Potrebno:
- 200 gr margarina
200 gr šećera
50 gr čokolade
350 gr mlevenog keksa
1 kesica instant kafe razmućena sa 15 kašika vrele vode
100 gr prah šećera
1 vanilin šećer
150 gr kokosovog brašna
Za tamniji deo, umutiti 50 gr margarina sa šećerom i rendanom čokoladom. Dodati mleveni keks preliven kafom. Od ujednačene smese, na celofanu, masu rastanjiti u pravougaonu ploču. Za svetliji deo, penasto umutiti preostali margarin sa prah šećerom, vanilin šećerom i kokosovim brašnom, masu izraditi rukom, pa rastanjiti preko pravougaone tamnije smese i pomoću celofana uviti u rolat. Ostaviti uvijeno u celofanu da se stegne.
2 Rafaelo kuglice
Potrebno:
- 1 rafaelo oblanda
250 gr šećera
150 ml sojinog mleka
200 gr kokosovog brašna
125 gr margarina
2 vanilin šećera
45 celih oljuštenih pečenih lešnika
Staviti sojino mleko, vanilin šećer i šećer da prokuvaju i da se šećer istopi. Skloniti sa vatre, pa dodati margarin sečen na listiće i mešati dok se ne istopi, a zatim dodati 100 gr kokosovog brašna i izmešati, pa ostaviti da se prohladi. Poluloptice oblandi napuniti filom, u polovinu staviti po lešnik, spojiti po dve, pa lagano uvaljati u kuvanu smesu, a zatim u preostali kokos i ređati u papirnate korpice. Ostaviti da se prosuše.
3 Kolumbo
Potrebno:
- 250 gr šećera
150 gr margarina
5 kašika kakaoa
200 gr mlevenog keksa
300 gr kokosovog brašna
U posudu za kuvanje sipati 1.5 dl vode i šećer. Dodati margarin i kakao. Kada se, na tihoj vatri, margarin i šećer rastope, skloniti sa šporeta, pa dodati 200 gr kokosovog brašna i mleveni keks. Mešati da se masa sjedini. Kada se masa prohladi, na celofanu je rastanjiti na debljinu oko 1 cm i modlom vaditi oblike, pa ređati na tacnu obloženu pek papirom da se stegnu. Posuti ih obilno preostalim kokosom.
4 Čoko – rozen trouglovi
Potrebno:
- 1 pakovanja kora za rozen tortu
200 gr šećera
125 gr margarina
2 kašike kakaoa
100 gr mlevenog keksa + 30 gr za posipanje
100 gr čokolade
Ušpinovati šećer sa 1 dl vode, pa skloniti sa šporeta i dodati na listiće sečen margarin , stalno mešajući da se margarin otopi. Potom dodati kakao, 50 gr čokolade i mleveni keks, pa dobro izmešati. Rozen korice preseći na pola po širini (drugu polovinu ostaviti za još jednu sortu kolača), pa filovati korice toplim filom. Premazati filom i gornju koricu, pa je preliti sa 50 gr istopljene čokolade i posuti mlevenim keksom. Ostaviti da se stegne i ohladi, pa seći na trouglove.
5 Ferero kuglice
Potrebno:
- 200 gr napolitanki sa lešnikom
300 gr krupno seckanih pečenih lešnika
200 gr margarina
200 gr čokolade
Za preliv:
200 gr čokolade
90 gr margarina
1 kašika meda
krupno seckani pečeni lešnik za posipanje
Izmrvite napolitanke i dodajte lešnik. Umutite margarin sa istopljenom čokoladom i dodajte masi od napolitanki i lešnika. Sve dobro sjedinite i pravite kuglice. Stavite ih u frižider na dva sata da se stegnu. Za preliv, istopite čokoladu sa margarinom i medom, kuglice kašičicom spuštajte u čokoladu i ređajte u papirnate korpice u koje ste posuli malo seckanog lešnika, a zatim lešnik pospite i preko kuglica. Ostavite da se čokolada stegne, pa ih ređajte u braon korpice.
6 Karamel kocke
Potrebno:
- 1 korica za rozen tortu
125 gr margarina
200 gr šećera
1 puding od karamele
400 ml sojinog mleka
150 gr mlevenog pečenog lešnika + 50 gr za posipanje
- Karamelizovati šećer na laganoj vatri, pa sipati 300 ml sojinog mleka i mešati dok ne provri i karamel se ne rastopi. U preostalom mleku razmutiti puding od karamele, pa dodati u proključalo mleko i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati na listiće sečen margarin i mleveni pečeni lešnik, mešati dok se masa ne ujednači, a zatim toplim filom filovati korice. Nafilovati i gornju koru, pa je posuti mlevenim pečenim lešnikom i ostaviti da se ohladi i stegne. Seći na kockice.
Potrebno:
- 125 gr margarina
4 kašike meda
4 kašike šećera
100 gr čokolade
100 gr mlevenog keksa
100 gr mlevenih oraha
200 gr susama
Susam kratko propržiti u suvoj šerpi. Posebno, u drugoj šerpi, sjediniti med, margarin, izlomljenu čokoladu i šećer, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije ujednačena smesa. Potom skloniti sa ringle, pa dodati prženi susam, mleveni keks i orahe, te dobro izmešati. Od pripremljene smese praviti kuglice (ili oblikovati salamu i ostaviti u frižider da se stegne, a zatim seći na parčad).
8 Čokoladna srca
Potrebno:
- 100 gr suvog grožđa
100 gr smokvi
100 gr oraha
150 gr šećera
50 gr čokolade
malo struganog oraščića
malo cimeta
150 gr čokolade za prelivanje
Samleti smokve, suvo grožđe, orahe, dodati malo oraščića i cimeta i na kraju gust sirup skuvan od šećera sa malo vode i 50 gr istopljene čokolade. Masu dobro izraditi rukom, pa rastanjiti na celofanu na debljinu od 0.8 mm, pa modlom u obliku srca vaditi kolačiće i ređati na tacnu sa pek papirom. Ostaviti da se prosuše, pa ih prelivati glazurom od čokolade i ukrasiti.
9 Figaro oblande
Potrebno:
- 100 gr suvih šljiva
100 gr smokvi
100 gr urmi
100 gr suvog grožđa
100 gr oraha
100 gr pečenog lešnika
1 kašika šećera u prahu
2 kašike meda
sok 1 limuna
2 male oblande
100 gr čokolade
30 gr mlevenih pečenih lešnika za posipanje
Urme, smokve i suve šljive iseći na tanke rezance, pomešati sa krupnije sečenim orasima i istucanim pečenim lešnikom, suvim grožđem i limunovim sokom. Dodajte šećer u prahu i med, pa dobro izmešajte. Stavite masu između oblandi i pritisnite težim predmetom. Sutradan prelijte čokoladom i pospite mlevenim pečenim lešnikom, pa kad se stegne, secite na štangle.
10 Korpice sa brusnicom
Potrebno:
- 250 gr čokolade
150 gr margarina
100 gr sušenih brusnica
1 ekstrakt ruma
1 kašika meda
Brusnice stavite u šolju i prelijte rumom, pa neka odstoje 2 sata. Otopite čokoladu, med i margarin, dodajte jednu kašiku ruma, pa punite papirnate korpice do pola. Potom dodajte nekoliko brusnica, pa nastavite sa punjenjem korpica čokoladom. Na kraju ukrasite perlicama i štrasom i ostavite da se stegne.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar