Potrebno :
Kup
600 ml slatkog vrhnja
100 g tamne čokolade (80%)
100 g mliječne čokolade
100 g bijele čokolade
150 g nugat kreme od lješnjaka
6 kašike kakaa u prahu
1 kašike začina za medenjake
1/2 kašike čilija u prahu
1 kašika vanilin šećera
3 listića želatine
4 žumanjka
3 jaja
50 g šećera – kristal
Dekoracija:
100 g tamne čokolade (70%)
malo suncokretovog ulja
150 g smrznutog šumskog voća
Priprema :
Čvrsto umutiti slatko vrhnje i ostaviti ga da se hladi.
Tamnu čokoladu, mliječnu čokoladu i bijelu čokoladu, svaku posebno, narezati te staviti u metalnu zdjelu.
U svaku dodati 50g nugata i otopiti na pari. Otopljenu tamnu čokoladu pomiješati s 3 velike kašike kakao praha i začinom za medenjake te umiješati u ujednačenu smjesu.
U mliječnu čokoladu dodati 2 velike kašike kakao praha i čilija u prahu u prahu te umiješati u ujednačenu smjesu.
U bijelu čokoladu dodati 1 veliku kašiku kakao praha i vanilin šećer te umiješati u ujednačenu smjesu.
Namočiti želatinu u hladnoj vodi.
Žumanjke, jaja i šećer pjenasto umutiti na pari. Ocijediti želatinu te ju umiješati u smjesu.
Skinuti s pare te mutiti dok smjesa ne postane mlaka.
Ovu smjesu podijeliti na tri dijela i svaku umutiti sa trećinom ohlađenog šlaga u čokoladne kreme.
Jednu posudu (zapremnine 1,5 – 2 l) isprati hladnom vodom i osušiti. Ja sam ju obložila prozirnom folijom.
U nju prvo uliti svijetlu kremu od bijele čokolade i nugata te staviti u zamrzivač na 30 minuta.
Zatim na nju izliti smjesu od mliječne čokolade i nugata te ponovno staviti u zamrzivač na 30 minuta.
Na kraju završiti sa smjesom od tamne čokolade i nugata i ostaviti u zamrzivaču preko noći.
70%-tnu tamnu čokoladu otopiti na pari s nekoliko kapi ulja.
Posudu s tortom nakratko staviti u toplu vodu pa tortu istresti na tanjur. Preliti je čokoladom.
Tortu dekorirati zaleđenim šumskim voćem i poslužiti. Ako slučajno ostane koji komadić čuvati ga u zamrzivaču.
Napomena umjesto šumskog voća možete uzeti i nesto drugo za dekoraciju po želji .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar