subota, 25. studenoga 2017.

Bingo Kocke !


Potrebno
Za koru:
7 jaja
7 kašika šećera
5 kašika brašna
3 kašike ulja
10 kašika krupnije mljevenih oraha
1 kašika kakaa
1 prašak za pecivo

 Za kremu:
1,5 l mlijeka
250 gr šećera
4 pudinga od vanilije
4 kašike gustina
250 gr margarina

I još:
150 gr mljevenog keksa
150 gr otopljene čokolade
0,5 l šlaga
čaša fante
jaffa keks
petit keks

Priprema :
    Za koru :Umutiti šećer i jaja zatim dodavati i ostale sastojke .U velikom plehu iz rerne ispeći koru u zagrijanoj rerni na 180 stepeni peći nekih 15 min .pečenu koru ohladiti 
    Za kremu :
     Skuhati puding i gustin u mlijeku i šećeru.
    Kada se ohladi dodati margarin i kremu podijeliti u 3 dijela.
    U prvi dio dodati mljeveni keks, u drugi čokoladu, a treći dio ostaviti žut.


Kolač slagati:
    Kora  poprskana s fantom, krema sa keksom, jaffa keks namočen u mlijeko, krema od čokolade, petit keks namočen u fantu, žuta krema i šlag.
Ukrasiti po želji 
Napomena:
    Ova količina sastojaka je za veliki pleh.
      Prijatno !

Gotova za 20 min a veoma ukusna i fina :Mađarska Rolada !


Potrebno
Kora /podloga :
500g. mljevenih keksa,petit,plazma, po ukusu
2 kašike kvalitetnog kakaa
100 g. secera
1 vanilin secer
300 ml kafe
Za Kremu:
2 zumanjka
150g. secera u prahu
1 vanilin secer
50ml. likera rum,vanilla burbon,
150g. maslaca ili margarina za kreme i kolace

Priprema
Za Kremu :Žumanjke umutite na pari pa dodate šećer i umutite zatim skinite s vatre  i dodajte izradeni maslac /margarin dobro umiksajte dodajte i liker po želji zatim pripremite koru .
Za koru :
 U zdjeli rukama izradite sastojke za koru,te ga valjkom razvaljajte na prozirnoj nauljenoj foliji,podlozi. Nadjenite koru kremom,i smotajte u roladu.
Ohladite barem sat-dva prije posluzivanja. Po želji ukrasite kakaom,cokoladom u prahu,cokoladnim mrvicama ili ribanom cokoladom.
Prijatno!

Torta za čistu 10 :Kokos čokolana torta!


Potrebno:
Za koru :
10 bjelanaca
20 kašika šećera
150 gr kokosovog brašna

Za Kremu:
10 žumanaca
15 kašika šećera
8 kašika gustina (napuniti kašiku sa malim brežuljkom :D)
8 dl mlijeka
250 gr maslaca/margarina
100 gr čokolade za kuhanje
100 gr mljevenog plazma keksa
100 gr mljevenih badema
1 dl umućkanog vrhnja za šlag

Za Dekoracija:
2-3 kašike mljevenih badema
1 dl umućkanog vrhnja za šlag
 2-3 kašike odvojit  kreme

Priprema:
    Umutiti bjelanca pjenasto pa dodati šećer i umutiti čvrst snijeg. Dodati kokosovo brašno i umiješati ga lagano drvenom kašikom .
    Izručiti u pleh iz rerne  obložen papirom za pečenje i peći u pećnici već ugrijanoj na 175 stupnjeva. Peći oko 30-ak minuta.
     Za kremu dobro umutiti žumanca sa šećerom, umiješati gustin dodajući malo mlijeka (oko 1 dl) i sa ostatkom prokuhanog mlijeka skuhati gustu kremu nalik na puding.
    Dobro ohladiti. U ohlađen krem dodati razmekšan maslac ili margarin ili pola-pola…
    Dobro sjediniti u kremastu smjesu pa podijeliti na dva dijela. U jedan dio staviti otopljenu čokoladu i plazma keks. U drugi dio dodati mljevene bademe od kojih malo ostaviti za dekoraciju i umućkan šlag. Kreme dobro izmiješati.
    Koru  presjeći na dva dijela za četvrtastu tortu. Na koru  staviti prvo tamni krem, na taj ide svijetli krem pa gore kora . Ponoviti kreme pa dekoraciju za koju ste izmisali šlag dodali odvojenu kremu i mljevene bademe .
    Torta je jednostavna, ispadne mala i ne mnogo slatka uprkos šećeru i svemu dodanom.
      Ohladenu tortu rezati na parčad i poslužiti .
        Prijatno!

Turski kolač s makom !


Potrebno:
šolja ili casa od 250 ml 
Za sirup/agdu
1 solja secera
1 solja vode
malo limunovog soka

Za koru 
4 jaja
1 solja secera 
1 solja griza
1 solja maka
1 solja ulja
1 vanilin secer, malo soli

Za kremu/ premaz
250 g kremastog sira( abc namaz, skuta, Philadelphia)
200g kiselog vrhnja ili milerama
200 ml tucenog slaga

Priprema
     Prvo skuhamo sirup/agdu u serpici od vode, secera, malo limunovog soka. Neka provri 2-3 minute.Zatim skinemo sa ringle i ostavimo da se ohladi.
    Za koru:
     Prvo umutimo jaja sa secerom u pjenastu masu. Dodamo malo soli i vanilin secer.
    Zatim u smjesu dodamo solju griza i solju maka. Promijesamo i na kraju uspemo solju ulja. Sve dobro umutimo mikserom.
    Pripremimo kalup i oblozimo pek papirom. Kod mene kalup omjera 26 cm. Mozete koristiti i svaku drugu manju tepsiju ili manju kockastu pa sjecete kolac na kocke.
    Kolac pecemo u zagrijanoj rerni na 170 stepeni 40 minuta. Kada je kolac gotov izvadimo ga iz rerne, izbockamo cackalicom po njemu rupice i zalijemo sirupom odozgo.Znaci topao kolac a hladna agda/ sirup.
    Dok se kolac hladi 
    Izmiksamo slag, zatim pomijesamo sir i mileram i u vise navrata polako umijesamo slag u kremu od sira.
    Na ohlađen  kolac nanosimo kremu od sira i slaga. Ostavimo kolac u frizider da se ohladi i krema stegne
    .Ohladjen kolac sijecemo po želji pa poslužimo .
    Prijatno !

Čokoladne kuglice od 5 sastojaka gotove za tren !


Potrebno:
14 komada bilog kog keksa
25 grama kikirikija (neslanog)
200 grama Nutele (ili nekog krema po ukusu)
200 grama čokolade za kuvanje
25 grama maslaca

Priprema:
Izblendajte(ili sameljite ) keks dok ne postane prah, pa ga zatim tako iručite u dublji sud. Zatim, dodajte kikiriki i nutelu.
Kada sve to promešate, počnite da pravite kuglice (željene veličine) i stavite ih na papir za pečenje. Stavite ih u frižider da se stegnu na sat vremena.
S druge strane, izlomite čokoladu, stavite je u staklenu činiju i ubacite je u mikrotalasnu na 30 sekundi. Izvadite je, promešajte, pa ponovo vratite u miktotalasnu na 30 sekundi.
Kada se čoklada dovoljno istopila, dodajte joj maslac i lepo promešajte.
Kuglice, koje ste prethodno oblikovali i ohladili, pažljivo ubacujte u istopljenu čokoladu, a zatim ih ponovo stavite na papir za pečenje.
Nakon toga, ponovo ih stavite u frižider 30 minuta do sat vremena.
Ovaj slatkiš je toliko jednostavan za pravljenje, a ukus je neponovljiv.
Prijatno!

Veoma ukusan ručak :Dalmatinska Pašticada !


Potrebno:
 1 kg junećih šnicli
 1 luk
 1 mrkva
 1 deblji komad pancete
 3 čehna bijelog luka
 1 kašika koncentrata od rajčice
 1 dcl crnog vina
 1 dcl vode 
 začini sol, biber, Vegeta, peršun, crvena paprika

Za njoke :
 600 g krumpira
 300 g brašna
 1 kašika masti ili maslaca
 1 jaje
 1 žumanjak
 30 g parmezana
 sol

Priprema :
Šnicle čekićem za meso istucite zajedno sa bijelim lukom, pa posolite i pobiberite. Samo s jedne strane ih uvaljajte u brašno i pržite stranu koju ste uvaljali u brašno. Odvojeno  Luk dinstajte na malo ulja, zatim dodajte pancetu isjeckanu na sitnije komade, mrkvu, koncentrat rajčice i ostale začine. Zatim dodajte šnicle, podlijte sve zajedno vinom i vodom da prekrije meso, te dinstajte dok šnicli ne omekšaju. 
Za njoke 
Skuhajte krumpir u ljusci, vruće ih ogulite i smiksajte. Zatim dodajte jaja, mast, parmezan i sol, te na kraju brašno. Oblikujte smjesu u kobasicu i sjeckajte njoke,ukrasite ig ako želite vilicom okrenutom naopako  te u vrelu vodu dodajte sol i malo ulja. Njoke prije ubacivanja u vodu pritisnite prstom da se stvori rupica i kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu. 
Uživajte u zasta dobrom zalogaju .
Prijatno !

Prhki jastučići od oraha i đema !


Potrebno 
Za tijesto sa orasima :
150g. maslaca,margarina ili domaće masti
3  žumanjka
50g. šećera u prahu
1 vrećica vanilin šećer
100g. mljevenih oraha
sok i korica od pola limuna
280-300 g glatkog brašna + za radnu površinu

Za Punjenje:
džem,marmelada po ukusu
šećer u prahu i vanilin šećer za ukrašavanje

Priprema
Za tijesto :
U posudi dobro umutite masnoću(maslac,margarin ili mast)neka bude sobne tdmperature.dodajte jaja(žutanjke)mljevene orahe,šećer,vanilin šećer,koricu i sok od limuna,sve sastojke,lagano zamijesite dodavanjem brašna.
Kompaktno izmiješano tijesto,razvucite na prst debljine(1/2cm. otprilike).vadite manjom čašicom,ili modlicom(ja sam u oblik-jastučića).složite na lim za pečenje,ostavljajući prostor,jer iako nema praška za pecivo,a niti što slično,za dizanje tijesta,narastu,(jer čini mi se da “posao dizanja” uspješno odrade sok od limuna i žumanjci).
Pecite na suhom limu,na 180 stupnjeva,-15-ak. minuta.vodeći računa da ostanu što svjetliji.
pečene,još malo ostavite da se prohlade.
Spajajte po dva,džemom,marmeladom po vašem ukusu i svaki spojeni keksić uvaljajte u prah-šećer zamirisan s jednom vrećicom vanilin-burbon šećera.Možete odmah poslužiti .
Prijatno !

Još jedan stari dobri recept :Medena Kata !


Potrebno
Za Kore:
jaje
2 kašike meda
200 g kristal šećera
70 ml mlijeka
50 g svinjske masti
250 g pšenično glatko brašno
250 g pšenično oštro brašno
1 prašak za pecivo

Za Kremu:
400 ml mlijeka
300 g kristal šećera
100 g pšeničnog oštrog brašna

250 g maslaca
250 g Pekmez od šljiva

Priprema
Za kore :
Na laganoj vatri otopite sve sastojke osim jaja, brašna i praška za pecivo.
Kada se šećer otopi ugasite i umiješajte jaje i odmah dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Kore podijelite na četiri dijela i odmah ih razvaljajte ( po potrebi dodajte malo brašna da Vam se ne zalijepi za papir).
Pecite ih na okrenutoj tepsiji 30×35 cm oko 8 minuta na 160°C.
Ispecite sve kore i ostavite ih da se ohlade.
Za kremu 
Pomiješajte brašno i šećer sa malo mlijeka pa istreste u mlijeko koje ste stavili da zakuha , kuhajte na laganoj vatri 20-ak minuta kako bi se brašno skuhalo. Kremu prekrijte sa folijom i ostavite da se ohladi.
U ohlađenu kremu umiješajte pjenasto izrađen maslac. Kada pjenasto miješate maslac on mora biti sobne temperature.
Slažite kolač ovim redoslijedom: kora,krema,kora,pekmez,kora,krema,kora.Kada ste kolač složili stavite ga pod “pritisak” odnosno na njega stavite nešto teško i neka tako stoji barem 7-8 sati kako bi se sve lijepo sjedinilo i kako bi se slojevi lijepo raspoznavali.
ohladen kolač režite na kocke pa poslužite .
Prijatno!

Brze Kocke sa Grizom i Kokosom !


Potrebno
4 jaja
1 čaša šećera
1 čaša mlijeka
1 čaša ulja
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaa

Za Fil:
1 l mlijeka
9 kašika griza
1 čaša šećera
2 vanilin šećera
200 g kokosa

Priprema
Umutiti jaja sa šećerom, dodati mlijeko,ulje i brašno, kakao i pecivo. Pola od ove smjese staviti u pleh i u pećnicu ugrijanu na 180 stepeni 
Staviti mlijeko da se kuha sa šećerom, Kada mlijeko prokuha, dodati griz, kuhati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre i dodati kokos, izmješati.
Kad je kora upola pečena izvaditi ju iz rerne i preliti je sa filom i preko fila drugi dio smjese. Vratiti u pećnicu da se sve ispeče nekih 20 min .
Pečen kolač ohladiti rezati na kocke i poslužiti .
Po želji možete posuti malo šećerom u prahu .
Prijatno !

petak, 24. studenoga 2017.

Jednostavan kolač za sve domaćice :Griz kocke s mjerama na čaše !


Potrebno :
4 jaja
1 čaša ( od 2 dcl) šećera
1 čaša ulja
1 čaša mlijeka
1 čaša mlevenih oraha
1 čaša brašna
250 gr griza
1  prašak za pecivo

Za sirup:
500 gr šećera
6 dcl vode

Za ukrašavanje:
2 kesice šlaga od vanile
mleveni orasi

Priprema:
    Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mlijeko, mlevene orahe, griz, brašno i prašak za pecivo. Masu dobro umutiti i staviti u kalup veličine 20×35 cm prethodno pouljen i posut brašnom.
    Peći na 180 stepeni 30 minuta.
    Za to vreme napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu da vri 2-3 minuta od kad provri. Toplim sirupom preliti pečeni kolač i ostaviti da se ohladi.
    Šlag umutiti prema upustvu sa kesice i premazati kolač i posuti mlevenim orasima.
    Ohladiti u frižideru pa poslužiti .
    Prijatno!

Čokoladne kocke sa limunom !


Potrebno:
kore za Rozen tortu
Za fil:
1 mlijeko 
15  kašika brašna  
 300 g šećera
1 margarin 
Za fil:
sok od 1 limuna
100g čokolade za kuvanje
2 kašike kakao praha

Za glazuru:
50g margarina
100g čokolade
2 kašike ulja

Priprema:
    Od 1 litre mlijeka oduzeti malo za   razmutiti brašno sa malo šećera. Ostatak mlijeka staviti da zakuha. U vrelo mleko sipati brašno i miješati da se masa zgusne. U vruću masu dodati jedan margarin i izmiješati.
    Podeliti na dva dijela.U jedan dio dodati limun, u drugi čokoladu i kakao.
    Kore za Rozen tortu premazivati kremama. prvo sa limun kremom pa čokoladnom i tako sve kore do kraja a gornju koru preliti sa glazurom od čokolade.Za glazuru istopiti margarin čokoladu i ulje na laganoj vatri  .Kolač dobro ohladiti pa poslužiti. Prijatno !

Stvarno je odlična :Orah Torta !


Potrebno
Za Podlogu:
7 bjelanjaka
15 dag kristal šećera
15 dag mljevenih oraha
2 kašike Glatkog brašna
1 Prašak za pecivo
prstohvat kuhinjske soli
po potrebi maslaca za premazivanje kalupa

Za Nadjev 1. i 2.
7 žumanjaka
30 dag kristal šećera
7 kašika  Glatkog brašna
1/2 litre mlijeka
25 dag maslaca
10 dag mljevenih čokoladnih napolitanki
10 dag mljevenih oraha

Za Nadjev 3.
10 dag čokolade za kuhanje
1-2 kašike toplog mlijeka
10 dag šećera u prahu (štaub)
10 dag mljevenih oraha

Za Glazuru i dekoraciju
1 Šlag pjena
2 kašike  Lino lada nougat
15 dag čokolade za kuhanje
2 kašike ulja
po želji orasi za posipanje /mljeveni ili sjeckani

Priprema :

Za Podloga – kora
    Prosijati brašno s praškom za pecivo.
    Ugrijati pećnicu na 170 st. C.
    Bjelanjke sobne temperature uz dodatak prstohvata soli, istuči u čvrsti snijeg, a potom, kašiku po žkašiku dodavati šećer sve vrijeme miksajući. Lagano umiješati kuhačom ili kašikom prosijano brašno i mljevene orahe.Pek papirom kojega treba izrezati u dimenzijama kalupa za torte, prekriti dno kalupa, tanko ga premazati maslacem i usipati smjesu.Peći cca 35 minuta odnosno dok se ne zarumeni. Provjeriti je li podloga pečena na način da se čačkalicom ubode sredina torte. Ako je čačkalica suha, podloga je pečena. Staviti na hlađenje, potom izvaditi i skinuti papir, laganim i opreznim pokretima.
Za Nadjev br. 1 i 2
    U posudi dobro umutiti žutanjke, šećer, brašno i manju količinu mlijeka.
    Preostalo mlijeko malo ugrijati pa dodati žutu smjesu. Kuhati na laganoj temperaturi uz stalno miješanje dok se dobro ne zgusne. Ohladiti pa dodati maslac sobne temperature. Sjediniti mikserom u rahlu kremu.
    Od gornje smjese odvojiti 4 kašike i staviti na stranu, a preostali nadjev razdvojiti na 2 jedanake polovice.
    U jedan dio staviti mljevene čokoladne napolitanke, u drugi mljevene orahe. Promiješati dobro svaki nadjev i odložiti.
Za Nadjev 3
    Čokoladu za kuhanje izrezati nožem na manje komade i otopiti na pari. Dodati toplo mlijeko i polakokašiku po kašiku umiješati šećer u prahu. Čvrsto promiješati pa dodati mljevene orahe i kašike  žute smjese (koja je bila u pričuvi). Sjediniti.
Postupak slaganja torte
    Na veliki tanjur/tasnu postaviti  obruč kalupa za torte.
    Na dno staviti podlogu. Na podlogu rasporediti nadjev s napolitankama, zagladiti pa staviti 3. nadjev (čokoladni), a potom onaj od oraha (2. nadjev). Staviti tortu u frižider na nekoliko sati da se dobro ohladi.
Za Glazuru i ukrašavanje
    Istuči šlag pjenu pa dodati lino ladu. Sjediniti.
    Čokoladu za glazuru  otopiti na pari i umiješati ulje. Dobro promiješati.
    Orahe za ukras nasjeckati ili pripremiti ukrase po želji.
    Ohlađenu tortu izvaditi iz frižidera , odstraniti obruč  kalupa, stranice premazati šlag pjenom obogaćenom lino ladom. Ukrasiti donji rub ružicama od šlag pjene ili kako želite .
    Nanijeti čokladnu glazuru.
    Ostaviti u frižider da se glzura ohladi pa poslužiti .
    Uživajte i prijatno!

Fina lagana torta nikoga neostavlja ravnodušnim :Čokoladno malinasti oblak !


Potrebno
Za koru :
5 jaja
10 kašika šećera
9 kašika ne prepunih brašna
50 ml mlijeka
50 ml ulja
4 kašike pune kvalitetnog kakaa
1 prašak za pecivo

Za Kremu:
500ml mlijeka
1 kesica praška za puding nougat premium
6 kašika šećera
100g čokolade za kuhanje
10 g mljevene želatine

i još
300ml vrhnja za šlag

Za Ganache
200 ml vrhnja za šlag
150 g čokolade za kuhanje

i još
300-400g svježih malina


Priprema 
Za koru :
    Pripremimo okrugli kalup za tortu br.26 i obložimo dno sa papirom za pečenje.Rernu ugrijemo na 180 stepeni.
    Cijela jaja mutimo sa šećerom dok ne pobijele i u njih dodamo ulje i mlijeko.
    Brašno pomiješamo sa praškom za pecivo i prosijemo u smjesu od jaja.Dodamo još i kakao i sve sjedinimo miješajući ručno žicom za mućenje.
    Smjesu izlijemo u kalup i pečemo na 180 stepeni 25 do 30 minuta.
    Probamo da li je biskvit gotov tako što ga ubodemo sa čačkalicom i ako je suha vadimo iz rerne. Pokriti al folijom i neka se malo ohladi.
    Prohlađeni biskvit izvadimo iz kalupa i prerežemo ga na dva dijela .Jedan stavimo na tanjir na kome ćemo slagati tortu i vratimo obruč oko njega.

Za Krem:
    Za kremu stavimo mlijeko na ringlu s tim da 1dl ostavimo za razmutit puding. U zdjelicu istresemo puding i 6 kašika šećera pa izmiješamo sa mlijekom .Kada mlijeko na ringli prokuha sjedinimo ga sa pudingom i vratimo na vatru i smanjimo temperaturu.
    Skuhamo kremu i u gotovu dodamo 100g čokolade za kuhanje,stalno miješajući da se otopi.
    Želatin sjediniti sa 3 kašike vode i sačekati da nabubri i umješati u vruć puding.
    Sve dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi.Vrhnje umutiti i pomiješati ga sa ohlađenim pudingom.
    Sve zajedno dobro izraditi i dobiće se fina lagana krema .

Za Ganache
    Vrhnje ugrijati na ringli ,ali paziti da ne dođe do tačke vrenja ,skloniti  ga sa vatre pa umiješati čokoladu.
    Energičnim pokretima stalno miješati da se čokolade istopi .Ostaviti i to da se ohladi.
    Tortu slažemo tako da na prvi dio  kore stavimo maline , količina po želji , pa na njih 3/4 kreme pa drugi dio kore .
    Lagano pritisnemo rukama i od ostatka kreme pola namažemo po torti ,a pola ostavimo za ukras.
    Ganache izlijemo na kremu.Tortu ostavimo preko noći u frižideru.
    JA sam ostavila i dvije do tri kašike ganache pa pomiješala sa kremom od pudinga i time sutra ukrasila toru.
    Znači idući dan kada se torta dobro ohladila i stegla skinula sam obruč i tortu ukrasila ovom kremom i malinama.
    Ohlađenu tortu režite na parčad pa poslužite  

    Prijatno vam uživajte u ovoj čokoladno voćnoj čaroliji !