petak, 13. listopada 2017.

Kremasti desert posebnog okusa:Karamel kocke sa bananama


Potrebno :
Kora:
 4 jajeta
 4 kasike šećera
 1 dl. ulja
 10 g. cimeta
 1 banana
 1 prašak za pecivo
 1 šolja (oko 250 ml.) mekog brašna
Fil:
 300 g. šećera
 2 dl. slatke pavlake
 150 g. maslaca ili margarina
 200 g. šlaga u prahu
 2,5 dl. mlijeka
 
Dekoracija:
 ribana čokolada
Priprema:
Rernu zagrijte na 190°C.
Pleh (oko 32X23cm,kao pola onog od rerne) obložite sa papirom za pečenje,podmažite sa par kapi ulja, i složite po dnu kolutove banane.
Jaja pjenasto umutite sa šećerom,dodajte cimet,ulje,brašno i prašak za pecivo. Sve promešajte,sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak min.(biskvit provjerite čačkalicom da li je pečen). Ohladite.
Prvo zagrijte slatku pavlaku da bude topla.
U srednju šerpu sipajte šećer i zagrijavajte na umjerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizuje,malo sklonite na kraj šporeta i u karamelizovani šećer sipajte polako zagrijanu slatku pavlaku mješajuci svo vrijeme.
Vratite na šporet i nastavite sa kuhanjem mješajući dok karamel ne dobije potrebnu gustinu.
Sklonite sa šporeta i u mlak  fil  ne vruć dodajte margarin.i sve dobro promješajte.
Ostavite da se karamel ohladi.
Šlag u prahu umutite sa mlijekom dok se ne zgusne,pa dodajte polovinu ohladjenog karamela i sve dobro promješajte mikserom.
Pečenu koru odvojite od papira,pa vratite u pleh. Na koru nanesite kremu od karamela i šlaga,  i premažite preostalim karamelom.Ukrasite narendanonom čokoladom  
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar