Potrebno :
Kora:
6 bjelanaca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
150 ml mlijeka za prelivanje
Krem:
800 ml mlijeka
6 kašika šećera
6 žumanaca
7 kašika brašna
250 gr margarina
100 gr šećera u prahu
Završni dio :
250 ml slatko vrhnje
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Umutiti i bjelanca sa šećerom da se šećer potpuno otopi i dobije jak šne.
Polako dodati brašno i sjediniti varjačom pa u podmazan pleh veličine 20 x 30 cm istresti smesu, poravnati i staviti da se peče. Ukoliko je tepsija nešto veća, povećati za jedno jaje.
Peći izmedju 20 i 25 minuta. Kora bude blago rumena, više žućkasta odozgo.
Pečenu i još vrelu koru preliti sa mlijekom i ostaviti da upije i ohladi se.
Prelijte sa celom količinom mlijeka da bude sočna.
Pomešati žumanca, šećer, brašno i 100 – 150 ml mlijeka a ostalo mlijeko staviti da provri pa zakuhati umućena žumanca i miješati dok se ne zgusne.
Kad se zgusne skloniti da se ohladi.
Ulupati pjenasto margarin i šećer u prahu pa mu dodati ohladeni krem i umutiti.
Najbolje koru staviti u pleh u kojem se pekla, preliti mlijekom pa tek kada se ohladi staviti na tacnu i nafilovati i dekorisati umućenim slatkim vrhnjem .
Ostaviti u frižider najmanje 2h da se fino ohladi.
Prijatno !