ponedjeljak, 9. listopada 2017.

" VASINA TORTA"


Potrebno:
Kora
 6 jaja
 150 g šećera
 100 g brašna
 100 g sitno mljevenih oraha

Fil
 200 ml mlijeka
 200 g mljevenih oraha
 250 g margarina
 5 jaja
 150 g šećera
 1 pomorandža
 100 g čokolade

Dekoracija
 300 ml slatke pavlake
Priprema:
Kora: Dobro umutiti bjelanca u čvrst snijeg. Uz stalno mješanje postepeno dodavati šećer i miksirati dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati umućena žumanca, mljevene orahe i brašno i varjačom ili silikonskom kašikom lagano promješati sve sastojke. Sipati smjesu u nauljen i pobrašnjen okrugao kalup za torte  i peći u rerni koru na 200*C, oko 20 minuta. Izvaditi je iz rerne i ohladiti.
Fil: 
Ugrijati mlijeko, dodati orahe i kratko prokuvati . Zatim dodati margarin i čokoladu i mješati dok se ne otopi. Ostaviti da se masa ohladi. Jaja i šećer sipati u šerpu i miksirati dok masa ne postane bijela i pjenasta. Zatim staviti na šporet i kuhati na blagoj temperaturi dok se krem ne zgusne ili kuhati krem na pari. Ohladiti i spojiti sa čokoladnom smjesom. Izrendati koru od pomorandže, iscjediti sok i dodati u fil. Promješati i premazati koru pripremljenim filom.
Ukrašavanje: 
Slatku pavlaku umutiti u šlag, premazati tortu i dekorisati po želji.

Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar