utorak, 14. studenoga 2017.

Tako ukusne i kremaste ;Kocke sa krem bananicama !


Potrebno
Za koru :
5 jaja
3 kašike ulja
2 kašike mleka
4 kašike brašna
1 kašika kakao
1 paketić praška za pecivo

Za kremu:
700 ml. mlijeka
2 paketica pudinga od slatkog vrhnja ili vanilije
250 gr. secera
200 ml. vrhnje za slag
I jos:
200 ml. vrhnje za slag
10-ak krem bananica
Priprema
Za koru :
Odvojite  bjelanca od zumanca.Bjelanca stavite u posudu za mucenje.Dodajte prstohvat sol,te mikserom izmiksajte.Tek kada pocne da pjeni,dodajte secer te izmiksajte do kraja.
 Kada dobijte cvrst sneg,dodajte jedno po jedno žumance  mlijeka i ulja u tankom mlazu.Miksajte samo kolko da se poveze.
Naštimajte  mikser na najmanju brzinu,te dodajte prosijano brasno sa praskom za pecivo i kakaom.
 Sve rucno izmesajte dok se poveze.Izlijte masu u najveci pleh iz pecncie oblozen pek papirom.Zagladite povrsinu,te stavite peci u predhodno zagrejanoj pecnci na 200 stepeni.Pecite nekih 15-ak minuta.Najbolje proveriti cackalicom dali je kora pecena.
 Pečenu koru ostavite neka se ohladi,potm presecite na pola .
Za  Kremu:
 Odvojite 200 ml.mleka,a ostatak zajedno sa secerom stavite u serpicu u kojoj ce te kuhati kremu.Stavite na vatru.U ostatak mlijeka stavite pudinge,te izmesajte da nema grudvica.Kada mleko na vatri zakuha,dodajte mleko sa pudinhgom te stalno mesajuci skuhajte dok dobijete gusti krem.
 Povrsinu prekriti sa prozirnom folijom te ostavite neka se krema ohladi.
Vrhnje za slag izmiksati u cvrst sneg,pa potom spojite sa ohladenom kremom.
Slaganje:
N tasnu   u koji ce vam stojati torta,stavite prvu koru.Premazati koru sa kremom,te pospite  sa iseckanim krem babanicama pa zatim ponovo kora .Pritisnite blago da se zalepi.Ostavite u frižider  najmanje 3 saati ili preko noci.
 Naredni dan odstranite kalup.Izmiksajte vrhnje za slag u cvrst sneg,


 Premazati celu tortu sa slagom,te dekorisite sa krem banaicama.Ostavite u frižider  jos nekih 20-ak minuta,potom secite na kocke te posluzite.
Napomena ako ste u velikom plehu pekli koru možete je presjeći na tri dijela poprecno pa mazati krema bananice kora svaku koru lagano pritisnuti da se spoiji sa kremom  zadnju samo kremom pa slagom tako cete dobit tortu. Prijatno !

Lješnjak Kocke!


Potrebni sastojci
Za kore x 2 
4 bjelanjka
120 g šećera
150 g mljevenih lješnjaka

Za kremu :
6 žutanjka (extra svježih)
10 kašika šećera
1 margarin
2 pudinga od čokolade ili lješnaka 
oko 6-7 dl mlijeka

I još
nasjeckani lješnjaci za posipanje ( oko 70g)

Priprema
Za koru :
 Lim (32x22cm) obložite papirom za pečenje, a pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Miksati bjelanjke u čvrst snijeg, postupno dodajući šećer. Na kraju laganom umiješati lješnjake, izliti u lim, zagladiti, pa peći oko 15-20 min (dok malo ne posmeđi).
Isti postupak ponoviti s drugom korom.

 Za kremu :
Esad ovo vam je orginalna verzija recepta za kremu  
Skuhati pudinge u mlijeku (prvo naravno razmutiti praškove s malo mlijeka i 2 žlice šećera, a preostalo mlijeko zakuhati itd…). Hladiti ih uz često miješanje da se ne napravi korica (trebaju biti dosta gusti!).
U međuvremenu pjenasto izmiksati žumanjke, preostali šećer i omekšali margarin. Kad su obje smjese iste temperature, žlicom dodavati puding u žutanjke, cijelo vrijeme miksajući na srednjoj brzini.

A ovo je moja  verzija pošto  kolko god da bila svježa jaja ja ih ne stavljam živa u kolače a vi se odlučte za koju želite verziju Umiiksati žumanca sa šecerom pa dodati malo mlijeka uto dodati pudinge i i skuhati u kremu u mlijeku koje ste stavili da zakuha .Kad ste dobili gustu smjesu skinuti sa vatre i ohladiti Povremeno promješati dok se hladi ili samo staviti prozirnu foliju preko šerpe u kojoj ste skuhali smjesu .U ohladenu kremu dodati izmiksan margarin i sjediniti masu  .

 Slaganje :
kora-krema-kora-krema i na kraju posuti nasjeckanim lješnjacima. Staviti u  frižider preko noći, rezati tek drugi dan!!
Užvajte prijatno !

Prekrasni mali kolačići :Limunčići!


Potrebno
Za Tjesto
500g brašna
50g masti
50g maslaca
100g šećera
1 kašikica sode bikarbone ili praška za pecivo
1 vanili šećer
150ml mlijeka
zrno soli
2 žumanjca
limunova korica
Za fil
2 bjelanjca
200g mljevenog badema
2 vanili šećera
130g šećera
kora od dva limuna
1-2 kašike  ruma ili maraskina

bojanje 
žuta boja u prahu
300ml mlijeka
200g sitnijeg kristal šećera
1 kašika  maraskina

Priprema
Od ovih sastojaka umjesite tjesto i ostavite u hladnjak na 2 sata
Još jedna mala napomena,kada ste tijesto izvadili iz hladnjaka još ga jednom premjesite sa malo brašna,pa ga onda razvaljajte i izrezujte krugove.


Najprije izmiksajte jaja,maslac sobne temperature,šećer i koricu limuna,a zatim dio brašna pomješanog sa praškom za pecivo,na kraju ostatak brašna umjesite ručno
tjesto tanko razvaljajte može i na mašinu i izrezujte krugove na kojeg stavljate kašiku  fila
Okrenite na drugu stranu i stisnite kao bonbončić
Poredajte na lim obložen pek papirom
i pecite ih na 160 otp 20 minuta
Ohlađene limune namočite u mlijeko u koje ste dodali boju i maraskino
Zatim ih uvaljajte u šećer
Za fil :Ulupajte bjeljanjke i šećer zatim mu dodajte bademe začine
Ako vam se čini rijedak fil dodajte kašiku dvije prezle.
Uživajte uz ove zaista ukusne kolačice 

Prijatno !




Fine Parfe kocke kremaste i ukusne !


Potrebno :
Za koru:
6 belanjaka
200 g šećera
100 g margarina
120 g brašna
2 kašike kakaa

Za fil:
6 žumanjaka
150 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuvanje
2 kesice želatina u prahu
8 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:
2 šlaga po želji ili slatko vrhnje 
malo narendane čokolade 
Priprema:
Za Koru:
Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi. Potom uz neprestano mućenje postepeno dodavati otopljeni margarin.
Na kraju dodati mešavinu brašna i kakaoa te polako promešati varjačom.
Pleh (28×38 cm) obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC nekih 10 -15 min zavisno od rerne .
Za fil :
Sjediniti žumanca sa šećerom u prahu i kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa.
 Želatin preliti sa 8 kašika vode i ostaviti da nabubri.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i podeliti na dva dela.
 U prvi deo šlaga od slatke pavlake dodati polovinu želatina i otopljenu čokoladu te polako promešati.

