srijeda, 15. studenoga 2017.

Turski specijalitet ;Zapečeni krompir sa jogurtom !


Potrebno:
 3 srednja krumpira
 200g čvrstog jogurta(po mogucnosti turski ili grčki)
 1 kašika kiselog vrhnja
 2-3 češnja češnjaka
 sol,biber
 100g ribanog topljivog sira
 malo maslinovog ulja

Priprema:

Ogulite krumpir.
Narezite krumpir na kriške .
Napravite nadjev:
Stavite u posudu  jogurt pomijesanim sa kašika  koselog vrhnja,dodajte sol i papar i naribani cesnjak ,sve promijesajte da se poveze,isprobajte ,premaz mora biti malo slaniji.
Posudu premazite s malo maslinovog ulja.Slazite krugove krumpira jedan do drugog ,nemojte da idu jedan preko drugog.kad ste slozili prvi red premazite ga s premazom.Slazite sada drugi red krumpira ,opet jean do drugog pa i njega premazite premazom ,postupak ponavljajte maksimalno do cetiri reda.
Zagrijte pecnicu na 180C.
Pokrijte protvan s alu-folijom pa poklopljeno pecite nekih 50min.
Isprobajte cacakalicom dali je krumpir mekan.
Kad krumpir omekani maknite foliju ,pospite naribanim sirom pa sve jos zapecite na200C desetak minuta dok uhvati finu boju.
Poslužite topal .
Prijatno!

Punjene lignje u vinu !


Potrebno:

1 kg liganja
100g pršuta 
150g crvenog radiča
3 češnja češnjaka 
1 glavicu luka 
malo peršuna
2kašike maslinova ulja 
150 ml bijelog vina 
sol
biber


Priprema :
Krakove liganja narežite na manje komade, pršut i crveni radič narežite na rezance, dodajte im nasjeckani luk i sve izmiješajte, začinite solju i biberom . Lignje napunite smjesom te svaku zatvorite čačkalicom. Lignje posolite i pecite na maslinovu ulju sa svake strane 5-10 minuta. Pred kraj pečenja dodajte vino i pospite peršunom.
Poslužiti tople .
Uživajte i prijatno!

Savršeno ukusan i kremast :Rokoko kolač sa lješnjakom !


Potrebno
Za koru : 
8 žumanjaka
8 bjelanjaka
10 žlica šećera
8 dag čokolade
7 kašika  brašna


Za Kremu : 
20 dag šećera
3 vanilin šećera
1 dl mlijeka
25 dag lješnjaka
25 dag margarina
Ijoš:
prženi mljeveni lješnjaci za ukrašavanje

Priprema:
 Za koru : Čvrsto istući snijeg od bjelanjaka, dodati šećer i jedan po jedan žumanjak, otopljenu čokoladu i brašno. Ispeći koru na 200 stepeni nekih petnestak minuta .Ohlađenu uzdužno prerezati.

Za kremu: Šećer, vanilin šećer i mlijeko kuhati neprekidno miješajući dok ne zavri. Umiješati mljevene lješnjake i izmiješati. Ohladiti i dodati pjenasto izrađeni margarin. Odvojiti trećinu kreme za premazivanje pogačica, a ostalom kremom zalijepiti kore.
Postupak: Kalupom za pogačice izrezati napunjene pogačice i svaku posebno premazati kremom i uvaljati sa strane u pržene mljevene lješnjake.
Ohladite pa poslužite naravno mozete ukrasiti po želji .
Prijatno!

Piletina sa rižom odličan ručak na brzinu !


Potrebno :
 1/2 pileta
 1 dcl ulja
 1 glavica  luk
 2 čehna bijelog luka 
 1 mrkva
 1 kašika vegete
  2 dcl riže
  peršun,sol,biber ja dodam malo i curry začina a vi ako nevolite nemorate
  oko 7 dcl vode

Priprema:
Piletinu narezati na komade,posipati vegetom.Stavite peći u duboku tepsiju na pola sata da se zapeče.
Luk sitno nasjeckajte,pa pomiješajte s ribanom mrkvom,peršinom,biberom ,curry  i vegetom.Dodajte opranu rižu i sve dobro promiješajte.
Mješavinu riže i povrća zatim dodajte piletini i sve promiješajte.Zalijte s vodom pazite da vam riža ne ostane po mesu a da nije u vodi i vratite u pećnicu.
Pecite dok tekućina ne ispari a riža se ne skuha.
Toplu poslužite uz salatu.
Prijatno !

