četvrtak, 2. studenoga 2017.

Italijanska poslastica :Damski poljupci -Baci di dama


Potrebno 
Za keksice :

150 gr brašna
150 gr mljevenog lešnika
110 gr margarina ili maslaca
110 gr šećera
prstohvat soli

Za fil ili premaz :
70 gr čokolade

Priprema:

Prosejati brašno pa mu dodati mljevene lješnike, so i omekšali margarin ili maslac.
Od datih sastojaka umesiti testo i ostaviti oko 3h u frižider.
Izvaditi testo pa oblikovati kuglice malo veće od veličine lješnika, trebalo bi da je svaka kuglice po 7 gr, ali ne morate svaku vagati.
Poslagati u pleh obložen pek papirom i staviti da se peku oko 20 minuta u prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni.
Moraju da ostanu bele i možda će vam se činiti nepečene jer su mekane ali jesu, samo ih ostavite da se ohlade.
Čokoladu otopiti na pari pa spajati po dvije loptice.
Kolačiiće ohladit pa poslužiti .
Napomena isto možete filovati i sa bijelom čokoladom .
Prijatno.

Jednostavan i lagan kolač od kokosa !


       Potrebno 
       Za koru:
    125 gr margarina
    100 g šećera
    3 jaja
    2 kašike kakaoa
    200 gr brašna
    3 kašike mlijeka
    1  prašak za pecivo
       Za karamel sirup:
    2 kašike šećera
    100 ml mlijeka
      Za Kokos kremu:
    300 ml mlijeka
    3 kašike griza
    100 gr margarina
    100 gr šećera
    100 gr kokosa
      Za Glazuru
    200 gr mliječna čokolada
    6 do 8 kašika slatke pavlake
       Za Bijelu glazuru
    50 gr bijele čokolade
    3 kašike slatke pavlake

Priprema :

Izmiksirajte margarin i šećer u pjenastu smjesu.
Dodavajte jedno po jedno jaje uz miksiranje, pa dodajte mlijeko.
Pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo pa dodajte smjesi.
Pecite 20 – 25 minuta na 180 stepeni.
Karamelizujte šećer pa ga zalijte mlijekom i ostavite dok sve ne otopi na laganoj vatri.
Mlijeko, puter, šećer i griz stavite na vatru i miješajte neprekidno dok se ne zgusne.
Dodati kokos i dobro izmešati sve.
Ostaviti nekoliko minuta da odstoji pa preliti preko kore  koju  ste ostavili u kalupu u kojem se pekla.
Krema je gusta ali ga možete nožem razvući.
Ostavite kolač 30 minuta da odstoji u frižideru.
Čokoladu izlomljenu na kockice  sa slatkom pavlakom lagan vatru  da se otopi ne prokuha  .
Kada se otopi i sjedini izvadite kolač iz frižidera pa ga pelijte čokoladom.
Kada se glazura stvrdne secite pravougaone komade.
Tek kada isečete komade onda ide šaranje belom čokoladom.
Poslažite komade na rešetku, otopite belu čokoladu ( 50gr ) sa 3 kašike slatke pavlake pa išarajte svaki kolač posebno

Prijatno!

Za ljubitelje krofni evo mnogo zdraviji recept -Savršene krofne iz Rerne !


Potrebno :
    40 g svežeg kvasca,
    900 g oštrog brašna + oko 100 g mehkog za premesivanje i oblikovaje,
    4 cijela jaja,
    300 ml jogurta,
    200 ml vode,
    150 gr šećera + oko 150 da se uvaljaju krofnice,
    150 g margarina + 100 za premazivanje.
Priprema:

U mlakoj vodi razmutit kvasac i staviti kašiku šećera. U vanglu sipati oštro brašno, jogurt, jaja, ostatak šećera, otopljen margarin i kvasac koji je odstajao par minuta. Varjačom sjediniti tijesto, tako da bude mekano i ljepljivo. Dobro izraditi varjačom, pa ostaviti da odstoji sat vremena, da se udvostruči.

Kada je tijesto naraslo, posuti mekim brašnom radnu površinu, istresti tijesto i premesiti lagano i polako. Posuti opet brašnom površinu i tijesto pa oklagijom razvući na debljinu 1 – 1,5 cm. Čašom vaditi krofne i slagati u pleh koji ste premazali drugim margarinom. Vodite računa da vam ostane prostora između krofni jer će dosta narasti, a zbog toga vam sve sigurno neće stati u jedan pleh.
Ostavite prvu tepsiju sa krofnama da odstoji 15 minuta, pa uključite rernu da se zagrije na 180 stepeni. Tek tada časom vadite drugu turu krofni, da vam ne bi prekisle ako ih budete vadili kad i prve.
Kada se rerna zagrejala, a krofnice udvostručile, stavite da se peku dok ne dobiju svijetlo braon boju. Dok se peku otopite ostatak margarina i čim izvadite iz rerne, krofnice odmah premažite i uvaljajte u šećer.

Prijatno !

Mekana pletenica !


Potrebno:
Za tijesto :
 500 gr brasna
 50 gr putera, otopljen ali ne vruc
 1,5 kašikica 
soli
 1 kašika secera
 1 pakovanje germe ili kocka svjeze germe
 3,5 dl mlakog mlijeka


Za premazati
 1 zumanjak
 1 kašika tecnog slatkog vrhnja


Pripremanje:
Pripremite sve suhe sastojke u jednu zdjelu, tecne u drugu i umjesite glatko tjesto. 
Nakon duzeg mjesenja…udarite tjesto nekoliko puta od radnu plocu/stol.
Neka odmara na toplom oko sat vremena. Kratko ga opet izmjesite (ne dugo) i formirajte u dvije dugacke spage (oko 70cm).
Sredina neka bude malo deblja i prema krajevima sve tanja. Priznajem: Ni meni ne uspjeva uvjek 

Ostavite pletenicu jos oko 30 min. neka naraste. Premazite jednim zumanjkom u koji ste stavili kašiku  tecnog vrhnja (radi sjaja).Ako želite mozete posuti i susamom .
Pecite ju u prethodno zagrijanoj pecnici na 200 stepeni oko 40 min. Mozete provjerit sa kucanjem u pletenicu sa donje strane. Ako zvuci šuplje, gotova je!
Ukusna je i topla i hladna….moze se zamrznuti kao i mnoge druge kifle i odlicna je i sutra dan. 
Prijatno !

Brzi ručak :Dinstani kupus


Potrebno:

 2 kg kupusa
 4 mrkve
 2 luka
 1 kašika paradajz pirea
  ulje
  so, biber


Priprema:
luk izrežite na kockice pa stavite u šerpu sa uljem i dinstajte dok ne omekša.
Dodajte mrkvu izrezanu na kolutove ili kocke kako volite ja volim krugove .
Kupus izrežite na trake i dodajte u šerpu.
Kuhajte 5 minuta pa dodajte paradajz pire, so i biber.
Podlijte sa malo vode i kuhajte pola sata na srednje jakoj vatri.
Poslužite toplo ovaj brzi ručak .

Prijatno !

Savršene Bijele oblatne sa orasima i bijelom čokoladom !


Potrebno:
 4 lista velikih oblatni
Za fil :
 250gr šećera
 200gr margarina ili maslaca
 3 vanil šećera
 300gr mlijeka u prahu
 150gr bijele cokolade
  1dl vode

100 gr sitno sjeckanih oraha 
Pripremanje:
U 1dl vode skuvati secer i vanil secer dok se skroz ne istopi.Skinuti sa vatre dodati margarin i bijelu cokoladu,sve dobro promesati da se sjedini.Ostaviti da se malo prohladi.
Mikser polako mutiti dodajuci malo po malo mlieko u prahu i orahe ,pazite da se nestvore grudvice,zato treba na najmanju brzinu mutiti.Podijeliti na tri dijela i premazati oblatne.Staviti nešto teze odgore da se lepo fil i oblatna sjedini.
Napomena :
Za ljepši dojam oblatne možete preliti bijelom otopljenom čokoladom .
Ohladiti i sjeći na željene oblike kockice itd.
Prijatno !

Brzi kolač sa gotovim korama


Potrebno :
1 pakovanje medenih kora
Za fil :
400 ml vode
200 gr maslaca
300 gr šećera
100 gr crne čokolade
2 kašike kakaoa
400 gr mljevenog keksa ( ili pola keks, pola orasi, lešnici i slično )

Za Glazuru :
100 gr čokolade
3 kašike ulja
2 kašike mlijeka

Priprema:
Staviti na vatru šećer, maslac i vodu.
Kada provri kuhati 2 minute pa dodati izlomljenu čokoladu, ugasiti vatru i mešati dok se i čokolada ne otopi.
Skloniti pa dodati mljeveni keks i sve izmiješati.
Na svaku koru naneti 8 kašika fila i preklapati drugom korom.
Tako uraditi sa 3 kore, na zadnju ide glazura.
Filovati dok je fil još uvek vruć.
Na kolač staviti tacnu i preko nešto da samo malo pritisne, ne jako, da ne bi fil izašao napolje
Za glazuru na laganu vatru staviti  mlijeko  ulje i čokoladu uz mešanje lagano ju otopiti.
(Obavezo mora biti lagana vatra da vam se nedesi da čokolada izgori )
Ukoliko je glazura još uvek gusta i čini vam se da se neće razliti dodajte još malo mlijeka pa promiješajte(nemojte pretjerati ) .
Prelijte kolač i ujednačite glazuru po čitavom kolaču . 
Otavite kolač da odstoji na sobnoj temperaturi pa ga stavite u frizider   da se krema i kore spoje a ukusi sažmu pa sijecite na šnite  i poslužite.
Prijatno.

Jednostavan način a savršena torta : Torta Španski vjetar sa rozen korama


Potrebno:

 1 pakovanje gotovih kora za rozen tortu
Za Kremu:
 300 g mljevenih oraha
 500 ml mlijeka
 3 pudinga od vanile ili (ukus slatko vrhnje)
 300 g šećera
 100 g bijele čokolade
 250 g margarina
 500 ml slatke pavlake
 listići badema za dekoraciju

Priprema:
Orahe preliti sa malo mlijeka i prokuhati odnosno popariti. Zagrijati preostalo mlijeko sa šećerom, dodati razmućen puding i kuhati dok se ne zgusne. U puding dodati, bijelu čokoladu, poparene orahe i promešati. Pjenasto umutiti margarin i sjediniti sa filom ohladenim . Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i odvojiti manji dio za ukrašavanje torte. Preostali šlag staviti u fil, promješati i filovati kore. Tortu premazati  ukrasiti šlagom ilistćima badema i  dobro ohladiti.

Ovaj način za španski vjetar je veoma jednostavan i brži a torta je savršena .
Prijatno!

10 Posnih sitnih kolačića prijedlog koji ne možete odbiti..



1 Rolat sa kokosom
Potrebno:

    200 gr margarina
    200 gr šećera
    50 gr čokolade
    350 gr mlevenog keksa
    1 kesica instant kafe razmućena sa 15 kašika vrele vode
    100 gr prah šećera
    1 vanilin šećer
    150 gr kokosovog brašna
Priprema:
Za tamniji deo, umutiti 50 gr margarina sa šećerom i rendanom čokoladom. Dodati mleveni keks preliven kafom. Od ujednačene smese, na celofanu, masu rastanjiti u pravougaonu ploču. Za svetliji deo, penasto umutiti preostali margarin sa prah šećerom, vanilin šećerom i kokosovim brašnom, masu izraditi rukom, pa rastanjiti preko pravougaone tamnije smese i pomoću celofana uviti u rolat. Ostaviti uvijeno u celofanu da se stegne.

2 Rafaelo kuglice
Potrebno:

    1 rafaelo oblanda
    250 gr šećera
    150 ml sojinog mleka
    200 gr kokosovog brašna
    125 gr margarina
    2 vanilin šećera
    45 celih oljuštenih pečenih lešnika
Priprema:
Staviti sojino mleko, vanilin šećer i šećer da prokuvaju i da se šećer istopi. Skloniti sa vatre, pa dodati margarin sečen na listiće i mešati dok se ne istopi, a zatim dodati 100 gr kokosovog brašna i izmešati, pa ostaviti da se prohladi. Poluloptice oblandi napuniti filom, u polovinu staviti po lešnik, spojiti po dve, pa lagano uvaljati u kuvanu smesu, a zatim u preostali kokos i ređati u papirnate korpice. Ostaviti da se prosuše.

3 Kolumbo
Potrebno:

    250 gr šećera
    150 gr margarina
    5 kašika kakaoa
    200 gr mlevenog keksa
    300 gr kokosovog brašna
Priprema:
U posudu za kuvanje sipati 1.5 dl vode i šećer. Dodati margarin i kakao. Kada se, na tihoj vatri, margarin i šećer rastope, skloniti sa šporeta, pa dodati 200 gr kokosovog brašna i mleveni keks. Mešati da se masa sjedini. Kada se masa prohladi, na celofanu je rastanjiti na debljinu oko 1 cm i modlom vaditi oblike, pa ređati na tacnu obloženu pek papirom da se stegnu. Posuti ih obilno preostalim kokosom.

4 Čoko – rozen trouglovi
Potrebno:

    1 pakovanja kora za rozen tortu
    200 gr šećera
    125 gr margarina
    2 kašike kakaoa
    100 gr mlevenog keksa + 30 gr za posipanje
    100 gr čokolade
Priprema:
Ušpinovati šećer sa 1 dl vode, pa skloniti sa šporeta i dodati na listiće sečen margarin , stalno mešajući da se margarin otopi. Potom dodati kakao, 50 gr čokolade i mleveni keks, pa dobro izmešati. Rozen korice preseći na pola po širini (drugu polovinu ostaviti za još jednu sortu kolača), pa filovati korice toplim filom. Premazati filom i gornju koricu, pa je preliti sa 50 gr istopljene čokolade i posuti mlevenim keksom. Ostaviti da se stegne i ohladi, pa seći na trouglove.

5 Ferero kuglice
Potrebno:

    200 gr napolitanki sa lešnikom
    300 gr krupno seckanih pečenih lešnika
    200 gr margarina
    200 gr čokolade
    Za preliv:
    200 gr čokolade
    90 gr margarina
    1 kašika meda
    krupno seckani pečeni lešnik za posipanje
Priprema:
Izmrvite napolitanke i dodajte lešnik. Umutite margarin sa istopljenom čokoladom i dodajte masi od napolitanki i lešnika. Sve dobro sjedinite i pravite kuglice. Stavite ih u frižider na dva sata da se stegnu. Za preliv, istopite čokoladu sa margarinom i medom, kuglice kašičicom spuštajte u čokoladu i ređajte u papirnate korpice u koje ste posuli malo seckanog lešnika, a zatim lešnik pospite i preko kuglica. Ostavite da se čokolada stegne, pa ih ređajte u braon korpice.

6 Karamel kocke
Potrebno:

    1 korica za rozen tortu
    125 gr margarina
    200 gr šećera
    1 puding od karamele
    400 ml sojinog mleka
    150 gr mlevenog pečenog lešnika + 50 gr za posipanje
Priprema:
    Karamelizovati šećer na laganoj vatri, pa sipati 300 ml sojinog mleka i mešati dok ne provri i karamel se ne rastopi. U preostalom mleku razmutiti puding od karamele, pa dodati u proključalo mleko i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati na listiće sečen margarin i mleveni pečeni lešnik, mešati dok se masa ne ujednači, a zatim toplim filom filovati korice. Nafilovati i gornju koru, pa je posuti mlevenim pečenim lešnikom i ostaviti da se ohladi i stegne. Seći na kockice.
7 Susam kuglice
Potrebno:

    125 gr margarina
    4 kašike meda
    4 kašike šećera
    100 gr čokolade
    100 gr mlevenog keksa
    100 gr mlevenih oraha
    200 gr susama
Priprema:
Susam kratko propržiti u suvoj šerpi. Posebno, u drugoj šerpi, sjediniti med, margarin, izlomljenu čokoladu i šećer, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije ujednačena smesa. Potom skloniti sa ringle, pa dodati prženi susam, mleveni keks i orahe, te dobro izmešati. Od pripremljene smese praviti kuglice (ili oblikovati salamu i ostaviti u frižider da se stegne, a zatim seći na parčad).

8 Čokoladna srca
Potrebno:

    100 gr suvog grožđa
    100 gr smokvi
    100 gr oraha
    150 gr šećera
    50 gr čokolade
    malo struganog oraščića
    malo cimeta
    150 gr čokolade za prelivanje
Priprema:
Samleti smokve, suvo grožđe, orahe, dodati malo oraščića i cimeta i na kraju gust sirup skuvan od šećera sa malo vode i 50 gr istopljene čokolade. Masu dobro izraditi rukom, pa rastanjiti na celofanu na debljinu od 0.8 mm, pa modlom u obliku srca vaditi kolačiće i ređati na tacnu sa pek papirom. Ostaviti da se prosuše, pa ih prelivati glazurom od čokolade i ukrasiti.

9 Figaro oblande
Potrebno:

    100 gr suvih šljiva
    100 gr smokvi
    100 gr urmi
    100 gr suvog grožđa
    100 gr oraha
    100 gr pečenog lešnika
    1 kašika šećera u prahu
    2 kašike meda
    sok 1 limuna
    2 male oblande
    100 gr čokolade
    30 gr mlevenih pečenih lešnika za posipanje
Priprema:
Urme, smokve i suve šljive iseći na tanke rezance, pomešati sa krupnije sečenim orasima i istucanim pečenim lešnikom, suvim grožđem i limunovim sokom. Dodajte šećer u prahu i med, pa dobro izmešajte. Stavite masu između oblandi i pritisnite težim predmetom. Sutradan prelijte čokoladom i pospite mlevenim pečenim lešnikom, pa kad se stegne, secite na štangle.

10 Korpice sa brusnicom
Potrebno:

    250 gr čokolade
    150 gr margarina
    100 gr sušenih brusnica
    1 ekstrakt ruma
    1 kašika meda
Priprema:
Brusnice stavite u šolju i prelijte rumom, pa neka odstoje 2 sata. Otopite čokoladu, med i margarin, dodajte jednu kašiku ruma, pa punite papirnate korpice do pola. Potom dodajte nekoliko brusnica, pa nastavite sa punjenjem korpica čokoladom. Na kraju ukrasite perlicama i štrasom i ostavite da se stegne.

Prijatno!


subota, 28. listopada 2017.

Posna čorba


Potrebno :
1 glavica crnog luka
2 mrkve 
1 paštrnak
1 šolja graška
1 šolja boranije
1 krompir
1 kašika brašna
 ulje i voda(još bolje ako imate povrtni temeljac)
suhi začin i so

Priprema:
Iseckati sitno luk pa ga prodinstati na ulju.

Iseckati šargarepu i paštrnak, pa dodati luku.
Dodati grašak i boraniju začine  pa naliti vodom da ogrezne i sve zajedno krčkati dok ne omekani.
Kad je polu kuvano dodati krompir isečen na sitne kockice pa nastaviti kuhanje.
U toku kuhanja dolivati po malo vode.
Kad se sve skuvalo doliti vode koliko želimo da dobijemo čorbe pa razmutiti brašno sa malo vode i ukuhati ga u čorbu.
Ostaviti da se čorba krčka još 10 minuta pa skloniti sa vatre i posuti peršunom.
Posnu čorbu od povrća servirati toplu.

Prijatno!

Riblje pljeskavice


Potrebno :

2 kg riječne ribe lošijeg kvaliteta ( babuška, deverika… koju imate )
1 kašika suhog začina
1 veći krompir ( 200 gr )
1 veća babura paprika ( 200 gr )
prstohvat, dva soli
pola kašičice bibera
pola kašičice sode bikarbone
1 kašičice crvene mljevene paprike 
2 čehna bijelog luka
1 glavica crnog luka
peršunov list

Priprema:

Ribu očistiti i oprati pa odseći glave i peraja.
Presjeći ribu vodoravno uz kičmu pa koliko je moguće samo taj debeli deo kičme izvaditi.
Očistiti crni i bijeli luk, krompir i baburu papriku.
Samljeti tri puta ribu i povrće. Sve zajedno.
Posle tog mljevenja dodati i sve začine i izmesiti rukom.
Ostaviti da odstoji pola sata i onda se mogu oblikovati pljeskavice i peći na srednjoj vatri dok ne dobiju braon boju.

Prijatno.

Pizza Margarita


Potrebno 
Za tijesto :
1/2 svežeg kvasca
1 kašikica šećera
1 šolja mlake vode
1 kašikica soli
brašna da se dobije glatko testo(400-450gr)
1 kašika maslinovog ulja 
Za nadev:
3-4 sveža i baš, baš zrela paradajza
mozarela sir za pizzu, oko 200 gr po jednoj
maslinovo ulje
so
bosiljak

Priprema:
Od  svih sastojaka za tijesto umesiti glatko tijesto i ostaviti ga u frižider da odstoji 2h, možete i duže, a ako nemate toliko vremena ostavite bar 15ak minuta dok pripremite nadjev.
Od tijesta odvojite jednu jufkicu, otprilike kad je razvučete da prečnik bude 30cm.
Paradajz poparite vrelom vodom oa ga ogulite i isecite na kockice. Uspite malo maslinovog ulja u šerpu, dodajte paradajz i so pa prodinstajte paradajz. Gotovo je kad se malo zgusne. Kao sos.
Tim nadevom nafilujte razvučeno testo pa na njega stavite sir i onda stavite da se peče na najvećoj temepraturi koju možete da namestite na pećnici i stavite je na dno .Kada je pica pečena  pospite je sitno sjeckanim bosiljkom .
Prijatno!

Posno Medeno srce


Potrebno :
1 šolja ( za mlijeko ) vode
1 šolja šećera
1 šolja mekog brašna
1 šolja oštrog brašna
1 kesica ( 10 gr)  cimeta
2 kašičice ( ravne ) sode bikarbone
1 kašika kakaoa
5 kašika ulja
100 + 100 gr čokolade posne 
10 + 8 kašika pekmeza 

Priprema:
Rernu upalimo  da se grije na 200 stepeni.

Umutiti vodu, brašno, šećer, ulje, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet i 10 kašika pekmeza.
Mutimo dok se sve dobro ne sjedini i nema grudvica.
Ostavimo da odstoji dok se rerna ne zagreje.
Kada se rerna zagrejala uzmemo djuveč tepsiju 
 najbolje ako imate neki pleh  35 x 25 cm.da nebude predebel kolač
Pleh blago pouljiti i posuti brašnom pa istresti pola smjse za kolač. Nikako manje, ako uspete i malo više ništa ne smeta.
Staviti u zagrejanu rernu i smanjiti na 180.
Dok se prvi deo kolača peče na srednju vatru staviti 8 kašika pekmeza po želji  i 100 gr izlomljene čokolade da se zajedno otope.
Kada se na prvom delu kolača uhvatila korica otvoriti rernu i preliti preko otopljenu čokoladu i pekmez.
Vratiti u rernu nekoliko minuta pa opet otvoriti i preko polako kašikom  redom stavljati po malo preostale smjese za kolač.
Ukoliko se ta smjesa malo zgusnula dok je stajala slobodno uspite malo vode ( trećinu čaše ) i promešajte.
.
Pazite samo da kolač ne počne odgore da tamni. Kada dodje do braon boje trebalo bi da je gotov.

Trebalo bi da je gotov posle 25 minuta.

Pečen kolač ostaviti da se ohladi, mada je dobar i topao, onaj fil curi.

Glazuru stavljamo na topao lakše je razmazati čokoladu .
Glazuru pripremamo tako što 
Otopimo preostalu čokoladu sa 3 – 4 kašike ulja na laganoj vatri, 
Preliti preko kolača .

Prijatno.