U drugi deo šlaga od slatke pavlake dodati preostali želatin i fil od žumanaca pa polako promešati.
Umutiti šlag 
Slaganje:
     Ohlađenu koru premazati filom od čokolade i poravnati.
     Zatim naneti fil od žumanaca i premazati šlagom i posuti narendanom čokoladom .
    Ohladen kolač sjeći na kocke pa poslužiti .
    Napomena ako želite mjesto slaga možete staviti čokoladnu glazuru .
    Prijatno !

Pekmezne Hurmašice !


Potrebno 
1 jaje
1  mala soljica ulja 
1 šoljica  putera ili masla (sobne temperature)
1 šoljica  kisele pavlake 
1 šoljica šećera
1 pekmeza (meni su najbolje od pekmeza od šipka nebudu puno tamne ili od jabuka )
brasna po potrebi
1 prasak za pecivo

Agda
4 šoljice  secera
3 šoljice pekmeza
7 šoljica  vode

Priprema :
    Od gore navedeni sastojaka zamjesite tijesto (ne tvrdo mora bit mekse).
    Prije nego sto pocnete oblikovat hurmasice stavite agdu na pec da prokuha.
    Kad agda prokuha, pustite je jos 3-4 minute da kuha i maknite sa peci da se prohladi.
    Oblikujte hurmasice i redajte u nauljenu tepsiju.Ove ukrase po njima napravite vilicom ili ako želite druge svaku hormašicu pritisnete  na rende oblik koji želite .
    Pecite na 200 stepeni  C dok hurmasice nepocnu dobivat boju.
    Tople hurmasice zalite prohladjenom agdom i poklopite tepsiju jedno 5 minuta.
    Ohladite na sobnoj temperaturi pa poslužite .
    Napomena  u tijesto možete dodati i oraha po želji budu još bolje .
    Prijatno!

Savršeno Kremasta Torta od plazme ,karamele i čokolade !


Potrebno 
Za Koru:
4 jaja
150g secera
1,8dl jogurta
1dl ulja
150g brasna
1 prasak za pecivo
2 kasike nutela ili bilo kog drugog krema
2 dl cokoladnog mleka za prelivanje kore

Za Karamel fil:
1/2l mleka
2 pudinga od karamelel
100g secera
1/2 margarina

Za Čokoladni fil:
1/2l mleka
2 pudinga od vanile
100g secera
1/2 margarina
100g nutele

Za Fil od plazme:
300g mlevene plazme
2 case kisele pavlake
100g secera u prahu
3 kasike umucene slatke pavlake
I još:
3 kesice slaga ili 500 ml slatke pavlake 

Priprema:
Za koru 
    Umutiti bjelanca sa 70-80 g šećera. Odvojeno (u drugu posudu) umutiti žumanca sa ostatkom šećera (od onih 150 g), pa dodati i ostale sastojke. Sve zajedno umutiti pa polako sjediniti sa umućenim bjelancima. Koru peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni nekih 20-ak minuta. Vruću koru preliti hladnim čokoladnim mlekom.
    Za Fil od plazme: Pavlaku pomešati sa šećerom u prahu pa dodati mlevenu plazmu i umućenu slatku pavlaku. 
    Za čokoladni  fil: Od 0,5 l mleka oduzeti onoliko koliko je potrebno da se razmute dva pudinga od vanile. U ostatak mleka dodati 100 g šećera i staviti da proključa, pa ukuvati puding. U još vruć puding dodati margarin, pa promešati da se otopi. Ostaviti da se hladi. Kad se malo prohladi u puding dodati i nutelu. Sve zajedno umutiti mikserom da se dobije kremasti fil. 
    Za Karamel fil: Od 0,5 l mleka oduzeti onoliko koliko je potrebno da se razmute dva pudinga od karamele. U ostatak mleka dodati 100 g šećera i staviti da proključa, pa ukuvati puding. U još vruć puding dodati margarin, pa promešati da se otopi. Ostaviti da se hladi. Kad se prohladi puding mutiti mikserom da se dobije kremasti fil, a pritom i da se sasvim ohladi.
    Slaganje:
    Preko kore namazati prvo fil od plazme.
    Preko fila od plazme namazati čokoladni fil, pa ostaviti tortu na kratko u frižider (nekih 10-ak minuta).
    Preko čokoladnog fila namazati fil sa ukusom karamele.
    Celu tortu premazati umućenom slatkom pavlakom (i ukrasiti po želji).Tortu ohladiti pa poslužiti .

    Prijatno!

Provjereno najbolja: Rafaelo torta koja je gotova za pola sata !


Potrebno :
9 bjelanjaka 
15  kašika secera
3 kašike  prezle  mrvica
30 dkg kokosa + malo za posuti za ukras
1,5 litra mlijeka + cca 3 dcl za natopiti kore
20 dkg gustina
25 dkg margarina ili maslaca
10 dkg secera za kremu

Priprema:
Za kore ;
 Izraditi snijeg od 3 bjelanjaka, dodati 5 zlica secera, 1 zlicu mrvica i 10 dkg kokosa. 
Peci u zagrijanoj pecnici na cca 180 stupnjeva 10-15 min (provjeriti cackalicom). Gotovi biskvit natopiti sa cca 1 dcl hladnog mlijeka. Peci 3 biskvita (ukupno 9 bjelanjaka, ostane 9 zumanjaka možete iskoristi za neki dr kolač ili zaledite pa izvadte kad vam zatrebaju ).Za okrugli kalup promjera cca 26 cm. 
Za kremu :
U litru i pol mlijeka ukuhati gustin i secer. U hladno dodati margarin. Slagati: kora, fil, kora, fil, kora, fil, posuti kokosom i dobro ohladiti pa poslužiti  ako želite dodatno mozete ukrasiti rafaelo kuglicama koje mozete i sami napravit imate recept na našoj stranici i za rafaelo kuglice .
Prijatno !

ponedjeljak, 13. studenoga 2017.

Baklava sa Plazmom :Morate je probati jer je stvarno predobra!!





Potrebno :
1 pakovan je kora za pite, od 500 gr
300 gr mlevene plazme
3 jaja
5 kasika secera
5 kasika ulja
ulje za prskanje kora

Preliv:
1 l vode
800 gr secera
1 limun


Priprema :
Prvo skuvajte preliv, stavite vodu i secer da provri, zatim dodajte limun isecen na kolutove i kuvajte agdu nekih 5 minuta, ne treba da bude gusta. Ohladite.Umutiti jaja sa secerom, dodati ulje, jos malo umutiti i umesati mleveni keks. Smesa ce biti bas, bas gusta. Prebrojte kore i podelite..za svaki rolat vam treba tri kore (ja sam imala 6 rolata). Prvu koru poprskati uljem, staviti na nju drugu koru, poprskati i nju uljem i staviti trecu koru. Na trecu koru staviti smesu od plazma keksa, uzduzno (tesko se razmazuje, jer je gusta, pa ja prstima uz rub kore namestim).

Čvrsto zarolati i redjati u blago nauljen pleh. Postupak ponoviti i sa ostatkom kora. Rolate iseci na zeljene velicine, pre pecenja, premazati blago uljem svaki rolat u plehu i peci u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, dok lepo ne porumeni. Vrucu baklavu, preliti hladnim prelivom. Dobro ohladiti i uzivati :).

Najbolja je kada je doooobro ohladjena, nije preslatka, socna i brzo se napravi.
Prijatno!

Ledeno nebo kolač






Sastojci za biskvit:

8 bjelanjaka
8 žlica šećera
8 žlica brašna
1 prašak za pecivo

Biskvit ispeći i kada se ohladi preliti sa 3 dl vrelog mlijeka (biskvit malo izbosti sa viljuškom da se mlijeko bolje upije).


Sastojci za kremu:

8 žumanjaka
1,2 litra mlijeka
10 žlica gustina
3 kesice vanilija šećera
10 žlica šećera
200 gr margarina

Kremu skuhati i kada se ohladi umiješati margarin. Na hladan biskvit premazati kremu. 
završni sloj šlag: 0,5l slatko vrhnje 
Kremu premazati sa šlagom (umutiti 0,5 lit vrhnja za šlag).


Jeftini kolac







SASTOJCI
Kolac Merica je solja od ( 250 ml ):
1 solja mleka ( obicno, posno ili voda )
1 solja secera
2 solje brasna

3 zlice kakaa

1 pecivo prasak
5 zlica ulja
5 zlica pekmeza


Preljev
200 ml mleka ( obicno, posno ili voda )
1 puding od cokolade
5 zlica secera
Za posip: secer u prahu

PRIRPEMA
Ukopcati pecnicu da se zagreje na 220 stupnjeva.
Obloziti pek – papirom cetvrtastu tepsiju ili kalup. Ja sam koristila kalup 24 cm. U orginalnom receptu je cetvrtasta manja tepsija. I kolac je bijo izrezan na kocke.

Pomesati sve sastojke za kolac i sa elektricnim mikserom sjediniti u kompaktnu smesu.

Testo istresemo na pek – papir u tepsiju i stavimo peci u zagrejanoj pecnici na 220 stupnjeva te pecemo kolac 25 minuta.
Za preljev pomesati mleko, secer i prasak za puding.
Pecen kolac izvadimo iz pecnice pa sa jednim nozem isecemo u zeljne snite a zatim uzimamo preljev i zalivamo celu povrsinu kolaca pazeci i da tekucina prodre gde smo napravili rez sa nozem.
Zaliveni kolac vratiti u pecnicu i peci jos 8 minuta.

Žirafa rolat




Potrebno:

Osnovna smesa
Za rolat zirafa
3 žumanceta
15 gr šećera
60 ml vode
40 ml ulja
75 gr brašna
1 vanilin šećer

Dodatak 1 osnovnoj smesi
3 belanceta
50 gr šećera
Par kapi limunovog soka
.

Dodatak 2 osnovnoj smesi
2 kašičice kakao praha
Pola kašičice čokolade u prahu
1 kašičica mleka


Smjesa za šaru
1 belance
2 kašičice šećera
1 kašičica brašna
2 kašike pripremljene osnovne smese

Fil:
100 ml tečnog šlaga
100 gr džema od borovnica (ili nekog drugog vama omiljenog)
Priprema :
Prvo pripremite osnovnu smesu. Umutite šećer i žumanca, dodajte vodu i ulje i mutite dok ne postane izdašno. Uspite brašno i vanilin šećer i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Odvojite dve kašike ove pripremljene smese sa strane u posebnu posudicu.

Pripemite dodatak 1. Umutite u čvrst sneg 3 belanceta sa malo limuna, pa dodajte šećer i sve mutite dok ne dobijete čvrstu smesu. Uzmite 1/4 ove smese, odnosno dodatka 1 i dodajte osnovnoj smesi. Postepeno dodavajte po još 1/4 dok ne ubacite i lagano umešate celu smesu, odnosno sneg od belanaca. Ubacite i sastojke iz dodatka 2 (samo prethodno rastopite čokoladu u prahu u malo toplog mleka). Sve dobro izmešajte.

Pripremite smesu za šaru. Umutite belance sa šećerom, dodajte brašno i 2 kašike osnovne smese, koje ste prethodno odvojili sa strane. Sve dobro pomešajte i uspite tu smesu u plastičnu vrećicu, odsecite jedan kraj vrećice da biste uz pomoć ove improvizovane šprice napravili šare.

Šare iscrtajte (kao na fotografijama) na papiru za pečenje. Stavite ga u nauljenu tepsiju (sa nacrtanim šarama okrenutim prema dole, pa ponovo premažite uljem preko papira. Napravite bele šare sa vrećicom i smesom, prateći crtež. Pecite iscrtane šare u rerni zagrejanoj na 170C samo 1 minut. Izvadite iz rerne, pa preko pečenih šara prelijte smeđu smesu (koju ste dobili mešajući osnovnu smesu, dodatak1 i dodatak 2).Rernu pojačajte na 190C, pa koru pecite 10 do 15 minuta. Izvadite iz rerne i premestite koru na žicu za hlađenje ili neku tepsiju i ostavite da se u potpunosti ohladi. (Ne skidajte još uvek papir za pečenje).

Dok se kora hladi, pripremite fil. Umutite šlag. Premažite koru sa džemom, pa sa šlagom. Umotavajte rolat i istovremeno lagano odvajajte papir za pečenje sa kore.

Dobijeni rolat umotajte u novi papir za pečenje (da se ne bi odmotao) i stavite u frižider na 4 sata ili najbolje preko noći pre služenja.

SNIKERS KOLAČ….Najvjernija kopija snickers čokoladice




Potrebno :

300g mliječne čokolade
600 g maslaca od kikirikija (homemade)
300g marshmallow kreme
300 g šećera u prahu
250g karamele
250g kikirikija
200g maslaca


Priprema:

Na pari otopimo 150 g čokolade, 150 g maslaca od kikirikija i 100 g maslaca, ulijemo u oblozeni kalup 20×30 cm i stavimo na hladjenje
Marshmallow kremu pomijesamo s 300 g maslaca od kikirikija i šećerom, raspodijelimo po čokoladi i na to pospemo kikiriki i lagano utisnemo dlanovima u smjesu. Stavimo na hladjenje
Karamelu prelijemo po kikirikiju i vratimo na hladjenje. Karamelu mozete napraviti i po svom receptu a mozete i otopiti 250 g karamel bombona na pari s 3 zlice slatkog vrhnja.

Na pari otopimo ostatak od 150 g čokolade, 150 g maslaca od kikirikija i 100 g maslaca i prelijemo po karameli.
Neka odstoji preko noci u frizideru.
Isijecite na kocke pa poslužite.
Prijatno!


Napomena :
Ako vam se desi da vam se snickers razidje jer je gornji sloj čokolade tvrdji od donjih slojeva jednostavno ga stavite u zamrzivač na par sati i onda režite.







BEČKA PITA: Kolač koji je oduševio mnoge – ukusan, izdašan, jednostavan…



Potrebno;
Za Sloj 1:

2 (čaša od 2 dcl) šećera
2 čaše vode
125 g margarina
200 g kokosa
100 g čokolade
250 g mljevenih keksa
1 list oblatne
200 g keksa

Za Sloj 2:
100 g šećera
1/2 dl vode
100 g čokolade
125 g margarina
200 g mljevenih oraha
2 dl soka od narandže

Za Glazuru:
150 g čokolade
5 kašika ulja

Priprema:

Za Sloj 1:
Šećer i vodu staviti na vatru i kuhati dok se šećer istopi pa dodati margarin i čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati kokos i mljeveni keks.
Sve dobro izmiješati i masu dok je topla staviti na jedan list oblatne. 
Preko mase staviti keks, prethodno potapan u sok od narandže.

Za Sloj 2:
Šećer i vodu kuhati dok se šećer ne istopi, dodati margarin i čokoladu da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mljevene orahe.
Masu dobro izmiješati i nanijeti preko keksa. Ostaviti da se ohladi i staviti glazuru od čokolade.

Za Glazuru:
Istopiti čokoladu sa uljem na tihoj vatri i preliti kolač, a zatim preko čokolade, dok se još nije stegla, posuti kokos.
Ohlađenu pitu isjeći na kocke po želji pa poslužiti.
Prijatno!