Potrebno
Za Koru:
6 jaja
200 gr šećera
200 gr oraha, mlevenih
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika kakaoa
Za Kremu:
180 gr bele čokolade
350 ml slatke pavlake
1 kesica želatina
100 gr oraha, seckanih
1 kesica vanilin šećera
Za preliv :
100 gr šećera
40 gr putera
75 ml slatke pavlake
Priprema:
Za koru
Ulupati penasto belanca, pa dodati šećer i nastaviti mućenje.
Kada se dobila jaka pena, šne dodati žumanca i opet umutiti.
Pomešati orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo i sjediniti sa umućenim jajima i šećerom.
Promešati sve lagano varjačom.
Dok to radite rerna se zagreva na 200 stepeni.
Smesu istresti u obložen pleh dimenzija 25 x 25 cm, ili približnih i staviti da se peče oko 30 minuta zavisno od rerne.
Kada stavite da se peče smanjite na 180 stepeni.
Pečenu i ohladjenu koru presecite , da se dobiju dve tanke korice.
Za kremu
Žealin ostavite 10 minuta u 50 ml hladne vode da nabubri .
Za to vreme 180 ml slatke pavlake otopite na pari sa belom čokoladom.
Sklonite sa vatre pa na nju stavite želatin da otopite, nikako ne sme da provri nego samo da se granulice otope i postane providan kao voda.
Kada se otopio želatin uspite ga u otopljenu slatku pavlaku i bijelu čokoladu ( taj krem je sad rijedak ).
OStavite da se ohladi pa stavite u frižider.
Kada krene da se steže i bude kao mekši žele ulupajte preostalu pavlaku, dodajte krem sa želatinom i seckane orahe pa sve zajedno umutite.
Preko prve kore nanesite 2/3 krema, stavite drugu koru, pa ostatak krema.
Za preliv
Tada pravite karamel.
Otopite šećer, karamelizujte ga, pa dodajte puter i mešajte dok se ne otope i sjedine.
Zatim uspite slatku vpalaku i opet mešajte dok s ene otope.
Smesa će biti redja ali boje karamela i malo providna.
Ostavite da se hladi i steže.
Sad ide slobodna procena koliko je karamel tečan i da li može da se nanese na kolač a da ne curi.
Dovoljno je da bude gustine jogurta, neka malo curi sastrane, tako ćete moćida ga razvučete, ali pazite da ne bude baš previše tečan.Aako želite kolač ukrasite sa sjeckanom orasima .
Ostavite da se ohladi pa poslužite.
Prijatno !