subota, 14. listopada 2017.

Meni najdraže :Ledene kocke


Potrebno :
Kora:
6 bjelanaca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
150 ml mlijeka za prelivanje

Krem:
800 ml mlijeka
6 kašika šećera
6 žumanaca
7 kašika brašna
250 gr margarina
100 gr šećera u prahu

Završni dio : 
250 ml slatko vrhnje 

Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Umutiti i bjelanca sa šećerom da se šećer potpuno otopi i dobije jak šne.
Polako dodati brašno i sjediniti varjačom pa u podmazan pleh veličine 20 x 30 cm istresti smesu, poravnati i staviti da se peče. Ukoliko je tepsija nešto veća, povećati za jedno jaje.
Peći izmedju 20 i 25 minuta.  Kora bude blago rumena, više žućkasta odozgo.
Pečenu i još vrelu koru preliti sa mlijekom i ostaviti da upije i ohladi se. 
Prelijte sa celom količinom mlijeka da bude sočna.
Pomešati žumanca, šećer, brašno i 100 – 150 ml mlijeka a ostalo mlijeko staviti da provri pa zakuhati umućena žumanca i miješati dok se ne zgusne.
Kad se zgusne skloniti da se ohladi.
Ulupati pjenasto margarin i šećer u prahu pa mu dodati ohladeni  krem i umutiti.
Najbolje koru staviti u pleh u kojem se pekla, preliti mlijekom pa tek kada se ohladi staviti na tacnu i nafilovati i dekorisati umućenim slatkim vrhnjem .
Ostaviti u frižider najmanje 2h da se fino ohladi.
Prijatno !

Jednostavo mekane i ukusne :Mliječne kocke


Potrebno :
za kore – pleh 30 x 20 cm:
6 jaja
6 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaoa
3 kašike ulja
50 ml hladne vode
1 prašak za pecivo 
200 ml mleka za prelivanje kore

Krem:
1l mlijeka
8 kašika gustina ili brašna, šta imate
5 kašika šećera
100 gr šećera u prahu
200 gr margarina ( ukoliko nećete da stavite margarin menjajte sa 250 ml slatke pavlake, a onda vam šećer u prahu nije potreban )
Preliv:
100 gr crne čokolade
100 gr mlečne čokolade
3 kašike ulja
10 kašika mlijeka

Priprema:

Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Ulupati penasto belanca uz dodavanje šećera.
Doliti vodu i opet mutiti.
Dodavati jedno po jedno žumance, pa u mlazu sipati ulje.
Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti varjačom ili žicom za mućenje.
Istresti u obložen pleh i staviti da se peče.
Smanjiti temperaturu rerne na 180 stepeni.
Peći koru  oko 20 minuta zavisno od rerne.

Pomešati brašno ( gustin ), šećer i 200 ml mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da provri.
Kada mlijeko provri zakuhati umućenu masu i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre da se potpuno ohladi.
Margarin sobne temperature penasto umutiti sa šećerom u prahu pa im dodati pola ohladjenog krema, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti.
Ukoliko ne želite da dodate margarin izmiksajte  250 ml slatke pavlake, da bude čvrsto pa je dodajte ohaldjenom kremu i sve umutite, ne brinite neće biti retko nego fino kremasto.

Staviti sve sastojke za preliv i otopiti, mešati da se sjedinte.
Preliv treba da je rijedak. Ako vam je gušći, jer sve to zavisi od čokolade, dodajte još malo mlijeka, nekoliko kašika i ostavite da se hladi. Dok se hladi malo se zgušnjava ali je i dalje redji.
Ohladjenu koru presecite vodoravno da se dobiju dve tanke korice pa ih prelijte sa mlijekom, obe ravnomerno svuda.
Nanesite pola krema na koru pa preko nje pola preliva.
Ostavite u frižider 10 minuta, da se taj preliv malo stegne.
Za to vreme na drugu koru nanesite ostatak fila.
Kada izvadite prvu koru iz frižidera na nju stavite drugu koru koju ste namazali i onda na nju opet preliv, ostatak.
Stavite sve u frižider nekoliko sati.
Prijatno !

Punjene tortilje sa piletinom i povrćem


Potrebno  za dvije  osobe:

100 gr  paradajza
100 gr  krastavca
100gr  kupusa
100gr paprike crvene ,zelene ,žute 
250gr pilećeg belog mesa ( može i više, po želji )
ulje za prženje
neutralna pavlaka za kuvanje(ili neki umak koi volite )
so i biber po ukusu
začin chili
kore za tortilju 
Priprema:

Pileće belo meso iseći u trakice.
Zagrejati malo ulja u gril tavi   pa staviti   meso da se isprži sa svih strana. Pred kraj začiniti.
Iseckati krastavce na kolutove, narendati kupus i iseckati paradajz  i papriku na trakice i, pa posloliti.
Koru tortilje kratko prodgrijati u tavi sto smo pekli meso .
Na tortilju staviti salatu ,pa meso i sve preliti sa neutralnom pavlakom i uviti tortilju.
Po želji mozete dodati i list zelene salate .
Najbolje je kad je sve tolo. I tortilje i meso.
Savjenu tortilju najbolje je do pola umotati  aluminijumsku foliju da nebi curilo dok jedemo .
Tortilje se jedu kao hamburger  iz ruke.


Napomena : Ako pravite za više osoba dozu povrća i mesa povećajte za svaku osobu.

Prijatno !

Fenomenalne "Lješnjak napolitana loptice "


Potrebno :

400 g čokolade
180 g margarina
 200 g sitno seckanih pečenih lješnjaka
 300 g napolitanki sa lješnicima 

za glazuru :
250 – 300 g  čokolade
2 – 3 kašike ulja

 Priprema :

Na pari otopite čokoladu i margarine. Dok se topi, lješnake sitno iseckajte, najbolje u  nekom blenderu, a napolitanke  što sitnije izmrvite. Dodajte u istopljenu čokoladu i dobro promješajte. Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, a onda prebacite u frižider na par minuta da se još malo smesa stegne. Ako je ostavite duže, nećete moći da napravite kuglice ali ako vam se i to desi, stavite u mikrotalasnu na par sekundi da se malo zagrije.
Za glaziranje otopite čokoladu i dodajte joj ulje i glazirajte na način na koji obično radite.
Ukrasite po želji .
Prijatno !

Brza Plazma torta sa bananama


Potrebno:

450 g mljevenog  plazma keksa
250 g mljevenih oraha
1,5 kg banana
4 žumanceta
250 g šećera u prahu
250 g putera
100 g čokolade za kuvanje
3 dl slatke pavlake
3 dl soka od pomorandže
sok od jednog limuna

Priprema:

 Mljeveni keks preliti sokom od pomorandže i dobro izmešati.
 Posebno umutiti puter, šećer u prahu i žumanca.
 Dodati natopljen keks, mlevene orahe i mešati dok se ne dobije kompaktna smesa.
 Pripremljenu smesu podeliti na dva dela.
 U kalup za tortu obložen folijom rasporediti polovinu fila od keksa.
 Banane poprskati sokom od limuna i poslagati preko fila.
 U drugi deo fila od keksa dodati otopljenu čokoladu i dobro izmešati.
 Zatim ga rasporediti preko banana i  poravnati.
 Gotovu tortu staviti u frižider da se stegne, a potom je izvaditi iz kalupa.
 Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati tortu.
Ukrasiti po želji rendanom čokoladom ili mljevenim orasima .
Prijatno!

Brza pica od starog hljeba !



Potrebno :
10 kriški starog hljeba
1/2 l mlijeka
3 jajeta
prstohvat soli


Za premaz:
10 kolutova šunke
10 kriški kačkavalja
10 kolutova paradajza ( ili ajvara)
10 kriški sira
origano
šampinjoni iz konzerve
margarin za podmazivanje pleha

Priprema:
Izmiksati jaja, dodati mlijeko i so i dobro promiješati. Pleh podmazati margarinom. Isječene kriške hljeba umakati na kratko u smesu sa mlekom i jednu do druge ređati u plehu.
Preko svake kriske staviti po jedan tanko isečjen kolut paradajza, ili po jednu kašiku ajvara, pojedan kolut šunke, po jedno parče sira ,šampinjone i nakraju po jedno parče kačkavalja. Posoliti svaku krišku origanom i peći u rerni oko 20 minuta na 150 C. Pečene hljeb pice poslužiti dok su vruće.

Prijatno !

Tradicinalni Bosanski recept za :Sogan dolma


Potrebno:
 10 malih glavica luka
 1 kašika bijelog sirćeta
 500 gr mljevene teletine
 1 šaka riže
 1 kašika koncentrata paradajza
 2 čehne bijelog luka
 2 kašike putera
 2 kašike paradajz pirea
 so, biber
 peršun
Priprema:
Glavice luka oguliti i odrezati gornje i donje strane.
Staviti u vodu sa sirćetom i prokuhati dok ne omekša.
Vaditi jednu po jednu membranu luka.
Pomiješati meso, rendani bijeli luk i rižu.
Smjesom puniti luk i redati ga u nauljenu šerpu.
Zaliti vodom da pokrije luk i kuhati sat vremena na laganoj vatri.
Pred kraj kuhanja na puteru popržiti paradajz pire i zaliti njime sogan dolmu.
Kuhati još 10-ak minuta i servirati.
Prijatno !

petak, 13. listopada 2017.

Piletina sa povrćm iz woka


Potrebno:
 300 gr pilećih prsa izrezanih na kockice
 1 zelena paprika
 1 crvena paprika
 1 tikvica
 1 šolja brokule
 3 čehne bijelog luka
 1/2 šolje pileće supe ili vode
 2 kašika ulja
 3 kašike soja sosa
 1 kašika gustina
Priprema:
Pomiješajte piletinu, soja sos i gustin u posudi.
Na kašici ulja ispržite brokulu, izrezane paprike i tikvicu.
Kratko pržite pa dodajte bijeli luk.
Podlijte supom i kuhajte 4-5 minuta.
Skinite s vatre i prespite u posudu.
U istu tavu naspite još jednu kašiku ulja i na njemu popržite piletinu.
Dodajte povrće i kuhajte još 5 minuta.
Prijatno!

Zapečeni krompir sa tikvicama


Potrebno :
2 kom krumpira
2  tikvice, 
1 kašika  maslinovog ulja 
kopar
bijeli luk po želji 
sol
svježe mljeveni biber
Vrhnje za kuhanje ili sir po želji 

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°c. Narežite krumpire i tikvice  na kriške .
Nauljite posudu za pečenje te poslažite naizmjence kriške krumpira i tikvica.
Posolite ih i popaprite, pospite koprom ili začinima prema želji. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i pecite oko pola sata.
Maknite foliju -prema želji pospite vrhnjem ili sirom i pecite još pet minuta.
Prijatno !

Čarolija okusa: Voćna Nesquik torta


Potrebno 
Podloga:
 250 gr mljevenog plazma ili petit keksa
 1.5 dl mlijeka
 2 kašike nesquika
 60 gr maslaca

Fil od kupina:

 6.0 dl  soka(svježe iscijedenih)   kupina
 6 kašika šećera
 60 gr gustina
 60 gr maslaca

Nesquik-nougat krema:

 7.5 dl punomasnog mlijeka
 2 kašike nesquika
 3 pudinga nougat premium
 4 kašike šećera
 150 gr nesquik čokolade
 125 gr maslaca
 100 ml umućenog slatkog vrhnja

Za ukrašavanje:

 200 ml umućenog slatkog vrhnja
 1 kašika nesquika

 Priprema:

 Podloga od keksa:
Mljeveni keks preliti sa 1.5-2.0 dl mljeka (zavisi od keksa-koliko upija) u koje smo dodali i razmutili nesquik i rukama umjesiti.
Izmiksati maslac i dodavati prethodnu smjesu i sve fino sjediniti. Obruč za tortu prečnika 26 cm obložiti prozirnom folijom , staviti na pladanj za torte i preručiti izmiksani keks i formirati glatku i ravnomjernu podlogu. Ostaviti u frižideru dok pravite žele od voća.

 Nesquik-nougat krema:

Od 7.5. dl mlijeka odvojimo 1 dl, prosijemo puding, dodamo šećer i to razmutimo u tom 1dl fino da nema grudvica. U ostatak mlijeka staviti 2 kašike nesquika i staviti na šporet da se grije.
U vrelo dodavati razmućen puding i skuhati finu gustu kremu, skloniti sa vatre i odmah dodati 150 gr čokolade i miješati dok se ne istopi. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
Kad je krema ohlađena, posebno pjenasto umutiti maslac i dodavati kašiku po kašiku kreme i miksati malo duže da se sve fino sjedini.
Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag u to dodati 1-2 kašike nesquika, 
te 1/3 (100ml) lagano kašikom umješati u  kremu.


 Voćna krema:

Svježe iscijedeni sok  staviti u šerpu, odvojiti malo i u tome izmješati prosijani gustin i šećer i to skuhati uz stalno mješanje u ostatku zagrijane tečnosti na vatri.
Kad je žele kuhan, skloniti sa šporeta i dodati maslac, mješati dok se ne istopi.
Toplu voćnu kremu premazati preko podloge od keksa i ostaviti u frižider.
.
Prvi fil ili nougat kremu  premazati preko voćnog, a sa ostatkom umućenog slatkog vrhnja ukrasiti torticu po želji.
Prijatno!

Bosanska kljukuša sa krompirom


Potrebno  :

 oko 2 kg krompira,
 200g brašna,
 150 ml ulja,
 soli po ukusu,
 biber po ukusu,
 2 glavice luka ,
 komadić putera.
1prašak za pecivo 
Priprema :

Oguliti  krompir i izrendati ga na krupno rende.
Oceijditi ga dobro.
Pomešati krompir, ulje ,začine i 
 sitno sjeckan luk  
Na kraju dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i rukama izmiješati.
Uključite rernu na 250 C i stavite dobro nauljen pleh da se zagreje.
Koristite pleh od rerne.Kljukuša je sve bolja što je tanja (biće hrskavija)
U zagrejan pleh izlijte smesu za kljukušu i pecite nekih pola sata.
Prije samog kraja premažite je puterom i vratite je u rernu da se zapeče.
Kada odozgo lijepo porumeni gotova je.
Napomena : Umjesto putera možete premazati kiselim vrhnjem ako želite da bude mekša .
Prijatno!

Savršeni ručak :Janjetina ispod sača


Potrebno:
 3 kg janjetine sa kostima
 2 kg krompira
 4-5 mrkvi
 ulje
 so, biber
Priprema:
Posudu za sač namažite uljem.
Krompir i mrkvu ogulite pa poredajte u tepsiju.
Janjetinu operite, osušite i posolite pa poredajte u tepsiju.
Uspite vode da prekrije krompir.
Preklopite poklopcem za sač pa prekriite  žarom.
Pecite dok meso ne omekša oko 1h i 30 minuta.
Provremeno provjerite kako se peče da neizgori pošto sve zavisi kakav vam je žar .
Prijatno !

Turske pogačice sa mljevenim mesom


Potrebno:
Tijesto
 600 g brašna
 40 g svježeg kvasca
 300 ml mlijeka
 50 ml ulja
 so
Fil
 350 g mljevenog  mesa
 1 glavica crnog luka
 1 svježa paprika
 1 paradajz
 peršun
 so
 vegeta
 paprika
 biber
 50 ml ulja
Priprema:
Rastopite kvasac u malo mlijeka. Dodajte u preostalo , pogrijano, toplo mlijeko. Zamijesite tijesto sa svim sastojcima. Mjesite dok ne dobije srednju mekoću, po potrebi dodajte još malo brašna. Ostavite da stane 1 sat da se tijesto digne .
Za fil, sitno izsjeckajte luk, papriku i paradajz i dodajte u mljeveno meso. Dodajte začine i mjesite smjesu  2 min. Od tijesta napravite 12 kolačića. 
Svaki kolačić pobrašnite malo i razvaljajte valjkom na velicine jedne prosječne pizze. Stavljajte po jednu supenu kašiku fila preko pola tijesta.
 Preklopite sa drugom polovinom i zavrnite malo krajeve.
U vecoj tavi rastopite malo putera sa malo ulja. Pržite po 2 pogace u tavi sa obje strane. Ostavite na kuhinjski papir, da upiju malo masnoću.
Prijatno!