Potrebno za tijesto:
500 gr brasna
1 kesica germe
1 kasika soli
100 gr pavlake
50 gr otopljenog maslaca
1 jaje
toplo mlijeko po potrebi
Potrebno za nadjev:
200 gr mladog sira
100 gr ribanog fera sira
100 gr ribanog topivog sira
1 kasika zacina
2 jaja
origano
persun
vlasac
ruzmarin
Za premazivanje:
1 jaje
za posipanje sjeme čurokota
Priprema:
Izmijesati brasno sa suhom germom, dodati sol, jaje koje smo predhodno sjedinili sa pavlakom i maslacem te dodavati po malo toplog mlijeka dok se ne dobije tijesto koje je kao za hljeb.
Prekriti tijesto sa prozirnom folijom i ostaviti da se udvostruci.
Premijesiti ga i odvajati komade. Svaki komad tijesta dobro premijesiti na pobrasnjenoj radnoj povrsini i razvaljati ga na oblik kruga.Spojiti na dvije strane da se dobije oblik brodica.Unutra sipati nadjev.
Nadjev se dobije tako sto se navedeni sastojci pomijesaju. Peciva se okolo premazu sa umucenim jajetom i pospu sa curokotom.
Peci na 220 C dok peciva ne pocnu da rumene, a onda na 180 C jos kratko da se boja ujednaci.
Prijatno!
Potrebno za tijesto:
500 gr brasna
1 kesica germe
1 kasika soli
100 gr pavlake
50 gr otopljenog maslaca
1 jaje
toplo mlijeko po potrebi
Potrebno za nadjev:
200 gr mladog sira
100 gr ribanog fera sira
100 gr ribanog topivog sira
1 kasika zacina
2 jaja
origano
persun
vlasac
ruzmarin
Za premazivanje:
1 jaje
za posipanje sjeme čurokota
Priprema:
Izmijesati brasno sa suhom germom, dodati sol, jaje koje smo predhodno sjedinili sa pavlakom i maslacem te dodavati po malo toplog mlijeka dok se ne dobije tijesto koje je kao za hljeb.
Prekriti tijesto sa prozirnom folijom i ostaviti da se udvostruci.
Premijesiti ga i odvajati komade. Svaki komad tijesta dobro premijesiti na pobrasnjenoj radnoj povrsini i razvaljati ga na oblik kruga.Spojiti na dvije strane da se dobije oblik brodica.Unutra sipati nadjev.
Nadjev se dobije tako sto se navedeni sastojci pomijesaju. Peciva se okolo premazu sa umucenim jajetom i pospu sa curokotom.
Peci na 220 C dok peciva ne pocnu da rumene, a onda na 180 C jos kratko da se boja ujednaci.
Prijatno!