Potrebno
Kora:
6 žumanjaka
12 kašika(ravnih) šećera
2 dl hladnog mlijeka
1 dl ulja
6 kašika(punih)120 g brašna
3 kašike kakaa
1/2 praška za pecivo
12 kašika(ravnih) šećera
2 dl hladnog mlijeka
1 dl ulja
6 kašika(punih)120 g brašna
3 kašike kakaa
1/2 praška za pecivo
Za šaum:
6 bjelanjaka
15 kašika šećera
4 kašika vode
12 kašika šećera
15 kašika šećera
4 kašika vode
12 kašika šećera
Čokoladna glazura
100g čokolade za kuhanje
3 kašike vode
4 kašike ulja
3 kašike vode
4 kašike ulja
Priprema:
Umutiti žumanjke sa šećerom.Tome dodati mlijeko ,ulje i još kakao, prašak za pecivo i brašno.Izliti u podmazan i brašnom posut pleh.Peći na 200 stepeni 15-20 minuta.
Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka.Ušpinovati 12 kašika šećera (vrhom punih)sa 4 kašika vode.Istučenim bjelanjcima dodamo 15 kašika šećera i dobro umutimo.Ušpinovani šećer lagano sipamo u snijeg i mutimo neprestano.Masa će povećati volumen pa je dobro da to radimo u velikoj zdjeli
Koru izvadimo iz rerne i smanjimo temp na 130 stepeni.Dobijeni šaum ravnomjerno namažemo po kori i vratimo u rernu još10 minuta.
Kolač izvadimo iz rerne i prelijemo čokoladnom glazurom.Odmah ga i režemo na kocke .
Prijatno!