petak, 13. listopada 2017.

Čarolija okusa: Voćna Nesquik torta


Potrebno 
Podloga:
 250 gr mljevenog plazma ili petit keksa
 1.5 dl mlijeka
 2 kašike nesquika
 60 gr maslaca

Fil od kupina:

 6.0 dl  soka(svježe iscijedenih)   kupina
 6 kašika šećera
 60 gr gustina
 60 gr maslaca

Nesquik-nougat krema:

 7.5 dl punomasnog mlijeka
 2 kašike nesquika
 3 pudinga nougat premium
 4 kašike šećera
 150 gr nesquik čokolade
 125 gr maslaca
 100 ml umućenog slatkog vrhnja

Za ukrašavanje:

 200 ml umućenog slatkog vrhnja
 1 kašika nesquika

 Priprema:

 Podloga od keksa:
Mljeveni keks preliti sa 1.5-2.0 dl mljeka (zavisi od keksa-koliko upija) u koje smo dodali i razmutili nesquik i rukama umjesiti.
Izmiksati maslac i dodavati prethodnu smjesu i sve fino sjediniti. Obruč za tortu prečnika 26 cm obložiti prozirnom folijom , staviti na pladanj za torte i preručiti izmiksani keks i formirati glatku i ravnomjernu podlogu. Ostaviti u frižideru dok pravite žele od voća.

 Nesquik-nougat krema:

Od 7.5. dl mlijeka odvojimo 1 dl, prosijemo puding, dodamo šećer i to razmutimo u tom 1dl fino da nema grudvica. U ostatak mlijeka staviti 2 kašike nesquika i staviti na šporet da se grije.
U vrelo dodavati razmućen puding i skuhati finu gustu kremu, skloniti sa vatre i odmah dodati 150 gr čokolade i miješati dok se ne istopi. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
Kad je krema ohlađena, posebno pjenasto umutiti maslac i dodavati kašiku po kašiku kreme i miksati malo duže da se sve fino sjedini.
Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag u to dodati 1-2 kašike nesquika, 
te 1/3 (100ml) lagano kašikom umješati u  kremu.


 Voćna krema:

Svježe iscijedeni sok  staviti u šerpu, odvojiti malo i u tome izmješati prosijani gustin i šećer i to skuhati uz stalno mješanje u ostatku zagrijane tečnosti na vatri.
Kad je žele kuhan, skloniti sa šporeta i dodati maslac, mješati dok se ne istopi.
Toplu voćnu kremu premazati preko podloge od keksa i ostaviti u frižider.
.
Prvi fil ili nougat kremu  premazati preko voćnog, a sa ostatkom umućenog slatkog vrhnja ukrasiti torticu po želji.
Prijatno!

Bosanska kljukuša sa krompirom


Potrebno  :

 oko 2 kg krompira,
 200g brašna,
 150 ml ulja,
 soli po ukusu,
 biber po ukusu,
 2 glavice luka ,
 komadić putera.
1prašak za pecivo 
Priprema :

Oguliti  krompir i izrendati ga na krupno rende.
Oceijditi ga dobro.
Pomešati krompir, ulje ,začine i 
 sitno sjeckan luk  
Na kraju dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i rukama izmiješati.
Uključite rernu na 250 C i stavite dobro nauljen pleh da se zagreje.
Koristite pleh od rerne.Kljukuša je sve bolja što je tanja (biće hrskavija)
U zagrejan pleh izlijte smesu za kljukušu i pecite nekih pola sata.
Prije samog kraja premažite je puterom i vratite je u rernu da se zapeče.
Kada odozgo lijepo porumeni gotova je.
Napomena : Umjesto putera možete premazati kiselim vrhnjem ako želite da bude mekša .
Prijatno!

Savršeni ručak :Janjetina ispod sača


Potrebno:
 3 kg janjetine sa kostima
 2 kg krompira
 4-5 mrkvi
 ulje
 so, biber
Priprema:
Posudu za sač namažite uljem.
Krompir i mrkvu ogulite pa poredajte u tepsiju.
Janjetinu operite, osušite i posolite pa poredajte u tepsiju.
Uspite vode da prekrije krompir.
Preklopite poklopcem za sač pa prekriite  žarom.
Pecite dok meso ne omekša oko 1h i 30 minuta.
Provremeno provjerite kako se peče da neizgori pošto sve zavisi kakav vam je žar .
Prijatno !

Turske pogačice sa mljevenim mesom


Potrebno:
Tijesto
 600 g brašna
 40 g svježeg kvasca
 300 ml mlijeka
 50 ml ulja
 so
Fil
 350 g mljevenog  mesa
 1 glavica crnog luka
 1 svježa paprika
 1 paradajz
 peršun
 so
 vegeta
 paprika
 biber
 50 ml ulja
Priprema:
Rastopite kvasac u malo mlijeka. Dodajte u preostalo , pogrijano, toplo mlijeko. Zamijesite tijesto sa svim sastojcima. Mjesite dok ne dobije srednju mekoću, po potrebi dodajte još malo brašna. Ostavite da stane 1 sat da se tijesto digne .
Za fil, sitno izsjeckajte luk, papriku i paradajz i dodajte u mljeveno meso. Dodajte začine i mjesite smjesu  2 min. Od tijesta napravite 12 kolačića. 
Svaki kolačić pobrašnite malo i razvaljajte valjkom na velicine jedne prosječne pizze. Stavljajte po jednu supenu kašiku fila preko pola tijesta.
 Preklopite sa drugom polovinom i zavrnite malo krajeve.
U vecoj tavi rastopite malo putera sa malo ulja. Pržite po 2 pogace u tavi sa obje strane. Ostavite na kuhinjski papir, da upiju malo masnoću.
Prijatno!

Jednostavno da nemože jednostavnije :Naopaka torta od jabuka

 

Potrebno:

 1 kg jabuka
 125 gr putera
 120 ml mlijeka
 120 ml ulja
 8 kašika brašna
 8 kašika šećera
 4 jaja
 1 prašak za pecivo

Način pripreme:

Jabuke operite, ogulite i izrežite na kriške. U tepsiji otopite puter pa na njega poredajte jabuke. Stavite ih u rernu zagrijanu na 200 stepeni 10 minuta. Jaja umutite sa šećerom. Dodajte mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo pa prelijte preko jabuka. Pecite 20-ak minuta, pa prevrnite na tanjir.Po želji jabuke možete posuti cimetom .Ohladiti i poslužiti .
Prijatno !

Kremasti desert posebnog okusa:Karamel kocke sa bananama


Potrebno :
Kora:
 4 jajeta
 4 kasike šećera
 1 dl. ulja
 10 g. cimeta
 1 banana
 1 prašak za pecivo
 1 šolja (oko 250 ml.) mekog brašna
Fil:
 300 g. šećera
 2 dl. slatke pavlake
 150 g. maslaca ili margarina
 200 g. šlaga u prahu
 2,5 dl. mlijeka
 
Dekoracija:
 ribana čokolada
Priprema:
Rernu zagrijte na 190°C.
Pleh (oko 32X23cm,kao pola onog od rerne) obložite sa papirom za pečenje,podmažite sa par kapi ulja, i složite po dnu kolutove banane.
Jaja pjenasto umutite sa šećerom,dodajte cimet,ulje,brašno i prašak za pecivo. Sve promešajte,sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak min.(biskvit provjerite čačkalicom da li je pečen). Ohladite.
Prvo zagrijte slatku pavlaku da bude topla.
U srednju šerpu sipajte šećer i zagrijavajte na umjerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizuje,malo sklonite na kraj šporeta i u karamelizovani šećer sipajte polako zagrijanu slatku pavlaku mješajuci svo vrijeme.
Vratite na šporet i nastavite sa kuhanjem mješajući dok karamel ne dobije potrebnu gustinu.
Sklonite sa šporeta i u mlak  fil  ne vruć dodajte margarin.i sve dobro promješajte.
Ostavite da se karamel ohladi.
Šlag u prahu umutite sa mlijekom dok se ne zgusne,pa dodajte polovinu ohladjenog karamela i sve dobro promješajte mikserom.
Pečenu koru odvojite od papira,pa vratite u pleh. Na koru nanesite kremu od karamela i šlaga,  i premažite preostalim karamelom.Ukrasite narendanonom čokoladom  
Prijatno !

"KREMPITA"


Potrebno:
 10 jaja
 1 gotovo lisnato tijesto
 1 l punomasnog mlijeka
 1 l vode
 500 g šećera
 4  vanili šećera
 200 g brašna
 200 g gustina
 500 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Svaki list lisnatog tijesta razvijte oklagijom na jednake veličine, tako da odgovaraju veličini pleha.(listove obavezno izbockajte čačkalicom da vam se nedigne prilikom pečenja) Ispecite oba da porumene, a zatim jedan isjecite na kocke, onolike kolika će vam biti parčad krempite.
Odvojite žumanca od bjelanaca, a od 500g šećera odvojite 10 kašika, koje ćete umutiti sa bjelancima. Žumanca, šećer, vanili šećer, brašno i gustin izmješajte sa oko 3-4 dl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudvica.
Preostalo mlijeko i vodu stavite zajedno da prokuhaju. Za to vrijeme ulupajte čvrst snijeg od 10 bjelanaca i 10 kašika šećera. U prokuhano mlijeko ukuhajte smjesu sa žumancima i uz povremeno mješanje kuhajte oko 10 minuta na umjerenoj temperaturi, uz neprestano mješanje.


Još vreo fil polako dodajte, jednu po jednu kašiku u snijeg od bjelanaca mješajući mikserom najvećom brzinom. U dosta duboki pleh stavite cijeli list lisnatog tijesta.
Preko premažite vreo fil i kada se malo prohladi poredajte isječene kocke lisnatog tijesta tako da ona strana koja je bila dole pri pečenju sada bude gore, tako ce se dobiti ravan izgled. Ako želite, preko ohlađenog fila možete premazati umućeno slatko vrhnje , pa tek onda poredati pečene korice. Preko pospite šećer u prahu.
Prijatno !

"FRITULE " Brzinska poslastica koja nestane za tren


Potrebno :
Tijesto
 4 dcl jogurta
 2 jaja
 2  vanil šećera
 malo soli
 2 kašike šećera
 20 kašika glatkog brašna
 1  prašk za pecivo

 ulje za prženje
Priprema:
Umješati sve sastojke, da se dobije glatka smjesa. Ukoliko vidite da vam je smjesa rijetka (da se razljeva iz kašike ) slobodno dodajte još koju kašiku brašna!
 Vaditi kašikom  (i drugom si pomagati odvajati, ili prstom) smjesu i pržiti u vručem ulju. Ulje ne smije biti prevruče.
 Čim porumene (a to je brzo), okrenuti na drugu stranu i pustiti da se isprži do kraja. Ukoliko pečete u dosta ulja, da lijepo plivaju, one se počnu same okretati.
 Vaditi u zdjelu u koju ste na dno stavili papirnati salvetu da upije višak ulja.
 Posipati  šećerom. uprahu .
Prijatno !

Jako sočan i ukusan desert :"TUFAHIJE"


Potrebno:
 8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
 200 gšećera
 80g oraha
 1 bjelance
 1 limun
 1 šlag
 1 l-vode
 2 vanilin šećera
Priprema:

Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
 Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
 Kuhane jabuke koje ste napunili snijegom od  bjelanca, mljevenih oraha (ostaviti  malo za ukrašavanje )i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
 Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.

Prije posluživanja na tufahije ukrasite  šlagom i mljevenim orasima .
Prijatno !