Pita sa palentom i špinatom !


Potrebno;
pola kg kora za pite
 400 gr špinata (smrznutog)
 1 litar vode
 2 velike kašike soli
 1 i pol šolja kukuruznog griza ili palente
 7 kom jaja
 1 šolja mineralne vode
 1 šolja jogurta
 pola šolje ulja

Priprema:
Šolja kojom sam mjerila namirnice je od 2 dl 
Ja sam sve smislila usput birajući namirnice, pa sam smrznut špinat stavila kuhati u vodi kojoj sam samo dodala sol. Od trenutka ključanja trebalo je nekih 15 minuta da se špinat otopi i da pređem na sljedeće sastojke.
Dodala sam mu kukuruzno brašno polako miješajući da bi se fino spojilo bez grudvica. Neka malo kuha, ali pazite se balončića koji pršću i mogu vas opržiti.Skinuti s vatre i dodati mineralnu vodu, ulje i jogurt miješajući. Tako će se prije rashladiti.
Jaja umutiti pjenasto i dodavati u njih smjesu od špinata i palente opet miješajući.
Pleh četvrtasti nauljiti i slagati pitu tako da prvo stavite 2 lista, a onda po njima nadjev. Moje pakovanje kora imalo je 12 komada, a na svakih dva lista stavljala sam 4 kutlače.
Potrošite sav materijal. Gornje su kore koje treba malo poprskati mineralnom vodom i narezati onako kako planirate rezati gotovu pitu. To je potrebno kako se ne bi previše dizala pita na sredini pleha.
Peći na 200 stupnjeva oko 30-35 minuta u već zagrijanoj pećnici. Neka dobije lijepu smećkastu boju.
Poslužiti toplu uživajte.
Prijatno !

Brze lisnate kifle sa hrenovkama !


Potrebno :
40gr svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
oko 1 kg brašna
300ml mleka
300ml vode
50ml ulja
250gr margarina
hrenovkama po želji 
sir edamer (tanko narezan )
susam i lana za posipanje 

Priprema:

Zagrejte mleko da bude toplo, pa dodajte toplu vodu. Dodajte kašiku šećera i izmrvite u to kvasac.
Promešajte i dodajte vieše od pola brašna, promešajte, pa dodajte so i ulje i opet promešajte.
Dodavajte ostatak brašna da se umesi glatko testo i mekano testo.
Ostavite testo da stoji dok narendate margarin ili ga isečete u tanke pločice.
Može da bude i iz frižidera, nije potrebno da bude u frizu, ali može.
Razvucite testo u velik kvadrat ili pravougaonik (otprilike 70 x 70cm ).
Nanesite na celu površinu margarin pa preklopite testo na 1/3 dva puta sa jedne strane i onda isto to uradite i sa druge strane.
Tako uradite još jednom.
Opet razvucite testo pa ga isecite ili u trouglove, ako motate kifle ili ku kvadrate.

Stavite 1 hrenovku  i 1 list  sira pa uvijte,.Odozgo kifle možete da zarežete ali i nemorate po želji .
Premažite žumancetom i posolite ukrasite sjemenkama susama i lana .
Poslažite u pleh pa uključite rernu na 200 – 220 stepeni.
Neka odstoje dok se rerna ne zagreje.
Stavite da se peko oko 20 minuta.
Poslužite tople.
Prijatno 

Brzi kolač od Kapućina !


Potrebno:
300 g. izlomljenog plazma keksa
100 g. bele čokolade
30 g. praha za kapućino
3 kom. jaja
120 g. šećera
125 g. maslaca ili margarina
4 dcl. slatke pavlake
40 g. šlag praha

Za glazuru
100 g. čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
1 kšika mlijeka 

Priprema:

Jaja i šećer penasto umutiti, dodati kapućino i kuvati na pari desetak minuta, dok se malo ne zgusne. Ostaviti da se skroz ohladi.
Mikserom umutiti maslac sobne temperature i sjediniti sa smesom od jaja i kapućina.
U slatku pavlaku dodati šlag prah i umutiti pa dodati prethodnu smesu lagano mešajući. Dodati i izlomljeni plazma keks i sitno seckanu belu čokoladu. Sve izmešati.
Duguljasti kalup zapremine 1,5 l. obložiti najlon  folijom, rasporediti smesu i ostaviti nekoliko sati u zamrzivač da se fil stegne i da se sjedine ukusi.
Ohladeni kolač izvadiditi na tasnu preliti glazurom od čokolade ukrasiti kolač po želji 
.Za glazuru otopimo čokoladu na pari sa uljem i mlijekom .
Ohladeni kolač sjeći na željene komade i poslužiti .
Prijatno!

Predivne "Baunti Šnite" jednostavno za napravit a kolač je jako ukusan!


Potrebno
Za Kore:
30 dkg brašna
15 dkg šećera
10 dkg margarina
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
malo mljeka

Za Nadjev:
6 bjelanjaka
20 dkg šećera
20 dkg kokosa

Za Kremu:
6 žumanjaka
2 pudinga od vanilije
25 dkg šećera
1/2 l mljeka
15 dkg margarina

Za posipanje:
10 dkg kokosa

Priprema:
Za kore /nadjev 
Od brašna šećera, margarina i kakaa umijesiti tijesto za kore dodati prašak za pecivo i sve umijesiti sa mljekom tijesto podijeliti na dva dijela prvi dio staviti u lim gore sipati nadjev od bjelanjaka , bjelanjke dobro izraditi sa šećerom zatim dodati kokos i izliti na prvu koru sve poklopiti sa drugom korom i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva i polako peći oko 40-tak minuta gotovi kolač ostaviti da se ohladi.
Za kremu izmutiti žumanjca sa pudingom od vanilije i jednim djelom šećera po potrebi dodati malo mljeka zatim sve ukuhati u preostalo mljeko, kremu ohladiti zatim u nju dodati margarin i premazati  na pečene kore i nadjev  gore posipati sa kokosom.
Kolač ohladiti i sjeći na željene šnite pa poslužiti .
Prijatno!

Savršeno kremasta :Torta od keksa sa kremama od pudinga !


Potrebno 
Za kore:
360 gr keksa Petit beaure (40 kom.)
1 dl mlijeka
1 čep ruma
malo prezle 

 Za kremu:
2 kesice praška za puding sa okusom slatko vrhnje  (ili vanilije)
7 dl mlijeka
2 žlice šećera
250 gr maslaca ili margarina
250 gr šećera u prahu
2 žlice šlaga
100 gr mljevenog plazma keksa
1 žlica kakao praha
1 kesica vanilija šećera
2 dl vrelog mlijeka

Za zavšni loj :
250 ml   slatkog vrhnja

Priprema:
Mljevenom plazma keksu dodajte 1 žlicu kakao praha i 1 kesicu vanilija šećera i sve dobro pomiješajte da se sastojci ravnomjerno rasporede. Mlijeko (2 dl) stavite u manju posudu, te pustite da provri. Vrelo mlijeko prelijte preko smjese plazma keksa, vanilije šećera i kakao praha te sve zajedno dobro pomiješajte i ostavite da se smjesa ohladi.
Slatko vrhnje umutite mikserom.
Dvije kesice praška za puding pomiješajte sa 2 žlice kristal šećera i 1 dl hladnog mlijeka.
Zagrijte 6 dl mlijeka i skuhajte puding.
Kada je puding gotov, pokrijte ga da se ne stvori korica i ostavite da se potpuno ohladi.
Mikserom pjenasto umutite 250 gr maslaca ili margarina sa 250 gr šećera u prahu, dodajte ohlađeni puding i dobro mikserom izmiješajte. Potom smjesi dodajte 2 žlice umućenog šlaga ili toping baze i kuhačom lagano izmiješajte.
Podijelite ovu masu na dva dijela. U jedan dio kreme dodajte ohlađenu smjesu od plazma keksa. Potom kremu od pudinga podijelite na 3 dijela, a kremu sa plazma keksom na 4 dijela
Slaganje torte:
Pomiješajte 1 dl mlijeka sa 1 čepom ruma.
Pladanj na kojoj će te slagati keks tortu pospite sa malo krušnih mrvica da se keks ne bi lijepio. Kekse (10 kom) umočite u mlijeko sa rumom i poredajte u dva reda (po 5 u svakom redu) jedan do drugog na tanjir za tortu tako da dobijete koru-podlogu.
Zatim keks premažite četvrtinom kreme sa plazma keksom, pa preko toga fil od pudinga.
Na to ide drugi red natopljenog keksa, krema sa plazma keksom pa fil od pudinga.
Zatim treći red natopljenog keksa, krema sa plazmom pa fil od pudinga. Preostalih 10 kom. keksa umočite u mlijeko sa rumom i poredajte preko fila od pudinga, te premažite kremom sa plazma keksom i premažite umućenim šlagom.
Ostavite u frižideru da se ohladi i stegne najmanje 2 sata prije posluživanja.
Sijecite na željene komade pa posluzite .
Prijatno !

Sočni Čokoladni Kolač!


Potrebno 
Za koru:
2 čaše ( od 2 dcl) brašna
1 čaša šećera
1/2 čaše ulja
1/2 čaše kakaoa
2 čaše soka iz kompota od višanja
2 kašike sirćeta
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli

Za Preliv za koru:
1 dcl vode
3 kašike kakaoa
5 kašika šećera

Za Fil prvi:
200 gr čokolade
3 dcl slatke pavlake

Za Fil drugi:
2 dcl slatke pavlake
100 gr bronhi bombona

Priprema:
Napraviti koru. U posudu staviti brašno, šećer, ulje, kakao, kompot, prašak za pecivo, sirće i umutiti mikserom da se sastojci sjedine.
Masu staviti u kalup dimenzije 20×30 cm prethodno obložen papirom. Peći na 180 stepeni 25-30 minuta.
U posudu staviti 1 dcl vode, 3 kašike kakaoa, 5 kašika šećera i kuvati dok se šećer ne istopi i toplim preliti koru i ostaviti da se ohladi.
U posudu staviti 3 dcl slatke pavlake dodati 200 gr čokolade i kuvati dok se čokolada ne istopi ( masa ne sme da proključa). Dobro ohladiti i umutiti mikserom i premazati koru.
U posudu staviti 100 gr seckanih bronhi bombona i 2 dcl slatke pavlake, kuvati dok se bonbone ne istope ( masa ne sme da provri), dobro ohladiti i umutiti mikserom.
Premazati preko fila od čokolade.
Ukrasiti kolač rendanom čokoladom.
Kolač ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !

Brzi čokoladni kolač bez brašna i pečenja !


Potrebno:
225 g tamne čokolade
225 g slatke pavlake,
1/4 kašičice soli,
Kakao,šećer u prahu 
Maslac za podmazivanje pleha.

Priprema:
 Podmažite pleh sa malo maslaca, a zatim ga prekrijte papirom za pečenje tako da pređe preko rubova pleha. Rastopite čokoladu na blagoj vatri. U drugom plehu, ugrejte slatku pavlaku na niskoj temperaturi. Kada se dobro zagreje skinite je sa ringle i ubacite so. Promešajte.
 Ubacite čokoladu u pavlaku i lagano mešajte dok se sastojci potpuno ne sjedine. Sjedinjenu smesu         prebacite u pripremljeni pleh, pokrijte plastičnom folijom i dobro ohladite.
  Kada se kolač ohladio, izvadite ga iz pleha i pustite da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi.     Pospite sa malo kakaa i šećera u prahu .Kolač isecite na željne komade pa poslužite .
Prijatno!

utorak, 14. studenoga 2017.

Jako ukusne punjene pljeskavice !


Potrebno:
300 gr. mljevenog mesa
50 gr. brasna
1 veca glavica crni luk
2 kašikice sol
1/2 kašikice bibera
3 zlice hladne vode
100 gr. kačkavala tipa edemer
pola kašike  senf
1 kašike  majoneze
po potrebi ulje

Priprema:
Ovo su sastojci za dve pljeskavice.
Dan ranije ili nekolko saati pred da spremate ove pljeskavice,zaciniti meso.
U zdelju stavite mljeveno meso.Dodajte vode i sol.Sve fino promesajte.Potom dodajte biber i brasno.Ponovo promesajte.Na kraju dodajte naribani luk.Sve fino rukom mesite.Morate dobro mesiti kao kad mesite hljeb,da bi se sve lepo povezalo.Pokrite prozirnom folijom,te ostavite u hladnjak.
Drugi dan,nauljenim rukama,podelite meso na 4 loptice.Sa nauljenim rukama pocnite praviti pljeskavicu.Istanjite kolko mozete tanje.Pazeci da neprekinete,jer ce potom cureti tokom przenja.Napravite sve pljeskavice,potom filujte.Pljeskavice radi lakseg prenosenja,stavljajte ih na komad celofana.
Sad na dve pljeskavice,stavite kocku kaskavalja (ja kockicu narezem na listice).Odozgo stavite senf i majonez.Sa drugom pljeskavisom preklopite onu prvu.Sad krajeve prstima priticnuti,te sa dlanovima oblikujte pljeskavicu.
Sad sa nauljenim rukama laganim pokretima prelaziti preko povrsinu pljeskavice,kako bi je zagladiti,poravnjali i bolje zalepili za onu prvu.Uradite tako jos jednom.
U tavi u koji ce te prziti,nalijte ulja kolko da pokrijete dno.Kada se ulje zagreje,stavite prziti pljeskavice.Przite na niskoj vatri posto su debele i da se fino isprze.Przite dok dobiju finu bojicu sa svih strana.
7.Dok su jos tople,posluzite sa vama omiljenim prilogom.
Prijatno!

Idealan desert za sve ljubitelje čokolade:Rajski kolač !


Potrebno:
Za kremu:
25 dag čokolade za kuhanje,
20 dag čvrste lješnjak – nougat kreme,
7,5 dl slatkog vrhnja,
12 dag nasjeckanih lješnjaka

Za Koru:
3 jaja,
3 kašike hladne vode,
10 dag šećera,
dag brašna,
1,5 dag kakaa,
1  prašak za pecivo,
2,5 dag gustina

Za dekoraciju:
1 kašika  kakaa,
10 – 15 dag Toffifeea
malo rendane čokolade 
Priprema:
Za Krema:
Nougat i čokoladu za kuhanje narezati. U loncu slatko vrhnje zagrijati (ne dozvoliti da zakuha), skloniti sa štednjaka, dodati narezani nougat i čokoladu te miješati dok se ne rastope. Prebaciti u plastičnu zdjelu i staviti u hladnjak najmanje 4 sata da se hladi. Najbolje je preko noći ostaviti u hladnjaku. Nasjeckane lješnjake u tavi bez masnoće prepržiti da dobiju zlatnosmeđu boju. Istresti na tanjur i ostaviti da se hlade.
Za koru :
Pećnicu zagrijati na 175 °C. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke čvrsto izraditi sa 3 žlice hladne vode. Polako dodavati šećer neprestano miješajući. Žumanjke jedno po jedno dodati smjesi od bjelanjaka. Brašno, kakao, prašak za pecivo i gustin izmiješati te kroz fino sito (cjedilo) prosijati. Postupno dodavati smjesi od jaja i oprezno ručnom miješalicom izmiješati.
Posudu za pečenje veličine 20 x 30 – 35 cm obložiti papirom za pečenje, istresti tijesto, izravnati i staviti peći 20 minuta. Pečeni kolač ostaviti u ugašenoj, otvorenoj pećnici oko 5 minuta. Zatim oštrim nožem odvojiti od rubova i ostaviti na rešetki da se hladi.
Hladan kolač istresti, prerezati uzdužno po pola, da dobijete dvije kore . Od donje kore  oštrim, dugačkim nožem odvojite papir i jedau koru  vratiti u posudu u kojoj se pekao.
Sada treba dovršiti kremu.
U ohlađenu smjesu vrhnja i čokolade dodati prepržene lješnjake i mikserom miješati dok ne postane na pola čvrsto. Da bi se krema brže izradila, stavite posudu s kremom u hladnu vodu s kockicama leda.
Na kraju 2/3 kreme istresti na koru , izravnati, prekriti drugom korom  i namazati ostatkom kreme. Ostaviti u hladnjaku da se dobro ohladi te posuti kakao prahom, narezati i ukrasiti  rendanom čokoladom Toffifeeom.
Napomena ako nemate toffi bombonjeru može se ukrasiti samo sa rendanom čokoladom.
Prijatno uživajte !