Potrebno:
Kora
6 jaja
150 g šećera
100 g brašna
100 g sitno mljevenih oraha
150 g šećera
100 g brašna
100 g sitno mljevenih oraha
Fil
200 ml mlijeka
200 g mljevenih oraha
250 g margarina
5 jaja
150 g šećera
1 pomorandža
100 g čokolade
200 g mljevenih oraha
250 g margarina
5 jaja
150 g šećera
1 pomorandža
100 g čokolade
Dekoracija
300 ml slatke pavlake
Priprema:
Kora: Dobro umutiti bjelanca u čvrst snijeg. Uz stalno mješanje postepeno dodavati šećer i miksirati dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati umućena žumanca, mljevene orahe i brašno i varjačom ili silikonskom kašikom lagano promješati sve sastojke. Sipati smjesu u nauljen i pobrašnjen okrugao kalup za torte i peći u rerni koru na 200*C, oko 20 minuta. Izvaditi je iz rerne i ohladiti.
Fil:
Ugrijati mlijeko, dodati orahe i kratko prokuvati . Zatim dodati margarin i čokoladu i mješati dok se ne otopi. Ostaviti da se masa ohladi. Jaja i šećer sipati u šerpu i miksirati dok masa ne postane bijela i pjenasta. Zatim staviti na šporet i kuhati na blagoj temperaturi dok se krem ne zgusne ili kuhati krem na pari. Ohladiti i spojiti sa čokoladnom smjesom. Izrendati koru od pomorandže, iscjediti sok i dodati u fil. Promješati i premazati koru pripremljenim filom.
Ukrašavanje:
Slatku pavlaku umutiti u šlag, premazati tortu i dekorisati po želji.
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar