subota, 14. listopada 2017.

Fantastični :Munchmallow kolač


Potrebno

Kora:
 6 žumanjaka
 12 kašika(ravnih) šećera
 2 dl hladnog mlijeka
 1 dl ulja
 6 kašika(punih)120 g brašna
 3 kašike kakaa
 1/2 praška za pecivo

Za šaum:
 6 bjelanjaka
 15 kašika šećera
 4 kašika vode
 12 kašika šećera

Čokoladna glazura
 100g čokolade za kuhanje
 3 kašike vode
 4 kašike ulja

Priprema:
Umutiti žumanjke sa šećerom.Tome dodati mlijeko ,ulje i još kakao, prašak za pecivo i brašno.Izliti u podmazan i brašnom posut pleh.Peći na 200 stepeni 15-20 minuta.
Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka.Ušpinovati 12 kašika šećera (vrhom punih)sa 4 kašika vode.Istučenim bjelanjcima dodamo 15 kašika šećera i dobro umutimo.Ušpinovani šećer lagano sipamo u snijeg i mutimo neprestano.Masa će povećati volumen pa je dobro da to radimo u velikoj zdjeli
Koru  izvadimo iz rerne i smanjimo temp na 130 stepeni.Dobijeni šaum ravnomjerno namažemo po kori  i vratimo u rernu još10 minuta.
Kolač izvadimo iz rerne i prelijemo čokoladnom glazurom.Odmah ga i režemo na kocke .
Prijatno!

"BAJADERA"


Potrebno :
Svijetli dio 
120 ml mlijeka
50 gr maslaca
120 gr šećera
180 gr mljevenog keksa
180 gr mljevenih oraha

Tamni dio:
120 ml mlijeka
120 gr šećera
80 gr maslaca
170 gr mljevenog keksa
170 gr mljevenih oraha
100 gr čokolade

Priprema:
U šerpu staviti šećer, maslac i mlijeko, pa sačekati da provri.
Kad provri isključiti vatru pa dodati keks i orahe i mešati da se sjedini, pa skloniti da se hladi.

Tamni di o se pravi potpuno isto. 
Staviti mleko, šećer i maslac da provri, pa kad provri ugasiti vatru.
Dodati čokoladu, keks i orahe i mešati dok se sve sjedini i čokolada otopi, pa ostaviti da se hladi.

Mlaka oba dijela  podijeliti na dva jednaka.

Uzeti 4 kese za zamrzivač pa u svaku staviti po pola mase.

Na kraju kese rasporediti masu rukama pa oklagijom ravnomerno razvaljati po cijeloj kesi.
Na tacnu staviti prvu kesu, pažljivo nože izrezati kesu pa okrenuti na tacnu ili izvući kesu ispod, kako vam je lakše.
Tako uraditi i sa ostala tri dijela, naslagati jednan dio na drugi.
Zatim otopiti sve sastojke za glazuru na laganoj vatri i preliti preko bajadere, ako je potrebno razvući nožem.
Ostaviti bar sat i po  vremna  da se bolje stegne, pa onda seći oštrim i tankim nožem.
Ostavite isječene štanglice bajadere da malo odstoje, pa poslužite.

Prijatno!

Kolač dječija radost : "Kinder pingvin "


Potrebno :
kora :
5  jaja
5 kašika  šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo

Za krem:
500ml slatkog vrhnja 
3 kašike meda
3 kašike mlijeka
1/2 kašičice ekstrata od vanile

Za glazuru:

200 g  čokolade za kuhanje
6 kašika ulja
3 kašike mlijeka

Priprema:



Žumance i šećer penasto izmiksajte pa dodajte brašno izmešano s praškom za pecivo i kakaom.
Bjelance izmiksajte u čvrst sneg pa i njega dodajte u smesu od kakaa.
Manji četvrtasti pleh obložite papirom za pečenje pa u njega istresite smjesu.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni 20-ak minuta.
Umutite  saltko vrhnje pa  uz miksanje sipajte mlijeko pa med, pa ekstrat vanile.

Po 100 g čokolade odvojeno otopite uz dodatak 3 kašike ulja i 3 kašike mlijeka.

 Prvo otopite čokoladu koja ide u sredinu kolača i ostavite je da se malo prohladi.

Čokoladu kojom će te na kraju premazati cijeli kolač otopite pre samog prelivanja kolača.

Pečenu koru  presijecite na dve polovine.
 Donju polovinu premažite polovinom krema, poravnajte pa premažite sa otopljenom  ohlađenom čokoladom koju ste otapali sa uljem i mlijekom.
Ostavite u frižideru da se glazura dobro ohladi.

 Kad se glazura dovoljno ohladi na nju namažite drugu polovinu krema. 
Prekrijte sve drugim korom.


Namažite gornju koru   čokoladnom glazurom od 3 kašike ulja i 100gr čokolade. 
Kolač poslužite dobro ohlađen.Sijecite na željene kocke .
Prijatno !

Kokos kocke -Kokos fantazija


Potrebno
Kokos kora:
6 bjelanaca
300 gr kokosa
300 gr šećera
prstohvat soli

Vanila krem:
6 žumanaca
8 kašika šećer
50 gr gustina
300 ml mlijeka
175 ml slatkog vrhnja
2ml ekstrata od vanile

Sloj čokolade:
200 gr čokolade
75 ml slatkog  vrhnja

Priprema:

Pomiješajte bjelanca sa malo soli pa umutite  šne dodavajući  šećer dok ne dobijete jak šne.
Umešajte kokos i lagano izmešajte kašikom .
U tepsiju stavite papair za pečenje i sipajte smjesu i stavite da se peče na 170 stepeni dok ivice ne porumene.
Pazite, kora je jako krhta. Ohladite je i skinite pažljivo papir pa vratite u tepsiju u kojoj se pekla.
Kada se ohladi pažljivo izvadite koru  iz tepsije (pažljivo, jer lako se lomi ) stavite na tacnu 

Stavite čokoladu i slatko vrhnje  da se otope zajedno i sjedine pa prelijte preko kore i ostavite da se ohladi.

Pomešajte žumanca sa šećerom i brašnom pa dodajte 100ml mlijeka a ostalo mllieko stavite da provri pa zakuhajte smjesu. Kad se zgusne sklonite sa vatre i skroz ohladite.
Umutite  175 ml slatkog vrhnja  pa dodajte ohladjenom kremu uz miksanje.
Krem premažite preko sloja čokolade pa dekorišite po želji.
Prijatno !

Meni najdraže :Ledene kocke


Potrebno :
Kora:
6 bjelanaca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
150 ml mlijeka za prelivanje

Krem:
800 ml mlijeka
6 kašika šećera
6 žumanaca
7 kašika brašna
250 gr margarina
100 gr šećera u prahu

Završni dio : 
250 ml slatko vrhnje 

Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Umutiti i bjelanca sa šećerom da se šećer potpuno otopi i dobije jak šne.
Polako dodati brašno i sjediniti varjačom pa u podmazan pleh veličine 20 x 30 cm istresti smesu, poravnati i staviti da se peče. Ukoliko je tepsija nešto veća, povećati za jedno jaje.
Peći izmedju 20 i 25 minuta.  Kora bude blago rumena, više žućkasta odozgo.
Pečenu i još vrelu koru preliti sa mlijekom i ostaviti da upije i ohladi se. 
Prelijte sa celom količinom mlijeka da bude sočna.
Pomešati žumanca, šećer, brašno i 100 – 150 ml mlijeka a ostalo mlijeko staviti da provri pa zakuhati umućena žumanca i miješati dok se ne zgusne.
Kad se zgusne skloniti da se ohladi.
Ulupati pjenasto margarin i šećer u prahu pa mu dodati ohladeni  krem i umutiti.
Najbolje koru staviti u pleh u kojem se pekla, preliti mlijekom pa tek kada se ohladi staviti na tacnu i nafilovati i dekorisati umućenim slatkim vrhnjem .
Ostaviti u frižider najmanje 2h da se fino ohladi.
Prijatno !

Jednostavo mekane i ukusne :Mliječne kocke


Potrebno :
za kore – pleh 30 x 20 cm:
6 jaja
6 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaoa
3 kašike ulja
50 ml hladne vode
1 prašak za pecivo 
200 ml mleka za prelivanje kore

Krem:
1l mlijeka
8 kašika gustina ili brašna, šta imate
5 kašika šećera
100 gr šećera u prahu
200 gr margarina ( ukoliko nećete da stavite margarin menjajte sa 250 ml slatke pavlake, a onda vam šećer u prahu nije potreban )
Preliv:
100 gr crne čokolade
100 gr mlečne čokolade
3 kašike ulja
10 kašika mlijeka

Priprema:

Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Ulupati penasto belanca uz dodavanje šećera.
Doliti vodu i opet mutiti.
Dodavati jedno po jedno žumance, pa u mlazu sipati ulje.
Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti varjačom ili žicom za mućenje.
Istresti u obložen pleh i staviti da se peče.
Smanjiti temperaturu rerne na 180 stepeni.
Peći koru  oko 20 minuta zavisno od rerne.

Pomešati brašno ( gustin ), šećer i 200 ml mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da provri.
Kada mlijeko provri zakuhati umućenu masu i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre da se potpuno ohladi.
Margarin sobne temperature penasto umutiti sa šećerom u prahu pa im dodati pola ohladjenog krema, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti.
Ukoliko ne želite da dodate margarin izmiksajte  250 ml slatke pavlake, da bude čvrsto pa je dodajte ohaldjenom kremu i sve umutite, ne brinite neće biti retko nego fino kremasto.

Staviti sve sastojke za preliv i otopiti, mešati da se sjedinte.
Preliv treba da je rijedak. Ako vam je gušći, jer sve to zavisi od čokolade, dodajte još malo mlijeka, nekoliko kašika i ostavite da se hladi. Dok se hladi malo se zgušnjava ali je i dalje redji.
Ohladjenu koru presecite vodoravno da se dobiju dve tanke korice pa ih prelijte sa mlijekom, obe ravnomerno svuda.
Nanesite pola krema na koru pa preko nje pola preliva.
Ostavite u frižider 10 minuta, da se taj preliv malo stegne.
Za to vreme na drugu koru nanesite ostatak fila.
Kada izvadite prvu koru iz frižidera na nju stavite drugu koru koju ste namazali i onda na nju opet preliv, ostatak.
Stavite sve u frižider nekoliko sati.
Prijatno !

Punjene tortilje sa piletinom i povrćem


Potrebno  za dvije  osobe:

100 gr  paradajza
100 gr  krastavca
100gr  kupusa
100gr paprike crvene ,zelene ,žute 
250gr pilećeg belog mesa ( može i više, po želji )
ulje za prženje
neutralna pavlaka za kuvanje(ili neki umak koi volite )
so i biber po ukusu
začin chili
kore za tortilju 
Priprema:

Pileće belo meso iseći u trakice.
Zagrejati malo ulja u gril tavi   pa staviti   meso da se isprži sa svih strana. Pred kraj začiniti.
Iseckati krastavce na kolutove, narendati kupus i iseckati paradajz  i papriku na trakice i, pa posloliti.
Koru tortilje kratko prodgrijati u tavi sto smo pekli meso .
Na tortilju staviti salatu ,pa meso i sve preliti sa neutralnom pavlakom i uviti tortilju.
Po želji mozete dodati i list zelene salate .
Najbolje je kad je sve tolo. I tortilje i meso.
Savjenu tortilju najbolje je do pola umotati  aluminijumsku foliju da nebi curilo dok jedemo .
Tortilje se jedu kao hamburger  iz ruke.


Napomena : Ako pravite za više osoba dozu povrća i mesa povećajte za svaku osobu.

Prijatno !

Fenomenalne "Lješnjak napolitana loptice "


Potrebno :

400 g čokolade
180 g margarina
 200 g sitno seckanih pečenih lješnjaka
 300 g napolitanki sa lješnicima 

za glazuru :
250 – 300 g  čokolade
2 – 3 kašike ulja

 Priprema :

Na pari otopite čokoladu i margarine. Dok se topi, lješnake sitno iseckajte, najbolje u  nekom blenderu, a napolitanke  što sitnije izmrvite. Dodajte u istopljenu čokoladu i dobro promješajte. Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, a onda prebacite u frižider na par minuta da se još malo smesa stegne. Ako je ostavite duže, nećete moći da napravite kuglice ali ako vam se i to desi, stavite u mikrotalasnu na par sekundi da se malo zagrije.
Za glaziranje otopite čokoladu i dodajte joj ulje i glazirajte na način na koji obično radite.
Ukrasite po želji .
Prijatno !

Brza Plazma torta sa bananama


Potrebno:

450 g mljevenog  plazma keksa
250 g mljevenih oraha
1,5 kg banana
4 žumanceta
250 g šećera u prahu
250 g putera
100 g čokolade za kuvanje
3 dl slatke pavlake
3 dl soka od pomorandže
sok od jednog limuna

Priprema:

 Mljeveni keks preliti sokom od pomorandže i dobro izmešati.
 Posebno umutiti puter, šećer u prahu i žumanca.
 Dodati natopljen keks, mlevene orahe i mešati dok se ne dobije kompaktna smesa.
 Pripremljenu smesu podeliti na dva dela.
 U kalup za tortu obložen folijom rasporediti polovinu fila od keksa.
 Banane poprskati sokom od limuna i poslagati preko fila.
 U drugi deo fila od keksa dodati otopljenu čokoladu i dobro izmešati.
 Zatim ga rasporediti preko banana i  poravnati.
 Gotovu tortu staviti u frižider da se stegne, a potom je izvaditi iz kalupa.
 Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati tortu.
Ukrasiti po želji rendanom čokoladom ili mljevenim orasima .
Prijatno!

Brza pica od starog hljeba !



Potrebno :
10 kriški starog hljeba
1/2 l mlijeka
3 jajeta
prstohvat soli


Za premaz:
10 kolutova šunke
10 kriški kačkavalja
10 kolutova paradajza ( ili ajvara)
10 kriški sira
origano
šampinjoni iz konzerve
margarin za podmazivanje pleha

Priprema:
Izmiksati jaja, dodati mlijeko i so i dobro promiješati. Pleh podmazati margarinom. Isječene kriške hljeba umakati na kratko u smesu sa mlekom i jednu do druge ređati u plehu.
Preko svake kriske staviti po jedan tanko isečjen kolut paradajza, ili po jednu kašiku ajvara, pojedan kolut šunke, po jedno parče sira ,šampinjone i nakraju po jedno parče kačkavalja. Posoliti svaku krišku origanom i peći u rerni oko 20 minuta na 150 C. Pečene hljeb pice poslužiti dok su vruće.

Prijatno !

Tradicinalni Bosanski recept za :Sogan dolma


Potrebno:
 10 malih glavica luka
 1 kašika bijelog sirćeta
 500 gr mljevene teletine
 1 šaka riže
 1 kašika koncentrata paradajza
 2 čehne bijelog luka
 2 kašike putera
 2 kašike paradajz pirea
 so, biber
 peršun
Priprema:
Glavice luka oguliti i odrezati gornje i donje strane.
Staviti u vodu sa sirćetom i prokuhati dok ne omekša.
Vaditi jednu po jednu membranu luka.
Pomiješati meso, rendani bijeli luk i rižu.
Smjesom puniti luk i redati ga u nauljenu šerpu.
Zaliti vodom da pokrije luk i kuhati sat vremena na laganoj vatri.
Pred kraj kuhanja na puteru popržiti paradajz pire i zaliti njime sogan dolmu.
Kuhati još 10-ak minuta i servirati.
Prijatno !

petak, 13. listopada 2017.

Piletina sa povrćm iz woka


Potrebno:
 300 gr pilećih prsa izrezanih na kockice
 1 zelena paprika
 1 crvena paprika
 1 tikvica
 1 šolja brokule
 3 čehne bijelog luka
 1/2 šolje pileće supe ili vode
 2 kašika ulja
 3 kašike soja sosa
 1 kašika gustina
Priprema:
Pomiješajte piletinu, soja sos i gustin u posudi.
Na kašici ulja ispržite brokulu, izrezane paprike i tikvicu.
Kratko pržite pa dodajte bijeli luk.
Podlijte supom i kuhajte 4-5 minuta.
Skinite s vatre i prespite u posudu.
U istu tavu naspite još jednu kašiku ulja i na njemu popržite piletinu.
Dodajte povrće i kuhajte još 5 minuta.
Prijatno!

Zapečeni krompir sa tikvicama


Potrebno :
2 kom krumpira
2  tikvice, 
1 kašika  maslinovog ulja 
kopar
bijeli luk po želji 
sol
svježe mljeveni biber
Vrhnje za kuhanje ili sir po želji 

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°c. Narežite krumpire i tikvice  na kriške .
Nauljite posudu za pečenje te poslažite naizmjence kriške krumpira i tikvica.
Posolite ih i popaprite, pospite koprom ili začinima prema želji. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i pecite oko pola sata.
Maknite foliju -prema želji pospite vrhnjem ili sirom i pecite još pet minuta.
Prijatno !