Super suhi kolači :"ORAŠNICE "


Potrebno:
 4 bjelanca
 300 gr. šećera
 300 gr. mljevenih oraha
 60 gr. mljevenog keksa
 300 gr. sjeckanih oraha
Priprema:
Umutiti snijeg od bjelanaca zatim dodati šećer kada je snijeg čvrst dodati orahe i keks.
Praviti male kiflice i valjati u sjeckane orahe, redati u pleh i peći na 100-120 stepeni 30-40 minuta.
Prijatno!

Sočni kolač od jabuka sa pudingom od vanilije


Potrebno :
Tijesto:
 1 jaje
 350 grama brašna
 100 grama šećera
 200 grama maslaca
1kašika kisele vrhnja
 prstohvat soli
Fil:
 100 grama grožđica
 3 kašike ruma
 1,5 kg jabuka
 sok od jednog limuna
Krema:
 3 pudinga od vanilije
 1000 ml vrhnja za šlag
 1 vanilija šećer
 125 grama šećera
Premaz:
 1 žumanjak
Posip:
 šećer u prahu
Priprema:

Sve sastojke za tijesto sastaviti u zdjeli i zamijesiti tijesto dobro ga izmijesiti da se svi sastojci sjedine  ,zamotati u najlon foliju i ostaviti na sat u frizider .Tijesto podijeliti na dva dijela,na papiru za pečenje razvaljati jednu koru u veličini tepsije i sa papirom stavit u tepsiju.Tepsija 25×32
Jabuke oguliti isjeći na polovice,preliti ih sokom od limuna i poredati u pleh.Preko jabuka posuti grožđice koje ste ranije potopili u rum.
Vrhnje za šlag,pudinge od vanilije,van.šećer i šećer pomiješati i nakon toga na vatri ukuhati kao puding.Sasuti ga preko jabuka.
Sad na drugom dijelu papira razviti drugi dio tijesta i staviti ga preko jabuka i kreme.Malo krajeve zatvoriti.Kolač peći na 200 stepeni sat vremena,15 minuta pred kraj premazati ga žumanjkom i vratiti u rernu.Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu.
Prijatno !

Veoma jednostavan a tako ukusan Krompir punjen ćevapima


Potrebno:
 10 kom ćevapa(ili kolko ćevapa toliko krompira ogulite )
 10 kom krompirica velicine ćevapa
 po ukusu vegete
 po ukusu bibera
 250 g vrhnja za kuhanje
 ulje
Priprema
Krompire oguliti,oprati i izbusiti mu sredinu koliki je ćevap. Krompir povegetiti i pouljiti.. ćevape pripremiti. Pa u sredinu koja je udubljena stavljati po ćevap. Redati u tepsiju, pouljiti,povegetiti i pobiberiti…
Peći na najjačoj temperaturi oko 40min.. Pred kraj pečenja zaliti vrhnjem za kuhanje.
Prijatno !

Napravite najsočni hamburger kao iz najboljih restorana


Potrebno:
 2 kg mljevene junetine
 1/2 solje mlijeka u prahu(solja 250 ml)
 2 male kasike soli
 1/4 male kasike tucane ljute paprike
 1/2 male kasike svjeze mljevenog bibera
 1 mala kasika bijelog luka u prahu
 1 mala kasika crvene paprike
 2 male kasike luka u prahu
 3 velike kasike soja sosa
 1/2 solje krusnih mrvica
Priprema:
U veću zdjelu staviti meso i sve navedene zacine i dobro pomijesati. traba da se mijse oko 5 minuta da bi se sve dobro sjedinilo.
Od pripremljene smjese praviti vece hamburgere i redati u dublju tepsiju ili zdjelu koju ste prethodno premazali uljem.
Pripremljene hamburgere dobro zatvoriti i ostaviti u frizideru najbolje preko noci.
Prziti hamburgere na rostilju ili u teflonskoj tavi 7 minuta sa svake strane na umjerenoj temperaturi ili pozelji,ovisno koliko želite da su pečeni.