Potrebno :
Tijesto:
1 jaje
350 grama brašna
100 grama šećera
200 grama maslaca
100 grama šećera
200 grama maslaca
1kašika kisele vrhnja
prstohvat soli
prstohvat soli
Fil:
100 grama grožđica
3 kašike ruma
1,5 kg jabuka
sok od jednog limuna
3 kašike ruma
1,5 kg jabuka
sok od jednog limuna
Krema:
3 pudinga od vanilije
1000 ml vrhnja za šlag
1 vanilija šećer
125 grama šećera
1000 ml vrhnja za šlag
1 vanilija šećer
125 grama šećera
Premaz:
1 žumanjak
Posip:
šećer u prahu
Priprema:
Sve sastojke za tijesto sastaviti u zdjeli i zamijesiti tijesto dobro ga izmijesiti da se svi sastojci sjedine ,zamotati u najlon foliju i ostaviti na sat u frizider .Tijesto podijeliti na dva dijela,na papiru za pečenje razvaljati jednu koru u veličini tepsije i sa papirom stavit u tepsiju.Tepsija 25×32
Jabuke oguliti isjeći na polovice,preliti ih sokom od limuna i poredati u pleh.Preko jabuka posuti grožđice koje ste ranije potopili u rum.
Vrhnje za šlag,pudinge od vanilije,van.šećer i šećer pomiješati i nakon toga na vatri ukuhati kao puding.Sasuti ga preko jabuka.
Sad na drugom dijelu papira razviti drugi dio tijesta i staviti ga preko jabuka i kreme.Malo krajeve zatvoriti.Kolač peći na 200 stepeni sat vremena,15 minuta pred kraj premazati ga žumanjkom i vratiti u rernu.Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu.
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar