subota, 14. listopada 2017.

"BAJADERA"


Potrebno :
Svijetli dio 
120 ml mlijeka
50 gr maslaca
120 gr šećera
180 gr mljevenog keksa
180 gr mljevenih oraha

Tamni dio:
120 ml mlijeka
120 gr šećera
80 gr maslaca
170 gr mljevenog keksa
170 gr mljevenih oraha
100 gr čokolade

Priprema:
U šerpu staviti šećer, maslac i mlijeko, pa sačekati da provri.
Kad provri isključiti vatru pa dodati keks i orahe i mešati da se sjedini, pa skloniti da se hladi.

Tamni di o se pravi potpuno isto. 
Staviti mleko, šećer i maslac da provri, pa kad provri ugasiti vatru.
Dodati čokoladu, keks i orahe i mešati dok se sve sjedini i čokolada otopi, pa ostaviti da se hladi.

Mlaka oba dijela  podijeliti na dva jednaka.

Uzeti 4 kese za zamrzivač pa u svaku staviti po pola mase.

Na kraju kese rasporediti masu rukama pa oklagijom ravnomerno razvaljati po cijeloj kesi.
Na tacnu staviti prvu kesu, pažljivo nože izrezati kesu pa okrenuti na tacnu ili izvući kesu ispod, kako vam je lakše.
Tako uraditi i sa ostala tri dijela, naslagati jednan dio na drugi.
Zatim otopiti sve sastojke za glazuru na laganoj vatri i preliti preko bajadere, ako je potrebno razvući nožem.
Ostaviti bar sat i po  vremna  da se bolje stegne, pa onda seći oštrim i tankim nožem.
Ostavite isječene štanglice bajadere da malo odstoje, pa poslužite.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar