Potrebno
za koru:
5 žlica šećera
5 jaja
5 žlica brašna
2 žlice kakaa
pola vrećice praška za pecivo
Za sirup :
250 ml vode
180 gr šećera
Za kremu :
1/2 l mlijeka
100 gr šečera
1 vanilin šećer
5 žlica brašna
250 gr margarina sobne temperature
1 žlica šečera uprahu
Za glazuru :
1 čokolada
kašika margarina
Priprema
Za koru :
Umutiti 5 bjelanjaka s 5 žlica šećera i dodati 5 žumanjaka,
5 žlica brašna 2 žlice kakaa i prašak za pecivo. Premazati tepsiju i peći koru u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 -25 min zavisno od rerne .
Pečenu koru preliti sa skuhanim sirupom od 250 gr šećera , 250 ml vode i 1 vaniln šećerom. Toplo preliti preko pečene kore i ostaviti da se ohladi.
Za kremu:
Od 1 / 2 litre mlijeka 5 žlica brašna, 100 gr šećera i 1 vaniln šećerom skuhati bijelu kremu. Kada se ohladi dodati 250 gr margarina s žlicom šećera u prahu. Bijelu kremu sipati preko kore.
Preko bijele kreme sipati rastopljene glazuru od čokolade s malo margarina.
Ohladiti kolač u frižideru isjeći na kocke i poslužiti.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar