subota, 28. listopada 2017.

Posno Medeno srce


Potrebno :
1 šolja ( za mlijeko ) vode
1 šolja šećera
1 šolja mekog brašna
1 šolja oštrog brašna
1 kesica ( 10 gr)  cimeta
2 kašičice ( ravne ) sode bikarbone
1 kašika kakaoa
5 kašika ulja
100 + 100 gr čokolade posne 
10 + 8 kašika pekmeza 

Priprema:
Rernu upalimo  da se grije na 200 stepeni.

Umutiti vodu, brašno, šećer, ulje, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet i 10 kašika pekmeza.
Mutimo dok se sve dobro ne sjedini i nema grudvica.
Ostavimo da odstoji dok se rerna ne zagreje.
Kada se rerna zagrejala uzmemo djuveč tepsiju 
 najbolje ako imate neki pleh  35 x 25 cm.da nebude predebel kolač
Pleh blago pouljiti i posuti brašnom pa istresti pola smjse za kolač. Nikako manje, ako uspete i malo više ništa ne smeta.
Staviti u zagrejanu rernu i smanjiti na 180.
Dok se prvi deo kolača peče na srednju vatru staviti 8 kašika pekmeza po želji  i 100 gr izlomljene čokolade da se zajedno otope.
Kada se na prvom delu kolača uhvatila korica otvoriti rernu i preliti preko otopljenu čokoladu i pekmez.
Vratiti u rernu nekoliko minuta pa opet otvoriti i preko polako kašikom  redom stavljati po malo preostale smjese za kolač.
Ukoliko se ta smjesa malo zgusnula dok je stajala slobodno uspite malo vode ( trećinu čaše ) i promešajte.
.
Pazite samo da kolač ne počne odgore da tamni. Kada dodje do braon boje trebalo bi da je gotov.

Trebalo bi da je gotov posle 25 minuta.

Pečen kolač ostaviti da se ohladi, mada je dobar i topao, onaj fil curi.

Glazuru stavljamo na topao lakše je razmazati čokoladu .
Glazuru pripremamo tako što 
Otopimo preostalu čokoladu sa 3 – 4 kašike ulja na laganoj vatri, 
Preliti preko kolača .

Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar