subota, 14. listopada 2017.

Tradicinalni Bosanski recept za :Sogan dolma


Potrebno:
 10 malih glavica luka
 1 kašika bijelog sirćeta
 500 gr mljevene teletine
 1 šaka riže
 1 kašika koncentrata paradajza
 2 čehne bijelog luka
 2 kašike putera
 2 kašike paradajz pirea
 so, biber
 peršun
Priprema:
Glavice luka oguliti i odrezati gornje i donje strane.
Staviti u vodu sa sirćetom i prokuhati dok ne omekša.
Vaditi jednu po jednu membranu luka.
Pomiješati meso, rendani bijeli luk i rižu.
Smjesom puniti luk i redati ga u nauljenu šerpu.
Zaliti vodom da pokrije luk i kuhati sat vremena na laganoj vatri.
Pred kraj kuhanja na puteru popržiti paradajz pire i zaliti njime sogan dolmu.
Kuhati još 10-ak minuta i servirati.
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar