četvrtak, 12. listopada 2017.

Musaka od patlidzana i mljevenog mesa-Super ručak


Potrebno :

1kg  patlidžana
400 gr mljevenog mesa
4 kašika suncokretova ulja
1 luk
4 čehna bijelog luka
2 paradajz 
2 paprike
sol
svježe mljeveni biber
 100 gr vrhnja za kuhanje
Priprema:
Luk i bijeli luk  očistimo  i sitno nasjeckamo. Luk propečemo na ugrijanom ulju pa dodamo mljeveno meso i biber. Dinstamo uz povremeno dolijevanje vode, dok meso ne omekša. Na kraju umiješamo bijeli luk .

Dok se meso dinsta, patlidžane, narežemo na kriške debele 0,5 cm, posolimo i ostavimo da odstoje oko 15 minuta. Zatim ih osušimo na upijajućem papiru i ispržimo na ulju.

Paradajz ogulimo, očistimo od sjemenki i narežemo na kocke, .

Očišćenu papriku također narežemo na kocke i pomiješamo s paradajzom.

U vatrostalnu zdjelu slažemo red patlidžana pa na njih rasporedimo pola količine dinstanog  mesa, zatim posložimo red paradajza  i paprike. Sve prekrijemo mesom, a na vrh složimo preostale patlidžane 

Tako složenu musaku prelijemo s 2 dcl vruće vode i pečemo na temperaturi od 220 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta.
Kada je skoro gotovo prelijete vrhnjem za kuhanje (ako nemate vrhnja oda naribajte sira Edamer)i zapecite da porumeni.

Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar