petak, 13. listopada 2017.

Čarolija okusa: Voćna Nesquik torta


Potrebno 
Podloga:
 250 gr mljevenog plazma ili petit keksa
 1.5 dl mlijeka
 2 kašike nesquika
 60 gr maslaca

Fil od kupina:

 6.0 dl  soka(svježe iscijedenih)   kupina
 6 kašika šećera
 60 gr gustina
 60 gr maslaca

Nesquik-nougat krema:

 7.5 dl punomasnog mlijeka
 2 kašike nesquika
 3 pudinga nougat premium
 4 kašike šećera
 150 gr nesquik čokolade
 125 gr maslaca
 100 ml umućenog slatkog vrhnja

Za ukrašavanje:

 200 ml umućenog slatkog vrhnja
 1 kašika nesquika

 Priprema:

 Podloga od keksa:
Mljeveni keks preliti sa 1.5-2.0 dl mljeka (zavisi od keksa-koliko upija) u koje smo dodali i razmutili nesquik i rukama umjesiti.
Izmiksati maslac i dodavati prethodnu smjesu i sve fino sjediniti. Obruč za tortu prečnika 26 cm obložiti prozirnom folijom , staviti na pladanj za torte i preručiti izmiksani keks i formirati glatku i ravnomjernu podlogu. Ostaviti u frižideru dok pravite žele od voća.

 Nesquik-nougat krema:

Od 7.5. dl mlijeka odvojimo 1 dl, prosijemo puding, dodamo šećer i to razmutimo u tom 1dl fino da nema grudvica. U ostatak mlijeka staviti 2 kašike nesquika i staviti na šporet da se grije.
U vrelo dodavati razmućen puding i skuhati finu gustu kremu, skloniti sa vatre i odmah dodati 150 gr čokolade i miješati dok se ne istopi. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
Kad je krema ohlađena, posebno pjenasto umutiti maslac i dodavati kašiku po kašiku kreme i miksati malo duže da se sve fino sjedini.
Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag u to dodati 1-2 kašike nesquika, 
te 1/3 (100ml) lagano kašikom umješati u  kremu.


 Voćna krema:

Svježe iscijedeni sok  staviti u šerpu, odvojiti malo i u tome izmješati prosijani gustin i šećer i to skuhati uz stalno mješanje u ostatku zagrijane tečnosti na vatri.
Kad je žele kuhan, skloniti sa šporeta i dodati maslac, mješati dok se ne istopi.
Toplu voćnu kremu premazati preko podloge od keksa i ostaviti u frižider.
.
Prvi fil ili nougat kremu  premazati preko voćnog, a sa ostatkom umućenog slatkog vrhnja ukrasiti torticu po želji.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar