ponedjeljak, 16. listopada 2017.

Crnac bez jaja!



 Potrebno
Za koru /biskvit :

3 čvrsta jogurta (3×180 g)
3 jogurtove čašice pšeničnog glatkog brašna tipa 550
2 čaše od jogurta šećera
1 čašicu od jogurta ulja
3 velike žlice kakaa
2 žličice sode bikarbone


Za preliv  :
 200 g maslaca,
 150 g čokolade za kuhanje, 
20 g šećera 
250 ml mlijeka 

Priprema :
Za biskvit:
Mikserom najvećom brzinom pomiješajte sastojke te ih izlijte u tepsiju prethodno obloženu papirom za pečenje.
Ispecite biskvit  u zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih pola sata zavisno od vaše pećnice .te ga narežite na kockice.
Za preliv :

Prvo otopite maslac , a zatim mu dodajte čokoladu i šećer i nalijte mlijeko. Kad se sastojci otope i kad glazura zavri, izlijte je na kolač. Malo ohladite i razrežite.
Prijatno!

Ledene Kocke!





Potrebno
 za koru:
5 žlica šećera
5 jaja
5 žlica brašna
2 žlice kakaa
pola vrećice praška za pecivo

Za sirup :
250 ml vode 
180 gr šećera 

Za kremu :
1/2 l mlijeka 
100 gr šečera 
1 vanilin šećer 
5 žlica brašna 
250 gr margarina sobne temperature 
1 žlica šečera uprahu 



Za glazuru :
1 čokolada 
kašika margarina 

Priprema
Za koru :
Umutiti 5 bjelanjaka s 5 žlica šećera i dodati 5 žumanjaka,
5 žlica brašna 2 žlice kakaa i prašak za pecivo. Premazati tepsiju i peći koru u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 -25 min zavisno od rerne .
 Pečenu koru preliti sa skuhanim sirupom od 250 gr šećera , 250 ml vode i 1 vaniln šećerom. Toplo preliti preko pečene kore i ostaviti da se ohladi.

Za kremu:
Od 1 / 2 litre mlijeka 5 žlica brašna, 100 gr šećera i 1 vaniln šećerom skuhati bijelu kremu. Kada se ohladi dodati 250 gr margarina s žlicom šećera u prahu. Bijelu kremu sipati preko kore.
Preko bijele kreme sipati  rastopljene glazuru od  čokolade s malo margarina.
Ohladiti kolač u frižideru isjeći na kocke i poslužiti.
Prijatno!


Čajni čupavci sa kremom !





Potrebno:

1/2 litra mlijeka
5 kaš. gustina
10kaš. šećera
1 vanilin šećera
150gr. maslaca
1 pak.(1kg) čajnih kolutića
200gr. kokos bršna

I još:

mlijeko za umakanje
malo ruma(ako hoćete nije obavezno )

Priprema:
Mlijeko staviti da kuha,pomiješati gustin,šećer i vanilin šećer sa malo mlijeka i skuhati kao puding.Kad se ohladi dodati izrađen maslac.
Kolutiće umakati u mlijeko sa rumom,sa manjom kašikom stavljati fil i uvaljati u kokos.Sve to raditi dok nepotrošite fil i kolutiće.
Njaljepši su kad odstoje par sati u frižideru ili još bolje preko noći,u tom slučaju morate čekati kao ja sada.

Prijatno!

Jako kremasta torta od slatkog vrhnja i keksa


Potrebno :
 600g turskog keksa (ako ne možete da ga pronađete koristite petit ili plazmu),
 1,5 l mlijeka,
 6 pudinga sa ukusom slatke pavlake,
 12 kašika šećera,
 2 kesice vanilinog šećera,
 200g bijele milka čokolade,
 250g margarina,
 200 ml slatke pavlake,
 lešnici ili orasi ili karamele po želji…
 oko 200 ml mlijeka za umakanje keksa.
 Šlag za dekoraciju (minumum dvije kesice ).

Prprema  :
Pudinge skuvati u litar ipo mlijeka sa šećerom i vanilinim šećerom po standardnoj proceduri.
U vreo puding umešati belu čokoladu.
Mijeešati dok se ne rastopi.
Ostaviti puding da se ohladi.
Margarin izvaditi da odstoji na sobnoj temperaturi pa ga miksrom sjediniti sa ohlađenim pudingom.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i sjediniti je sa pudingom.
Lešnike, orahe i karamele sitno iseckajte, najbolje u secku, i dodajte filu.
Ovo možete a ne morate.
Što se keksa tiče, ako nađete turski koristite njega.
 On je nalik na naš petit samo ima čokoladno punjenje.
 Nemojte da vas zbuni što je tanak.
Na tacnu slagati keks koji ste prethodno umočili u hladno mlijeko na par sekundi 
(dovoljno je da ga samo provučete),
5×5 i filovati četvrtinom fila.
Ponavljati postupak dok se keks i fil ne utroši.
Na kraju poredajte keks i tortu dekorišite šlagom i rendanom čokoladom.
Ostavite je preko noći da odstoji i da se stegne.
Prijatno !

Brze Parfe kocke


Potrebno:
 1l mlijeka
 4dcl šećera
 3 želatine u prahu
 1l vrhnja za šlag
 10dag čokolade za kuhanje
 pettit keksi
Priprema:
Mlijeko prokuhati ohladiti 5 minuta, pa u njega umiješati šećer. Želatinu rastopiti na laganoj vatri, ostaviti da se hladi 2-3 minute uz miješanje. Onda ju dodati u mlijeko i šećer. Vrhnje istući u čvrsti šlag, te promiješati sa hladnom kremom. U polovicu kreme dodati rastopljenu čokoladu. U pleh složiti pettit kekse, te naizmjenično crnu i bijelu kremu. Gore  istopiti ili naribati čokoladu.
Prijatno !

Kremasti kadaif


Prijatno:
 500 g svjezeg kadaifa
 250 g putera
 200 g mljevenih oraha

agda
 450 g secera
 350 ml vode
 po želji malo limunovog soka

krema
 1 l mlijeka
 4 kas. brasna
 3 kas. gustina/nišeste
 150 g šecera
 1 vanilija šecer
 po želji burbon vanilija
 1 žumance
 dekoracija
 2 šlag kreme
 mljeveni orasi
Priprema:
Kadaif malo izsitnite.
Rastopite puter i pospite po kadaifu.
Rukama mijesajte kadaif da se natopi sa puterom.
Rasporedite po tevsiji polovinu kadaifa,pospite sa 2/3 mljevenih oraha.
Stavite drugu polovinu kadaifa i pritisnite malo da se izjednaci.
Pecte na predhodno ugrijanoj rerni ( 180°C), 20tak min dok porumeni.
Dok se kadaif peče napravite agdu .
Prokuhajte secer sa vodom i kuhajte 10 min.
Za kremu uspite zajedno sa mlijekom,brasno,gustin, secer i vanilija secer (ja sam stavila i burbon vaniliju) i zumance u serpu.
Mjesajte žicom dok se zgusne.Pečen kadaif prelijte agdom.
Odmah možete sipati vruc fil na kadaif.
Ostavite 1h da se ohladi.
Izmiksajte 2 slag kreme i premazite po ohlajdenom filu.
Pospite sa ostatkom mljevenih oraha.
Prijatno!

Pogačice sa sirom


Potrebno :

 brašno 1 kg
 margarin 250 gr
 sir 400 gr
 so 1 kašikica
 jaje 1 komad
 kvasac 1 vrećica
 voda 100 ml

Priprema:

Staviti kvasac da nadodje u 100 ml mlake vode.Zatim ga dodati brašnu,dodati sir,margarin,i so.Umesiti testo i ostaviti 30 minuta da naraste.
Zatim razviti testo sto tanje,pa ga uviti u rolat.Ostaviti jos 10 minuta pa opet rastanjiti testo oklagijom.Izvaditi pogacice modlom ili casom,poredjati u podmazan pleh,premazati umucenim jajetom i staviti da se pece 30 minuta na 200 stepeni.
Prijatno!

Nebeski kolač-Osvježavajućeg okusa jednostavan za napravit


Potrebno
kora 
 6 kom bjelanjaka
 6 žlica šećera
 4 žlice brašna
 14 žlica kokosovog brašna
 nadjev od višanja
 680 g višanja (iliti 1 tegla)
 1 paketić pudinga od vanilije
 3 žlice šećera
Krema
 2 paketića pudinga od vanilije
 4 žlice šećera
 750 ml mlijeka
 500 ml vrhnja za šlag
Čokoladna glazura
 100 g čokolade za kuhanje
 50 g maslaca (ili margarina)
Priprema
Za koru  dobro istući bjelanjke, zatim dodati šećer, pa postepeno, na najmanjoj brzini miksera brašno i kokos. pažljivo rasporediti po pomašćenoj i pobrašnjenoj tepsiji (velika od rerne) i peći 15-20 min. na 180 stupnjeva.
Teglicu višanja ocijediti, u soku ukuhati puding i šećer, te dodati višnje, pustiti da provrije, skinuti sa vatre i preliti preko ohlađenog biskvita.
Skuhati puding od vanilije (+šećer), ohladiti i u hladno dodati prethodno umućen šlag, te premazati ohlađen kolač.
Čokoladu i maslac (margarin) polako otopiti na laganoj vatri i premazati kolač, ohladiti, rezati i uživati u čaroliji laganog i osvježavajućeg okusa :-))
Prijatno !

nedjelja, 15. listopada 2017.

Najbolja -Reform torta

 Potrebno
Krema :
30 kom žumanaca
 500 gr putera (omekšalog na sobnoj temperaturi)
 300 gr čokolade za kuhanje + malo ruma – al malo
 300 gr šecera uprahu 

Kora 
 30 bjelanaca
 600 gr secera u prahu
 600 gr mljevenih oraha
 6 kašika brašna 

Priprema:

Za svaku od šest kora umutite po pet belanaca sa po pet kašika šećera u čvrst snijeg , u smjesu  dodajte 100 g oraha i jednu kašiku brašna izmiješajte polako kašikom .

Smjesu  stavite u podmazan pleh svaku koru pecite na 180 stepeni po petnaestak minuta. Tako 6puta .

Za kremu  skuhajte na pari žumanca sa 300 gr  šećera(dobro umutiti ), pred kraj kuvanja dodajte čokoladu i rum.

U  dobro  ohlađenu kremu  dodajte   izmiksani  maslac sa 300 gr šecera

Nafilujte kore kremom  i tortu ukrasite po želji.

Prijatno !

Pravi i Mirisni -Domaći Medenjaci


Potrebno :
 500 g šećera
 5 dcl mleka
 10 kašika ulja
 2 kašike meda
 1 jaje
 2 žumanca
 1 kesica vanilin šećera
 1 kašičica sode bikarbone
 1 kašičica praška za pecivo
 1 i po kašičica začina za medenjake
 oko 1 kg brašna

Za premazivanje:
 2 belanca
 150 g šećera u prahu
Priprema:
Karamelišite šećer dok ne dobije svetlo braon boju, dodajte mleko i kuvajte na tihoj vatri da se karamelisani šećer istopi. Skinute sa vatre i dodajte 2 kašike meda, vanilu i ostaviti da se ohladi.
U hladnu masu dodajte 10 kašika ulja, 1 jaje, 2 žumanca, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, začin za medenjake i brašno. Zamesite testo, pa ostavite da odstoji. Razvaljajte testo debljine pola cm, vadite kalupom željene oblike i redajte ih u pleh obložen papirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180oC dok ne porumene.
Umutite 2 belanca sa 150 g šećera u prahu i ovom masom koristeći silikonsku četkicu premažite pečene i tople medenjake.
Prijatno !

Brzi i jednostavni -Kolač od jabuka i keksa bez pečenja

Potrebno :
 1,5 kg jabuka
 sok 1 limuna
 400 g šećera
 600 ml vode
 300 ml vode
 3 kom Pudinga vanilin
 400 g petit keksa
200 ml slatkog vrhnja (za šlag)
Priprema:
Jabuke ogulite i naribajte u veću posudu. Dodajte im limunov sok, šećer i vodu pa stavite sve zajedno da kuha dok jabuke omekšaju (15-tak minuta).
U preostalih 300 ml vode razmutite tri praška za puding pa dodajte u mekane jabuke. Kuhajte još 2-3 minute pa maknute s vatre.
U tepsiju veličine 25 x 30 cm slažite red keksa, red jabuka, red keksa, red jabuka, red keksa i na kraju samo tanki sloj jabuka.
Kad ste sve složili ostavite da se kolač ohladi. Ohlađeni kolač premažite tučenim slatkim vrhnjem. Po vrhu naribajte čokoladu ili pospite čokoladnim mrvicama .
Prijatno !

Mimoza salata


Potrebno :

 kačkavalj 200gr.
 salama po želji 150gr.
 kuhan krompir 150gr
 kuhana jaja 2kom
 pavlaka 1
 majoneza 100 gr

Priprema:

Krompir,skuhan u ljusci,pa oljušten,izrendati,malo krupnije,pa ga premazati polovinom pavlake. Preko pavlake narendati salamu po želji i premazati je majonezom.
Sljedeće narendati 1 cijelo jaje i 1 bjelance,a preko njega 100g kačkavalja. Sve ovo premazati ostatkom pavlake. Odozgo sitno narendati 50g kačkavalja i preko toga narendati žumance,tako da sve to liči na mimozu.
Prijatno !

Milka torta!




Potrebno
Za kore:


6 jaja
6 kašika šećera
5 kašika mlake vode
4 kašike brašna
1 kašika kakaoa
1 kašičica praška za pecivo


Za vanila kremu:

3 žumanca
250 ml mleka
80 gr kristal šećera
1 vanilin šećer
1 kašika gustina, puna
100 gr maslaca

Za milka kremu:

3 jaja
80 gr kristal šećera
100 gr milka čokolade ( tamne ili mlečne )
100 gr maslaca

Za dekoraciju :

šlag pjena 

Priprema

Za koru :
Ulupati penasto belanca pa postepeno dodavati vodu uz mućenje.
Dodati šećer pa mutiti dok se ne dobije jaka pena i šećer se istopi .Kada se šećer istopi dodati žumanca.Umutiti pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti varjačom.Dok to radite rerna se zagreva na 180 stepeni.
Istresti masu u obložen pleh dimenzija 20 x 35 ili 30 x 30…i sličnih…
Peći oko 25 minuta.
Ohladjen biskvit preseći vodoravno da se dobiju dve tanke korice

Za vanila kremu:
Pomiješati mleko, brašno, šećer, žumanca i vanilin šećer.
Umutiti pa staviti na srednju vratu uz mešanje da se skuva.
Skuvan fil skloniti sa vatre pa ohladiti
Ulupati penasto maslac pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.
Kremovi su nešto mekši, ali neka vas to ne brine, pri razmazivanju nemojte ići skroz do ivice jer će sami lepo da legnu na korice i one će upiti višak tečnosti, a pri tome fino omekaniti.


Za milka kremu :
Pomešati jaja, šećer i izlomlenu čokoladu, pa staviti na paru.
Mešati dok se sve ne otopi i sjedini.
Zatim ostaviti na pari do 10 minuta da se kuva uz mešanje pa skloniti i ohladiti.
Ulupati penasto maslac pa dodati mu ohladjen krem i sve umutiti.

Slaganje :
Na prvu koru naneti beli krem, poklopiti drugom korom pa naneti milka krem i sve na kraju prekriti šlagom ili slatkom pavlakom.
Tortu ohladiti u frižideru pa poslužiti.
Prijatno!