petak, 13. listopada 2017.

Fina peciva punjena sirom super doručak


Potrebno za tijesto:
500 gr brasna
1 kesica germe
1 kasika soli
100 gr pavlake
50 gr otopljenog maslaca
1 jaje
toplo mlijeko po potrebi

Potrebno  za nadjev:
200 gr mladog sira
100 gr ribanog fera sira
100 gr ribanog topivog sira
1 kasika zacina
2 jaja
origano
persun
vlasac
ruzmarin
Za premazivanje:
1 jaje
za posipanje sjeme čurokota
Priprema:
Izmijesati brasno sa suhom germom, dodati sol, jaje koje smo predhodno sjedinili sa pavlakom i maslacem te dodavati po malo toplog mlijeka dok se ne dobije tijesto koje je kao za hljeb.
Prekriti tijesto sa prozirnom folijom i ostaviti da se udvostruci.
Premijesiti ga i odvajati komade. Svaki komad tijesta dobro premijesiti na pobrasnjenoj radnoj povrsini i razvaljati ga na oblik kruga.Spojiti na dvije strane da se dobije oblik brodica.Unutra sipati nadjev.
Nadjev se dobije tako sto se navedeni sastojci pomijesaju. Peciva se okolo premazu sa umucenim jajetom i pospu sa curokotom.
Peci na 220 C dok peciva ne pocnu da rumene, a onda na 180 C jos kratko da se boja ujednaci.
Prijatno!

četvrtak, 12. listopada 2017.

Musaka od patlidzana i mljevenog mesa-Super ručak


Potrebno :

1kg  patlidžana
400 gr mljevenog mesa
4 kašika suncokretova ulja
1 luk
4 čehna bijelog luka
2 paradajz 
2 paprike
sol
svježe mljeveni biber
 100 gr vrhnja za kuhanje
Priprema:
Luk i bijeli luk  očistimo  i sitno nasjeckamo. Luk propečemo na ugrijanom ulju pa dodamo mljeveno meso i biber. Dinstamo uz povremeno dolijevanje vode, dok meso ne omekša. Na kraju umiješamo bijeli luk .

Dok se meso dinsta, patlidžane, narežemo na kriške debele 0,5 cm, posolimo i ostavimo da odstoje oko 15 minuta. Zatim ih osušimo na upijajućem papiru i ispržimo na ulju.

Paradajz ogulimo, očistimo od sjemenki i narežemo na kocke, .

Očišćenu papriku također narežemo na kocke i pomiješamo s paradajzom.

U vatrostalnu zdjelu slažemo red patlidžana pa na njih rasporedimo pola količine dinstanog  mesa, zatim posložimo red paradajza  i paprike. Sve prekrijemo mesom, a na vrh složimo preostale patlidžane 

Tako složenu musaku prelijemo s 2 dcl vruće vode i pečemo na temperaturi od 220 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta.
Kada je skoro gotovo prelijete vrhnjem za kuhanje (ako nemate vrhnja oda naribajte sira Edamer)i zapecite da porumeni.

Prijatno !

Za iznenadne goste brza torta za 20 min :"Kinder Country torta"


Potrebno:
300 g bijele čokolade
250 g rižinih pahuljica
250 ml vrhnja za šlag
250 g mascarponea
2 vrećice instant želatina fix

Priprema:
200 g čokolade otopite na pari i u to dodajte 150 do 200 grama (po želji) rižinih pahuljica.
Sve dobro promiješajte i utisnite u kalup.
Stavite u frižider.
Istopite preostalih 100 g čokolade.
Umutite vrhnje za šlag, dodajte mascarpone i instant želatinu. Sve dobro sjedinite i na kraju dodajte bijelu čokoladu.
Preostale pahuljice umiješajte u kremu i sve izlijte u kalup. Izravnajte i ostavite da se stisne.Po želji ukrasite rižinim pahuljicama; kinder country čokoladom ili prelijte čokoladnom glazurom.
Prijatno !
 

Torta nad tortama gotova za pola sata bez pečenja :"FERERO ROCHER TORTA"


Potrebno:
Prvi sloj
300 gr nougat napolitanki
150 gr lješnjaka
200 gr Nutelle

Drugi sloj
500 gr mascarpone sira
400 gr Nutelle
100 gr nougat napolitanki
200 gr lješnjaka

Treći sloj
300 gr Nutelle
10 Ferrero Rocher čokoladica

Priprema:
Lješnjake popržite u suhoj tavi dok ne zamirišu.
Ogulite ih i sameljite.
U multipraktiku sameljite napolitanke i pomiješajte sa lješnjakom i Nutellom.
Utisnite u kalup za tortu i ostavite da se ohladi.
Ostatak samljevenih napolitanki pomiješajte sa lješnjakom, mascarpone sirom i Nutellom.
Dobro promiješajte pa premažite prvi sloj.
Preostalu Nutellu otopite kratko u mikrovalnoj pećnici pa premažite njom tortu.
Prepolovite Ferrero čokoladice i poredajte po torti.
Prijatno !

Savršenstvo od tri vrste čokolade :OMBRE


Potrebno :
Kup
600 ml slatkog vrhnja
100 g tamne čokolade (80%)
100 g mliječne čokolade
100 g bijele čokolade
150 g nugat kreme od lješnjaka
6  kašike kakaa u prahu
1 kašike  začina za medenjake
1/2 kašike čilija u prahu
1 kašika vanilin šećera
3 listića želatine
4 žumanjka
3 jaja
50 g šećera – kristal

Dekoracija:
100 g tamne čokolade (70%)
malo suncokretovog ulja
150 g smrznutog šumskog voća

Priprema :
Čvrsto umutiti slatko vrhnje  i ostaviti ga da se hladi.
Tamnu čokoladu, mliječnu čokoladu i bijelu čokoladu, svaku posebno, narezati te staviti u metalnu zdjelu.
U svaku dodati 50g nugata i otopiti na pari. Otopljenu tamnu čokoladu pomiješati s 3 velike kašike  kakao praha i začinom za medenjake te umiješati u ujednačenu smjesu.
U mliječnu čokoladu dodati 2 velike kašike  kakao praha i čilija u prahu u prahu te umiješati u ujednačenu smjesu.
U bijelu čokoladu dodati 1 veliku kašiku kakao praha i vanilin šećer te umiješati u ujednačenu smjesu.
Namočiti želatinu u hladnoj vodi.
Žumanjke, jaja i šećer pjenasto umutiti na pari. Ocijediti želatinu te ju umiješati u smjesu.
Skinuti s pare te mutiti dok smjesa ne postane mlaka.
Ovu smjesu podijeliti na tri dijela i svaku umutiti sa trećinom ohlađenog šlaga u čokoladne kreme.
Jednu posudu (zapremnine 1,5 – 2 l) isprati hladnom vodom i osušiti. Ja sam ju obložila prozirnom folijom.
U nju prvo uliti svijetlu kremu od bijele čokolade i nugata te staviti u zamrzivač na 30 minuta.

Zatim na nju izliti smjesu od mliječne čokolade i nugata te ponovno staviti u zamrzivač na 30 minuta.
Na kraju završiti sa smjesom od tamne čokolade i nugata i ostaviti u zamrzivaču preko noći.
70%-tnu tamnu čokoladu otopiti na pari s nekoliko kapi ulja.
Posudu s tortom nakratko staviti u toplu vodu pa tortu istresti na tanjur. Preliti je čokoladom.
Tortu dekorirati zaleđenim šumskim voćem i poslužiti. Ako slučajno ostane koji komadić čuvati ga u zamrzivaču.
Napomena umjesto šumskog voća možete uzeti i nesto drugo za dekoraciju po želji .
Prijatno !

Ne zovu je bez razloga" Kraljica torta " probajte !


Potrebno

Kora :
7 bjelanaca,
7 kašika secera,
3 kašike brasna,
120 gr na duž sjeckanih oraha,
na vrh noža soli.

Fil:
21 žumanaca,
18 kašika šećera,
120 gr čokolade,
300 gr maslaca ili margarina.

Priprema:

360gr oraha isjeckati na listice i spojiti ih sa 9 kašika brasna (to je najdosadniji dio posla i poželjno ga je uraditi dan ranije,bićete u napretku).

Rernu zagrijati na 200 stepeni.

Umutiti pjenasto 7 bjelanaca sa malo soli, dodati 7 kašika šećera i još mutiti.Na kraju dodati trećinu oraha spojenih sa brašnom (120 gr oraha i 3 kasiku brašna)
Sasuti u tepsiju prečnika 26 mm obloženu papirom i peći dok ne porumeni.

Ispeći tri takve kore.

Fil:Umutiti 21 kom žumanaca i kuvati na pari uz povremeno miješanje.
Posebno umutiti maslac pa dodati ohladjenoj smjesi.
Dodati rastopljenu i prohladjenu čokoladu.

Kore ohladiti i filovati.Ukrasiti po želji.
Prijatno !

srijeda, 11. listopada 2017.

Hrskava pileća krilca sa kornifleksom


Potrebno:
10 pilećih krila
150 gr kornfleksa
3 jaja
2 kašičice senfa
začini za piletinu, čili
brašno
ulje

Priprema:

Pileća krila oprati pa posušiti.
Staviti ih u vodu i na vatru da provri.
Neka sve zajedno vri nekoliko minuta pa ocediti i ostaviti da se prohlade.
Posoliti i premazati senfom.
Samljeti korn fleks i dodati mu čili začin, po želji i izmešati.
Uvaljati svaki deo krilca u brašno, ulupana jaja pa u  kornfleks, pa staviti da se peče.
Gotovo je kad budu jarko žute boje(brzo je gotovo pošto su krilca već kuhana pazite da vam ne izgori onda budu presuha  ja vadim dok nek nestane bijele pjene )Po želji krilca možete i popolovit ako volite manje komade .

Prijatno!

ponedjeljak, 9. listopada 2017.

Recept koji morate probati :Knedle sa čokoladom


Potrebno:
125 ml mlijeka
125 ml vode
prstohvat soli
50 gr margarina
100 gr brašna
100 gr pšeničnog griza
1 jaje
 čokolada(koju volite )


Priprema :

Na ringli u šerpici kuhati dok ne provri vodu,mlijeko,margarin i s,a zatim u kupiće dodati brašno i griz.
Sve izmiješati i skloniti sa vatre.
Ohladiti i dodati jaje pa sve izmiješati ručno.
Pobrašnite ravnu površinu i urolajte u veknu.Kidati dio po dio i praviti knedle (loptice).
U knedlu staviti kockicu čokolade
Knedle redati u prokuhalu  vodu i kuhati sve dok ne isplivaju.


 Pripremite prezlu na ulju  i pržite  blago dok ne porumene,
a zatim dodati 2 kašike šećera,pa knedle vaditi i ubaciti ih u prezlu koja vam je čitavo vrijeme na ringli.Knedle ohladiti i poslužiti.
To je to .

Prijatno !

Definitivno meni najbolja :Oblatna sa kokosom


Potrebno :

4 lista velike oblatne
12 bjelanaca
400 gr šećera
200 gr kokosa


Za čokoladni fil:
200 ml slatke pavlake
200 gr crne čokolade
125 gr putera ili margarina


Za žuti fil:
12 žumanaca
100 gr šećera
1 dcl mlijeka
2 kašike gustina
200 gr bijele čokolade
200 gr putera ili margarina
100 ml slatke pavlake


Za glazuru:
150 gr crne čokolade
100 ml slatke pavlake
40 gr putera ili margarina




Priprema:

Umutiti 12 belanaca sa 400 gr šećera, dodati 200 gr kokosa.
Masu rasporediti na 4 lista veće oblatne.
Peći na prevrnutom plehu na 170 stepeni 15 minuta.
U posudu staviti 200 ml slatke pavlake, 200 gr crne čokolade i 125 gr putera ili margarina. Na tihoj vatri kuvati ( masa ne sme da provri), da se čokolada istopi. 

Prohladiti i premazati 3  oblande.

Umutiti 12 žumanaca sa 100 gr šećera, dodati 1 dcl mleka, 2 kašike gustina i kuvati na pari da se masa zgusne pa dodati 200 gr bijele čokolade da se istopi.
Ostaviti da se ohladi pa dodati 200 gr umućenog putera ili margarina i 100 ml umućene slatke pavlake.


Filovati listove oblandi.


List oblande sa čokoladnim prelivom, 1/4 žutog fila, list oblande, 2/4 žutog fila, list oblande, 3/4 fila pa 4 list oblande okrenuti da pečeni deo od belanaca bude do fila a oblanda gore.
Opteretiti nečim teškim da se oblanda stegne, pa premazati 4/4 žutog fila.
U posudu staviti 200 gr crne čokolade, 100 ml slatke pavlake i 40 gr putera ili margarina.
Masu istopiti i preliti kolač.


Prijatno !

Fantazija ukusa : Krofnice oreo


Potrebno :

10 oreo keksica
90 g krem sira,
250 g brašna,
50 g šećera,

1 i 1/2 kašičica praška za pecivo,
1/2 kašičice soli,
120 ml mleka,
50 g putera,
2 kašike ulja,
1tamna čokolada u kockicama,
50 g bijele čokolade.


Priprema :

Oreo kolačiće stavite u plastičnu kesu i istucite ih oklagijom, tako da dobijete izmrvljeni keks.

Pola sipajte u činiju, pa dodajte krem sir i dobro izmešajte.
U drugu činiju sipajte brašno, šećer, prašak za pecivo, so, mleko, istopljeni puter i ulje i dobro izmešajte.
Oblikujte lopticu od testa, razvucite je prstima i u sredinu stavite malo fila od keksa i krem sira i jednu kockicu čokolade po želji. 
Umotajte u lopticu i stavite u vrelo ulje.
Kada ispečete krofnice, prelijte ih sa malo istopljene bele čokolade i pospite ostatkom mrvljenog keksa.

Prijatno !

Jednostavni sočni kolač sa jabukama


Potrebno :

 2 jajeta
 1 šolja šećera
 1 šolja ulja
 1 šolja mlijeka
 1 šolja pšeničnog griza
 1 šolja sjeckanih oraha
 3 kašike kakaa
 1 prašak za pecivo
 4 oguljene i narendane jabuke (ne cijediti ih)
Preliv:
 1 šolja šećera
 1,5 šolja mlijeka
 200 g čokolade za kuhanje
 100 g margarina
Priprema:
Umutiti jaja, dodati šećer, ulje, mlijeko i jabuke.
 Griz, orahe, kakao i prašak za pecivo sjediniti, pa dodati u smjesu od jaja. Sve lagano izmješati, pa izliti u pleh (25X35 cm). 
Peći na 180 C oko 40 minuta.
Prokuhati mlijeko sa šećerom, dodati 50 g margarina i 100 g čokolade.
 Kad se otopi, preliti preko pečenog kolača, pa ostaviti da kolač upije preliv.
Na pari otopiti 100 g čokolade i 50 g margarina. 
Preliti preko ohlađenog kolača, pa ostaviti par sati u frižider.

Prijatno!

" VASINA TORTA"


Potrebno:
Kora
 6 jaja
 150 g šećera
 100 g brašna
 100 g sitno mljevenih oraha

Fil
 200 ml mlijeka
 200 g mljevenih oraha
 250 g margarina
 5 jaja
 150 g šećera
 1 pomorandža
 100 g čokolade

Dekoracija
 300 ml slatke pavlake
Priprema:
Kora: Dobro umutiti bjelanca u čvrst snijeg. Uz stalno mješanje postepeno dodavati šećer i miksirati dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati umućena žumanca, mljevene orahe i brašno i varjačom ili silikonskom kašikom lagano promješati sve sastojke. Sipati smjesu u nauljen i pobrašnjen okrugao kalup za torte  i peći u rerni koru na 200*C, oko 20 minuta. Izvaditi je iz rerne i ohladiti.
Fil: 
Ugrijati mlijeko, dodati orahe i kratko prokuvati . Zatim dodati margarin i čokoladu i mješati dok se ne otopi. Ostaviti da se masa ohladi. Jaja i šećer sipati u šerpu i miksirati dok masa ne postane bijela i pjenasta. Zatim staviti na šporet i kuhati na blagoj temperaturi dok se krem ne zgusne ili kuhati krem na pari. Ohladiti i spojiti sa čokoladnom smjesom. Izrendati koru od pomorandže, iscjediti sok i dodati u fil. Promješati i premazati koru pripremljenim filom.
Ukrašavanje: 
Slatku pavlaku umutiti u šlag, premazati tortu i dekorisati po želji.

Prijatno !

Krompir sa povrcem








Sastojci
1 i pol kg krompira
pola litre vrhnja za kuhanje
2 dl mlijeka
1 dl ulja
1 vrećica praha juhe od gljiva
nešto papra, vegete i peršunova lista
po želji sira po svemu
Priprema
1.
Oguliti krompir i narezati na ploške. Začiniti paprom i vegetom i izmiješati.
2.
Prah juhe od gljiva pomiješati sa vrhnjem bez grudica, pa dodati mlijeko i ulje, te peršun sitno sjeckan i izmiješati.
3.
Krompir složiti u tepsiju promjera 30-ak cm i preliti pripremljenim vrhnjem i sastojcima.
4.
Peći u već zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 35-40 minuta.
5.
Na kratko izvaditi van i obilato posuti ribanim sirom onoliko koliko volite.
6.
Vratiti na još 10-ak minuta da se sir otopi.