Za tijesto :
500 gr brasna
50 gr putera, otopljen ali ne vruc
1,5 kašikica soli
1 kašika secera
1 pakovanje germe ili kocka svjeze germe
3,5 dl mlakog mlijeka
1 zumanjak
1 kašika tecnog slatkog vrhnja
Pripremanje:
Pripremite sve suhe sastojke u jednu zdjelu, tecne u drugu i umjesite glatko tjesto.
Nakon duzeg mjesenja…udarite tjesto nekoliko puta od radnu plocu/stol.
Neka odmara na toplom oko sat vremena. Kratko ga opet izmjesite (ne dugo) i formirajte u dvije dugacke spage (oko 70cm).
Sredina neka bude malo deblja i prema krajevima sve tanja. Priznajem: Ni meni ne uspjeva uvjek
Ostavite pletenicu jos oko 30 min. neka naraste. Premazite jednim zumanjkom u koji ste stavili kašiku tecnog vrhnja (radi sjaja).Ako želite mozete posuti i susamom .
Pecite ju u prethodno zagrijanoj pecnici na 200 stepeni oko 40 min. Mozete provjerit sa kucanjem u pletenicu sa donje strane. Ako zvuci šuplje, gotova je!
Ukusna je i topla i hladna….moze se zamrznuti kao i mnoge druge kifle i odlicna je i sutra dan.
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar