četvrtak, 2. studenoga 2017.

Jednostavan i lagan kolač od kokosa !


       Potrebno 
       Za koru:
    125 gr margarina
    100 g šećera
    3 jaja
    2 kašike kakaoa
    200 gr brašna
    3 kašike mlijeka
    1  prašak za pecivo
       Za karamel sirup:
    2 kašike šećera
    100 ml mlijeka
      Za Kokos kremu:
    300 ml mlijeka
    3 kašike griza
    100 gr margarina
    100 gr šećera
    100 gr kokosa
      Za Glazuru
    200 gr mliječna čokolada
    6 do 8 kašika slatke pavlake
       Za Bijelu glazuru
    50 gr bijele čokolade
    3 kašike slatke pavlake

Priprema :

Izmiksirajte margarin i šećer u pjenastu smjesu.
Dodavajte jedno po jedno jaje uz miksiranje, pa dodajte mlijeko.
Pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo pa dodajte smjesi.
Pecite 20 – 25 minuta na 180 stepeni.
Karamelizujte šećer pa ga zalijte mlijekom i ostavite dok sve ne otopi na laganoj vatri.
Mlijeko, puter, šećer i griz stavite na vatru i miješajte neprekidno dok se ne zgusne.
Dodati kokos i dobro izmešati sve.
Ostaviti nekoliko minuta da odstoji pa preliti preko kore  koju  ste ostavili u kalupu u kojem se pekla.
Krema je gusta ali ga možete nožem razvući.
Ostavite kolač 30 minuta da odstoji u frižideru.
Čokoladu izlomljenu na kockice  sa slatkom pavlakom lagan vatru  da se otopi ne prokuha  .
Kada se otopi i sjedini izvadite kolač iz frižidera pa ga pelijte čokoladom.
Kada se glazura stvrdne secite pravougaone komade.
Tek kada isečete komade onda ide šaranje belom čokoladom.
Poslažite komade na rešetku, otopite belu čokoladu ( 50gr ) sa 3 kašike slatke pavlake pa išarajte svaki kolač posebno

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar