:
U većem loncu na pari zakuhati 7 dl mlijeka.
U posebnoj zdjeli miksati pjenasto žumanjke, šećer i vanilin šećer, razrijediti sa 3 dl mlijeka, polako usipati i pudinge i gris.
Uz miješanje uliti tu smjesu u zakuhalo mlijeko, pa kuhati dok se krema ne zgusne (oko 15 min).Dobro bi bilo miješati mikserom dok se krema kuha, da se ne bi stvorile grudice.
U ohlađenu kremu umiješati izrađeni margarin.

Izmiksati i slatko vrhnje .

Slaganje :
kora
krema
kora
krema
slatko vrhnje za šlag
Kolač dobro ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Jako ukusni trokuti sa sirom savršeni doručak !


Potrebno:
6-7 listova kora za pitu
400 gr svježeg sira
1 jaje
1 kašika kiselog vrhnja
po ukusu soli
za premazivanje:
1 jaje
3 kašike ulja
3 kašike jogurta
Prijedlog 
Za umak  ako želite 
1 mali krastavac
1 čen bijelog luka
1/2 l jogurta
po ukusu so,biber
Priprema :
 Sjediniti sir,jaje,kiselo vrhnje i so.Posebno umutiti jaje,ulje i jogurt,za premazivanje kora.Sve kore isjeći na 4 trake.Na radnu plohu staviti isječene trake,pa premazati sa malo smjese za premazivanje.
 Prekriti drugom trakom.Na jedan kraj staviti 1 kašiku fila sa sirom.
 Preklopiti,pa nastaviti preklapanje, oblikujući trokutiće.
 Redati u pouljen pleh.Na isti način pripremiti i ostale trokutiće,dok se sastojci ne utroše. Pouljiti,pa staviti u pećnicu zagrijanu na 200 C.Peći dok ne porumene.
 Pečene ostaviti par minuta!
 Poslužiti sa umakom (sitno naribati krastavac i češnjak,preliti jogurtom,posoliti i pobiberiti,po ukusu.Sve sjediniti,pa ostaviti u frižider bar pola sata,da se okusi prožmu)!



Poslužiti toplo!

Prelijep kolač :Crnac u bijelom !


Potrebno
Za Kremu:
500 ml slatkog vrhnja
200 g bijele čokolade
2 vrečice praška za cappuccino vanilija
1  fix za šlag 

Za kore :
6 bjelanjaka
70 g šećera
prstohvat soli
125 g omekšalog maslaca
100 g šećera
1 Vanilin šećer
6 žumanjaka
3 pune kašike  Lino lada nougat
140 g mljevenih oraha
30 g brašna
na vrh noža Prašak za pecivo

Priprema :
Za kremu :
Zagrijati slatko vrhnje do vrenja. Maknuti s vatre pa ubaciti natrganu bijelu čokoladu i prašak za cappuccino. Miješati dok se potpuno ne otopi pa ostaviti da se ohladi. Nakon što je na pola ohlađeno staviti u hladnjak da se ohladi do kraja.
Za koru :
Pripremiti tepsiju od pećnice veličine cca 33×30 cm, obložiti ju papirom za pečenje. Uključiti pećnicu na 180 st.C.
Za koru  odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati sa 70 g šećera i par zrna soli.
U drugoj posudi miksati omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Kad je postane pjenasto dodati jedan po jedna žumanjak, a nakon svakog miksati dok se dobro umiješa u ostatak smjese. Zatim dodati 3 punekašike  nutelle pa miksati da nastane gusta smjesa jednolične boje. Sad dodati dvije kašike  snijega od bjelanjaka kako bi se lakše dodali suhi sastojci. Dodati mješavinu oraha, brašna i praška za pecivo, a na kraju dodati preostali snijeg od bjelanjaka.
Smjesu  uliti na papir za pečenje pa ravnomjerno raširiti po cijeloj širini tepsije. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 st.C.
Pečenu koru  ostaviti da se ohladi pa prerezati 2-3 trake jednake širine .(kako vi volite krema je ista samo zbog izleda kolača ako slažete sa tri izledaće vam kao torta kad je režete  ).

Ohlađenu kremu izvaditi iz hladnjaka pa razraditi mikserom. Dodati fix za šlag  pa miksati do željene čvrstoće.
Slagati  prvu traku kore , premazati trećinom kreme, drugu traku kore , premazati drugom trećinom kreme, treću traku kore  pa premazati ostatkom kreme i ukrasiti po želji ili jednostavno naribati po vrhu čokolade 
Napomena: Kod slaganja traka kore  treba biti pažljiv, prebacivati ga raširenih prstiju i dlanova jer je kora sočana i osjetljiva na savijanje.
Ohladen kolač rezati po želji i poslužiti .
Prijatno!

Stračatela Kocke !


Potrebno:
Za koru:
8 bjelanjaka
8 kašika  šećera
8 kašika brašna
1dcl. mlijeka

Za kremu :
8 žumanjaka
10dag. šećera
2 želatine u prahu
0,5l mlijeka
0,5l vrhnja za šlag
10-20 dag. mliječne čokolade

Za dekoraciju :gotovi šlag i malo čokolade 

Priprema 
Za koru :
Bjelanjke dobro umutiti mikserom… kad postanu čvrsti postupno dodavati šećer… lagano umiješati brašno… staviti smjesu  na pleh i peći na 180*c oko 20 min. … staviti mlijeko da zakipi, njime preliti pečenu vruću koru i vratiti  u ugašenu pećnicu da se ohladi.

Za kremu :
Želatinu promješati sa 8 kašika  hladne vode i ostaviti 10 minda nabubri . .. žumanjke dobro izmiješati sa šećerom, pa ih preliti sa kipućim mlijekom i dobro promješati ( ne kuhati )… dodati rastopljenu želatinu još jednom promješati i ostaviti da se ohladi… dugo treba da se dobro ohladi, a znat će te da je dosta ohlađeno kad uzmete zdjelu sa kremom i dobro ju protresete, ako se krema poćne tresti recimo onako kao žele dobra je … jer zna se ona ohladiti i prije, ali dobra je tek kad postane recimo želatinasta
u dobro ohlađenu kremu dodati izrađeno vrhnje za šlag.. izmiješati mikserom i dodati mliječnu čokoladu u sitnim kockicama ( ja je onako dobro izlupam s čekićem  za meso)… kremu  izliti nakoru  i ohladiti.Možete ukrasiti ako želite gotovim šlagom i malo posuti čokoladom  uživajte .
Prijatno !

Orah Kocke !


Potrebno
Za koru :
6 bjelanjaka
250 gr šećera
250 gr mljevenih oraha
2 kašike brašna

Za fil :
6 žumanjaka
2 kašike mlijeka
140 gr šećera
50 gr bijele čokolade
150gr margarina

Za glazuru :
200 gr bijele čokolade
6 kašika  ulja

Priprema:
Za koru 
 Bjelanjke izradite tek toliko da očvrsnu, zatim postepeno dodavajte šećer dok ne dobijete čvrstu   smijesu. Lagano umješajte orahe i brašno, te sve zajedno sjedinite.
 Tepsiju (moja je 21 X 36 cm) malo pouljite i pobrašnite, ulijte pripremljenu smjesu. Stavite peći u     zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 min.
Za fil:
 Žumanke i šećer pjenasto izradite, dodajte mlijeko i stavite na paru da se kuha par minuta dok ne postane gusto.
 U gotovo, ali još vruće dodajte izlomljenu  čokoladu i miješajte dok se ne istopi.Ostavite da se ohladi.
U hladno dodajte  izmiksan margarin. Premažite koru .
Za glazuru 
 Izlomljenu  čokoladu i ulje istopite na pari.
 Ostavite da se malo prohladi, zatim prelijte na kolač.Stavite kolač u frižider na hlađenje.
Prije rezanja ostavite kolač na sobnoj temperaturi nekih 10-15 min tako da vam čokolada nebi pucala.Režite na željene kockice pa poslužite .
Prijatno!

Recept od naših baka :Brzi kolač s višnjama tako mirisan i sočan !


Potrebno:
mjera časa od 2dcl
5 jaja
1,5 čaša šećera
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
2 čaše brašna
1/2 kesice praška za pecivo
400 – 500 gr višanja
malo prah šećera za posipanje kolača

Priprema:
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole(ili jednostavno malo potresite  tepsiju /pleh .
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom i iseći na kocke.
Prijatno!

Lagana i osvježavajuća :Još jedna brza torta sa plazma keksom i bananama bez pečenja !


Sastojci:
za podlogu
600 g mlevenog Plazma keksa
125 g omekšalog putera
400 ml soka od pomorandže

Za  kremu /fil:
600+150 ml mleka
200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
150 g gustina (kukuruznog skroba)
4 žumanca
200 g putera
500 g banana
300 g kivija
sok od pola limuna

i još
500 ml slatke pavlake
1 kesica vanilin šećera
16 komada mini Plazma keksa, dve vrste(ako želite )

Priprema 
Za podlogu :
 U posudu za mešenje sipati Plazma keks, umiješati omekšali puter, dodati sok, sve dobro izmiješati dok se ne dobije masa koja se može oblikovati.
 Na tacnu za tortu staviti obruč od okruglog kalupa prečnika 26 cm, pa keks smesu rasporediti unutra i dobro je utapkati.
Za kremu /fil:
 U jednoj šerpi ugrejati do vrenja 600 ml mleka sa šećerom i vanilin šećerom. U drugoj žicom razmutiti gustin sa 150 ml mleka, dodati umućena  4 žumanca i promešati. Vrelo mleko sipati preko mešavine gustina i jaja. Vratiti na tihu vatru i mešati žicom ili vajačom dok ne počne da se zgušnjava, a onda mikserom još par minuta. Skinuti sa ringle, površinu fila pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
 U prohlađen fil dodati 200 g omekšalog putera i zajedno promutiti dok se ne dobije gladak fil.
 Banane iseći uzduž na četvrtine, pa popreko na komadiće. Preliti ih sokom pola limuna da ne bi potamnele od oksidacije. Kivi iseći na komadiće slične veličine kao banane. Umešati voće u fil.
 Rasporediti fil preko podloge od keksa. Pokriti i ostaviti u frižideru nekoliko sati.
 Tankim nožem proći uz obruč kalupa, pa skinuti obruč. 500 ml slatke pavlake umutiti sa jednom kesicom vanilin šećera, pa premazati tortu sa svih strana. . Ukrasiti mini Plazma keksom poredanim u krug kao obrušene domine ili po želji .
Ohladiti kolač u frižideru pa poslužiti .
Prijatno!

Najukusnija Posna Torta !


Potrebno :
Za koru:
200 g brašna,
10 kašika šećera,
10 kašika mlevenih oraha,
kesica praška za pecivo,
6 kašika posnog margarina,
220 ml mineralne vode.

Za kremu:
1 litar sojinog mleka sa ukusom vanile,
16 kašika šećera,
4 pudinga od vanile,
230 g posnog margarina,
150 g šećera u prahu,
2 kesice vanilin šećera,
50 g mljevenih + nekoliko prepolovljenih oraha za ukrašavanje.

Priprema:
Za kore :
Pomešajte brašno, šećer, orahe, prašak za pecivo, margarin, mineralnu vodu i zamesite glatko testo.
U podmazanom kalupu odvojeno ispecite dve kore u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Za kremu :
Sojino mleko prokuvajte, dodajte šećer u prahu, puding i vanilin šećer i mešajte dok ne počne da se zgušnjava.
Krem ohladite, pa umešajte margarin umućen sa šećerom u prahu i mljevene orahe.

Tortu nafilujte kremom , cijelu premažite ostatkom krema, ukrasite prepolovljenim orasima i ohladite nekoliko sati.
Ohladenu tortu režite na parčad pa poslužite .
Prijatno !